Кратос Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Mislim da on ne negira postojanje takvih žena. Rekao je jednostavno šta misli, i nije pakovao misao da, nama ženama, bude mekša uhu. Samo ukazuje na jedan, za žene surov način, na besmislenost kukanja uz trpljenje. Tako ja bar shvatih. Tako nekako. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Ayla, ako ne negira postojanje takvih žena, onda bi bilo ispravno da je napisao "Ono što vi ne razumete ili možda (verovatnije) ne želite da priznate jeste mazohistička suština pojedinih žena"....a ne, "ženskog bića", jer to je već generalizacija. Činjenica je da postoje žene koje samo kukaju i ništa ne preduzimaju da reše problem, ali je i činjenica da postoje žene koje ne kukaju, već zaista pokušavaju da reše problem. rdejan74 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Na koju vrstu mučenja misliš?Fizičko nasilje nad ženom?To nisam imao prilike lično da viđam,veoma retko,možda jednom ili dva put ali to je bilo u fazonu da joj je muž opalio šamar,više od toga nisam imao prilike lično da vidim osim u medjima. Da, na fizičko nasilje, a uz to ide i psihičko maltretiranje, i naravno, u prisustvu maloletne dece. Kao što sam i pretpostavila, nisi Bogu hvala, imao priliku da vidiš takve slučajeve. rdejan74 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Činjenica je da postoje žene koje samo kukaju i ništa ne preuzimaju da reše problem, ali je i činjenica da postoje žene koje ne kukaju, već zaista pokušavaju da reše problem. Istina... rdejan74 је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Ayla, ako ne negira postojanje takvih žena, onda bi bilo ispravno da je napisao "Ono što vi ne razumete ili možda (verovatnije) ne želite da priznate jeste mazohistička suština pojedinih žena"....a ne, "ženskog bića", jer to je već generalizacija. Činjenica je da postoje žene koje samo kukaju i ništa ne preduzimaju da reše problem, ali je i činjenica da postoje žene koje ne kukaju, već zaista pokušavaju da reše problem. Ok.Mea culpa. Na koji način bi ti recimo rešila takav problem da se nađeš u njemu?Muž počne da te fizički i pishički maltretira a do tad ste bili super.Nije nikada ispoljavao agresivnost ali eto nešto se desilo i on pokaže mračnu stranu svoje ličnosti.I dođe kod tebe i kaže ljubavi,izvini,nisam tako mislio,ne znam šta mi bilo..bla bla truć.Da li bi mu oprostila? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Par mi se pitanja vrti u glavi posle svih ovih komentara :Da li sačuvati brak znači ostati u njemu pa kakav god da je? Da li ga neki supružnici mogu sačuvati ako se jedino slažu kad su na odstojanju? Da li treba čuvati brak gde je jedan partner pljunuo i uprljao dostojanstvo ovog drugog..i opravdava sebe u tom postupku ? Da li ima smisla sačuvati brak gde jedan partner kom se srce pomračilo vuče ovog drugog na dno... gde je strah.. gde je stres? Vidim da je brak veoma bitna tema.. i mislim da se kroz dogovor može puno toga postići.. Al kako čujem.. ima osoba koje uopšte nisu spremne na kompromise... pa mi nije jasno.. ili trebaju oboje da čuvaju brak ili samo jedan od njih??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Ja znam sto kaze 3006 i obrnute slucajeve. Meni je blize da pricam iz ugla zene jer sam zensko, ali daleko od generalizacije. Nekada zena izgleda tako "fino", sve u fulu, al u braku krece da uslovljava muza, kad dodje dete ne da mu da mrdne, da se vidi s prijateljima, sve kontrolise sta i kako radi, s kim komunicira i to moze ici do te mere da vam pamet stane. A covek ne sme nikom da se pozali da ne ispadne sonja i ide logikom koja je posledica neke logike koju i ovde cuh "pa jebiga sam sam birao sad moram da trpim sta cu". Ja kao prijatelj sa nekim zenama u pms-u ne znam sta bih, kad krenu da histerisu, tripuju i ostalo, jednom mi se dobra prijateljica uvredila kad joj u prici rekla nesto slicno. Svi mi nesto "radije" trpimo, nesto ne, ja joj rekoh nesto u stilu da ne bi sa njenim karakterom mogla da izdrzim ni tri dana Ja nisam taj tip osobe koji rado trpi histeriju i agresiju, neke stvari trpim mozda vise nego drugi, ali tu crtu karaktera jako tesko jer sam za cudo tiha. Morah da se naviknem na glasnu muziku zbog posla dragog mi, ali ni to ne volim kad krene da cepa iz zvucnika... Mislim da svi mi biramo osobu cije "mane" "lakse" trpimo, a nekada nam mane drugog izgledaju mnogo vece. Nismo svi isti i nemamo svi iste pragove za iste stvari. Данче* and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Ok.Mea culpa. Na koji način bi ti recimo rešila takav problem da se nađeš u njemu?Muž počne da te fizički i pishički maltretira a do tad ste bili super.Nije nikada ispoljavao agresivnost ali eto nešto se desilo i on pokaže mračnu stranu svoje ličnosti.I dođe kod tebe i kaže ljubavi,izvini,nisam tako mislio,ne znam šta mi bilo..bla bla truć.Da li bi mu oprostila? Malo je pitanje previse licno Niko od nas ne zna sta bi uradio, mislim, ubedjen je da zna dok to ne dodje kao realnost. U svakom slucaju u konkretnom braku konkretno dvoje ljudi tek mozemo reci i videti i reci. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Ok.Mea culpa. Na koji način bi ti recimo rešila takav problem da se nađeš u njemu?Muž počne da te fizički i pishički maltretira a do tad ste bili super.Nije nikada ispoljavao agresivnost ali eto nešto se desilo i on pokaže mračnu stranu svoje ličnosti.I dođe kod tebe i kaže ljubavi,izvini,nisam tako mislio,ne znam šta mi bilo..bla bla truć.Da li bi mu oprostila? Kada sam ja u pitanju, takva opcija je nemoguća, jer ja sam odrasla u porodici gde je moj otac usled dejstva alkohola, fizički i psihički maltretirao moju majku. Svedok sam njenih brojnih pokušaja da podnese zahtev za razvod braka, jer moj otac nije hteo da se odrekne konzumiranja alkohola, kao ni kockanja, bahatog i neodgovornog ponašanja. I svaki put kada je htela da okonča agoniju, sačekao bi je i pretukao kao da ispred sebe ima muškarca, a ne ženu. Samo zato što je fizički snažniji od nje i što nije imala zaštitu, odlučivao je o njenoj sudbini. Dok su se moje drugarice molile da im se roditelji pomire, ja sam molila Boga da se što pre razvedu. Naravno, sve se promenilo kada smo brat i ja odrasli. Moj izbor je bio da nikada sebe ne dovedem u sličnu situaciju i da sam kojim slučajem napravila drugačiji izbor, i da mi se kojim slučajem desio takav scenario koji pominješ, nema "izvini", nema oproštaja, već sasecanje problematičnog ponašanja odmah u startu. Problematičan brak je kancer koji uništava ne samo supružnike, već i decu. Zato sam uvek za razlaz, ako već neko od supružnika neće da se dovede u red, jer poremećeni porodični odnosi utiču na celu porodicu i ostavljaju trajne posledice na njene članove. Снежана, rdejan74, Tumaralo. and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Orion hvala na iskrenosti. Sanja Т., Снежана, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Kada sam ja u pitanju, takva opcija je nemoguća, jer ja sam odrasla u porodici gde je moj otac usled dejstva alkohola, fizički i psihički maltretirao moju majku. Svedok sam njenih brojnih pokušaja da podnese zahtev za razvod braka, jer moj otac nije hteo da se odrekne konzumiranja alkohola, kao ni kockanja, bahatog i neodgovornog ponašanja. I svaki put kada je htela da okonča agoniju, sačekao bi je i pretukao kao da ispred sebe ima muškarca, a ne ženu. Samo zato što je fizički snažniji od nje i što nije imala zaštitu, odlučivao je o njenoj sudbini. Dok su se moje drugarice molile da im se roditelji pomire, ja sam molila Boga da se što pre razvedu. Naravno, sve se promenilo kada smo brat i ja odrasli. Moj izbor je bio da nikada sebe ne dovedem u sličnu situaciju i da sam kojim slučajem napravila drugačiji izbor, i da mi se kojim slučajem desio takav scenario koji pominješ, nema "izvini", nema oproštaja, već sasecanje problematičnog ponašanja odmah u startu. Problematičan brak je kancer koji uništava ne samo supružnike, već i decu. Zato sam uvek za razlaz, ako već neko od supružnika neće da se dovede u red, jer poremećeni porodični odnosi utiču na celu porodicu i ostavljaju trajne posledice na njene članove. Као да сам ја писала , све осим коцкања. Моја мајка није имала храбрости да се разведе.И ја сам њу молила, свакодневно, да се разведе, док нисам на крају почела њу да кривим за наш лош живот. Још се сећам страховања ноћу, да ли ће доћи пијан и олакшања ако је трезан. Сећам се најупечатљивије, његових руку док је тукао...набрекле вене, полу-укочени прсти, више су личиле на руке звери него човека... Тада сам рекла, све може, али дигне ли руку, неће је више имати. Тако и беше. Први покушај и ноћ је провео у полицији. Сада се напије понекад, али му не пада на памет ни да нас погледа попреко, ето ,опет Богу хвала. Да нису само мушкарци криви и то је истина. Злоупотреба финог понашања и толеранције има на обе стране. Мора се борити, мора се одупрети, али кад дође на своје, треба стати, да се не оде у другу крајност... ...ма сав живот је борба за нешто, па тако и брак. Neša_, rdejan74, Снежана and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orion Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Да нису само мушкарци криви и то је истина. Злоупотреба финог понашања и толеранције има на обе стране U potpunosti se slažem. Ima predivnih muškaraca, odgovornih i požrtvovanih, i koji sve čine za svoju porodicu. Nažalost, neki od njih su u braku sa ženama koje to ne znaju da cene i poštuju. Sanja Т., rdejan74, Снежана and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Ok.Mea culpa. Na koji način bi ti recimo rešila takav problem da se nađeš u njemu?Muž počne da te fizički i pishički maltretira a do tad ste bili super.Nije nikada ispoljavao agresivnost ali eto nešto se desilo i on pokaže mračnu stranu svoje ličnosti.I dođe kod tebe i kaže ljubavi,izvini,nisam tako mislio,ne znam šta mi bilo..bla bla truć.Da li bi mu oprostila? Ne bih . Sta ce mi muz koji ima mracnu stranu ? To vam je kao tempirana bomba . Nema tu mira ni spokoja .... Kako da verujes nekome ko je prevrtljiv,impulsivan itd ... Oprostila bih formalno,sustinski nikad . Zivot je kratak . Neša_ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Не знам ,колико ја имам права да причам о овој теми, с обзиром да нисам никада била ни заведена ни разведена. Оно што сам имала прилку да приметим код других разведених парова то је да су многи бракови разведени из разлога што су склопљени а да обе стране уђу у тако озбиљну тајну из незрелих одлука донешене од исто тако , незрелх људи. Многи уђу у брак острашћени, па кад страст прође, ружичасте наочаре спадну, љубав се развије или не............... Мислим да свештеници/духовници/као крајњу варијанту предлажу/одобравају/развод као икономију подстакнути слабошћу онога ко тражи одобрење за развод, а ређе као одобрење /амин/због заиста немогућих услова у сузаједништву. Дијана. and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 15, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2015 Provlači se kroz temu, ako je brak loš treba ovo ili ono. Po meni nije brak ni dobar ni loš sam po sebi, Nije to lutrija pa dobio sam sedmicu ili trojku ili ništa... Brak je onakav kakvi su ljudi. Kad se sklapa brak ne treba imati očekivanja već treba shvatit da dvoje svojom slobodnom voljom postaje jedno pa tako kao jedno sa svojom ženom, ili žena sa mužem, dalje graditi život. Kad supružnici ne misle tako, ili jedno od njih ne misli tako, ne može da uspe. Znam da ima teških slučajeva, čitam i ovde i to je stvarno teško preživljavati. Paradoksologija and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука