Ayla Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Па ја не причам о успешним браковима,ово је тема о разводу , неуспелим и промашеним везама и слично... Opet te pitam, odakle si siguran da govori istinu i da je objektivan? Saslušaš li obje strane, ili samo jednu? Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Па није ретко,да су супружнуци много више искренији са својим пријатељима,него између себе,тако да неко са стране може имати много бољи увид у брачно стање... Хм, питање је колко неко може да створи објективну слику о нечијем браку, ако зна само једну страну приче. Ayla , Данче*, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Uuh, koliko brakova nije uspelo upravo koji su hteli da "sacuvaju porodicu zbog dece" Скоро сам прочитала где Владета Јеротић каже, цитирам: "Деца не учвршћују брак. Тамо где је добар брак може постати још бољи са децом. Тамо где није добар, постаје још гори. Стабилни бракови су стабилни без обзира на то колико деце има. Значи, дете је управо онакво какав је брак." rdejan74, Јелена011, Снежана and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 не ти си погрешно разумела, ја не да нисам погрешно разумела (јер тачни и нетачни одгвори не постоје ), него те у опште нисам разумела. И да пновим, нико не може да да оцену нечијег брака, осим двоје људи који су у њему. Око саможивости и себичлука се слажем, али није ли саможивост и себичлук, такође, када неко инсистира на нечијем труду. U pravu si, nisi uopšte razumela. Bilo je to retorsko pitanje. Dakle, ne očekuje se odgovor. Zaista nisi razumela jer, ne možeš insistirati da se neko drugi trudi već se sam trudiš. Problem je kad očekuješ da se tvoj partner ili partnerka trude, a ti ne daješ ništa od sebe. Treba uvek polaziti od toga šta ja mogu da uradim, a ne šta je on ili ona uradio za mene. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Скоро сам прочитала где Владета Јеротић каже, цитирам: "Деца не учвршћују брак. Тамо где је добар брак може постати још бољи са децом. Тамо где није добар, постаје још гори. Стабилни бракови су стабилни без обзира на то колико деце има. Значи, дете је управо онакво какав је брак." Jerotic zna znanje, al kod pravoslavaca ima,fora da je brak svetinja i da zbog dece trpimo i bivamo kao fol mucenici dok ne crknemo. A sustinski to je kvazi pravoslavlje u ruhu patrijarhata kad zena nije smela ni da pomisli na razvod. Al to da razumeju mogu ljudi pred smrt, uz velike katastrofe i potrese u zivotu u kojima,ce se suociti sa zabludama. Jedno je razvesti se iz cista mira, a drugo je trpeti iz ciste zelje za mucenistvom. U bracnim pravilima lepo postoje uslovi i razlozi za razvod. Ko zivi u slicnom braku i samo trpi a supruznik ne mrda ima mnogo veci problem sa samim sobom nego sa supruznikom. Problem -zasto trpi i sta on radi sebi i detetu. A jadno dete ce nauciti da je popuno u redu ponasati se zlo ako imas nekog kp ce te trpeti. Il ono cuveno -ja sam takav prihvati me. Ocu nemam preca posla. Hocu dok god postoji smisao... ВИЛМА, Данче* and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 По чијим критеријумима реалне? Нема тога браћела, тј. управо је у томе цака што је једина права реалност онај унутрашњи доживљај односа који имају супружници. Нико, али апсолутно нико са стране не може да пружи ни приближно "реалну" оцену стања између супружника осим њих двоје. То је интиман однос два ума, две психе, две воље, интуиције, емоција јединствених и непоновљивих људи. Зато је та субјективност једина објективност па макар у њој било и патологије. Не слажем се ни са тобом...бар не суштински...то што неко има своју вољу,ум и психу,апсолутно не значи да је објективан ,а најмање реалан,јер да јесте,не би у старту направио ту грешку коју је урадио приликом изабира партнера за цео живот! Исто тако ,какве везе има што је сваки човек непоновљив и јединствен,па није идеалан,да би њеова субјективност била објективност,... То што супружници временски проводе највише времена,исто тако уопште не мора да значи интимност,отвореност искреност у односима... На крају крајева,сви ми, те непоновљиве личности ,често помоћ тражимо код духовника,па њему кажу и оно што мужу-жени не би... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 U pravu si, nisi uopšte razumela. Bilo je to retorsko pitanje. Dakle, ne očekuje se odgovor. Zaista nisi razumela jer, ne možeš insistirati da se neko drugi trudi već se sam trudiš. Problem je kad očekuješ da se tvoj partner ili partnerka trude, a ti ne daješ ništa od sebe. Treba uvek polaziti od toga šta ja mogu da uradim, a ne šta je on ili ona uradio za mene. Ona u klin, a ti u ploču. Snežanu sam razumjela, vrlo je jasna... ali tebe i dalje pokušavam da shvatim. Možda je do mene. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Jerotic zna znanje, al kod pravoslavaca ima,fora da je brak svetinja i da zbog dece trpimo i bivamo kao fol mucenici dok ne crknemo. A sustinski to je kvazi pravoslavlje u ruhu patrijarhata kad zena nije smela ni da pomisli na razvod. Чињеница, из позиције Православља деца нису циљ брака, већ највећи дар у браку.И сам Јеротић је провео живот са својом женом у браку, децу нису имали. Јелена011, Данче* and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Neko je pomenuo termin " mucenik u braku " . Da li ta zrtva ima smisao ? Ako zena ima izbor da se razvede od muza koji je ne voli , ne postuje , ne saoseca se sa njom , a poznato je da neko ko ne moze da bude dobar muz , ne moze da bude ni dobar otac ...zasto se ne razvede ? Da li je to sramota ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Ona u klin, a ti u ploču. Snežanu sam razumjela, vrlo je jasna... ali tebe i dalje pokušavam da shvatim. Možda je do mene. Pa ne znam stvarno šta je nejasno. Napisala sam sledće: "Niko ne kaže šta je to dobar brak i kako brak koji je dobar, tj. sklopljen iz ljubavi i uz obostranu volju i saglasnost, odjednom više nije dobar. Šta tu krene naopako." Dakle uopšteno razmatram, a ne očekujem da meni neko kaže da li je moj brak dobar ili nije. Nigde i nije stavljen znak pitanja. Akcenat bi trebalo staviti na momenat kada brak sklopljen iz ljubavi i sa entuzijazmom postaje loš i zbog čega. Kako dvoje ljudi koji su se do juče razumeli, sada ne umeu da razgovaraju i rešavaju probleme. Pa onda opet moram da ponovim da je moje mišljenje da se radi o sebičluku i samoživosti sa jedne ili sa obe strane jer u protivnom bi čuli jedno drugo, a ne samo sebe i bilo bi im važno kako se njihov bračni drug oseća, toliko važno da na sebe ne bi ni pomislili i kada oboje tako misle, pogodi šta dobijaju. Ana2015 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 zasto se ne razvede ? Па како ће да испадне "мученик/ца у браку" ? Данче* and Ayla је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 U nasem drustvu zena je jos uvek polovnjaca, raspustenica... Toliko o tome sto prebaciste paradpksologiji da je feminizam nepotreban cini mi se. Dvostruki moral, kriterijumi... Pa neka nemoj,nije los toliko, patice deca, cuti trpi ima gore, neka ga makar ne pije, skloni se kad te bije ne nerviraj ga, divi mu se malo, obavljaj bracne duznosti da ne kazem dizi ..., pa eto moras mu ugađati i slicno, pa da deca ne trpe, pa da ih ne prozivaju sto nemaju oba roditelja i slicnih gluposti se naslusah za tri zivota. Ako i postoje kriterijumi to je recimo donja grnica - tj ne upadnete u jedan od uslova za razvod braka. Tad moze neko da trpi samo ukoliko ima plan ogranicen vremenom i smislenom akcijom sta se konkretno trpi i zasto i sta ce se desiti ukoliko druga strana ne izmeni ponasanje u zadatom roku. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Па како ће да испадне "мученик/ца у браку" ? Ovo ti je baš ružno. florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Ovo ti je baš ružno. Зашто? Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Зашто? Zato što nisu svi slučajevi isti niti su sve žene iste. Ispada da sve žene ostaju u lošim brakovima jer im odgovara da glume mučenice, a to bi stvarno bilo bizarno kad bi bila istina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука