Јелена011 Написано Децембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2015 Moguce je da je tako Nina zbog toga sto crkveni sud nece da se mlati da sudi krivicu tamo gde je nema u presudi gradjanskog suda. Ako je vas razvod bio sporazumni, onda su oni i stavili da ste oboje "krivi", ali da ima neke krivice sa tvoje strane verovatno bi dobila neku "crkvenu kaznu". Kada se ljudi ne razvode sporazumno nego po tuzbi, onda obicno onaj cija je krivica utvrdjena i gradjanskom presudom dobije neku epitimiju tipa zabrane pricesca i stupanja u novi brak od godinu dve tri zavisi, tako je bar bilo u slucajevima koje znam. Simbolicno da se zna da je on kriv i da snosi neku odgovornost. U ovome sto ti pises trebalo je on da bude kriv, ali kazem, oni su samo konstatovali stanje iz gradjanskog sporazumnog razvoda i zato je tako. U svakom slucaju, pokusaj da se ne opterecujes time, pokusaj da pronadjes sebi utehu i podrsku i nemoj se brinuti zbog te "krivice". Дијана., aliluja and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2015 @@NinaD, Draga Nina, Aliluja i Jelena su ti ispravno rekle: bitno je da je tebi savjest čista; a da li se on vjenčao crkveno drugi put, vjerovatno i nije, tj. blagoslov nije iskoristio. Želim ti da nađeš mir, da zaboraviš i povredu i bol i ogorčenje. NinaD and aliluja је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Nisam pisala radi sebe već sam htela da zbog drugih iznesem svoje lično iskustvo. Odavno sam izmirena sa svime. U svakom slučaju hvala svima na duhovnoj podršci koja je uvek dobrodošla. Moje je mišljenje, nakon svega što se mojoj porodici desilo, da se tim snishođenjem ne postiže ništa dobro. Moj bivši muž je sve to shvatio kao blagoslov i znak da je ispravno postupio. Čak se usudio i reći da je on sam najbolji dokaz da Bog postoji (kao da vernik traži dokaz) jer mu je ispunio svaku želju pa i tu da nju ima. Dakle, ako je po njegovom onda Bog postoji, a ako nije, onda pljuvanje po ikonama i hula. Po njemu crkva se modernizovala i sasvim je normalno razvoditi se i ponovno venčavati. E zbog ovoga ja pišem ove stvari. Ne misli on sam tako, misle mnogi takvi kao on i to ih vodi u propast. Nije njegova epitimija moja satisfakcija već njegova lekcija (njega i sebe navodim samo kao primer). Ljubav je stvar odluke i u toj odluci se mora biti čvrst i istrajan. Hemija prođe i ona je često samo varka. Kada se dvoje odluče na brak onda treba da su skoncentrisani na svog druga, porodicu, svoj dom. Danas je sve više razmaženosti i braku se pristupa sa stanovišta da li sam ja srećan i zadovoljan, a niko se ne pita da li činim svog druga srećnim i svoju decu. feeble, aliluja, javor and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Još samo ovo. Na državnom sudu on je tužio mene, a kao razlog je naveo da su bračni odnosi trajno poremećeni i to je bilo dovoljno. Sudija je rekla da sud ne utvrđuje krivicu već samo razvodi, ako nema pomirenja i da se svaki brak razvede. Ako se ne sporazumimo oko imovine, to se rešava posebnom parnicom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Dakle, ako je po njegovom onda Bog postoji, a ako nije, onda pljuvanje po ikonama i hula. Odlepljen covek skroz, sta drugo da se kaze. Danas je sve više razmaženosti i braku se pristupa sa stanovišta da li sam ja srećan i zadovoljan, a niko se ne pita da li činim svog druga srećnim i svoju decu. Amin. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 А да кажемо овако: Зар би ти било лакше, да је утврђена његова кривица, било на грађанском, било на црквеном суду? Зар би бол, повреда, разочарење, били тим мањи? Зар није морална осуда његовог поступка овим само јача, код његове сопствене дјеце на примјер? Да је примио икакву људску 'плату' тј. казну за свој поступак, они би морали и њега да жале и да саосјећају с њим. Да не говоримо о Божјем суду, који обрће благостање овде и у вјечности.... Данче* је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Cini mi se da je Nina pokusala da kaze da obicno nema "crkvenog utvrdjivanja krivice/odgovornosti" apropo onoga sto si ti, Dijana, odgovorila clanici makikiss. Pa je samo govorila iz licnog iskustva, da ljudi znaju kako to izgleda. Јелена011 and NinaD је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Не знам, на мене је највише оставило утисак њено лично осјећање које избија из тог што говори. Оно што је било не може се промијенити, може се промијенити само наше гледање/доживљавање тога... Данче* је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Sta znam, na prvom mestu mi je neprijatno da pisem o clanici Nini, a s' druge strane ne osecam nikakvu ogorcenost. Svakako da je crkvena presuda u njenom slucaju (po meni) katastrofalna. Cuj, oboje se "mogu dalje vencavati", a covek je napravio dete 17 godina mladjoj devojci i ozenio/ozenice se je/njome? Ne znam, po meni ovo nije ikonomija. Edit: ne bih nikakvu epitimiju smatrala "kaznom/pravdom", al' covek ocigledno nema nikakvog problema sa onime sto je ucinio, ne znam kako moze imati "dozvolu" za neki drugi brak. Iskreno, skroz mi je cudno. NinaD је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Тема је тешка, само сам покушала да је утјешим. А вјеруј ми Џу, ако се нешто не може промијенити, најбоље је то прихватити као такво, помирити се с тим, или у нашем дискурсу, предати се вољи Божјој/прихватити допуштење Божје. Данче* је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 најбоље је то прихватити Што би мој духовник рекао, понеки развод је прави благослов, док понеки брак може бити казна..Чудни су путеви Господњи, но никад против нас! Sanja Т., Дијана., Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Тема је тешка, само сам покушала да је утјешим. А вјеруј ми Џу, ако се нешто не може промијенити, најбоље је то прихватити као такво, помирити се с тим, или у нашем дискурсу, предати се вољи Божјој/прихватити допуштење Божје. Upravo se o tome radi: jedno je da je "samo" ona ostecena, a drugo je da sutra taj gospodin moze 'ladno da ozeni drugu sa sve stavom "Bog mi je dao sve sto sam pozeleo, pa i nju". Sramota je da tako neke stvari budu primeri "kako se sve moze", po nekakvoj kvaziikonomiji. Ленка* and NinaD је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Не знам, на мене је највише оставило утисак њено лично осјећање које избија из тог што говори. Оно што је било не може се промијенити, може се промијенити само наше гледање/доживљавање тога... Veruj mi, moja lično osećanje je najmanji problem ili bolje reći, uopšte nje problem. Problem je, kako da radi na svom spasenju neko ko misli da je i crkva saglasna sa njegovim naopakim stavom, a analogno tome i sam Gospod. Kažem opet, nije epitimija oštećenom satisfakcija već krivcu pouka. Nisi me uopšte dobro razumela. Naravno, bila sam ja i povređena i ogorčena, ali hvala Gospodu koji je uteha duši pa je to sve prošlo. Џуманџи and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 https://www.pouke.org/forum/topic/1283-razvod-braka/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Verovatno zvuči čudno što se ja brinem za njegovo spasenje nakon svega. Sretnem ga često i vidim da sve dublje tone, a ne vidi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука