Jump to content

Да ли сам ја и даље православац?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Иако сам као мали са непуних 6 месеци крштен у православном манастиру у једном месту у Бачкој, од увек од када знам за себе сам одлазио у католичку цркву недељом и великим празницима на мисе. Иако су моји деда и баба са татине стране и деда са мајкине стране правослваци, баба, која је била чиста чехиња и католкиња, са мамине стране ме је од малена водила са њом у католичку цркву. Као мали научио сам многе молитве које се певају током мисе и скоро их све знам напамет. Мајка је српкиња која је крштена у католичкој цркви. Она не одлази толико често у цркву колико ја. Пошто ме неки људи питају да ли сам верник, ја одговорим да јесам, верујем у Бога али има једна цака а то је да сам ја по крштењу православац а целога живота одлазим у католичку цркву. Људи ме гледају са чуђењем. Можда би било боље да кажем да сам католик међутим не би било у реду да лажем (ако је ово уопште лагање). Једноставно осећам се као католик а крштен сам у СПЦ. Шта ми је чинити питам ја вас? Да ли сам ја и даље православац или једноставно да кажем да сам католик. Не знам, нисам више паметан.

Подели на овим сајтовима

Да ли сад идеш на литургију, причешћујеш се, исповедаш... и у којој Цркви?

У католичкој, литургија, исповест и причест.

Подели на овим сајтовима

Ти си у одличној ситуацији, можеш да се представљаш како хоћеш и нећеш погрешити нити лагати.

Подели на овим сајтовима

Čekaj, zbuni me, na mise ideš?

Тако је, ретко кад изоставим недељну мису. Знам све те људе које недељом виђам на миси, дружим се са њима, велика већина су чеси и осећам се такође као припадник те заједнице. Такође, многи људи који иду у католичку цркву и не знају да сам крштен у СПЦ.

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi ovde trebao jedan stručniji odgovor, nekog od naših teologa ili sveštenika. Nije mi jasno, ako je kršten u pravoslavnoj crkvi, kako može da se pričešćuje u katoličkoj!?! Ili obratno npr.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

A zasto to radis...?

Zasto ne ides na liturgiju, ...?

Sta ispovedas kao vjeruju...?

Nisi vise mali...trebalo bi da se odlucis.

Једноставно се осећам међу тим људима које виђам недељом у цркви признатим тј. као припадником те заједнице која броји пар стотина људи. Многи који ме знају ће рећи да сам католик јер знају да идем у католичку цркву ево па скоро 2 деценије. Али такође многи и не знају да сам крштен у православној цркви.

Подели на овим сајтовима

Mislim da bi ovde trebao jedan stručniji odgovor, nekog od naših teologa ili sveštenika. Nije mi jasno, ako je kršten u pravoslavnoj crkvi, kako može da se pričešćuje u katoličkoj!?! Ili obratno npr.

Римокатоличка црква признаје православно крштење, а такођер је и обратно.

Так да посвему томе, крштење у Православној Цркви, од малена се иде у католичку, и редовно се посјећују мисе и узима причест...наш Манолис је католик.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Крштен си као православни хришћанин, али си стицајем околности напустио православну Цркву (бака те је водила у католичку и тамо си навикао да идеш). Сада када си одрастао и имаш могућности да изабереш ти бираш католичку цркву (идеш на мисе, исповедаш се и причешћујеш код католичког свештеника). Зашто уопште имаш недоумицу?

Твој одлазак у католичку цркву када си био мали јесте стицај околности (бака). Сада си одрастао и нико те не води већ ти сам бираш. Имаш потенцијал (крштење) да будеш православни хришћанин, али ти га не користиш. Увек се можеш вратити у православну Цркву, чији сада ниси члан!

Не можеш да будеш и једно и друго!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...