Jump to content

Да ли сам ја и даље православац?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па није, нарочито не неко из мјешаних бракова, или вишеструко мјешаних. Националност се стиче одгојем. Не постоји у биологији метод који ће човјеку одредити српску днк, нити српску крвну групу. Човјек може бити и формално Србин, тако што ће га родитељ тако пријавиту у неку њвиденцију, али постаће тек Србин кроз одгој и ако на крају одрастања човјек то сам одлучи да јесте. Нема ту ни Божије одређености. Није Бог никог поставио, тј није предодредио судбину, сви смо ми рођењи слободним или некад нажалост принудним начином кроз вољу наших родитеља.

Крштење је само иницијација, не значи ништа без причешћа и посвећеног живота. Дакле и по вјери и по нацији си онакав како живиш а и осјећаш се, а не каквим си инициран.

Како можете употребити такав термин за Крштење да је иницијација, то дође

као код оних са жутим плахтама што с еиницирају са оном пегом на челу.

Еј, брате Србине, Крштење је света Тајна непоноволјива и јединствена.

Подели на овим сајтовима

Ton kojim se obraćaš sagovorniku je ironičan i omalovažavajući a evo sad i prema njegovoj babi ( babički),sledeći put za ovo opomena.

Баби-бабички?

Не видим ту увреде нити омаловажавања,

дај Боже да и ја једном будем бабичка, носит ћу тај епитет са поносом.

Већ сте ме опоменули, нема потребе да с епонављате, и тако је касно,

желим Вам лаку ноћ, ма где били.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Има људи који су крштени у СПЦ па су данас атеисти. Има људи који су крштени у СПЦ па постали највећи гонитељи исте наше Цркве. Има људи којо су крштени у СПЦ и никада нису ушли у Цркву и причестили се. Има људи који су крштени у СПЦ па постали секташи, отишли у сатанисте...

Манолис је крштен у СПЦ али стицајем околности, васпитањем и животним условима, одлучио да буде у Римокатоличкој Цркви. То је његово право.

Православна Црква ће свакога ко жели примити у своја пречиста Недра, у своју Литургију. Али за то треба човек да буде сасвим искрен. Не може да лаже себе. И не треба да лаже себе.

Зато Манолис, шта год да буде Твоја одлука- биће само Твоја. Ако будеш желео да приступиш (да се враиш) под окриљем Мајке Цркве (наше Свете Цркве у Србији), имаћеш сву подршку браће и сестара са форума који су православни хришћани. И ова тема која је оволико коментарисана за веома кратко време то показује. АЛИ, нико те неће терати. Ја први нећу а верујем и сваки доброанамерни православац. Нама у ПШравославној Цркви није битан број по сваку цену.Битније је да човек буде освешћен и оцрковљен православац. Верујем и да ти људи са ЖРУа могу у томе помоћи.

Подели на овим сајтовима

Еј, брате Србине, Крштење је света Тајна непоноволјива и јединствена.

Tačno, to znamo i mi a to onda isto tako i tvrdimo, baš kako si napisala, Крштење је света Тајна непоноволјива и јединствена. zato od nikog ne tražimo da se krsti ponovo, izuzev ako nije baš od Jehovista ili takvih nekakvih OMG!. Nema potrebe. Ali je i inicijacijom, (za)početkom, alfom i omegom, krst je ta alfa za nas! Rodimo se ponovo pri krštenju, to je ta inicijacija, initium.

The English word derives from the Latin, initium: "entrance" or "beginning," literally "a going in." The related English verb, "initiate", means to begin or start a particular action, event, circumstance, or happening.

Evo šta o tome piše u orthodox-wikipediji, i vi krštenje (i miropomazanje, potvrdu, chrismu) nazivate INICIJACIJOM:

Sacraments

Main article: Sacraments

More properly termed holy mysteries, the Church's entire life is one of sacrament. In the mysteries, the Christian is united with God, becoming a partaker of the divine nature (II Peter 1:4). With all the sacraments, God makes his presence known in his divine energies, using physical means to convey Himself to His people.

There are seven generally recognized sacraments, though the number has never been fixed dogmatically by the Church. Two are sacraments of initiation into the Church, baptism and chrismation. Another completes the initiation and nourishes the life of the Christian, the Eucharist, which is regarded as the highest of the sacraments. The remainder of the sacraments are occasional: holy unction for the sick, confession for repentance and reconciliation with the Church, marriage for those joined in the marital community, and ordination for those called to serve the Church in holy orders.

All of the sacraments require preparation in the Church's life, and so may not be administered to the non-Orthodox. The one exception is baptism, which is the mystery that unites the Christian with Christ in the Church, bringing him from being a believer in Christ as a catechumen (one who is preparing for baptism) to a full member of the Body of Christ.

http://orthodoxwiki.org/Introduction_to_Orthodox_Christianity

Подели на овим сајтовима

Има људи који су крштени у СПЦ па су данас атеисти. Има људи који су крштени у СПЦ па постали највећи гонитељи исте наше Цркве. Има људи којо су крштени у СПЦ и никада нису ушли у Цркву и причестили се. Има људи који су крштени у СПЦ па постали секташи, отишли у сатанисте...

Манолис је крштен у СПЦ али стицајем околности, васпитањем и животним условима, одлучио да буде у Римокатоличкој Цркви. То је његово право.

Православна Црква ће свакога ко жели примити у своја пречиста Недра, у своју Литургију. Али за то треба човек да буде сасвим искрен. Не може да лаже себе. И не треба да лаже себе.

Зато Манолис, шта год да буде Твоја одлука- биће само Твоја. Ако будеш желео да приступиш (да се враиш) под окриљем Мајке Цркве (наше Свете Цркве у Србији), имаћеш сву подршку браће и сестара са форума који су православни хришћани. И ова тема која је оволико коментарисана за веома кратко време то показује. АЛИ, нико те неће терати. Ја први нећу а верујем и сваки доброанамерни православац. Нама у ПШравославној Цркви није битан број по сваку цену.Битније је да човек буде освешћен и оцрковљен православац. Верујем и да ти људи са ЖРУа могу у томе помоћи.

Искрено вам се захваљујем, свима вама, нисам ја џабе овде поставио моје питање јер се такође осећам поносним форумашем Поуке.орг и увек причам мојим пријатељима и колегама о овом корисном форуму. Тема је не сумњиво покренула многа питања, форумаши су врло добро обавештену и стручни у многим пољима и то ми се непроценљиво допада. Наравно ја не могу да променим своју фамилију и веру. Такав сам какав сам. Знате како, пронашао сам се ту али често се појављују разна питања и свашта човеку на ум падне. Али уз један квалитетан разговор са неким, у овом случају са вама форумашима мојим пријатељима, све је лакше. :)

Подели на овим сајтовима

Мanolise,

To što neki pišu da treba da se potvrdiš kao Pravoslavac, to nije lepo rečeno, a verujem da su imali najlepše namere. Pravoslavac, zapravo uvek treba da bude disciplinovan i okrenut Bogu. Nažalost, uglavnom u praksi (ni u jednoj veri, ne samo kod nas Pravoslavaca), to nije tako u potpunosti. Baš sam se zainteresovao za ovu temu, tako da sam kompletno pročitao tvoju dilemu. Možda će (na prvi pogled) moj sud o svemu ovome izgledati pristrasan - jer sam ja Pravoslavac, ali, veruj mi, samo ću istinu izneti, a najbolje je da sam doneseš odluku.

Moje je mišljenje da si imao veliku sreću što si kršten u Pravoslavnoj crkvi (nije bitno čijoj-SPC, Ruskoj...), jer Pravoslavna vera ti nikada ne bi uzela za zlo što si bio u Katoličkoj crkvi. Istina je da Katolička crkva priznaje krštenje u Pravoslavnoj crkvi, takođe i venčanje - tako da si tu u velikoj prednosti - priznat si u obe crkve. Ali, problem bi bio da si kršten u Katoličkoj, jer Katoličko krštenje ne priznaje Pravoslavna crkva. U svakom slučaju, bolje ti je da ostaneš Pravoslavac, jer ćeš uvek svuda biti priznat. A sada ću pokušati da objasnim zašto je to tako - zbog čega Pravoslavci ne priznaju Katolička krštenja:

verovatno to znaš, jer ove podatke identične ima i Katolička crkva i Pravoslavna. Hrišćanstvo je bilo jedinstveno. 1054.godine, od strane Rimske države (koja je bila osvajačka i tada najjača sila) i još nekih (izvini, ne znam kojih), pokušana je zloupotreba crkve u osvajačke i neke komercijalne svrhe - da crkva finansira neke državne interese Rimskog carstva ii da zapravo crkva radi za njih, a ne za Boga. To su i uspeli većim delom, ali se tome usprotivio jedan veliki deo crkve, tvrdeći da crkva treba da služi samo Bogu i svom narodu! Većina tih koji su se usprotivili, bivali su mučeni, ubijani ili proterivani. Manji deo njih je uspeo da se izbori i nazvali su sebe Pravo-slavcima, jer su oni ostali MATICA HRIŠĆANSKOJ CRKVI, nisu hteli ništa da menjaju, već da na pravi način slave Hrista, što i u nazivu piše: Pravo - slavlje ili ortodox na engl. To u samoj srži reči znači da je izvorno, pravo slavlje Hrista. Zbog svih tih događaja, Pravoslavna crkva smatra da je na Katoličku crkvu bačena anatema, jer su pocepali Hrišćanstvo, naneli štetu veri i Bogu i narodu-jer, mnogi Hristovi Apostoli su se mučili i glave gubili da šire Hrišćanstvo i uspeli u tome, a taj neko sve to razgrađuje i razjedinjuje - i zato je bačena anatema. Za Pravoslavnu veru, to su nevernici - oni koji nanose štetu bilo kome, a taman posla Bogu.

Naravno, Pravoslavlje nas savetuje da ne treba ništa loše da imamo sa katolicima, već najbolje odnose, jer danas i oni slave Hrista, samo na pogrešan način-tako se kaže, da te ne uvredim, molim te. Nalazim sada sebe u tvojoj situaciji. Familija sa kojom više provodiš vremena, pripadaju Češkoj populaciji, a to su Katolici. Naravno, lično nemam ništa protiv Katolika, a taman posla Čeha, koji su tradicionalno prijateljski orijentisani prema Srbiji - a i lično sam upoznao neke Čehe, jer sam radio u predstavništvu Baruma iz Otrokovice (Praha). Zato te razumem što si u dilemi, jer pripadaš i jednoj i drugoj strani. Nije na tebe kao običnog vernika bačena anatema, već na Kat. crkvu i ti lično ne bi bio osuđen od sterane Pravoslavlja, jer smisao Pravoslavlja je da prašta kada grešimo (ako bi i bila greška da budeš Katolik), dok sa druge strane, kršten si u Prav.crkvi, ti si praktično Pravoslavac i to treba da ostaneš. Možeš ponekad u Katol. crkvu sa svojom rodbinom, ali idi i na Liturgije u svoju crkvu češće. Šta da ti kažem, nadam se da sam pomogao bar malo, uostalo evo praktičnog saveta : Bolje ti je da se operdeliš kao Pravoslavac, jer ćeš biti priznat u obe crkve, a i ipak si u korenu Pravoslavac, zašto bi menjao. Naravno, to nikako ne bi smelo da promeni odnose sa tvojima. Eto, ja se družim sa mnogim Katolicima i muslimanima, pa čak ima i po koji Budista -Kinez, odnosno Kineskinja ;-)

P:S

Ali, takođe, Pravoslavlje ne zabranjuje (ukoliko nema u blizini Pravoslavni hram) da vernik poseti bilo koju bogomolju i pomoli se na svoj način. Upravo zato nam Pravoslavlje i savetuje da sa svim verama budemo u najboljim odnosima i da poštujemo svačije svetinje. Jer, svaka svetinja slavi jednog Boga - Hrista, samo što Ga mnogi drugačije zovu i na pogrešan način slave...

Подели на овим сајтовима

Pa sad, ocigledno to zavisi od popa, ja sam ponovo krstena. Mislila sam da cu biti miropomazana i da je dovoljno ispovediti pravoslavni Simvol vere, pa me popa krstio :).

Да, код нас све зависи од попа, јер је сваки поп мали папа. Како каже Десницки, код римокатолика је папизам, а код нас попизам. Било како било, у случају преласка у РК не зависи од попа, него је овако као што сам рекао

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Лепо би било, кад би те сувишне половичке обрисали, па остали

оно што стварно јесте, те као прави мушкарац преузели оно што вам

припада по породичном наслеђу.

Нема ту пуно дебате, да просте, и румуни и чехи.

Ко'лко ја знам, манолисов деда, очев отац, је Румун...

• Волим 1

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Да, код нас све зависи од попа, јер је сваки поп мали папа. Како каже Десницки, код римокатолика је папизам, а код нас попизам. Било како било, у случају преласка у РК не зависи од попа, него је овако као што сам рекао

Ne znam ja nista :D, ja sam samo 'tela da se pricescujem u Pravoslavnoj crkvi :).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Хахахаха , ајде немој ме засмејавати , па како то дефинисати у једну реч ?

Еее, сине, ту и јесте мука, што су се политичари сетили да искористе ситуацију и то дефинишу као Војвођанин...

Подели на овим сајтовима

Еее, сине, ту и јесте мука, што су се политичари сетили да искористе ситуацију и то дефинишу као Војвођанин...

Одвратно и тако вештачки...

Подели на овим сајтовима

Браво Иване, поносна сам на Вас, била би благодат.

кад пређете неки дио животнога пута, схватит ћете да је то управо тако како сте,

балгоиронично написали, за сада још не знате, млади сте, и читав свет је пред вама.

А кад једног лепог дана пређете 40 и урадите ретроспекитву, и видите где сте,

схватите, да је ипак благодат.

А ово да је крштен у рим.кат и бака православна га водила,

ел то нека модерна бајка??

Драго ми је да сте барем схватили да је у питању иронија, ако ништа друго

Подели на овим сајтовима

Ситуација: отац Србин, мајка Јеврејка. Дете је..? (Да се подсетимо - код Јевреја се рачуна по женској линији, а код нас, јел'те, по мушкој).

Подели на овим сајтовима

Лепо каже пророк Илија, прођи се човека, коме је дах у носу. Не запиткуј људе, питај Бога. :)

Или како Давид кроз наступајуће векове прозире за Богомајку:

Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог.

И цару ће омилети лепота твоја; јер је Он Господ твој, и Њему се поклони.

Загледај се дубоко у своје срце, ту можеш сусрети Бога, Он ти може дати прави одговор.

Држати се форме без тога је добар начин да се савршено промаши.

АЛИ шта оно рече Ристос ?!!

Ко се не одрекне маме , тате, бате и секе није мене достојан !

Такво одрицање и такво приљубљивање Богу јединоме можда је најизраженије у израиљском и српском народном бићу.

Само што Србин, као што уме да кад сви јунаци ником поникну каже категорично НЕ непомјанику, па нек кошта шта кошта, те уз Божију помоћ постигне и немогуће, склон је да то исто понови и Богу и тиме потре све претходно даровано.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...