Милан Меденица :) Написано Април 17, 2012 Пријави Подели Написано Април 17, 2012 Да, ишао сам на ову варијанту св.Алимпија Столпника са рашчупаном косом. Јер је много тежа за направити, него варијанта са ризом преко косе. Доста је захтјевнији рад, а и мени је у циљу док се учим да правим теже варијанте. Онда варијанта са ризом уопште није проблем за направити. Мислим да икона са рашчупаном косом, вјеродостојније приказује испосничко житије св.Алимпија Столпника. јесте уметнички изражајнија икона тако, ал та рашчупаност само значи да је био коврџаве косе и да се није баш често купао јер није (често) силазио са стуба друго, риза преко главе означава одређени статус у Цркви - великосхимништво. то ти је као међу анђелима да се разликује чин према начину иконописа - анђели и арханђели се иконопишу као бесполни људи са крилима, серафими као шестокрилним са људским лицем, ... или, у људској хијерархији, кад се облаче светитељи на иконама према својој служби. све има своју симболику, мање или више очигледну клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trinitigas Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Nemoj da se ljutiš što ću biti ekstremno iskren. Nisi umetnik, čak što više ovo je klasičan kič. Divno je što se trudiš i što radiš nešto nesvakidašnje. Divno je što te to ispunjava i raduje ali ovo veze nema sa umetnošću. Mada istina je da je definicija umetnosti poprilično nedefinisana Biti umetnik znači da kroz tvoj rad trebamo da osetimo ko si i kakav si TI u emotivnom i svakom drugom smislu. U tom staklu treba da se vidi tvoj karakter, tvoja emocija, tvoja radost, sto vise tvojih osobina (koje su ti date od Boga naravno). Pa čak i kada to postigneš opet ne postoji dokaz koji može da ti kaže da nisi umetnik (znam da sam kontradiktoran). Ljudi često greše kada je umetnost u pitanju, jedina razlika između umetnosti i nauke je u tome što umetnost ne poseduje dokaze ali to ne znači da je besmislena. Čak i kada uspeš da izraziš sebe kroz neko slikarsko, muzičko, dramsko ili bilo koje drugo delo to opet ne znači da si umetnik. Često volim da kažem da biti umetnik i biti slikar nije isto. Poređenja radi ovaj tvoj rad me podseća kao da si odtkrio neki "muzički instrument" i nazvao ga instrumentom samo zato što taj instrument odzvanja dok udaraš po njemu. Pritom je taj tvoj pronalazak vrlo zanimljiv a ti postavljaš pitanje da li si umetnik (muzički) a bez da se vodi rasprava o tome šta sviraš. Prevedeno na tvoj rad, nije pitanje da li je tvoj pronalazak zanimljiv već je pitanje da li je produkt tvog pronalaska likovno kvalitetan. Čak nije ni pitanje da li se većini oko tebe to dopada. Veruj mi ima dosta stvari u svetu umetnosti koje su ogavne skoro svim ljudima (i meni lično) a ipak su umetnost. Elem biti umetnik znači na neki način i svrstati se pored mnogih velikana umetnosti, što je u ovom slučaju krajnje neprihvatljivo. Nije bitno čime i na čemu pesnik piše pesmu već je bitno ŠTA piše. Može on da izmisli i nevidljivu olovku i nevidljivo mastilo pa da pise gluposti i smatra sebe originalnim zbog olovke. A što se ikonografije tiče postulati su apsolutno isti. Ako slikaš ikonu ne znači automatski da ta ikona poseduje likovni kvalitet samo zato što je ikona (naglašavam LIKOVNI ne spominjem teološki). Ikonopis je divna grana likovnog stvaralaštva ali retki su oni koji su umetnici u tom poslu (retki su danas, a mozda se varam). Kada vidiš jednu ikonu Rubljova posle znas medju 1000 drugih ikona koja je njegova ikona. To ne znas zbog toga sto je radio ikone na stiroporu ili zato što je bio orginalan na neki besmislen način. Znaš da je Rubljov zato što je utkao svoju dušu u ikonu i po mom mišljenju na taj način najbolje predstavio Boga i Božji talenat koji mu je dat. Pored Rubljova imaš još ogroman broj veličanstvenih umetnika. Veruj mi da od kada znam za sebe slikam ikone i da mi ni dan danas ne pada na pamet da pomislim da sam ni približno uspeo da postignem mali delić onoga što su ove slikarske gromade uspele da urade. Jednostavno rečeno deo njihove duše i dalje živi "zarobljen" na tim ikonama. To je umetnik. Nažalost ja na ovom staklu ne vidim ništa od toga. Mogu videti lepo "zarobljeno" svetlo, zanimljivu ideju, trud, ali ne vidim ni trunku umetnosti. P.S. Veruj mi da sam ti sve ovo napisao sa najvećom pozitivom, čak sa ljubavlju. Pozdravljam te najtoplije w.a.mozart, Sasa Kolbas and Биљана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trinitigas Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 I da, biti moderan u ikonopisu ne žnači raditi ikone novom izmišljenom tehnikom već uneti moderan duh u klasičan ikonopis. Samim tim klasičan ikonopis prestaje da bude klasičan. I pećinski ljudi su slikali bojama isto kao slikari današnjice. Veruj mi da su pre 500 godina imali apsolutno iste tehničke mogućnosti za slikanje pa nisu slikali modernistički. Znači suština je u duhu slikara a ne u tehnici, možes da dubiš na trepavicama dok slikaš, to je apsolutno nebitno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 gde je sashar74 igde spomenuo da je umetnik? za razliku od tebe koji si to naglasio bezbroj puta... a umetnost je ipak malo siri pojam nego sto ga ti dozivljavas... umetnost je cak i raditi dobre i korisne stvari u ovom danasnjem dobu, tj umetnost je ne raditi lose stvari... daj pokazi tvoja dela da te "sastavim" kao sto si ti to uradio, jer ko kritikuje treba da bude spreman da bude kritikovan Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 i a dodam ono najbitnije- umetnost je umeti kritikovati Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trinitigas Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 Idi u deo ikone Dragana Markovica u delu sajta gde su ikone pa slobodno kritikuj. Umetnost sam spomenuo vise puta jer je o umetnosti rec i sashar74 nije rekao da je umetnik vec je pitao da li je umetnik. Dobio je subjektivan odgovor da nije i sve jasno. Inace umetnost nije raditi dobre stvari vec je to ljubav, plemenitost, dobrota... umetnost takodje nije znati kritikovati... i da ne duzim... nisam imao nameru da izivam gnev i ako razumem ovakvu reakciju. Smatram da je ostar stav po nekada korisniji od tapsanja po ramenu, narocito ako nemas pojma o cemu pricas. I ne bi voleo da ova tema krene pogresnim putem zbog moje iskrenosti a ti izvoli kritikuj i reci sta ti se ne svidja u mom postu ali argumenuvano (to je mozda umetnost). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 mozemo se demagogisati do sutra... ti si samozvani umetnik, a on je covek pitao jel umetnik i trudi se... drazi su mi takvi "umetnici" i takva "umetnost", a ti proucavaj recnik sa definicijama kolko oces... uostalom covek je pocetnik, tvoji prvi radovi sigurno nisu bili bolji- o tome pricam, al kad vec moram da ti crtam... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trinitigas Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 https://www.pouke.org...ар-драган-марк/ izvoli link Биљана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 izvoli procitati uostalom covek je pocetnik, tvoji prvi radovi sigurno nisu bili bolji- o tome pricam, al kad vec moram da ti crtam... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trinitigas Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 mozemo se demagogisati do sutra... ti si samozvani umetnik, a on je covek pitao jel umetnik i trudi se... drazi su mi takvi "umetnici" i takva "umetnost", a ti proucavaj recnik sa definicijama kolko oces... uostalom covek je pocetnik, tvoji prvi radovi sigurno nisu bili bolji- o tome pricam, al kad vec moram da ti crtam... Nema potrebe da mi crtaš, samo sam rekao čoveku sta mislim i to nema dodirne tačke sa tvojom reakcijom (bar ja ne vidim nikakvu vezu). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trinitigas Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 izvoli procitati Šta da pročitam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 dynablaster, brate šta si zapeo da izigravaš advokata ... jesi ti pročitao ovo Да ли је ово иконопис? Традиционални сигурно није, али неки модерни? Да ли сам ја умјетник? (Сматрам да сам аматер. Који ужива у својим радовима, али ко год види икону каже да сам прави умјетник.) Заправо волио бих да чујем све ваше коментаре и добре и лоше. trinitigas je odgovorio ono što misli i siguran sam da vidiš da je to iskreno napisano... ne razumem šta je problem i što si odmah krenuo da napadaš Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 zabolelo me oko kad sam video kolko se covek trudi da mu objasni da nije umetnik a pritom bezbroj puta ponavlja kako je on umetnik Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 uostalom covek je pocetnik, tvoji prvi radovi sigurno nisu bili bolji- o tome pricam, al kad vec moram da ti crtam... ovo da procitas ponovo, al dzaba mozes da citas i bezbroj puta, izgleda ne vredi to je ko kad nesto napravis pa ti cale kaze: "to nista ne valja!" i onda sin jednog dana kad napravi remek delo, cale ce opet reci da to nista ne valja ako i dodje do toga i ne ubije mu volju za dalji rad... takva ogranicenost mi smeta, zato sam navro pogledaj samo koji potencijal ima covek sa tim ikonopisanjem u staklu, za par godina rada to mogu da budu remek dela Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 14, 2012 Пријави Подели Написано Мај 14, 2012 ali sam je reko da je amater ali ga zanima DA LI JE UMETNIK... ako ti kažeš da je početnik degradiraš ga više od trinitigas-a PLUS-nisi video njegove početničke radove a siguran si da nisu bolji Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука