Jump to content

Модерни иконопис у стаклу???

Препоручена порука

Lep je rad mada ne mogu baš jasno da vidim samu tehniku. U Somboru je čuvena staklarska radionica (postoje od pre 2.Sv.rata) porodice Stanišić radila prikaze svetaca na staklu tehnikom peskarenja (namerno ne kažem ikone jer ne znam da li se može tako zvati). Njihovi radovi su uglavnom ugrađivani u unutrašnja vrata imućnijih kuća ili u vrata komoda i sl. Poznati su i po vitražima.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Lep je rad mada ne mogu baš jasno da vidim samu tehniku. U Somboru je čuvena staklarska radionica (postoje od pre 2.Sv.rata) porodice Stanišić radila prikaze svetaca na staklu tehnikom peskarenja (namerno ne kažem ikone jer ne znam da li se može tako zvati). Njihovi radovi su uglavnom ugrađivani u unutrašnja vrata imućnijih kuća ili u vrata komoda i sl. Poznati su i po vitražima.

НинаД, велика вам хвала на информацијама. Стварно породица Станишић ради предивна дјела.

Подели на овим сајтовима

ALIMPIJEGLAVA.jpg

dobro je, samo zamerka mi je na ostrim detaljima kao na primer cuperci kose, znam da je kosu najteze predstaviti, ali probaj bez tih ostrih krajeva i ostrih detalja uopste

rad ikone Svetog Nikole mi je vec bolji

mozda bi mogao da dodas iza jos koje bruseno staklo pa da dobije na dimenziji :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

dobro je, samo zamerka mi je na ostrim detaljima kao na primer cuperci kose, znam da je kosu najteze predstaviti, ali probaj bez tih ostrih krajeva i ostrih detalja uopste

не видим да је замерка на месту, пошто се свети Алипмије Столпник и иконопише верно као мало рашчерупан кад је пуштене косе.

друга варијација је са ризом преко косе, па то не долази до изражаја ...

Подели на овим сајтовима

Хвала вам Милане на вашим молитвама, похвалама, савјетима и подршци. Прави назив за ову технику би онда био, једноставно икона пјескарена у стаклу, а не иконопис?

Што се тиче мојих радова, за сад још увијек није посао. Још увијек су то аматерски радови. У којима се приликом приступа израде неке нове иконе, увијек учи нешто ново. За сад сам, само примјену технике пјескарења, дове до савршенства. Кад треба да правим неку нову икону, мало дуже времена посвећујем осмишљавању и обликовању, како би требала да изгледа. Увијек се савјетујем са свештеником и покушавам да не направим неку грешку.

Иначе имам посао од којег живимо и ја и моја породица. Веома сам заузет обавезама, али увијек нађем времена за учење пјескарења икона. А ко зна можда једног дана и постане посао? За сад је велика љубав.

Све што објављујем на овом форуму, је стварно искрено и од срца. Тако се исто захваљујем и вама Милане и свима који желе да ме искрено посавјетују. Јер као што можете да видите, наишао сам на нешто, што изгледа нико не прави. Нисам учио теологију кад је требало, већ Маркса и Енгелса. Вјерник јесам, али нисам толико упућен у неке озбиљније теолошке тематике. Нисам компетентан да улазим у озбиљне расправе о православљу.

Зато на овом форуму покушавам да нађем помоћ и савјете. Да ли сам на добром путу са овим што радим?

Још једном вам велико хвала Милане.

нема на чему, хвала теби што си себе и своје рдове представио овде да можемо да уживамо :)

и немој молим те да ми персираш, поготово што сам млађи од тебе судећи по годишту које си ставио уз надимак :)

ја нисам неки ауторитет, ал знам две-три ствари о томе, па сам те због тога и замолио да се обратиш неком образованом иконописцу који би те детаљније упутио шта је конкретно икона, колико и о самој теологији иконе јер то чини пола приказа. као што рекох, сматрам да техника или материјал не одређују јесте ли нешто икона или не, већ оно што приказује и како то приказује, тако да не видим проблем да се прави икона пескирањем у стаклу а поготово ми је занимљиво што си унео и игру светла у целу композицију.

на страну твоја скромност, ал ово што си приказао овде је предалеко од било каквог аматеризма, поготово што се види твоја љубав, таленат, уживање у раду и богонадахнутост вером и светитељима.

то што ниси учио теологију везе нема са животом, а нисам ни ја рођен у вери па сам крштен под одрасле дане. поента је да никад није касно да човек и штогод ново научи, а да си и у предности што ћеш знати обе стране живота и имаш бољу временску перспективу за живот :)

имајући то све у виду, никако не видим да си на кривом путу :)

Подели на овим сајтовима

ако икад направиш икону светог архангела Михаила у природној величини, ја бих био одушевљен да овде поставиш целу слику, колико и многе детаље.

поготово што ми је то слава :)

Подели на овим сајтовима

UMILJENJE-1.jpg

Ово је исто један од мојих радова. Тренутно се налази у Епархију бањалучкој. У пријемној сали за госте. Гдје сви гости г.Јефрема Епископа бањалучког, могу да је виде.

Подели на овим сајтовима

Хвала свима на коментарима и савјетима. Желим само да кажем, да се по питању стварања икона и њиховог изгледа. Редовно савјетујем са свештеницима и студентима теологије. Читам "Пролог" Епископа Николаја и "Житија Светих". Покушавам да будем упућен у оно што радим, како би апсолутно избјегао могућност превљења неке грешке на икони.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1329714548' post='587119]

не видим да је замерка на месту, пошто се свети Алипмије Столпник и иконопише верно као мало рашчерупан кад је пуштене косе.

друга варијација је са ризом преко косе, па то не долази до изражаја ...

Да, ишао сам на ову варијанту св.Алимпија Столпника са рашчупаном косом. Јер је много тежа за направити, него варијанта са ризом преко косе. Доста је захтјевнији рад, а и мени је у циљу док се учим да правим теже варијанте. Онда варијанта са ризом уопште није проблем за направити.

Мислим да икона са рашчупаном косом, вјеродостојније приказује испосничко житије св.Алимпија Столпника.

Подели на овим сајтовима

Пошто примјећујем да је ова иако нова тема, доста посјећена. Замолио бих вас за што више коментара. Јер ми стварно много значе. Прихватам све примједбе и коментаре. Највећи проблем је што радим нешто сасвим ново и волио бих да изведем закључак на чемо сам. По том питању стварно тражим помоћ овог форума.

Подели на овим сајтовима

dobro ovo :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Задња фотографија иконе св.Алимпија Столпника, приказује како је то укопано у стакло. На пријашњим фотографијама је, приказана иста та икона у варијанти кад је мрак и одоздо из постоља свјетлост улази у стакло. Те обасјава просторију.

Подели на овим сајтовима

Сљедећа једина преостала варијанта је кад стакло обасјава сунце. То је дефинитивно најљепша варијанта! Кад гледате у икону дође исто као да гледате у сунце. Толико јако рефлектира свјетлост, да се веома тешко може дуже времена гледати у икону. Исто тако је тешко направити фотографију такве иконе, јер вам дође као да фотоапаратом сликате директ у сунце. Надам се да ћу вам ускоро приказати и такву варијанту. Таква икона може да служи као прозор који по сунчаном времену обасјава унутрашнјост просторије. Дефинитивно најљепша варијанта!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...