Jump to content

Патолошки лажови

marija

Препоручена порука

ja ceo zivot imam posla sa patoloskim lazovima.....cije lazi ni Morava ni Rasina ne mogu da isperu.....

Подели на овим сајтовима

Bata Rale, pazi ovam'...

To nije patoloski lazljivac, u pravu je Dyna, to je nesto drugo.

Tu se samo izlogujes...Da, da, ma verujem...ali, nemam vremena, izvini nemam vremena, izvini zurim ...i to je to.Resen problem.

Ne sumnjam da si se lose proveo, ali valjda je to proslo...?

Ja sada imam patoloskog lazljivca/saradnicu na poslu...E, to je vec nesto drugo.

Ona laze i privatno i sluzbeno...lol

Ona laze bez ikakvog povoda i razloga, jednostavno mora to da radi...i ja ne bih volela da vidim taj momenat kada ce je neko saterati u cosak iz koga ce moci da ode samo na lezece lecenje ili, ne daj Boze u...

A to je neminovno, samo je pitanje dana...tuzno, ali tako je.

Te lazi su toliko van pameti da je degutantno da ih navodim ovde, a moj problem je sto nemam gde da odem od nje, nemam gde da se sklonim, a ona ide zamnom i prica i trazi da je gledam dok prica jer ne moze da podnese moje ignorisanje i kaze da je ja mucim i upropastavam joj zivot time sto je izbegavam ...i tako.

I da ne davim dalje, prici nikad kraja, jel' de, elem ....

Na mom licu se uvek vidi sta mislim o tome sto cujem...to nju privlaci i istovremeno uznemirava jer predstavlja poseban izazov...

I tako, nas dve smo u zamci, ona me proganja svojim lazima trazeci da je slusam, a ja ne mogu da sakrijem prezir koji osecam...

Tuzno.

Ja cekam da je neko spasi i osecam krivicu sto me nervira jer shvatam da je bolasna, a ne mogu da joj pomognem.

Подели на овим сајтовима

"Kako označiti precizno što je to patološko laganje kada puno ljudi govori laži? Kao da su laži postale dio naše svakodnevnice kojima se neki služe da bi prevarili druge, neki pak da bi ublažili bolne istine, a oni treći lažu iz sasvim nepoznatih razloga.

U službenim međunarodnim klasifikacijama posebno je označena kategorija patološkog laganja. Ta kategorija podrazumijeva da je patološko laganje u osnovi prisutno kod one osobe koja sustavno govori laži unatoč činjenici da za iste može biti ili već jest kažnjena.

Laganje je češće prisutno kod pojedinih bolesti i poremećaja kao npr. nekih razvojnih i/ili antisocijalnih patoloških poremećaja. Znanstvenici su dokazali da postoje i određeni centri u mozgu koji bilježe promjene kod patološkog laganja. Studije su pokazale npr. smanjenu aktivnost u jezgri talamusa, osobito u području tzv. desnog hemitalamusa te povećanu aktivnost u prednjem cingularnom režnju, dorzolateralnom prefrontalnom korteksu kod grupe volontera koji nisu skloni patološkom laganju.

Ako je laganje zajednički obrazac ljudskog ponašanja kada postaje patološko? U psihijatrijskom žargonu patološko laganje se označava često kao pseudologija fantastika, a rjeđe se koristi sinonim mitomanija i bolesno laganje. Uglavnom u literaturi patološko laganje je opisivano kroz stoljeća. Za razliku od laganja koje u podlozi ima sticanje određene koristi za osobu koja laže, patološko laganje se češće vezuje za osobu, a ne za situaciju, nema eksterne odnosno posljedične koristi i uglavnom je nesvrhovito. Čak štoviše, diskriminirajuće je za osobu koja laže, a ona se unatoč tome i dalje koristi lažima.

U suvremenoj DSM-IV klasifikaciji bolesti i poremećaja, patološko laganje kao kategorija ne postoji. Međutim postoji kao jedno od psiholoških stanja i simptoma u okviru tzv. umišljenog poremećaja, mada se sa sigurnošću može tvrditi da mnoge osobe sklone patološkom laganju ne pokazuju ostale simptome umišljenog poremećaja.

Patološki lašci opsesivno i impulzivno lažu. Mijenja se samo tematika. Stoga mnogi ovaj fenomen približavaju razini psihotičnog poremećaja. Postoje stavovi da patološki lašci ne mogu kontrolirati svoje laži, što može dovesti i do kriminalnog ponašanja koje se npr. može ispoljiti i kod davanja iskaza na sudu.

Još uvijek nedostaju sustavna istraživanja o eventualnim abnormalnostima središnjeg živčanog sustava, nedovoljno je istraženo pitanje da li je patološko laganje posljedica preegzistirajuće duševne bolesti ili je to sama duševna bolest, ako pak jeste tada bi bilo nužno odrediti njezine stabilne i konzistentne simptome i uvrstiti ju u međunarodnu klasifikaciju bolesti.

Sve ranije navedene nepoznanice predstavljaju i poteškoću kada se radi o liječenju osoba koje patološki lažu. Patološki lažljivci se u pravilu ne osjećaju bolesnima, njihovo ponašanje je često impulzivno i opsesivno, a poriv za laganjem nekontroliran. Postoje odredjene vrste psihoterapije i farmakoterapije koje ne djeluje direktno na patološko laganje, ali djeluje upravo na gore navedene komponente kao njihov sastavni dio."

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Да нисам прошао ово искуство сигуран сам да бих прокоментарисао ову тему/овај проблем у стилу - ма дај, само се окренеш и здраво.

Фора је, бар код мене је тако било, што је та особа била потпуно океј неке две године, као што сам навео. За то време ми је практично постала најбољи пријатељ. Е из те позиције сам морао да се суочавам са овом ствари.

А то је много тешко.

Ум не може да прихвати то. Буквално ти се чини да почињеш да лудиш.

Подели на овим сајтовима

probaj mu nekako poruciti da se manje bavi fantaziranjem jer te stvari nisu nikako za njega, ne znam, za takve stvari stvarno treba biti dobro opremljen...

imam jednog slicnog druga al sam prekinuo kontakt dok ne budem bio spreman i nabavim opremu, znaci padobran, boca za ronjenje itd :D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Nemam kontakt s lazovima te fele ali totalno razumem osecaj da covek pocinje da ludi zbog prijatelja koji se promenio, nije vise onaj oslonac na koji smo navikli iz ovih, onih razloga

u principu, bilo ko da je poceo da tako laze, verovatno bi ga pedalirao, ali ovde je problem sushtinski sto je to neko ko ti je blizak.

Pre nego sto poludish, pokusaj da preduzmesh nesto. nepreduzimanje nas dovodi do tog ludila.

Pokusaj da razgovaras, da stavis do znanja da znash.

Ponudi svoju pomoc.

Ponudi strucnu ako je stiglo dotle.

Mozda dobijes odgovor.

Kad pokushash sve i ne vredi - pali. Kad shteta za tebe prevazidje sve ono sto ste obostrano imali lepo.

Postuj vreme:)

Подели на овим сајтовима

Ма то је иза мене, хвала Богу, већ пар година.

Данас ме је нечији безобразлук подстакао да напишем ово.

Дубоко верујем да се такви људи не мењају, нажалост.

Подели на овим сајтовима

Imala sam takvog dečka. Verovali ili ne. Nakon devetomesečne veze, ja sam prekinula, jer sam shvatila da ja ne znam gde moj dečko živi (nismo išli nikada kod njega, stalno je izmišljao neke razloge), šta su mu po zanimanju roditelji, koju je srednju školu završio, kada je rođen i još sijaset nekih sitnica koje ne bih ni da nabrajam.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

ja sam bio patološki lažov.. Primetio sam to onog trenutka kada sam zbog svojih laži prestao da se crvenim.

Učiteljica me je nešto pitala i ja sam je slagao, i shvatio da je gledam pravo u oči i da se ne tresem zato što lažem, i da se ne crvenim.. ekstra osećaj.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Да нисам прошао ово искуство сигуран сам да бих прокоментарисао ову тему/овај проблем у стилу - ма дај, само се окренеш и здраво.

Фора је, бар код мене је тако било, што је та особа била потпуно океј неке две године, као што сам навео. За то време ми је практично постала најбољи пријатељ. Е из те позиције сам морао да се суочавам са овом ствари.

А то је много тешко.

Ум не може да прихвати то. Буквално ти се чини да почињеш да лудиш.

ufffffff

ovo mi bas i nije jasno

ako je neko patoloski lazov ,on laze cesto ,zar ne ?

kako 2 godine nisi primetio da je neko "patoloski lazov"

cak ti je i postala najbolji prijatelj

kako ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Тања, не знам шта да ти кажем али тако је било.

Верујем да звучи чудно, али тако је.

Било је, додуше, мало сумњиво, боље рећи чудно, да има тако јака искушења, константна, необична искушења, али ми ни на крај памети није било да су то лажи, лепо упаковане, фино осмишљене лажи, или полуистине, ко би га знао. Правдао сам то тада тиме да је нарочитије побожна особа, па ето, ђаво напада.

А после је кренуло са све невероватнијим и невероватнијим стварима.

Подели на овим сајтовима

Da li ti lažeš Ratko?

Ja imam i sada toliki problem sa tim, da sam morao da se učlanim u klub "Anonimnih lažova". Kada su me ostali lažovi prihvatili na prvom predstavljanju shvatio sam da sam svoj međ svojima...

"Zdravo svima, ja sam Sića. Ja sam lažov"... ostalo je istorija...

Ako neko laže, ne laže tebe, laže sebe. To je prvo što smo tamo naučili.

Ako ti imaš problem sa tim, sam si kriv.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...