Jump to content

Како се у вашем крају прославља Крсна слава?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Волео бих да овде прочитам како се у вашем крају прославља Крсна слава, који су обичаји, да ли има нешто што је заиста посебно да се издвоји?

На пример у крају где сам ја свештеник има једна ства коју се трудим да на неки начин испуним једним правим смислом. Наиме, не носи се колачћ у Цркву, тј. НЕ ДОЛАЗИ СЕ У ЦРКВУ на дан славе. Дакле, када су највеће славе и када су парохијске цркве испуњене верницима и славарима, код мене тек по неко дође. Није то само веза но за моју Цркву. У многим другим парохијама је исто тако. Оно што је сасвим чудо јесте да " са ове стране Мораве" (ка Свилајнцу и Деспотовцу од Јагодине) се не иде на дан славе у Цркву (дакле потпуни промашај), док са "оне друге стране" се иде.

Верујем да овде постоје разне историјске околности због таквог опхођења према Цркви, да не улазим сад у детаље. Нажалост, поука свештеника да се дође тога дана у Цркву, па макар и да не донесе колач (јер се колач сече у кући) се веома погрешно схвата. Заиста, у огромним сам искушењима. Срце ме боли када на највеће празнике у Цркви буде тек неко. Верујем да ће доћи неки бољи свештеници и бољи народ који ће ово разумети. У контексту свега тога тешко да могу да кажем да сам радостан. Не могу ни са потпуном радошћу да остевим водицу јер сам свестан да те људе нећу видети у Литургији.

А како је код вас? Шта је добро а шта лоше?

У мом месту постоји обичај да се кољиво не спрема,јер тако нису радили наши стари и постоји бојазан да ће се гости чудити и смејати ако се прво послуже житом,него то замењују ратлуком,коцкицама шећера или медом. Не иду у Цркву на дан славе. Најболније је то што праве мрсну славу на дане када пада пост и терају по свом ако им се каже зашто не треба са изговором да је то скупо,како да рибу послуже уместо гала печења...не бојимо се Бога,као мала деца нисмо свесни колико грешимо. Ово што наведох је код одређеног броја људи,многи су другачији и труде се да живе по заповестима Божијим. Наши свештеници су много добри,стално се труде да прповедају и својим светим примером уче и нас како да се понашамо. Раније је Црква била празна а временом је све пунија људи који су жедни Бога и хвала Му на томе јер и на нас троме и лење делују полето. Пуно поздрава!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...