Jump to content

Како се у вашем крају прославља Крсна слава?

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

На који начин се слави у смислу шта се све ради:

-Долази ли свештеник да најпре освешта славску водицу

-Меси ли се колач, спрема ли се жито, где с екупује свећа (у Цркви или у продавници, на пијаци...)

-Долази ли се тог дана у Цркву у Литургију или не?

-Када се поставља славски ручак у колико сати, ко долази од гостију...

-Колико дана се слави?

итд...

Подели на овим сајтовима

1. долази свештеник

2. да. свећа у Цркви (најпрактичније)

3. обавезно на Литургију

4. ручак око 11 постављен око пола 12 први гости (променљиво, у зависности да ли је радни дан или викенд). гости су углавном родбина, прве комшије, другари.

5. славимо само на дан славе, ал су гости добродошли и осталих 364 дана

итд... долази нам око 30 гостију (мада ја имам жељу да се гости сведу само на најужу родбину)

Подели на овим сајтовима

Kod mene (sever Vojvodine) svestenik dolazi obavezno ranije da bi osvetio vodicu od koje se pravi slavski kolac. Na dan slave nosi se samo zito u crkvu, a kolac izlomi domacin sa kumom pred pocetak rucka, obicno oko 12. Takav je obicaj bio ranije, ali od 90tih godina uglavnom svi nose i kolac u crkvu. Sveca se obavezno kupuje u crkvi. Rucak bude obicno sa rodbinom i najuzim krugom prijatelja, a gosti dolaze kasnije u toku dana. Slavi se jedan dan.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Каква је разлика између порслављања славе у Србији и Босни?

На пример у нашем крају готово нико неће да дође на дан славе у Цркву, највећие славе празна Црква. Седам година сам свештеник, отупео сам причајући о значају доласка у Цркву на дан славе. Највеће оправдање јесте "То код нас није било, ни мој деда, ни мој прадеда...није носио колач, па нећу ни ја", и ако му изнесеш све историјске последице тога и немања оправдања данас када имамо и пут до Цркве и грејање и ауто. Но, веома, веома тешко то иде.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Гости

Волео бих да овде прочитам како се у вашем крају прославља Крсна слава, који су обичаји, да ли има нешто што је заиста посебно да се издвоји?

На пример у крају где сам ја свештеник има једна ства коју се трудим да на неки начин испуним једним правим смислом. Наиме, не носи се колачћ у Цркву, тј. НЕ ДОЛАЗИ СЕ У ЦРКВУ на дан славе. Дакле, када су највеће славе и када су парохијске цркве испуњене верницима и славарима, код мене тек по неко дође. Није то само веза но за моју Цркву. У многим другим парохијама је исто тако. Оно што је сасвим чудо јесте да " са ове стране Мораве" (ка Свилајнцу и Деспотовцу од Јагодине) се не иде на дан славе у Цркву (дакле потпуни промашај), док са "оне друге стране" се иде.

Верујем да овде постоје разне историјске околности због таквог опхођења према Цркви, да не улазим сад у детаље. Нажалост, поука свештеника да се дође тога дана у Цркву, па макар и да не донесе колач (јер се колач сече у кући) се веома погрешно схвата. Заиста, у огромним сам искушењима. Срце ме боли када на највеће празнике у Цркви буде тек неко. Верујем да ће доћи неки бољи свештеници и бољи народ који ће ово разумети. У контексту свега тога тешко да могу да кажем да сам радостан. Не могу ни са потпуном радошћу да остевим водицу јер сам свестан да те људе нећу видети у Литургији.

А како је код вас? Шта је добро а шта лоше?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Или овако:

Ако је, на пример, код вас "обичај" да се не долази у Цркву на дан славе (свакако да је само посеби парадокс), а свештеник вам каже да дођете или сте прочитали код нас на форуму да је то и смисао Крсне славе (бити у Литургији, причестити се...), да ли би дошли или би поштовали локални обичај?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Коментар са нашег званичног ФБ профила (Живе Речи Утехе):

Радован Ковач Ја малопре дођох од другара са славе, на којој није било ни славског колача, ни кољива, свеће.... Јутрос нису били на Литургији, окупило се друштво од 30-ак људи, од којих такође нико није био на Литургији. А добром делу њих је нажалост и узречица псовање Бога... И шта рећи сад на све то, да ли сам ја уопште и био на слави?

Подели на овим сајтовима

Или овако:

Ако је, на пример, код вас "обичај" да се не долази у Цркву на дан славе (свакако да је само посеби парадокс), а свештеник вам каже да дођете или сте прочитали код нас на форуму да је то и смисао Крсне славе (бити у Литургији, причестити се...), да ли би дошли или би поштовали локални обичај?

Došao bih. Ne bi poštovao lokalni običaj.... :)

Подели на овим сајтовима

Радован Ковач Ја малопре дођох од другара са славе, на којој није било ни славског колача, ни кољива, свеће.... Јутрос нису били на Литургији, окупило се друштво од 30-ак људи, од којих такође нико није био на Литургији. А добром делу њих је нажалост и узречица псовање Бога... И шта рећи сад на све то, да ли сам ја уопште и био на слави?

Подели на овим сајтовима

Na dan slave mi obavezno idemo u crkvu,a najdraže mi je kada možemo svi zajedno otići 0442_feel ,ali obavezno neko ide.. Nosimo kolač, vino i koljivo (žito).Kada slava pada nedjeljom prisustvujemo liturgiji,a ako je u dane kada nema liturgije odlazimo u crkvu, gdje nas čeka naš sveštenik, koji pristupa osveštanju kolača,vina i koljiva i molitvi za nas i našeg svetitelja.Rasiječe kolač,prelije vinom i da nam blagoslov.Poslije toga odlazimo kući gdje je sve spremno i na centralno mjesto trpeze postavljamo svijeću,kolač, vino i koljivo i čekamo goste.Obično prije 12 sati dođu kumovi i neko od rodbine i tada uz prigodnu molitvu zapalimo svijeću, lomimo kolač i okadimo sve prisutne. Od ranog jutra je zapaljeno kandilo kod ikone svetitelja. Kada se prelomi kolač(to obično rade muž,kum i još dvojica od prisutnih),onda se prisutni dok još stoje posluže vinom kolačem i koljivom.Poslije zdravice, prisutni sjedaju i postavlja se ručak.Gosti koji dolaze poslije toga, prije bilo čega budu posluženi sa koljivom,vinom i kolačem.Gostima koji nam dolaze,uzvraćamo slavu i uglavnom običaj je sličan kod većine. 0442_feel 0442_feel 0442_feel

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Ово је јако тужно,душа ме боли када чујем за овакве примере,њих ми је жао. Скоро сам била на слави где нема славске иконе (у просторији у којој славе (не знам да ли је имају у кући)) , и веома често се омакну тешке псовке упућене Богу и Пресветој Богородици.

Подели на овим сајтовима

Или овако:

Не бих поштовала и дошла бих па макар и неприметно (да избегнем сукобе),уколико би се породица љутила зашто реметим локалне обичаје.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...