Jump to content

Potop, argumenti za i protiv

winux59

Препоручена порука

пре 2 часа, Avocado рече

Naravno da nije... upravo to i kažem i ne znam kako to ne razumete. Ulazak u odnos sa Bogom je nešto sasvim drugo od poznavanja činjenice o njegovom postojanju... Sve i da me hrišćanski Bog ubedi u to da postoji, ja i dalje imam punu slobodu da uđem u loš odnos sa njim - da ga prezirem, da ga ne volim... mogu i da ne uđem u odnos sa njim tj. da ga ne slušam, da ga ignorišem... dakle, uopšte ne moram da uđem ni u kakav odnos sa njim, pa ni u one najamnik/sluba/rob odnose koje Blagovesnik pominje... ako i uđem u neki odnos sa njim zato što sad znam da postoji, takođe mogu da uđem iz ljubavi (kao što slušamo i poštujemo roditelje), a ne zbog želje za ulaskom u raj ili straha od gubitka te mogućnosti... tu takođe ne vidim nikakvu razliku između verujem/znam da postoji... i kad samo veruješ da postoji, možeš da budeš motivisan željom za ulazak u raj i strahom od odlaska u pakao...

Ukratko: niđe veze... ;)

ОК, капирам.

Опет, за следећу ситуацију узимамо као претпоставку да Бог постоји, јер је то моја замишљена ситуација.

Можда негде постоји већа опасност да људи из погрешних разлога и на погрешан начин улазе у однос са Богом уколико би добили "доказе" о Његовом постојању. Од чега је Њему бољи атеиста који чини добро без интереса и не осуђује никог. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 945
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 5 часа, Рапсоди рече

О јасно, али може и песнички још јасније. Кажем ја....поете имају најбољи филинг за Бога....:)

СОНЕТ РАСПЕТОМ ХРИСТУ

Непознати аутор XIV ВЕК

То, да те љубим, Боже,  по све дане ,
не тера мене слава другог свијета,
нити ме тера страх од пакла клета,
да гријехе,своје напуштам и мане.

Ти ме на љубав тераш, јер ме гане,

када те видим на Kрсту распета
тера ме мука  твоја и смрт света
и терају ме твоје љуте ране.

Љубав ми Твоја такву снагу ствара,
да бих те волио и да неба није ,
плашио те се и без пакленог јара.

За љубав моју ја не тражим дара,
па и да нема наде што ме грије,
љубио бих те са једнако жара.

To je upravo to. Nepoznati autor iz XIV veka  pogadja sustinu, sta znaci uci u sinovski odnos sa Bogom.  "I kada ispunite sve sto vam je zapovedjeno, recite - mi smo sluge koje ne ocekuju nagradu, jer smo to bili duzni ciniti": rec je  Gospoda i Spasa naseg Isusa Hrista. U Svojoj prici O najamnicima u vinogradu aludira da zeli sinovski odnos, takodje, i na mnogim drugim mestima u Evandjelju, sto podvlace u svojim Poslanicama i Njegovi Sveti Apostoli...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 6/12/2017 at 18:35, cloudking рече

Burazeru, ti i justin pricate potpuno suorotne stvari, wtf?

Po cemu je ovo suprotno, majke ti?

"Hriscanska dogma stoji na stavu da Bog zeli da se ljudi slobodno odluce da vjeruju i da ta vjera bude preobrazaj njihove licnosti, dakle bezuslovna.

Nema onog ti meni ja tebi...nego pozeljno je da ta vjera kao malo sjeme proklija u dusi covjeka i tokom vremena se uzgaja i raste.

Za tako nesto nije potrebno volesbno ukazanje Boga, vec par redaka knjige, neki osnovni postulati i iskustvo sa drugim ljudima.

Dakle tihujuci Bog koji se ne mijesa mnogo u ljudske poslove je upravo ono sto se ocekuje u tkavom poretku stvari.

To se izmedju ostalog i vidi iz hriscanskog predanja sto se tice samog rodjenja Hrista, koje bijese u potpunoj diskreciji,

pa onda skroz nepoznato njegovo odrastanje, pa i onda kada je poducavao radio je to vrlo ograniceno,

i cesto je pricao u anegodatama i prica... Bog kao da zeli da se sto manje eksponira, jer zeli da sto manje ljudi budu privuceni spoljanjom impresijom, a vise unutransjim prizivom."

To je ono - gradjenje sinovskog odnosa itd...

Razlika je samo u tome sto on i jedan poveci broj teologa danas, uzimaju da su licnosti i biblijski dogadjaji poput Potopa i drugih opisanih starozavetnih dogadjaja, samo price u smislu poucnih parabola i praslika, koje pripremaju za Novi Zavet, dok ja i ostali teolozi tvrdimo  to isto, drzeci (ne bez dokaza)  da su to i realni istorijski dogadjaji i licnosti!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Avocado рече

Sam u prvom delu objašnjavaš kako ni sa takvim grandioznim gestom jedan deo ljudi ne bi poverovao... a onda sa druge strane postavljaš slobodu. Ja tu inače ne vidim neku jasnu granicu ili kriterijum - zašto je u nekim slučajevima ok da interveniše, da načini čuda, da porazgovara sa nekim ljudima, a u drugim slučajevima nikako to ne sme da radi da bi ostavio veru u njega kao slobodnu odluku.

Pokusacu biti slikovit. Imao sam primjera kada sam olako prihvatio nekoga za dragog prijatelja, da bi se na kraju gorko razocarao. Moje karakterisanje njih kao prijatelja bilo je ne iz dubine jer sam ih zaista razumio kao licnosti i dobro ih poznavao i znao da kako oni mene smatraju prijateljem tako i ja njih vec prosto jer sam bio pomalo impresioniran tokom nekih susreta- kratkotrajnih, dakle zakljucak je bio jednosmjeran i poprilicno povrsan u opazanjima tih ljudi. Na kraju dozivio sam blago razocarenje u nekim njihovim postupcima koji ne mogu da se nazovu prijateljskim. Tako povlacim paralelu izmedju nekoga ko bi postao vjernik iz razloga jer mu se Bog otkrio eksplicitino i njegove impresije o tome ko je i kako Bog gradi odnos sa covjekom. Dakle da ne dodje do te pogresne interpretacije od strane covjeka, navodim prikrivenost Boga kao neko sredstvo prevencije i cekanje da taj proces tiho sazri u covjeku na realnoj osnovi. Ja na tom mjestu postavljam granicu. 

пре 7 часа, Avocado рече

Takođe, iako vi tu želju da ljudi slobodno odluče stalno postavljate kao nešto uzvišeno, lepo i dobro, ja ne znam na čemu se to zasniva. Ne znam od kada je sloboda da se poveruje u nešto što je istinito nekakva vrlina. Zamisli da decu učiš da slobodno odluče da li će da gurnu prste u šteker, da li postoji Australija, da li je 2+2=4, da li čovek može da poleti ako se baci sa zgrade... i da im uskratiš dokazivanje i onda kada ti ne poveruju, zato što je važno da slobodno odluče??? Meni je to bizarno. Kao da ste malo pomešali činjenice i ukuse/preferencije. Sasvim je ok da pustiš dete da slobodno odluči koji sladoled mu se najviše dopada, to je stvar ukusa/preferencije. Ali to da li je za njega zdravo da jede isključivo sladoled svaki dan, da gurne prste u šteker i to da li postoji Australija nije stvar ukusa, nego su činjenice, te je besmisleno pričati o "slobodnoj odluci da se u te činjenice poveruje".

Ja to ne bih tako formulisao da je sloboda krajnji ideal i to mnogi pogresno postavljaju. Po meni licno to nije sloboda, vec je sloboda neophodan uslov da bi neko zadobio iskrenu i duboku vjeru. Dakle Bogu nije bitno da li smo slobodno povjerovali vec koliko kvalitetno vjerujemo, koliko jako vjerujemo. Vjera zadobijena na osnovu cuda je moguca, i vjera zadobijena na osnovu promisljanja je takodjer moguca i po mom licnom sudu, ako Bog nesto favorizuje onda favorizuje ovo drugo. Ovo prvo bilo bi zgodno za ljude koji su labilni i skloni cestim promjenama misljenja i malovjeriju pa im je onda potrebno nesto spektakularno da bi ih povratio. I vjerujem da ces se sloziti da ovo prvo lici kao na umirivanje razmazenog djeteta.

пре 7 часа, Avocado рече

Ja mogu da imam neke pretpostavke o tome šta bi me ubedilo, ali ako postoji svemoćni i sveznajući Bog, onda on SIGURNO ZNA šta bi me ubedilo, pa opet toga nikako nema.

Ovo je vrlo dobra ideja, s tim da moze da se odgovori da je neko imao dosta situacija u zivotu koje su mozda bile nekakav signal od Boga, ali da ga doticna osoba nije prihvatila niti prepoznala. Tako nesto niti ukida Boziju svemoc, a opet ostavlja mogucnost da taj ko je primao signale nije bio prisiljen i doveden pred svrsen cini, ili prosto obmanut. Ja to opet povezujem sa onim Bozanskim htjenjem da se u covjeku zapali iskrena vjera. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Paradoksologija рече

Од чега је Њему бољи атеиста који чини добро без интереса и не осуђује никог. 

A šta znači to ne osuđivati nikoga?Zar da ne osuđujem pedofile,masovne ubice,prevarante,dilere droge,trgovce organima,lažove po čemu je dobrota praviti se toša uopšte mi nije jasno...Bogu ne valja ako ja otvorim svoje srce i kažem ono što iskreno mislim?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Кратос рече

A šta znači to ne osuđivati nikoga?Zar da ne osuđujem pedofile,masovne ubice,prevarante,dilere droge,trgovce organima,lažove po čemu je dobrota praviti se toša uopšte mi nije jasno...Bogu ne valja ako ja otvorim svoje srce i kažem ono što iskreno mislim?

Pitaj njega, on reko da tako treba :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Desiderius Erasmus рече

Da, samo što tu opet treba slediti Hristov primer; a On je najviše osuđivao verske licemere. ;)

I najpre sam na umu imala opsednutost osudama zbog otvorenih/zatvorenih dveri, glasnih molitava, posta od 7 dana na vodi...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

1. jedini agens fosilizacije je voda.

2. preko 300 ogormnih nalazišta fosilizovanih životinja u to veliki broj životinja na jednom od 300 lokacija širom svijeta.

3. fosilna nalazišta morskih životinja na skoro svakom dijelu Zemlje, kod nas područje Bosne, Slavonije, Vojvodine fosili kitova i ajkula.

4. ogromni kanjoni.

5. Na Himalajima su nađeni ostaci morskih i tropskih životinja.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, grigorije22 рече

Dakle klasican Gis galop. Uspeo si za kratko vreme da otvoris preko 5 tema. :aplauz:

Ајде то, него како су му добри аргументи. После овога се сигурно пола форума покреационичило.:D

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, grigorije22 рече

Dakle klasican Gis galop. Uspeo si za kratko vreme da otvoris preko 5 tema. :aplauz:

којих 5.... има 15 сигурно... оборио рекорд од ризнице богословља... 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, grigorije22 рече

Dakle klasican Gis galop. Uspeo si za kratko vreme da otvoris preko 5 tema. 

Ajd reci to ovako, ne mogu da ti osporim arg. pa lupam gluposti, kao što obično i činiš.

пре 10 часа, Lady Godiva рече

Ајде то, него како су му добри аргументи. После овога се сигурно пола форума покреационичило.

Nismo djeca da samo nešto iznosimo, trebamo i da dokažemo svoje tvrdnje.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, tripo 41 рече

1. jedini agens fosilizacije je voda.

2. preko 300 ogormnih nalazišta fosilizovanih životinja u to veliki broj životinja na jednom od 300 lokacija širom svijeta.

3. fosilna nalazišta morskih životinja na skoro svakom dijelu Zemlje, kod nas područje Bosne, Slavonije, Vojvodine fosili kitova i ajkula.

4. ogromni kanjoni.

5. Na Himalajima su nađeni ostaci morskih i tropskih životinja.

Зашто би мени као православном ово уопште било битно?!?

Прво, тада је земља била један континент (Пангеа, има тога у науци).

Друго, сам човек/људски род по Библији је био ЛОКАЛНА појава на Земљи.

Дакле, тим људима је било свеједно да ли је тај потоп локалног или тоталног карактера , за њих је тотална катастрофа и једно и друго. 

Касније се расељавају по свету и сваки носи причу о потопу са собом.

Ово може бити битно само ПРОТЕСТАНТИМА КОЈИ ХОЋЕ ДА МАТЕРИЈАЛНИМ ДОКАЗИМА ДОКАЖУ БОГА! Православље не доказује Бога науком, аман више!

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...