Jump to content

Облачење свештеника на опелу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Браћо и сестре,

потребне су ми тачне референце на релевантну црквену литературу, а по питању облачења свештеника на опелу - дакле, где све прецизно пише како се свештеник облачи приликом обреда погреба лаика? Хвала унапред...

Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Епитрахиљ и фелон. Код нас се практикује да се носи само епитрахиљ без фелона, из практичних разлога (у многим селима су грбља удаљена и незгодни путеви, блато, киша... па је то вероватно један од разлога неношења фелона). Ја када опело служим у цркви увек носим фелон.

Подели на овим сајтовима

Епитрахиљ и фелон. Код нас се практикује да се носи само епитрахиљ без фелона, из практичних разлога (у многим селима су грбља удаљена и незгодни путеви, блато, киша... па је то вероватно један од разлога неношења фелона). Ја када опело служим у цркви увек носим фелон.

Хвала оче на одговору. Мени је потребно тачно место где се о томе у литургици говори (да ли у Мирковићевој, Фундулисовој или некој трећој). Наиме реч је о следећем - у разговору са једним свештеником ја сам заступао став да се на опелу носи епитрахиљ и фелон, и то светли (не црни), али ме је свештеник питао оно стандардно питање - а где то пише. Пошто тренутно немам приступ литератури, мислио сам да ако неко може да ми помогне и упути ме конкретно где о томе пише, а ја бих онда некако дошао до тих одељака, преко интернета или на неки други начин...

Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...