Margareta Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 Moram da vam postavim jedno pitanje, znam da je glupo, ali me zanima šta vi mislite o čemu bi se moglo raditi... u posetu nam je došao bivši učenik moje majke, i mi smo zapazile da na ruci nosi crveni konac. Objasnile smo mu da to nije pravoslavlje, već paganizam, da pravoslavna ( a i katolička) crkva ne podržava nošenje amajlija, a on se nama pravdao da mu je to drugarica kupila na Ostrogu. Bila sam 3 puta na Ostrogu, toliko su mi mogućnosti i škola dozvoljavale, ali sam skoro apsulutno sigurna da ona to nije mogla kupiti u manastirskim prodavnicama. Da li je moguće da se u blizini manastira prodaje tako nešto što je u potpunoj suprotnosti sa pravoslavnom verom? Pozdrav, i Bog vam pomogao. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 U gadnu babu rasteš seko. aman Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 mozda nisam dobro citao Novi Zavet al nisam naisao na pojam amaljije? Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Октобар 15, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 gadna baba ? samo sam htela da objasnim drugu da ne bi trebalo to da nosi, i da nije moguće da je tako nešto kupljeno na Ostrogu, pa sam tražila mišljenje nekoga malo stručnijeg...Never mind, nekad se lepe namere ne sviđaju svima pozdrav Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 ma opušteno Tijana. Prvo sam te babom nazvao (u budućnosti) a sada da ti poželim dobrodošlicu. Taki je red. Končići su ekstra kao dekoracija, ali kao neka amajlija su baš bljak. Problem je što mnogi i blagoslovene i svuda prisutne brojanice, nose kao amajliju a ne kao molitven relikvijar. Mislim da nije toliko problem sa tim končićem, jer moguće da je to samo prolazan faza u njegovom pravoslavlju. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Октобар 15, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 to za dekoraciju znam, mnogi ,,uklapaju'' brojanicu sa bojom cipela, kose ili priveska... čak sam upoznala devojku koja nosi 3 brojanice, crvenu, zelenu i žutu, kao rastafarijanski simbol... pa vi vidite poenta je da taj dečko nema od koga da se edukuje i nas ,,obične'' neće da sluša, i ubeđen je da je crveni konac nešto što je apsulutno poželjno nositi na sebi i što je crkva odobrila... Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 Mislim da je i tako dobro da ako treba i na taj "bapsko-paganski" način bude pravoslavan, nego da ne bude nikako. Zato oprezno treba prilaziti i kazivati bilo šta o crvki takvoj osobi... ne da mu kažeš "ej bre bato, pa to što ti radiš je paganština i nije hrišćanski..." nego da mu kažeš nešto o crkvi što nema veze sa tim... recimo "jao da vidiš kako je bilo lepo kada su u manastiru se krstile 3 osobe, a svi se pričestili, i kako je lepu besedu držao taj i taj popa...o braku..." Nikako mu ne skretati pažnju na to crveno kanapče... mislim da sam mora doći do toga da ga odbaci, a ne da ga ispravljate. Милена Стојановић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan i Jelena Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 imam isti problem sa drugaricama , pokusala sam da objasnim da crveni konac nema veze sa pravoslavljem ali one kazu da to ne nose zbog Boga nego zbog budala(misleci na one babe vracare) kao da se zastite od njih Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 time ih samo privlace Margareta је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 28, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2011 црвени конац потиче из исламске традиције, стављајући се деци по рођењу ради изгона или одбијања шејтана, злодуха, ђавола. а што се тиче савета о поступку, немој да се убеђујеш са људима, већ их криви полако и милосрдно ка Цркви. можеш му купити црвену бројаницу, или му објасни ЗАШТО кад је нека недоумица у питању, али то изискује пре да се добро информишеш и успут и да се уздржиш од прозивки или напада. мораш и да схватиш да је понекад и пролазна фаза у питању, неусмереност или необразованост по питању вере и традиције, колико и ствар младости. бројаница се иначе не носи ради украса или видљиво, већ је тренутно мода у питању, а бројаница служи за молитву. носи се у џепу или остаје код куће кад се не молиш на њој. чак се и крст не носи видљиво, већ као ознака припадности нечем што је веће од нас. свештеници и други клир носе униформу и крст видљиво ради лакшег идентификовања и привлачења заинтересованих погледа, као и на славу Божју. чак ни они не носе видљиво бројанице кад се не моле на њима. међу њима има молитвеника који се непрестано моле, ал се у таквој вери и молитви узраста и погрешно је опонашати их без сопствене конкретизације у вери, животу и молитви. сем тога, стално ношење бројанице и нескидање при разним мануелним пословима ће временом усмрдети, распредати или уфлекати бројаницу потпуно непотребно. такође, бројаница је освештана, светиња облагодаћена Богом и сходно томе се треба и понашати према таквом дару. уколико се бројаница распреде и не може поправити онда је треба однети неком ко је може доплести, а уколико се на неки други начин оштети и постане неупотребљива онда је треба спалити и пепео и остатак на чисто место бацити. тако се барата са свим светињама које су неупотребљиве или отпадом који се скупи чистећи кандило, свећњак од славске свеће и друге освештане употебне црквене предмете. уколико си заинтересована за молитве које можеш примењивати на бројаници, слободно се обрати свом исповеднику, духовнику или парохијском свештенику ради савета и упућења како се молити и којим молитвама. што се тиче заштите од врачања, сујеверја и других злехудих ствари, најбоља заштита је вера у крст и Бога колико и литургијски живот и што редовније причешћивање, зато се и носи крст око врата, између осталог. Boba је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2011 Moram da vam postavim jedno pitanje, znam da je glupo, ali me zanima šta vi mislite o čemu bi se moglo raditi... u posetu nam je došao bivši učenik moje majke, i mi smo zapazile da na ruci nosi crveni konac. Objasnile smo mu da to nije pravoslavlje, već paganizam, da pravoslavna ( a i katolička) crkva ne podržava nošenje amajlija, a on se nama pravdao da mu je to drugarica kupila na Ostrogu. Bila sam 3 puta na Ostrogu, toliko su mi mogućnosti i škola dozvoljavale, ali sam skoro apsulutno sigurna da ona to nije mogla kupiti u manastirskim prodavnicama. Da li je moguće da se u blizini manastira prodaje tako nešto što je u potpunoj suprotnosti sa pravoslavnom verom? Pozdrav, i Bog vam pomogao. А можда да кренемо од одговора тог младог човека? Другарица му је донела на дар. Другарица можда и лаже да је купила на Острогу, можда није ни била на Острогу, али је баш њему донела на дар. Разлог да баш њему донесе дар може бити њена симпатија према том младом дечку, којој је неизоставни искра љубави узрок, а може бити и да је другарица члан некакве сабласне организације која је посебном магијом саткала чини у тај црвени кончић. Обзиром да не верујем ни у једну врсту магије, бавићу се првонаведеним могућим разлогом. Дакле, младић је добио на дар "црвени кончић", од другарице којој он очигледно нешто значи и то је све. Који би могао бити разлог да се дар као израз н.пр. симпатије, која је увек резултат љубави, анализира као супротност православљу, коме је основ Бог-љубав? "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Новембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2011 Нема шансе да се црвени кончићи продају у нашим манастирима. Измишљотина! Недавно сам чула од младог брачног пара да су детету одмах по рођењу ставили црвен конац, ( али иде ОБАВЕЗНО око леве руке!), у креветцу и колицима обавезно по чено белог лука и никако са дететом прелаз преко раскрснице дијагонално! А у креветцу, испод душека држе пар маказа - и све то против урока, злих сила и слично! Терибиле. Рекох им да су требали да убуџе моторну тестеру испод кревеца, јер је једино у том случају заштита детета стопроцентна! Margareta је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Новембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2011 Психопатологија. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2011 Психопатологија. Можда, мада би за такву дијагнозу морали имати још по који аргумент. Но свеједно, ако је заиста психопатологија, онда им одамх треба одузети децу, јер такво што неће остати само на кончићу и сл... А можда је и само немање храбрости да се успротиви родитељима или уопште старијим који су их саветовали....можда је и само љубав да не повреде те старије савтодавце непослушањем њиховог савета, иако у сви знају да то нема никакве везе са стварношћу....можда им то све изгледа симпатично, знајући да ничим не може ни да штети ни да користи детету, а ето испунише жељу тих старијих... Много можда.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука