Deki992 Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ja imam rodjaku koja je bas sujeverna.Ti ljudi su sami sebe iskontrolisali strahom.Ja je pitam da mi objasni zasto neke stvari radi (ustaje na desnu nogu,pa se onda onda okrene na desno...) ili ne radi (ne valja ovo,ne valja ono),njen odgovor bude obicno: dobro,samo ti tako radi i pravi se pametan,pa ces da vidis kako ce da ti ide u zivotu.Onda meni crkne bojler u stanu i ona mi kaze:eto,to je zato sto neces da me slusas i da se zastitis (beli luk u torbicu,okretanje gaca i carapa naopako...).Kada mi kojim slucajem nista ne crkne u stanu odredjeno vreme ili mi se ne desi nista "naopako"onda mi kao argument prica kako su ljudi tako od vekova radili (cak su i popovi lovili vampire sa belim lukom i glogovim kolcem) nego ovi teolozi propovedaju nesto naopako,uslo neko zlo medju njih i tako dalje...Onda joj ja predlozim da proba da jednom radi stvari suprotno od toga sto propoveda,ali od toga naravno nema ni govora,zbog straha kao sto rekoh na pocetku.I samo da dodam,neko je pomenuo obicaje na svadbama i veseljima,oni mogu biti lepi ako nas secaju na tradiciju i slicno ali mogu biti tako nebulozni da je to strasno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 :.mislise. Na primer...danas je nedelja...praznik je...ali to ne znači da danas treba da lenstvujem,ni ja ni bilo ko.. Tako je... Slazem se da je Nedelja jedini dan kada ne treba da se radi, ali upravo kao sto Lara kaze ne treba da se lenstvuje. Taj dan treba posvetiti Bogu, otici na liturgiju, moliti se, provesti ga sa porodicom, citajuci deci Bibliske price, prosetati, mozda ce nekom zatrebati pomoc, uciniti jedno dobro delo bar Nedeljemo, jer u kakvom vremenu zivimo za dobra dela se nema vremena ...Kazu ljudi. :0203_cool: Arsenija and Драгана П. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 Не знам где бих друго написала шта имам, па сам " ископала" ову тему. Ради се о следећем. У Србији је почесто обичај, да када се дође са сахране, " опереш" руке са пепелом. Углавном нисам на то обраћала пажњу. Међутим, одем у Р.С. на сахрану, кад оно посуда са пепелом на капији, да се прво руке оперу . Схватам, да су људи раније користили пепео за одржавање хигијене. Схватам и да ће са гробља ( или одакле год) сести за сто и ручати и сасвим је нормално опрати руке. Оно што не схватам је, како остаде тај "обичај" , који се претвара у сујеверје. Данас постоји чесма, сапун, пешкир. Више нам није потребан пепео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука