Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

Једна сестра ми је рекла они што посте и иду редовно у цркву више се труде па су бољи верници.

prstgore

Мени је свештеник рекао да не могу да се причестим ако се претходно нисам исповедила, али да могу да се причестим ван поста. Ако постим. И да је пожељно причешћивати се што чешће, али никако на свакој Литургији. Не слажем се са њим и срце ми се стегне кад читам овде на форуму како се људи сједињују сваке недеље са Христом, али морам да прихватим оно што он каже. У Цркви у коју идем ван поста се причести десетак људи, некад се не причести нико. Туга бескрајна.

али шта још каже владика Порфирије. Немојмо ствари извлачити из контекста. Он каже да тамо где то владике не дају да се причестимо редовно, да то прихватимо са смирењем и да ће нам то бити можда и на веће спасење него да смо се редовно причестили.

У реду је ово, слажем се да треба прихватити, али немам речи да опишем колико сам некада тужна што је тако.

Исто и код мене све како си написала 0205_whistling мада ни свештеници не говоре исто о овоме  prstgore .

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ajd i ja da kažem koju,kao najprostiji vernik i kao neko ko nema veze sa teologijom.Krštena sam pre 4 godine(na moju žalost).Odmah sam krenula na Liturgije i u početku mi je sve bilo nepoznato,ali bukvalno sve.A onda se desilo to da sam kroz samu Liturgiju i sveštenokove propovedi,a i razgovorima sa njim zaključila da nisam sama i da ne treba da strahujem za sebe( u smislu,ako uradim ovo,da li ću smeti ono i sl),već da imam na koga da se osloniom što se svih tih stvari tiče.A to je prvenstveno Gospod koji dejstvuje preko mog Vladike i mog sveštenika.U tom smislu,sve što uradim,ne uradim na svoju ruku.Pričešćujem se redovno i,hvala Bogu što mi to ide na zdravlje i spasenje,a i ako pogrešim(nekada)u nekom pravilu,pa Bože moj...Zar nismo svi grešni!?! :drugarstvo: facenew22222222 

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

svakako da ne treba silom da se pričešćujemo jer -pričešće tj. pričešćivanje je akt projave naše ljubavi prema Bogu... ali ako savršena ljubav izgoni strah onda je pričešće na svakoj liturgiji nešto čemu težimo-ne zato što tako treba ili mora već zato što je sloboda u ljubavnom odnosu po prirodi nešto što Bog otkriva,povećava i upotpunjuje,kaj ne...  :bla:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ajd i ja da kažem koju,kao najprostiji vernik i kao neko ko nema veze sa teologijom.Krštena sam pre 4 godine(na moju žalost).Odmah sam krenula na Liturgije i u početku mi je sve bilo nepoznato,ali bukvalno sve.A onda se desilo to da sam kroz samu Liturgiju i sveštenokove propovedi,a i razgovorima sa njim zaključila da nisam sama i da ne treba da strahujem za sebe( u smislu,ako uradim ovo,da li ću smeti ono i sl),već da imam na koga da se osloniom što se svih tih stvari tiče.A to je prvenstveno Gospod koji dejstvuje preko mog Vladike i mog sveštenika.U tom smislu,sve što uradim,ne uradim na svoju ruku.Pričešćujem se redovno i,hvala Bogu što mi to ide na zdravlje i spasenje,a i ako pogrešim(nekada)u nekom pravilu,pa Bože moj...Zar nismo svi grešni!?! 0102_laugh :bla:   

Сестро, у предавању нашег драгог Проте Милорада Голијана о свему томе је јасно речено:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11872.msg378788.html#msg378788

Предавање је мало подуже, али преслушаћеш га у даху. Прота се дотакао свих битних тема које се тичу нашег живота у Цркви а најпре литургијског живота и шта он подразумева.

Подели на овим сајтовима

link=topic=1503.msg385644#msg385644 date=1300566327]

svakako da ne treba silom da se pričešćujemo jer -pričešće je akt projave naše ljubavi prema Bogu... ali ako savršena ljubav izgoni strah onda je pričešće na svakoj liturgiji nešto čemu težimo-ne zato što tako treba ili mora već zato što je sloboda u ljubavnom odnosu po prirodi nešto što Bog otkriva,povećava i upotpunjuje,kaj ne...  bangin

U potpunosti se slažem sa Vama,ali ne znam da kažem (u ovom slučaju napišem) ovako stručno kao Vi.I zato  :bla: 0102_laugh 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

• Гости

svakako da ne treba silom da se pričešćujemo jer -pričešće je akt projave naše ljubavi prema Bogu... ali ako savršena ljubav izgoni strah onda je pričešće na svakoj liturgiji nešto čemu težimo-ne zato što tako treba ili mora već zato što je sloboda u ljubavnom odnosu po prirodi nešto što Bog otkriva,povećava i upotpunjuje,kaj ne...  ;)

U potpunosti se slažem sa Vama,ali ne znam da kažem (u ovom slučaju napišem) ovako stručno kao Vi.I zato  :bla: 0102_laugh 0102_laugh

Све је јасно.  bangin

Молим оне који не желе да на овим темама заједно једни друге јачамо у вери и литургијском животу да не пишу. Све поруке тог типа биће без упозорења обрисане а постављачи опоменути на ПП.

Подели на овим сајтовима

Ajd i ja da kažem koju,kao najprostiji vernik i kao neko ko nema veze sa teologijom.Krštena sam pre 4 godine(na moju žalost).Odmah sam krenula na Liturgije i u početku mi je sve bilo nepoznato,ali bukvalno sve.A onda se desilo to da sam kroz samu Liturgiju i sveštenokove propovedi,a i razgovorima sa njim zaključila da nisam sama i da ne treba da strahujem za sebe( u smislu,ako uradim ovo,da li ću smeti ono i sl),već da imam na koga da se osloniom što se svih tih stvari tiče.A to je prvenstveno Gospod koji dejstvuje preko mog Vladike i mog sveštenika.U tom smislu,sve što uradim,ne uradim na svoju ruku.Pričešćujem se redovno i,hvala Bogu što mi to ide na zdravlje i spasenje,a i ako pogrešim(nekada)u nekom pravilu,pa Bože moj...Zar nismo svi grešni!?! 0102_laugh :bla:  

Сестро, у предавању нашег драгог Проте Милорада Голијана о свему томе је јасно речено:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11872.msg378788.html#msg378788

Предавање је мало подуже, али преслушаћеш га у даху. Прота се дотакао свих битних тема које се тичу нашег живота у Цркви а најпре литургијског живота и шта он подразумева.

Hvala oče.Odoh odmah da pogledam,pa neka traje i satima bangin 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

• Гости

Препоручујем свима пре него ли оду на починак. Боље је да мало мање вечерас пишемо на форуму, а да послушамо једно овако дивно предавање које је мени много значило, јер се понекад осећам као Дон Кихот у борби са ветрењачама. Онда чујем једног Проту који је и сам много постарадао, па ми буде као мелем на рану.

Подели на овим сајтовима

Ja sam odslušala,malo nasmejala i SMIRILA,kako reče prota.Hvala oče,puno mi znače reči ovog čoveka.I za danas i od danas i ja naučih nešto.Za ceo život... klapklap :( klapklap

Подели на овим сајтовима

svakako da ne treba silom da se pričešćujemo jer -pričešće tj. pričešćivanje je akt projave naše ljubavi prema Bogu... ali ako savršena ljubav izgoni strah onda je pričešće na svakoj liturgiji nešto čemu težimo-ne zato što tako treba ili mora već zato što je sloboda u ljubavnom odnosu po prirodi nešto što Bog otkriva,povećava i upotpunjuje,kaj ne...  :bla:

U potpunosti se slažem sa Vama,ali ne znam da kažem (u ovom slučaju napišem) ovako stručno kao Vi.I zato  algabacaju algabacaju algabacaju

znači sad sam stručnjak za pričešće...  4chsmu1  :drugarstvo: :drugarstvo: :drugarstvo:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...