Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 14. 8. 2024. at 17:40, Ralex рече

Daj brate mani se filozofije i gledaj malo šta se dešava u tvom umu

Expand  

:))

Da imamo dva izvora misli i

Expand  

Koja 2? Oci govore o 3.

Te misli nisu ja ali su od od Boga i od Mog intelekta. Kakav šaptač gajite iluziju da zlo nije u vama i da vam to đavo sa strane podmeće.

Expand  

Значи ниси ти свој интелект? Па ко је онда?:pop: Не него ти  се се поистовјетио са злом па не разликујеш себе и зле прилоге, рекох ти да су од Бога не мисли него надахнута осјећања- благодат, па се по основу тих осјећања развија свјест а на њој својевољно артикулуше мишљење, које никада  не успјева да "објелодани умно чувство" осјећај ума.

Dakle sinergija, немаш божије мисли у есенцијалном смислу, имаш само своје, и ако прихватиш туђинске за своје, то је онда синергија са злом, али није на исти начин, зло те изкључује, зато су злочинци неоргинални.

Pavle mislio kad je govorio o borbi između prirodnog i duhovnog čoveka u nama.

Expand  

Ако би ово свео само на мисли то би значило борбу између природних и натпритодних мислии у нама, а поред њих постоје пале мисли, које нису природне него протвприродне,

Нисмо сви у истоме стању

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 18:14, Hadzi Vladimir Petrovic рече

:))

Koja 2? Oci govore o 3.

Значи ниси ти свој интелект? Па ко је онда?:pop:

Expand  

Mi smo kruna svesti i možemo da napravimo distancu u odnosu na naš intelekt. Možemo da saslušamo misli od leve hemisvere i od desne i da svojom voljom odlučimo kojima ćemo se prikloniti. 

Dakle moj intelekt je deo mog uma ali to nisam ja , Bog je deo mog uma ali ni to nisam ja. Mogu da odaberem kome ću da posvetim svoju pažnju i kojim Mislima ću da dam život kroz nju.

Pa ti osnovne stvari ne znaš, ali nije ni čudo kad ne učiš od Boga nego od ljudi.

Подели на овим сајтовима

Misli, pomisli, dobre, lose, jedini put koji ja znam jeste u duhovnom podviznickom predanju Crkve, jedini koji poznaju tu borbu protiv losih i za dobre misli jesu svetitelji podviznici koji su tu borbu prosli i teorijski i prakticno i na kraju i pobedili lose misli i zadobili dobre bozanske misli, ali to je tako daleko od nas ko nebo od zemlje, i vise.

Koliko se secam, bez blagodati plus nas napor i podvig mislena borba se ne moze proci, kako pisu svetitelji to je borba svih borbi, i bitka svih bitaka, i zato mora da se ima neko ko ce nas uputiti na taj put kako ne bi skrenuli sa puta, iskusni duhovnik je neophodan, slicno kao trener za one koji se bave fizickim vezbanjem.

Sami ne mozemo..... nas Rale je izuzetak izuzetaka.....:))) 

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 18:33, Ralex рече

Mi smo kruna svesti i možemo da napravimo distancu u odnosu na naš intelekt. Možemo da saslušamo misli od leve hemisvere i od desne i da svojom voljom odlučimo kojima ćemo se prikloniti. 

Dakle moj intelekt je deo mog uma ali to nisam ja , Bog je deo mog uma ali ni to nisam ja. Mogu da odaberem kome ću da posvetim svoju pažnju i kojim Mislima ću da dam život kroz nju.

Pa ti osnovne stvari ne znaš, ali nije ni čudo kad ne učiš od Boga nego od ljudi.

Expand  

Najjaca prica bas, smestio u svoj um i Boga :) I Boga i andjele i demone i raj i pakao sve je smestio covek u svoj um. Drzi Boga i univerzum u saci... I kuku i lele s ovim. 

Подели на овим сајтовима

Expand  

И после се љутиш кад ти помињу дијагнозу.

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 18:40, Bokisd рече

Misli, pomisli, dobre, lose, jedini put koji ja znam jeste u duhovnom podviznickom predanju Crkve, jedini koji poznaju tu borbu protiv losih i za dobre misli jesu svetitelji podviznici koji su tu borbu prosli i teorijski i prakticno i na kraju i pobedili lose misli i zadobili dobre bozanske misli, ali to je tako daleko od nas ko nebo od zemlje, i vise.

Koliko se secam, bez blagodati plus nas napor i podvig mislena borba se ne moze proci, kako pisu svetitelji to je borba svih borbi, i bitka svih bitaka, i zato mora da se ima neko ko ce nas uputiti na taj put kako ne bi skrenuli sa puta, iskusni duhovnik je neophodan, slicno kao trener za one koji se bave fizickim vezbanjem.

Sami ne mozemo..... nas Rale je izuzetak izuzetaka.....:))) 

Expand  

Више је оно што је написао Петровић, да та "мисао" буде молитва. Не ради се ту о мноштву "добрих помисли".

Свети Порфирије о томе лепо пише, да заволимо Христа, да све буде једна молитва-химна Христу, страсти (и помисли које до њих воде) ће онда природно слабити.

Подели на овим сајтовима

Expand  

Ти ћеш да пажњом даш живот божанском? :))Па божанско је вјечно живо а не нека сјена у текућини мозга, ти живот можеш да даш само нечем мртвијем од тебе.

Не познајем Бога без људи, и не желим да га упознам изван светих његових, који су утјеха земљи.

Иначе пошто се занимаш за мишљење - филозофију знаш ли да је Платон мислио да мозак служи да хлади крв. Није мишљење сматрао можданом функцијом. Ето ја те позвах на саборно мишљење, али за почетак вјежбај се да мислиш мудима - најбоље да их држиш у  процјепу да стекнеш одговорност", ногама, рукама, бубрезима, дрвећем коњем, да мислиш бићем (онтологија) да мислиш ничим, па онда на крају да мислиш Богом, али не као да је Бог предмет мишљења него да живиш Црквом.

Брана Црнчевић Србији

Poslednja si moja sinagoga

moj poslednji Petrovgrad i Rim.

S Tobom, možda, mogu i bez Boga,

a bez Tebe ne mogu ni s njim.

Подели на овим сајтовима

Па, треба изаћи из Матрикса, да би ти се Бог откривао преко других људи.

Ево данас, јутро, а већ врућина, ја нешто збрзан, излазим из продавнице и срећем човека кога сам упознао после једне Литургије и човек ми онако природно и љубазно честита почетак поста, а видели смо се једном у животу. Обичан сусрет који унесе радост у дан и једно мало звоно одозго да је почео пост, а таквих је ситуација сваки дан ко зна колико. Не дешава се све у глави.

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 18:59, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ти ћеш да пажњом даш живот божанском? :))Па божанско је вјечно живо а не нека сјена у текућини мозга, ти живот можеш да даш само нечем мртвијем од тебе.

Не познајем Бога без људи, и не желим да га упознам изван светих његових, који су утјеха земљи.

Expand  

Hristos je rekao da ko bude volju Božiju Tvorio On i Otac će se nastaniti u btakvom čoveku, A da bi Bog živeo u čoveku potrebna mu je čovekova pažnja.

A tebe će stići kletva koja kaže; da je proklet čovek koji se uzda u čoveka i stavlja telo sebi za mišicu a od Gospoda Boga svog otstupa srce njegovo.

Imaj na umu da je srce sam centar našega uma, fokus naših misli. one misli kojima najviše pažnje posvećujemo su nam u srcu.

Pa ti razmisli šta je hteo da kaže Gospod kad je rekao ovo prokletstvo.

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 19:28, Ralex рече

Hristos je rekao da ko bude volju Božiju Tvorio On i Otac će se nastaniti u btakvom čoveku, A da bi Bog živeo u čoveku potrebna mu je čovekova pažnja.

A tebe će stići kletva koja kaže; da je proklet čovek koji se uzda u čoveka i stavlja telo sebi za mišicu a od Gospoda Boga svog otstupa srce njegovo.

Imaj na umu da je srce sam centar našega uma, fokus naših misli. one misli kojima najviše pažnje posvećujemo su nam u srcu.

Pa ti razmisli šta je hteo da kaže Gospod kad je rekao ovo prokletstvo.

Expand  

Само глуп човјек се узда у свој ум, то је као бескрајна огледала, као неко самоогледање Нарцисово.

Али није рекао да ће се настанити у уму човјековом.

Уздам се у Бога у светима његовим, у Цркви, својој парохијској заједници и кроз свога Владику, духовника и све људе који су ме изграђивали, све свете, у Човјека у Христу. Не треба ми "без човјека Христос", разоваплоћени,  бог идеја, бог мисао, појам бог, "божији гласови" и сл. то је Антихрист.

Хтјео је да каже ко каже да љуби Бога а не љуби ближње лажов је.

И да је исто љубити ближње и Бога  у двојединој заповјести.

Теби ближњи нису ни потребни, ни Црква имаш "бога" у глави:pop:

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 18:59, Вукашин рече

Више је оно што је написао Петровић, да та "мисао" буде молитва. Не ради се ту о мноштву "добрих помисли".

Свети Порфирије о томе лепо пише, да заволимо Христа, да све буде једна молитва-химна Христу, страсти (и помисли које до њих воде) ће онда природно слабити.

Expand  

Vukasine ne protivreci mi....sFun_bat 

Подели на овим сајтовима

""и кроз свога Владику"

Кад ово прочитах, читам пет пута не могу да вјерујем шта пише, туго моја моуко моја: Оооо Боже Господе неба и земље зашто ме мучиш, ово већ прелази у станизам....

господин христос стави некога на списак, јелте овај платни списак и одма одма валдика постане "свети Валдика" христос дабробосаснки јелте? или неки други?  одма постане "свети христос Владикa" ааа? ма да све добро све лепо христос дабробосански се брине да србље не преводе на ислам, карта га иде добро крене га и само кешира неки вел, и још га мало похвале ови домицилни и они га мало са истока похвале, и то је онда то, све добро све лепо, вуци сити и све овце на броју.

Друже тито устај из гроба....само стаљин и друг тито ово могу да ријеше ову ситуацију....

П.С.

Извињавам се свим овде који су емотивни, пост је поче и што реметим посни штимунг, ти емотивни већ су упливали у те екстатичко екстазне области у лахдовни властитог личног гетоа...

Подели на овим сајтовима

@Ralex

Покушај да размислиш о томе да је срце центар духовног живота и наше душе. Центар љубави, која се рађа у срцу. Срцем се Бог познаје (место сусрета човека са Богом) а не разумом. Из срца долази воља, жеље, добре и зле намере и сагласно томе дешава се избор нашег животног пута. 

Чисто срце је највеће богатство јер ће се у њега уселити Господ. Чисто срце је храм Божији.

Срце а не ум, одлучује. Јер питање срца је питање слободе. Закони не делују у сфери срца па је немогуће забранити да се воли, верује, хоће, неће... Зато се оно најинтимније у нама решава у срцу (у дубини бића), у благу које је Бог. "Где је благо ваше, онде је и срце ваше".

Ум у срцу је исихастички пут. Није ум последња дубина бића већ срце. "Ум се шири срцем а срце просветљује умом".

Духовним опитом, свети оци Цркве са 2000 година искуства говоре о томе. Наш живот је кратак и искуство, нарочито ако је индивидуалистичко, никакво у поређењу са поменутим опитним благом Заједнице.

Једно такво искуство говори да је: "ум једно од душевних чувстава, док срце обухвата и садржи у себи сва унутрашња чувства". Срце поседује способност да задобије из духовног света осећања вишњег поретка и да их преда уму.

Покушај да преореш све што си посејао и  кроз овакву призму да сагледаваш. Дођи и види.

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2024. at 20:01, uomo del Ve.Te. рече

""и кроз свога Владику"

Кад ово прочитах, читам пет пута не могу да вјерујем шта пише, туго моја моуко моја: Оооо Боже Господе неба и земље зашто ме мучиш, ово већ прелази у станизам....

господин христос стави некога на списак, јелте овај платни списак и одма одма валдика постане "свети Валдика" христос дабробосаснки јелте? или неки други?  одма постане "свети христос Владикa" ааа? ма да све добро све лепо христос дабробосански се брине да србље не преводе на ислам, карта га иде добро крене га и само кешира неки вел, и још га мало похвале ови домицилни и они га мало са истока похвале, и то је онда то, све добро све лепо, вуци сити и све овце на броју.

Друже тито устај из гроба....само стаљин и друг тито ово могу да ријеше ову ситуацију....

П.С.

Извињавам се свим овде који су емотивни, пост је поче и што реметим посни штимунг, ти емотивни већ су упливали у те екстатичко екстазне области у лахдовни властитог личног гетоа...

Expand  

Шта је ту чудно, ниједна моја молитва (и све остало што чиним) није ван литургијског контекста, увјек је са помјесним Владиком и свим што сам побројао, код тебе је можда са библитекаром, видим многе који као ти што кеширају а пљују по Владикама, ја не кеширам -нажалост, а шта имам кажем лицем к лицу, а ти ниси у стању ни овде да се преставиш јер не вјерујеш у то што говориш и нећеш да одговараш за своје ријечи, да снесеш посљедице добре и лоше , да  ставиш "муда у процјеп", да принесеш жртву.

Што чиниш не чиниш јавно!

На крају и ти си ми предпостављен, јер се обраћам теби са надом у Бога, а ти можеш са @Ralex  под руку, себе да предпоставиш свима, па и владици, може по неком питању , али онда одеш и кажеш. Владико тако и тако...и то је побожоност, па шта ти Бог да, али немаш штофа.

Не мучи тебе Бог, него лицемјерје.

Подели на овим сајтовима

Đavo ti šapuće negde sa strane, pazi da nije. 

Expand  

Може и да пребива у човеку, да се гнезди у срцу...али има приступ човековим мислима да шаље предлог. Свети Јован Лествичник пише о хулним помислима на које би се многи нагрдили ако би их узели за своје.

Сама појава помисли није грех, чак ни разматрање код духовно неискусних, грех је сагласје.

То чиме се ти одушевљаваш трезвени људи одбацују без разматрања. Свако ко се бар мало молио, могао је да примети како му баш на молитви долазе такве "светле" мисли, тумачења Писма и сл. Делују примамљиво и мудро, а уствари су мамац да одвоје молитвеника од личног односа са Христом, и уводе у прелестно стање.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...