Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 21. 8. 2024. at 6:22, Ralex рече

Evo ga, Boki se izdao. Ljudski razum je to. Bar da je oćutao pa da mislimo da je mudar.

Ali intelektualac je to,

Ali dobro je da je odreagovao jer će prosti ljudi da shvate kuda su ih intelektualci zaveli.

Na kraju krajeva Carstvo Božije je obećano prostima a ne intelektualcima.

Nema tu idealizacije, ili radiš ono šta je Isus Govorio u prostoti srca ili smišljaš zablude kako Isus nije baš tako mislio.

Znaci apostolski ucenici i naslednici i njihove crkve su bili u zabludi kako Isus nije bas tako mislio :0201wink:, ali ti si Rale ipak prokljuvio sta je Isus tacno govorio i mislio. :idea:

Svaka cast, zelim ti prijatan dan. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Znaci apostolski ucenici i naslednici i njihove crkve su bili u zabludi kako Isus nije bas tako mislio :0201wink:, ali ti si Rale ipak prokljuvio sta je Isus tacno govorio i mislio. :idea:

Svaka cast, zelim ti prijatan dan. 

Je li Boki, šta si ti u crkvi, neki čin ili mirjanin?

Подели на овим сајтовима

On 21. 8. 2024. at 20:04, ИгорМ рече

И ево као поручен управо објављен текст са предавањем на тему "ум и разум". @Ralex

Од срца препорука. Искрено, желео бих да погледаш. Ја одо да погледам и унапред се радујем ономе што ћу чути :sunce: 

:slavaaa:

Pogledao sa po desetak minuta od jednog i od drugog govornika. Znači čisto filozofiranje ljudi koji ne razlikuju umne stvari, Oni poistovećuju razum sa intelektom a to sam video i kod pokojnog patrijarha Pavla. 

Naime gledao sam jedan njegov intervju i pokrenuto je pitanje razuma. Patrijarh Pavle ee u odgovoru pozvao na biblijsku priču kada su dve žene dovedene pred cara Solomona da presudi čije je dete jer su i jedna i druga tvrdile da je dete njihovo. Car je naredio da pozovu dželata, da preseše mačem dete na pola, pa da pola daju jednoj a pola drugoj. U pozvavši se na tu priču Pavle je rekao da je razum hladan, on seče na pola i da je razum bez ljubavi ništa. 

Ali šta to Pavle kao jedan tipičan intelektualac koji poistovećuje razum i intelekt nije video? 

Svi znamo da je Solomon tražio od Boga razum i da mu je ovaj to i dao, pa Pavle kao inteligentan čovek misli da je Solomonov postupak bio ogledalo Solomonovog razuma koji je od Boga.

Ali avaj, ono šta intelektualci ne vide u toj priči je da je Solomon kao Razuman išao na ljubav, na majčinsku ljubav koja će otkriti ko je prava majka. Jer Solomon kao razuman zna da je u ljubavi razum i da će mu majčinska ljubav otkriti čije je dete. Solomon nije ni mislio da ubije dete već da otkrije ko mu je majka. 

Ali Patrujarh Pavle kao jedan tipičan intelekualac to previđa i sudi kako je razum hladan, seče na pola, oko za oko zub za zub. 

Ali nije tako, Takav je ljudski razum, a razum koji je po Bogu počiva na ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Na Veri Nadi i Ljubavi.

Imajte razumevanja ne mogu da analiziram sve što su ova dvojica izneli i da dokazujem gde sve greše, Pa sam se poslužio ovom ilustracijom da objasnim sve to u kratkim crtama.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Ralex рече

Pogledao sa po desetak minuta od jednog i od drugog govornika. Znači čisto filozofiranje ljudi koji ne razlikuju umne stvari, Oni poistovećuju razum sa intelektom a to sam video i kod pokojnog patrijarha Pavla. 

Naime gledao sam jedan njegov intervju i pokrenuto je pitanje razuma. Patrijarh Pavle ee u odgovoru pozvao na biblijsku priču kada su dve žene dovedene pred cara Solomona da presudi čije je dete jer su i jedna i druga tvrdile da je dete njihovo. Car je naredio da pozovu dželata, da preseše mačem dete na pola, pa da pola daju jednoj a pola drugoj. U pozvavši se na tu priču Pavle je rekao da je razum hladan, on seče na pola i da je razum bez ljubavi ništa. 

Ali šta to Pavle kao jedan tipičan intelektualac koji poistovećuje razum i intelekt nije video? 

Svi znamo da je Solomon tražio od Boga razum i da mu je ovaj to i dao, pa Pavle kao inteligentan čovek misli da je Solomonov postupak bio ogledalo Solomonovog razuma koji je od Boga.

Ali avaj, ono šta intelektualci ne vide u toj priči je da je Solomon kao Razuman išao na ljubav, na majčinsku ljubav koja će otkriti ko je prava majka. Jer Solomon kao razuman zna da je u ljubavi razum i da će mu majčinska ljubav otkriti čije je dete. Solomon nije ni mislio da ubije dete već da otkrije ko mu je majka. 

Ali Patrujarh Pavle kao jedan tipičan intelekualac to previđa i sudi kako je razum hladan, seče na pola, oko za oko zub za zub. 

Ali nije tako, Takav je ljudski razum, a razum koji je po Bogu počiva na ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Na Veri Nadi i Ljubavi.

Imajte razumevanja ne mogu da analiziram sve što su ova dvojica izneli i da dokazujem gde sve greše, Pa sam se poslužio ovom ilustracijom da objasnim sve to u kratkim crtama.

Погрешна ти је илустрација. Нарочито што си узео пример једне личности, духовне градине и смирења, што нам може бити за пример свима, чију зрелост вероватно нећемо дотићи ни ти ни ја. Прочитај о његовом животу и духовном путу, биће ти јасније. Иначе блаженопочивши патријарх Павле је био монах, имао је огромно опитно духовно искуство поред знања, хвала Богу. Управо онај пример комплементарности вере и разума у спознаји Бога и духовних истина. Божији човек који је имао три ципеле, када би се једна истрошила, крпио је и обувао резервну.

И није била поента да анализираш на тај начин, нити имаш чиме да доказујеш наводне "грешке", нити кога то интересује овде. Нисам ни очекивао одговор, већ да научиш нешто и да те наведе и подстакне да загребану тему дубље упознаш. Не може се то површно посматрати. Машиш 2000 година искуства, немамо толико година за нашег живота. Не морамо ми бити обавештени о томе. Само преслушај све, са пажњом и без предрасуда. Неке одговоре и наводе на другачије размишљање имаш од 7.30мин, и нарочито од 10.58мин, па од 15.35мин... али немој парцијлано слушати, послушај све.
Зато ти и рекох недавно да преореш све до сада што си писао овде, преиспиташ, јер имаш лоше поставке, на лошим темељима градиш и веру.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Ralex рече

..............................

Zanimljivo je kako u tvojim pisanijama ti uvek budeš bolji (mudriji, pametniji, "duhovniji"...) od osoba koje pominješ.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Toma рече

Zanimljivo je kako u tvojim pisanijama ti uvek budeš bolji (mudriji, pametniji, "duhovniji"...) od osoba koje pominješ.

Zato što se oslanjam na Boga a ne na svoj razum. A Bog je obećao da ne brinemo i da će nam on dati reči kojima ćemo odgovoriti. 

Bog je odabrao proste ljude one koji nisu ništa da posrami one koji misle da su nešto, intelektualce.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ralex рече

Zato što se oslanjam na Boga a ne na svoj razum. A Bog je obećao da ne brinemo i da će nam on dati reči kojima ćemo odgovoriti. 

Bog je odabrao proste ljude one koji nisu ništa da posrami one koji misle da su nešto, intelektualce.

Ослањати се на Бога значи предати себе Божијој вољи. Што значи послушност из љубави кроз живот у Његовим заповестима. А то значи да имамо слободу као израз способности да промишљамо, доносимо одлуке и изаберемо пут који води ка Богу, очишћени од греха и ослобођени од страсти. У том промишљању учествује разум (просветљен благодаћу, преображен). Разум и слобода су међусобно условљени. А слободе нема без одговорности. Насупрот томе, када се разум користи одвојен од Божије благодати, може водити у духовну заблуду па и ропство греху.

А Божију благодат стичемо кроз светотајински и врлински живот, пост, молитву, причешће...

Разум је Божији дар којим промишљамо о својим поступцима и који, прочишћен од страсти и греха учествује са вером и помаже у духовном развоју. Парадоксално је изопштити га а Бог нам дао на дар као помоћ на том путу.

Нисмо роботи нити слепо пратимо инструкције. Ту учествује слобода, промишљање.

Немој ми рећи да прости људи не промишљају о својим поступцима, не доносе одлуке и не бирају пут ка Богу?

Сви су позвани на спасење. Ако си хтео рећи да је можда теже, дакле не немогуће, интелектуалцима због евентуално додатног промишљања, преиспитивања... то је нешто друго али пут је исти.

Апостол Павле је био интелетуалац свог времена.

Подели на овим сајтовима

Evo jedan stih za rasuđivanje:

Лоза посахну и смоква увену; шипак и палма и јабука и сва дрвета пољска посахнуше, јер неста радости између синова људских. Joil 1. 12

Dakle sva drveta poljska posahnuše jer nema radosti.

Dal ova suša ima veze sa nedostatkom radosti među nama

Подели на овим сајтовима

Kako opisati Božansko biće

Otac je postavio zakone života kao i zakone po kojima materija funkcioniše, Sin je Um u kome je sve osmišljeno, a Duh je sila koja ono šta je kreirano u Umu oslanjajući se na zakone sprovodi u delo. To su tri lica Božanskog bića. Otac živi u večnosti, Sin živi nesavršen život u vremenu a duh Obuhvata večnost i vreme povezujući tako Oca i Sina u jedno.
Medalja odlično oslikava uređenje Božanskog bića, Medalja je valjak sa malom visinom. Dakle dve strane tog valka su Otac i Sin A ona treća strana što ide u krug spajajući prve dve strane bi bio Duh Božiji.
Otac je izvor svetlosti i kada je sin okrenut ka ocu onda živi u njegovoj svetlosti, A kada sin okrene leđa ocu onda živi u tami koju stvara svojim telom, živi u senci svoga znanja.
Tako i svaki čovek koji se u svojoj misli oslanja na svoje znanje na svoj intelekt, zapravo živi u tami jer je Bogu izvoru spoznaje okrenuo leđa.

Подели на овим сајтовима

O Zaboravu

Ako ne zaboraviš nisi ni oprostio.

Zaborav je mesto u našem umu gde žive misli koje mi više ne želimo da mislimo.

Misli kojima više ne posvećujemo pažnju.

Zaborav je mesto u našem umu gde mi više ne boravimo svojom pažnjom.

Mesto u Božijem umu gde on ne boravi svojom pažnjom se zove Pakao.

Božija pažnja je za nas život a pakao je mesto u Božijem umu gde nema života, mesto gde vlada večna smrt i patnja.

Nas Bog prepoznaje kao misli koje se rađaju u Njegovom umu, zato nam je potrebna Njegova pažnja da bi smo imali život u Njemu.

Sećanje je mesto gde mi ostavljamo stvari koje nam više nisu potrebne. Kad nešto zaboravimo to svejedno ostaje u našem sećanju samo što tome više ne posvećujemo pažnju.

Zaborav je siguran znak da smo nešto oprostili, ako nismo zaboravili nismo ni oprostili.

Postavlja se pitanje zašto bi smo mi nekome praštali i terali ga u zaborav.

Stvar je da kada sudimo da nam je učinjeno nešto loše mi ne možemo sprečiti loša osećanja poput gneva.

Ta loša osećanja nam oduzimaju životnu radost i ceo naš život pati zbog toga.

Da bi smo oprostili nekome ko nas je povredio mi moramo nekako da u svom umu izmenimo to loše iskustvo sa njim.

Možemo pokušati da nađemo opravdanje za njegovo ponašanje tako što đemo se staviti na njegovo mesto.

Možda je tog trenutka bio nervozan, u žurbi.

Možda su naše namere pogrešno shvaćene.

Vrativši se u mašti u prošlost mi možemo ponovno proživeti to loše iskustvo na jedan sasvim nov način: a posle svojom Voljom odabrati da se sećamo jednog takvog izmaštanog iskustva.

Posle nekoliko susreta u nama će se ustaliti novi način mišljenja i doživljaja te osobe.

Ljudi misle da ako si zaboravio da je to nestalo iz tvog sećanja i da tako stvaraš uslove da ponovo budeš povređen. Ali to nije tačno; to iskustvo koje smo imali, kao i ono drugo koje smo izmaštali da bi mogli da oprostimo, ostaju u sećanju kao iskustvo i sprečavaju da naivno iletimo u sličnu sitauaciju.

A Zašto bi mi sve to radili?

Zbog životne radosti; jer kvalitet našeg života je srazmeran količini životne radosti u njemu.

Zbog kvaliteta svog života mi to radimo a ne radi onih koji su nas povredili.

To radimo da bi smo ih sprečili da nas povređuju uvek kada ih sretnemo ili ih se setimo.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Bokisd рече

Rale ovo ti je sve sto pises kao neka psihologizacija vere, nije to ajd sad nesto lose, ali fali tu ipak blagodatno crkveno iskustvo svetitelja koje dopire do srca i duse i uma.

Ja bih se na tvom mestu zgrabio za to i dao Bogu šansu da me isceli, Vidi šta si napravio od svog života usled toga što nisi učio da vladaš svetom svojih misli, carstvom nebeskim. 

Kako reče Tadej Vitovnički; kakve su ti misli takav ti je život.

Znam da je to teško, ceo život si gradio svoj identitet na jednoj priči da bi je sad menjao, ali tvoj život je u pitanju, pa radi šta hoćeš. 

Šta ako ti Bog preko mene nudi još jednu šansu, ako ti nudi ruku spasa?

Подели на овим сајтовима

On 29. 8. 2024. at 22:34, Bokisd рече

Rale ovo ti je sve sto pises kao neka psihologizacija vere, nije to ajd sad nesto lose, ali fali tu ipak blagodatno crkveno iskustvo svetitelja koje dopire do srca i duse i uma.

Što se tiče blagodatnog crkvenog iskustva koje je čista izmišljotina, kao blagodat se useli u čoveka kada jede hleb i vino koje mu daju u crkvi.

Evo šta kaže Hristos o blagodati;

Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско; 

Благо онима који плачу, јер ће се утјешити;

Благо кроткима, јер ће наслиједити земљу;

Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити;

Благо милостивима, јер ће бити помиловани;

Благо онима који су чистога срца, јер ће Бога видјети;

Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божији назвати;

Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско.

Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и реку на вас свакојаке рђаве ријечи лажући, мене ради.

Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке прије вас.

Ви сте со земљи; ако со обљутави, чим ће се осолити? Она већ неће бити ни за што, осим да се проспе напоље и да је људи погазе.

Ви сте видјело свијету; не може се град сакрити кад на гори стоји.

Нити се ужиже свијећа и меће под суд него на свијећњак, те свијетли свима који су у кући.

Тако да се свијетли ваше видјело пред људима, да виде ваша добра дјела, и славе оца вашега који је на небесима.

Nemojte da vas varaju oni koji ne razlikuju hleb od tela Hristovog koje je Reč Božija, Biblija, i vino od krvi Hristove koja je ljubav prema bližnjima.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...