Jump to content

Докторат Владике Иринеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

Е ал' си ми рекао. А то што ниси ни прочитао докторат, то ти ваљда даје за право да лупаш са њим.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Вукашин рече

И за тебе би боље било да те ђакон Бранко лупи у главу докторатом еп. Иринеја и да ти да нешто друго из Беседе, нпр. Живот и поуке Светог Порфирија Кавсокаливита.

Са по суштини инфармационим ботом @божанствена-жаба :skidamkapu:комуницирам само кад анатемише пантеизам и своје "оргинално" учење о створено-нествореним енергијама које ферцерају по потреби из Божије суштине, по потреби као суштина твари, по потреби као информације.:pop:и нестворене и створене и стврствене и посредници:0426_feel:

Подели на овим сајтовима

Нема ту шта је битније, него христологија и тријадологија иду да кажемо паралелно. Творевина је од почетка бесмртна али са одређеним циљем у Христу. Смрт је скретање са плана Божијег.

Занимљива су нека тумачења да је цео биљни свет пре пада постојао непосредном везом са Божанским енергијама, што је логично ако Сунце тек касније бива стварано. О томе треба шта рећ'.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Жика рече

Šta mislite, da li je hristologija najbitnija? Na šta se treba najviše usmeriti?

Предпостављам да нам недостаје смирење, да би требали да мало тихујемо, јер на жалост немамо или сами нисмо добри разговарачи на  тему и на двије различите христологије које паралелно обитавају у нашој Цркви па није битно да ли се причешћујемо енергијама или личношћу Христа, него да пустимо ...

Мора мало конкретније да упиташ, све је битно и а и потребе су разне. Мени је битно да забршим мозаике и средим атеље па помени, јер си колико се сјећем поп?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Milan Nikolic рече

Е ал' си ми рекао. А то што ниси ни прочитао докторат, то ти ваљда даје за право да лупаш са њим.

То се песнички изражавам, није у питању докторат, већ што је масиван. Потресло би те, да се оканеш тога и узмеш нешто на корист.

Хајде и да читаш, али у тишини, а не да овде затрпаваш редом фантазија, редом цитата. Немаш јасну мисао.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Опет кажем, морате се осврнути на свете оце по овом изузетно важном питању. Наша природа уопште нема битије по себи. Чак и савремена наука указује да је цео космос нека врста информационог процеса.

Evo nesto od sv.Avgustina koji pise na svoj nacin o 'logosima' stvaranja i da sve ima pocetak u Bogu i da nema bitije po sebi, eto naveo si sta pise i sv.Grigorije Niski, Bog svojom voljom stvara sve prirode i sustine i Svojom voljom i odrzava prirode u postojanju, i to po prevecnim logosima tvari ili kako pise sv.Avgustin :

"Эти замыслы, как было сказано, можно называть или идеями, или формами, или видами, или замыслами; и многим дано называть их как угодно, но немногим – увидеть то, что истинно."

Znaci svetitelji su razlicito nazivali te Bozije zamisli kao ideje, oblici, nacrti, eto moze i logosi, to su sve razlicite interpretacije toga da Bog tvar i prirodu privodi u stvaranje Svojom voljom, koja tvar ima svoje prevecno postojanje u (umu, zamisli) Bozijoj kao prevecne logose, nacrte, oblike, stvaranja.

https://azbyka.ru/otechnik/Avrelij_Avgustin/o-vosmidesyati-trekh-razlichnykh-voprosakh/#o83v164

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Hadzi Vladimir Petrovic рече

комуницирам само кад анатемише пантеизам и своје "оргинално" учење о створено-нествореним енергијама које ферцерају по потреби из Божије суштине, по потреби као суштина твари, по потреби као информације.и нестворене и створене и стврствене и посредници.

Како сада ја имам учење о тобоже ,,створено-нествореним енергијама", када управо ти уводиш непостојећи и немогући термин ,,створени логоси". Нигде се о логосима не говори као о творевини, него су увек нестворени.

За ово друго, шта би рекао на ове Паламине речи: ,,Пошто постоји само једна беспочетна суштина — Божја, остале суштине су створене и настају кроз ову једину беспочетну суштину, једино способну да ствара друге суштине".

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

није битно да ли се причешћујемо енергијама или личношћу Христа

Докторат Бачког управо говори о немогућности да се причестимо личношћу Христа, него Његовом Божијом енергијом.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Вукашин рече

То се песнички изражавам, није у питању докторат, већ што је масиван. Потресло би те, да се оканеш тога и узмеш нешто на корист.

Хајде и да читаш, али у тишини, а не да овде затрпаваш редом фантазија, редом цитата. Немаш јасну мисао.

Какве везе има што је докторат масиван, зар зато треба да се оканем и ја тога.

Зар ти није глупо рећи да нисам у тишини провео велики пост читајући докторат. 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

Докторат Бачког управо говори о немогућности да се причестимо личношћу Христа, него Његовом Божијом енергијом.

Ovde mogu da se slozim, pricescujemo se ne Bozijom sustinom ili Negovom Isusovom bozijom Licnoscu, nego Njegovim nestvorenim energijama.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Milan Nikolic рече

Dobro, jesi, ali samo jedan mali savet Milance, pisi ako je moguce sto jednostavnije i citkije, i polako, ima nekih stvari koje ne mogu da razumem kod tebe, i bez nekih jakih kvalifikacaja staniiiiiii ljudi kojima oponiras.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Брате, ти ни ово не разумеш .

Мислим да је корисније читати литературу примеренију нашем стању, што Свети Палама препоручује на почетку Тријада, каже да горди хоће одмах да докуче тајне стварања и сл. На то је коментар.

А књига је тешка, па може добро да продрма човека ако се јако замахне. Некад је и то корисно.

Шалу на страну, некако конфузно ми делује твоје излагање. Не замери. Вреди и то читати, али треба имати благодатно искуство за разумевање и познавати литературу коју је Иринеј користио. Не може се директно ускакати у тај простор.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...