Jump to content

Докторат Владике Иринеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 часа, Milan Nikolic рече

Па кључ доктората и закључак вл.Бачког је да за нас постоје две димензије односа са Богом, управо у разликовању између христологије и тријадологије.

Рекох ти на време да се зауставиш тамо где си слеп.

Какав је то предвечни логос мимо Христа? Какав однос са Богом да имамо мимо Христа? Знаш ли шта пишеш?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вукашин рече

Какав је то предвечни логос мимо Христа? Какав однос са Богом да имамо мимо Христа? Знаш ли шта пишеш?

Пише годинама да створене суштине имају у себи нестворене логосе (пантеизам). А читање "Разликовања" га само увјерило у томе:0426_feel:.

Дакле оно што постоји као могућност у твари, да буде освештана-енергитизована-ологосљена-причешћена) по поредку Цркве у Христу Човјеку, додјељује твари самој-по-себи, створеној природи нестворена својства чиме би твар била савјечна Богу.

Не природа  по-себи него човјекова слобода одлучује да ли ће твар бити облагодаћена, како Адамова у Рају којом је створено удаљио од логоса - по енергији , тако Христова слобода у чијој се личности по суштини, а не по енергији уједињују створено и нестворено, на даље  власт- слобода Апостола који оно што повежу са логосима на земљи биће и на небу повезано, а шта развежу биће без логоса.

Дакле није потребно само "спајати" са Богом јер то води у пантеизам, него и разликовати, раздвајати , одлучивати.

Христос је Цар Славе-енергија, Отац је Отац Славе-енергија-логоса и Дух Свети је Дух Славе, А само је Христос Цар јер има у себи подређене, поданике, нижа бића, створења.  Цар природе је човјек, не само у Христу и против-Христа он природу преображава у Пакао.

И сад ми треба из природе да црпимо (створене умјесто нестворених) логосе? као Николић, метафизика и њене науке? Па да као "објективни" посматрачи пронађемо у природи оне од нас створене законе - логосе које смо као Цареви на онтолошком нивоу прописали природи. 

То зна метафизика, зато је пропала, саму себе ставила ван снаге, прогласила неважећом, зато нема истине, зато боље ништа полагати у твар него нешто, зато нихилизам.

Знају наравно и Оци да своје страсти опажамо у свијету и код других. Зна и Шопенхауер када пише " Свијет као воља и представа". Дакле једно је градити разне свијетове системе, идеологије свјетоназоре, и тако активно мјењати свијет, напредовати као комунисти, а друго је Преображење.

Па гдје су и за кога везани сви логоси у Преображењу све твари?

Иначе када је питање да ли су Христолошки посредник енергије или Личност, нисам сигуран да треба стати, јер те двије христологије имамо на терену наше Цркве.

Иначе пантетизам је упоран и стало и у новом вјеку се појављује као искушење, може се погледати видео спис "Шелингова расправа о битку слободе), гдје је показано да га је немогуће избјећи, са Запада нас оптужују да је "Разликиовање енергија и суштине" само досјетка да се избјегне пантеизам. Мислим не +Иринеја него још светога Марака. Јер када вјечне и беспочетне енергије пребедеш као вјечне, небеске идеје имаш аналогију са платонизмом. Наши се бране да то није досјетка него стање.

Све се то односи на само наше причешћивање Христу да ли је оно осим спасоносно тјелесног још и по енергијама Тројици или по Личности Христу, па се онда личност Христова раздаје како је возглављена, од Папе на ниже.

34.jpeg

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Дакле оно што постоји као могућност у твари, да буде освештана-енергитизована-ологосљена-причешћена) по поредку Цркве у Христу Човјеку, додјељује твари самој-по-себи, створеној природи нестворена својства чиме би твар била савјечна Богу.

Ово сам му и ја писао у "песничким" изразима светитеља. 

Нема никаквог разликовања енергија ван Христа, нити је Отац икад без Логоса, нити Логос без Духа.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вукашин рече

Прво није лепо ишта критиковати ако ниси читао докторат. Како уопште можеш то себи дозволити и бити безобразан. Тиме правиш хулу и на здрав разум. Разумем да си револуционариста, али чињеница је да си само протестант.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Прво није лепо ишта критиковати ако ниси читао докторат. Како уопште можеш то себи дозволити и бити безобразан. Тиме правиш хулу и на здрав разум. Разумем да си револуционариста, али чињеница је да си само протестант.

Мени личи помрачен разум.

Али хајде да сачекамо ђакона Бранка па да нам објасниш о 2 димензије односа са Богом.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вукашин рече

Мени личи помрачен разум.

Али хајде да сачекамо ђакона Бранка па да нам објасниш о 2 димензије односа са Богом.

Може и раније, али као однос кроз двије природе, обје наравно у Христу. Са створеном по суштини, а са нествореном по енергији.

А изливи мржње само говоре о сујетнику који се гњези у пантеистичкој подвали.

Подели на овим сајтовима

Владика Бачки управо пише о проблему оптуживања за пантеизам од стране неразумних према паламитском учењу, али то изгледа се не тиче ове теме? Неко прочитао и утувио у главу оно што је сам испројектовао, а обрнуто од прочитаног, - опасна патологија која у јавним мрежама може да се испољи.

Апелујем да се зауставите и не дискутујете по овој теми, док се не покажу уједно аргументи из доктората. Нема смисла расправљати о томе шта ко фантазира. Читање такве књиге готово подразумева опасност да се то патолошки злоупотреби. Неко ко приступа тој теми просипајући своје речи није нормалан.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

:pop:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вукашин рече

Хоћу и хвала што си ми то затражио.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Владика Бачки управо пише о проблему оптуживања за пантеизам од стране неразумних према паламитском учењу, али то изгледа се не тиче ове теме? Неко прочитао и утувио у главу оно што је сам испројектовао, а обрнуто од прочитаног, - опасна патологија која у јавним мрежама може да се испољи.

Апелујем да се зауставите и не дискутујете по овој теми, док се не покажу уједно аргументи из доктората. Нема смисла расправљати о томе шта ко фантазира. Читање такве књиге готово подразумева опасност да се то патолошки злоупотреби. Неко ко приступа тој теми просипајући своје речи није нормалан.

Ако ћемо поштено највише фантазија сам од тебе прочитао на овом сајту. Можда и није лоше, што на ум, то на друм, па да се заблуде покажу, али овде причаш о себи, а никако о Св. Палами.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

Не него ћу да узмем ПДФ и претраживач и да просипам +Иринејеве ријечи у пантеистичком контексту.:)) 

Пошто сам те оптужио за пантеизам због тбојих тврдињи "да створено има вјечне логосе" сад си у истом проблему као Паламисти12:smeha:.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Шта ти уствари ,,стварственост" помаже? Да би разликовао глупости од саме твари и имао неку савршено чисту твар, али без икаквих логоса или њихове помоћи, него верујеш да та твар постоји као некакав дар Божији који треба да тек прими ишта бесмртно, конкретно нестворено и беспочетно? Можеш ли потврдити да ли је ово тачно или није? 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Вукашин рече

@Hadzi Vladimir Petrovic

Ово сам му и ја писао у "песничким" изразима светитеља. 

Нема никаквог разликовања енергија ван Христа, нити је Отац икад без Логоса, нити Логос без Духа.

Управо си ово рекао потпуно погрешно. Молим те да учиш и научиш то о чему богословствујеш, или барем провери да ли си добро то разумео. На пример, тотално је бесмислено рећи да је нешто ,ологосљено' као да логоси нису од самог стварања у самој основи створене природе. Логоси су конкретни темељи на којима се заснива све бивствујуће и свака природа твари.

Дакле, не постоји ништа како кажеш у ,,твари самој по себи" што би бивствовало без самих логоса твари заложених у нашој природи, нити наша пророда може примити нестворене благодати без посредовања самих логоса твари. Молим те, заустави налет идеје да си у свему исправан. Ниси читао о логосима од св.Максима, ниси читао владикин докторат, а све знаш да расудиш и да пресудиш.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

@Hadzi Vladimir Petrovic

Шта ти уствари ,,стварственост" помаже? Да би разликовао глупости од саме твари и имао неку савршено чисту твар, али без икаквих логоса или њихове помоћи, него верујеш да та твар постоји као некакав дар Божији који треба да тек прими ишта бесмртно, конкретно нестворено и беспочетно? Можеш ли потврдити да ли је ово тачно или није? 

Стварствтвеност помаже као трећа категорија (фиока у коју смјешташ) стварности које не можеш да подведеш под дијалектику створено - нестворено. Дакле све је или нестворено Бог или створено - твар. Наједноставније је да почнеш од феномена зла, оно није "Боже сачувај" нестворено јер Бог није зао, није ни "Боже сачувај" створено. А да ли постоји као стварност увјери се сам у нашем међусобном односу, а у управи си га пројавио у односу према другом брату. Дакле ми створена бића способни смо да стварамо - извоимо зло, несто што није нестворено ни створено и да то чинимо много и на разне начине да градимо свијетове и да зло, или нешто друго "неутрално" постане закон логос тих свијеетова, осим зла које ти је најочигленији и предпостављавам најпознатији примјер нечега што није нестворено-Бог ни створено-Твар постоје још многи, наведох и државу....

У ствари наша пала стварност је препуна тих феномена ми изворну твар - створено онакво какво га Бог даје не постжемо - јер нисмо у Рају, наше нам страсти искривљују слику, зато подвиг, зато чиста и спасена твар у Чаши.

Да, кад отклониш стварствене стварности онда можеш да се бавиш дијалектиком створено-нестворено на све богодоличне начине спајаш - освештаваш и разликујеш - одвајаш.

Иначе без тог подвига, који је суштина монашког, могу да ти се сварствене истине логоси - подметну као нестворене, што да није рјеткост, него готово правило да се рецимо метафизика (истине узете са створениг бића)  мјеша са нествореним, зато сам ти навео +Иринејеве рјечи да богословље никад за Оце није метафизика. Дакле метафизика иде такође у стварствену фиоку, а са њом и логика и естетика и науке.

пре 25 минута, Milan Nikolic рече

али без икаквих логоса или њихове помоћи, него верујеш да та твар постоји као некакав дар Божији који треба да тек прими ишта бесмртно, конкретно нестворено и беспочетно?

Не него само да мораш увјек и у стварању, и кад је твар освештна, и у Рају, и у Христу, и причешћу, и у Васкрслој твари да правиш апсолутну онтолошку разлику међу природама, а у палом стању наравно, да је пречистиш од страсти, да би је могао прињети, ево можеш ти сад прињети државу на олтар, па хоће ли је Бог прихватити? Али кад пречистиш од онога што смо ми измислили, створено, земљу људе, биљке..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...