Jump to content

Duša u svetlu nauke

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Bokisd рече

Pa ne pise tacno sta se desilo sa uskopljenikom, recimo da li verovao i dalje ili nije, da li bio u crkvi ili nije, da li je ko ti bio neki verski samozvanac ili nije, znaci nista od toga ne pise, minimalno je 50:50 da se sve od toga desilo, mozda se pricescivao ili nije, ne mozes da tvrdis da je jedno prevladalo u odnosu na drugo, ne mora da znaci da se nije pricescivao, ne mora da znaci ni da se pricescivao, jednostavno ne pise sta se dalje desavalo, zato je i minimalno 50:50, zato i ne moze da stoji tvoja tvrdnja, gde pise to sto tvrdis, nigde, znaci gresis.

Ali, na osnovu drugih stvari mozemo predpostaviti kako je islo to sa uskopljenikom, jer je Filip i druge ljude krstavao u to vreme i svi su oni zajedno bili u crkvi i napredovala je crkva u Samariji tako da su cak apostoli Petar i Jovan dosli u posetu crkvi u Samariji, tako je slicno moralo da bude i sa uskopljenikom, prvo je andjeo poslao Filipa da se sretne sa uskopljenikom, znaci to je neka specificna posebna situacija, Filip je onda prvo pricao sa uskopljenikom i propovedao mu je jevandjelje o Isusu, u jevandjelju se pominje i krstenje i Crkva, evo ti moj Rale jedna zagonetka (retoricka), ko je predlozio da bude krstenje, citaj, pa uskopljenik, kako je znao da treba da se krsti, pa moj Rale zato sto je prvo Filip propovedao uskopljeniku jevandjelje u kojem stoji da trebamo da se krstimo, u tom jevandjelju takodje i stoji i da treba da budemo u Crkvi, onda drugo uskopljenik je i onda posle propovedi poverovao u Boga i Hristosa, i onda je tek krsten, i ovaj uskopljenik je otisao kuci pun radosti, sve to ukazuje da je uskopljenik i dalje verovao u Boga i da je bio u Crkvi.

Zato je to pomalo specificna situacija i krstenje, vernici u Samariji su verovali i krsteni bez priziva andjela, uskopljenik prizivom andjela, sigurno je to imalo neku posebnu svrhu, koliko se secam uskopljenik je po crkvenom predanju kasnije propovedao veru na tlu afrike i etiopije i kasnije je osnovana Etiopska crkva.itd.

Izgleda da je to sa uškopljenikom bio loš primer.

Подели на овим сајтовима

@Ralex

Прича о Филипу и ушкопљенику...

Ко је извршио чин крштења? Филип је био рукоположен ђакон у раној Цркви са још шесторицом ђакона. Да (6:1-6).

Дакле у Цркви је крштен. И...

пре 9 часа, Вукашин рече

Тај евнух је био апостол Етиопије. Изграђивао је Цркву. Црква га прославља 17. (4.) јануара на дан сабора 70-орице апостола.

Скончао је мученички.

Дакле не стоји ти маштање. Прихвати овде коментаре као добронамерне савете јер завараваш се а тиме можеш саблажњавати друге.

Знаш ли шта Исус говори о онима кроз које долази саблазан због лажног и погрешног учења?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ralex рече

Ima razlike kada se moliš Bogu koji može da te čuje jer živi u tebi,  i kad se moliš Petru koji ne živi u tebi i tvoje reči ne može da čuje a obilaziš Boga

Зашто мислиш да Бог који је у нама не чује молитве упућене Петру? Јаковљева 5:16

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ИгорМ рече

Зашто мислиш да Бог који је у нама не чује молитве упућене Петру? Јаковљева 5:16

Исповиједајте дакле један другоме гријехе, и молите се Богу један за другога, да оздрављате; јер непрестана молитва праведнога много може помоћи.  Јаковљева 5:16

Molite se Bogu kaže Jakov, 

Čuje Bog Molitve upuićene petru ali ih Petar ne čuje. Bog živi u tebi i zna sve tvoje misli i molitve, A gde je Petar, jel on Bog da te čuje?

Jel shvataš u čemu je idolopoklonstvo, dajete Petru Božanska svojstva da može da čuje vaše molitve.

Pa tako i Marija može da bude kraljica nebeska, da bude i koiskupitelj kako je naziva katolička crkva.

Ona navodno ima bezgrešno srce i ona može da spase, tako da Hristos nije ni potreban, Možemo sve što preko Petra što preko Marije, što preko ostalih svetaca.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, ИгорМ рече

@Ralex

Прича о Филипу и ушкопљенику...

Ко је извршио чин крштења? Филип је био рукоположен ђакон у раној Цркви са још шесторицом ђакона. Да (6:1-6).

Дакле у Цркви је крштен. И...

Дакле не стоји ти маштање. Прихвати овде коментаре као добронамерне савете јер завараваш се а тиме можеш саблажњавати друге.

Знаш ли шта Исус говори о онима кроз које долази саблазан због лажног и погрешног учења?

Не причаш то мени, већ Св. Николају Велимировићу. Погледај пролог под датумом који сам навео.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вукашин рече

Не причаш то мени, већ Св. Николају Велимировићу. Погледај пролог под датумом који сам навео.

Тебе сам цитирао да потсетим Ралета на твоју поруку ;)

Подели на овим сајтовима

Ма Рале тера своје, по првом и другом саветовању треба одустати...нема смисла.

Има леп одељак код Софронија Сахарова где каже да је највећи противник молитви то сагледавање умне светлости која човека може да занесе и да тај доживљај замени за духовни.

Ето, ја му препоручујем Софронија Сахарова " О молитви" и " видети Бога као што јесте", у новом издању се зове: виђење лица Божијег.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вукашин рече

Ма Рале тера своје, по првом и другом саветовању треба одустати...нема смисла.

Има леп одељак код Софронија Сахарова где каже да је највећи противник молитви то сагледавање умне светлости која човека може да занесе и да тај доживљај замени за духовни.

Ето, ја му препоручујем Софронија Сахарова " О молитви" и " видети Бога као што јесте", у новом издању се зове: виђење лица Божијег.

Dobro, Sofronije i ja se slažemo da se Bog može videti, valjda zato što smo ga videli očima uma, srcem.

A ti Vukašine, jesi li ga ti video? Kako izgleda, Možeš li ga opisati?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ralex рече

Исповиједајте дакле један другоме гријехе, и молите се Богу један за другога, да оздрављате; јер непрестана молитва праведнога много може помоћи.  Јаковљева 5:16

Molite se Bogu kaže Jakov, 

Čuje Bog Molitve upuićene petru ali ih Petar ne čuje. Bog živi u tebi i zna sve tvoje misli i molitve, A gde je Petar, jel on Bog da te čuje?

Jel shvataš u čemu je idolopoklonstvo, dajete Petru Božanska svojstva da može da čuje vaše molitve.

Pa tako i Marija može da bude kraljica nebeska, da bude i koiskupitelj kako je naziva katolička crkva.

Ona navodno ima bezgrešno srce i ona može da spase, tako da Hristos nije ni potreban, Možemo sve što preko Petra što preko Marije, što preko ostalih svetaca.

Заједница светих или јединство Цркве на земљи и на небу (они који су у Царству небеском, укључујући светитеље - живих у Хрсту и сједињених са Њим и тако у заједници са свима нама). Слично као што праведника на земљи замолиш за молитву, моћна је и усрдна молитва праведника. 
Јаковљеве 5:16, Посланица Јеврејима 12:1, Откривење 5:8, 8:3-4. Такође Свето предање (учење и пракса ране Цркве, писма отаца Цркве, литургијски текстови) доследно указује на молитвено заступништво светитеља.
Нема места обожавању, има заступништву. Светитељи су у Христу и у заједници са нама кроз Духа Светог и молитва светитељима је израз вере у васкрсење у вечни живот.

Теби је стран концепт заједнице или је одбацујеш. Много је елемената индивидуализма и тежњи одвајања од заједнице у твом пискарању (ти би и Св. Писмо да одвојиш од Цркве која га је изнедрила). Погубно по спасење и поновићу питање: Знаш ли шта Исус говори о онима кроз које долази саблазан због лажног и погрешног учења?

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ralex рече

Проговори Данило и рече: да је благословено име Господње од вијека до вијека; јер је његова мудрост и сила; И он мијења времена и часе; смеће цареве, и поставља цареве; даје мудрост мудрима и разум разумнима. 

Он открива што је дубоко и сакривено, зна што је у мраку, и свјетлост код њега станује.

Тебе, Боже отаца мојих, хвалим и славим, што си ми дао мудрост и силу, и што си ми објавио зашто те молисмо објавив нам ствар цареву. Danilo 2,20-23

Šta kaže Danilo, ko daje mudrost mudrima i razum razumnima, svetioci ili Bog?
Zašto se onda ljudi uzdaju u svete oce i slave ih iako osim Boga nikoga ne treba slaviti jer je to idolopoklonstvo. 
Потом отиде Данило кући својој, и каза ствар Ананији, Мисаилу и Азарији, друговима својим, 

Да се моле за милост Богу небескому ради те тајне, да не би погинули Данило и другови му с осталијем мудрацима Вавилонским.Danilo 2 17-18

Kako se Danilu ne omače da kaže drugovima svojim da se mole Mojsiju, Iliji ili nekom drugom od svetih ljudi Izraelskog naroda, nego Bogu?

Izraelcima je Bog zamerio što su se molili pod svakim velikim drvetom, A šta su visoka drveta u duhovnom svetu? nisu li to duhovno uzrasle osobe, sveci kako ih vi zovete.

Moleći se svecima vi se molite pod svakim visokim drvetom, a to je idolopoklonstvo. A gospoda Boga svog koji živi u vama i čiji glas bi ste mogli da čujete da hoćete zapostavljate.

Ali bre, zasto Danilo nije sam seo i pomolio se Bogu i tako dobio pomoc svise u tako velikoj i teskoj delikatnoj situaciji, nego dolazi Danilo kuci svojoj i drugovima svojim, znaci svojim najblizima, i objasnjava u kojoj je teskoj situaciji, i sta radi, trazi od svojih dobrih (najboljih) drugova da se zajedno pomole Bogu nebeskom za pomoc i tako i dobijaju milost od Boga.

Znaci, iako je i sam Danilo bio veliki prorok Boziji opet mu je trebala pomoc od strane drugova u molitvi Bogu, e tako isto i mi trazimo pomoc od ljudi koji su postali drugovi Boziji, ne molimo se mi svecima, mi se molimo svecima da se oni za nas mole pred Bogom kada nam je potrebna pomoc u nevolji, slicno kao i Danilo koji je trebao pomoc drugova da zajedno mole Boga za pomoc i milost, svetitelji su nasi drugovi, slicni drugovima Danila, koji se za nas zajedno sa nama mole pred Bogom.

U Starom Zavetu su bile Izrailju zabranjene mnoge verske stvari jer su bili teski za veru, kako pise tvrdovrati i kamena srca, zato je bilo i zabranjeno slikanje jer bi oni od toga napravili idole, postovali bi vise tvar nego Boga, nije zabranjeno skroz slikanje jer je bilo navodno idolopoklonstvo samo po sebi, nego je zabranjeno jer je Izrailj sam od toga pravio idolopoklonstvo, tako slicno je bilo i sa njihovim svetim i pravednim ljudima, jos uvek nisu imali jasan uvid u duhovni svet i zagrobni zivot, nije im bilo jos uvek dano od Boga i zato se i nisu molili svojim svetima i pravednima jer bi verovatno otisli u idolopklonstvo kao i sa slikama.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

I, da, jel bre Rale da mi onda lajkujes poruku......:ani_biggrin:

To je bio loš primer jer nisam znao da ćete gab braniti svetotačkim predanjem a ne zato što je stvarno loš primer. Vi bi ste da dokažete da imate kontinuitet prve crkve ali ono šta je bilo odlika prve crkve kod vas toga nema. 

Da im je bilo sve zajedničko da su prodavali i ulagali u zajedniu.

Dobri ljudi koji tako rade su članovi Hristove crkve a ne oni koji se pozivaju na kontinuitet a dela nemaju.

prozivate me da nisam za zajednicu ali moja su zajednica svi koji tvore Božiju volju. 

E sad što vi ne priznajete da je to Božija zajednica nego da vi imate zajednicu to je stvar vašeg pogrešnog tumačenja 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Ralex рече

To je bio loš primer jer nisam znao da ćete gab braniti svetotačkim predanjem a ne zato što je stvarno loš primer. Vi bi ste da dokažete da imate kontinuitet prve crkve ali ono šta je bilo odlika prve crkve kod vas toga nema. 

Da im je bilo sve zajedničko da su prodavali i ulagali u zajedniu.

Dobri ljudi koji tako rade su članovi Hristove crkve a ne oni koji se pozivaju na kontinuitet a dela nemaju.

prozivate me da nisam za zajednicu ali moja su zajednica svi koji tvore Božiju volju. 

E sad što vi ne priznajete da je to Božija zajednica nego da vi imate zajednicu to je stvar vašeg pogrešnog tumačenja 

Moja su zajednica svi ljudi sveta ali iz daleka onako teoretski. Idealna floskula da se izbegne konkretan kontakt konkrerna zrtva kpnkrerna odgovornosr i zapravo zajednica. Ja sam gradjanin sveta, kosmopolita i slicno. Poznato i provaljeno. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...