Jump to content

У Београду је одржан крстни ход у знак подршке Украјинској православној цркви

Оцени ову тему


Препоручена порука

Извор: Правблог.ср телеграм канал

1684126767894.jpg


 
 
 
13 маја, српски православни верници из организације "Видовданско ходочашће" одржали су крстни ход кроз Београд. 
 
Њихов циљ је била молитвена подршка Украјинској православној цркви и привлачење пажње јавности на проблем терора који се спроводи над УПЦ, којој се насилно отимају цркве и светиње.
 
Ходочасници су били у мајицама са сликом Почајевске иконе Богородице на грудима и амблемом акције на леђима "Не дамо Светиње УПЦ". Пропешачен је пут од храма Светог Саве на Врачару до испред манастира Ваведење. Молитвена поворка је на том путу симболично прошла поред амбасаде Украјине у Србији.
 
На челу крстног хода ношен је крст, који је организација "Видовданско ходочашће" више пута носила са собом на ходочашћа на Косово, Јерусалим и Атос. Верници су у рукама носили иконописане реплике чудотворних српских икона. Током хода је непрестано читан Псалтир и певана химна "Богородице Дјево". Након завршетка хода, обављена је молитва Пресветој Богородици за утврђење украјинске браће и сестара у својој вери. 
 
Поред тога, ходочасници су прочитали изјаву о ситуацији са УПЦ. 
 
У њој су у име своје организације замолили епископе и свештенике Српске цркве да следе пример православних јерарха који су се јавно заузели за УПЦ, да јавно дигну своје гласове у заштиту Украјинске православне цркве. 
 
Такође, учесници хода су замолили професоре, студенате и богослове српских православних факултета и богословија да изразе своју јавну подршку Кијевској духовној Академији и Семинарији УПЦ.
 
Организатор догађаја Хаџи-Милан Иванковић је нагласио да је крстни ход одржан под слоганом "Нећемо дати наше Светиње".
 
"Кијево-Печерска и Почајевска Лавра су светиње за све православне, укључујући и православне Србе. Управо због тога, организација 'Видовданско ходочашће' је одлучила да свој 17. Крстни ход на Косово и даље на Атос посвети нашој браћи и сестрама из Украјине. Током 1100 км нашег ходочашћа ми ћемо се молити за нашу браћу и сестре из УПЦ да издрже сва гоњења и да чврсто остану у православној вери", - истакао је Иванковић.
 
Како је приметио један од учесника крстног хода, активиста Срђан Крунић, у Србији са болом посматрају шта се догађа у Украјини.
 
"Ми смо једна Црква. Зато су патње УПЦ и наше патње, а туга њене пастве је наша туга. Оно што се догађа у Украјини са УПЦ је директно кршење основних људских права, нарочито кршење права на слободу вере и савести. Вернике пребијају, сакате, гађају сузавцем. Отимају им храмове, парохијске домове и епископска седишта. Све се то чини да би се са уништењем канонског православље у Украјини отворио пут за нову унију, за одлучујућу промену религиозног менталитета народа. Надам се да ће и друге српске православне организације кренути нашим путем и организовати протесте против терора над УПЦ", - истакао је Крунић.

1684126767923.jpg


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...