Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

И то је оно што је по мени највећа мана либерализма . Та нека недореченост, магловитост , илузијe о неким "неотуђивим правима" и та идеја да људе само треба пустити на миру и све ће да се само среди, што уопште не функционише у реалности . Мени се лично свиђају ставови о економској слободи и поштовању приватне својине, али све остало ми је смешно . Мислим, сви причају о некој држави где влада слобода и сви су срећни али нико нема идеју како то у пракси треба да  се оствари , чак ни како би требало да изгледа .

Онда вероватно ниси нешто разумео добро. Нема ту никакве "недоречености" и "магловитости".

1. Никад нисам писао о "држави ... где су сви срећни". Тако нешто на овом свету није могуће. Увек ће бити несрећних и незадовољних.

2. Стално износим веома конкретне предлоге "како то у пракси треба да се оствари". Укинути порезе, царине, државне фирме, разне државне програме, омогућити потпуну слободу кретања и трговине итд. Све су то практичне и веома једноставне ствари.

Ако узмемо Србију (или било коју другу државу - САД) за пример све те ствари су веома конкретне и јасне. Не разумем шта је ту недоречено и магловито?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Класични либерализам се залаже за личне слободе у које спадају и економске слободе и за ограничавање државе на заштиту тих слобода. Либерализам је такође истински космполитиска идеја, како је лепо објаснио Мизес.

Liberal thinking always has the whole of humanity in view and not just parts. It does not stop at limited groups; it does not end at the border of the village, of the province, of the nation, or of the continent. Its thinking is cosmopolitan and ecumenical: it takes in all men and the whole world. Liberalism is, in this sense, humanism; and the liberal, a citizen of the world, a cosmopolite.

То разни слабићи, који се плаше да преузму одговорност за свој живот, и који се плаше отварања ка другима, називају издајом. Одрасли смо људи. Мислим да те приче о издајницима и издајицама треба да оставиму деци и Шешељу, а ми можемо да расправљамо да ли је нешто добро решење или није, да ли ради или не ради, да ли је криза настала због превише регулације или због премало регулације, где нешто престаје да буде само моја ствар и почиње да угрожава другог итд. Има доста лепих тема о којима може да се расправља. Патетика ту мало чему вреди.

Zasto Seselju? Evo liberalna amerika sasvim solidno barata sa terminom izdaja u slucaju onog sto je sada u rusiji, zaboravio sam ime...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Zasto Seselju? Evo liberalna amerika sasvim solidno barata sa terminom izdaja u slucaju onog sto je sada u rusiji, zaboravio sam ime...

Либерална Америка подржава Сноудена. Они други, слични Шешељу, га осуђују.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kako nemoguca situacija? Pa to ti je drzava.

Па није држава. То што си ти описао је добровољно удруживање.

Pa sta je drzava drugo do donrovoljno udruzivanje? A potvrdu te dobrovoljnosti imas svake 4 gofine na glasanju kada ljudi donrovoljno prenose deo svog suvereniteta na drzavu i njene sluzbenike.

Подели на овим сајтовима

Либерална Америка подржава Сноудена. Они други, слични Шешељу, га осуђују.

Samo sto je onoh slicnih Aeselju jedno 95% ...

Подели на овим сајтовима

Pa sta je drzava drugo do donrovoljno udruzivanje? A potvrdu te dobrovoljnosti imas svake 4 gofine na glasanju kada ljudi donrovoljno prenose deo svog suvereniteta na drzavu i njene sluzbenike.

Држава није добровољно удруживање. Ти не можеш да изабереш са ким ћеш да се "удружиш", већ си принуђен стицајем околности - где си рођен итд.

По анкетама, негде око 50%.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Држава није добровољно удруживање. Ти не можеш да изабереш са ким ћеш да се "удружиш", већ си принуђен стицајем околности - где си рођен итд.

По анкетама, негде око 50%.

Pa nije ti lriva drzava za to vec mama i tata i njihova slobodna volja ...,

A za onih 50% ... Znaci Snouden ima lapo-lapo sanse da se izvice bez robije? Pa sta ce mu onda azil?

Подели на овим сајтовима

Нисам мислио на то - већ је проблем што неко себи даје за право да ти ограничава кретање и друго због тога где си рођен. Па су измислили "пропуснице", стражаре, бодљикаву жицу и контролне рампе као да смо сви логораши. За то нису криви мама и тата.

A za onih 50% ... Znaci Snouden ima lapo-lapo sanse da se izvice bez robije? Pa sta ce mu onda azil?

Нема пуно шансе да се извуче, јер је твоја екипа на власти.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нисам мислио на то - већ је проблем што неко себи даје за право да ти ограничава кретање и друго због тога где си рођен. Па су измислили "пропуснице", стражаре, бодљикаву жицу и контролне рампе као да смо сви логораши. За то нису криви мама и тата.

Ne nego svi imaju pravo da stite svoju slobodu i imovinu pa tako i deugi a ne samo ti na primer. Svi mi imamo pravo da zabranimo kretanje po nasoj imovini onima koji ne ucestvuju ili ne zele da ucestvuju u njoj. Busta nije manje veedno pravo manjine od prava pojedinca.

Подели на овим сајтовима

Pa "moja" ekipa jeste na vladti i u liberalnoj americi, odnosno i ona koja trenutno nije na vlasti ( republikanci) bi itekako gonili snoudena zbog izdaje podjednako kao i demokrate ili kao Seselj ili kao francuzi ili kao rusi ili kao italijani ili Milosevic ... Sve te elipe su samo izraz zelje i prenos dela suvereniteta svakog od nas pojedinacno i taj prenos suvereniteta obnavljamo dobrovoljno svake 4 godine.

Подели на овим сајтовима

Ne nego svi imaju pravo da stite svoju slobodu i imovinu pa tako i deugi a ne samo ti na primer. Svi mi imamo pravo da zabranimo kretanje po nasoj imovini onima koji ne ucestvuju ili ne zele da ucestvuju u njoj. Busta nije manje veedno pravo manjine od prava pojedinca.

Наравно, свако има право да штити своју имовину и сам одређује кога жели да пусти, а кога не.

На другој теми где сам бранио то право ви сте били против.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa "moja" ekipa jeste na vladti i u liberalnoj americi, odnosno i ona koja trenutno nije na vlasti ( republikanci) bi itekako gonili snoudena zbog izdaje podjednako kao i demokrate ili kao Seselj ili kao francuzi ili kao rusi ili kao italijani ili Milosevic ... Sve te elipe su samo izraz zelje i prenos dela suvereniteta svakog od nas pojedinacno i taj prenos suvereniteta obnavljamo dobrovoljno svake 4 godine.

То је све иста лоповска екипа. Они су само израз своје жеље да царују, поробљавају, пљачкају, ратују, убијају итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Тако је то за вас који волите тиранију и покорност. Срби су увек били слободарски народ који воли своју слободу и не покорава се разним бечким коњушарима и сликарима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kina je jednopartijska socijalisticko-marksisticka drzava... Ako je to kopija zapadnog modela onda dobro, u pravu si ...

Nije, Kina je neki moderni hibrit komunizma i kapitalizma. Nema klasicnu centralno plansku ekonomiju koja je marksisticki model. Da ima ne bi se apple proizvodio u kini.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nije, Kina je neki moderni hibrit komunizma i kapitalizma. Nema klasicnu centralno plansku ekonomiju koja je marksisticki model. Da ima ne bi se apple proizvodio u kini.

Кинески комунисти су направили "економске зоне" у којима су допустили практично потпуно нерегулисани, лесефер капитализам. Што је очигледан доказ колико то добро функционише и до каквог феноменалног напретка доводи.

Али то не могу да дозволе свуда јер би онда аутоматски изгубили власт...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...