Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Slobodno trziste je lepa ideja, ali mislim da Libertarijanizam ima istih problema ko i svaka druga ideologija. Pokusava jedan te isti princip da primeni na sve - sto je nemoguce jer sve ima razlike od slucaja do slucaja, od trzista do trzista.

Ja se zalazem za sto slobodnije trziste i sto manje uplitanje drzave u isto, ali jednsotavno drzav ima neke svoje praktichne razloge za uplitanje u neke vrste trzista, naprimer tamo gde je prirodni monopol itd.

Eto recimo vec sam sa zvonkom imao par diskusija, naprimer meni je nepojmiljov da vlasnik kafica ima pravo da bira hoce li da ima pusace ili nepusace ili da se pusti da epidemija nikotinske zavisnosti vlada. Jednostavno cigareta je takav proizvod, jeftin za pravljenje, mali stimulans koji stvara jaku zavisnsot i vecina ljudi ce da konuzimira cigarete ukoliko ih neko makar malo ne obeshrabri, posebno sto je izgradila imidz, stvari koje nose sexy dame i opaki smekeri. Uz to je "lagani" ubica...

I onda sada ja i Zvonko imamo "problem" ... ko tu cini nasilje, drzava koja stiti nas nepusace da mozemo da udjemo u sveze prostorije ili pusaci koji ukoliko se puste zavladaju svud i prosto ne bi postojao nepusacki kafic pa bi nas nepusace konstatno nevoljno trovali i pasivno nam ogranicili slobodu kretanja uslovljavanjem - ili disite dim ili nemojte da idete u kafice. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

За мене је то мањи проблем. Нека се економски односи уреде како треба, а пушење или здравље - одлучите сами... :)

Dosadasnja praksa pokazuje da svi rado biraju cigarete. Ne znam zemlju gde nije bilo borbe da se smajni pusenje pored svog "imidza" koji prati cigarete. Zato mora mnogo da se ulaze u antipusacke kampanje i legalnim nacinima za obeshrabrivanje pusaca. 

I sva ta oporezivanja su vise nego efektivna.

Подели на овим сајтовима

Slobodno trziste je lepa ideja, ali mislim da Libertarijanizam ima istih problema ko i svaka druga ideologija. Pokusava jedan te isti princip da primeni na sve - sto je nemoguce jer sve ima razlike od slucaja do slucaja, od trzista do trzista.. 

Te "lokalne specifičnosti" su čista mitologija.

Подели на овим сајтовима

Не бих то тако лако одбацивао. Шта ако се либертаријанизам покуша примјенити на друштво које нема потребан степен развијености (нема довољно јаку "установу" или присуство приватне својине, нема прави менталитет или довољно схватање о чему је ту ријеч итд. ). У таквом случају би се требало постепено кретати од тачке А до тачке Б.

Подели на овим сајтовима

Dao sam primer cigareta. Ukoliko ne udaras nikakvu taksaciju i zabranu na cigarete ljudi ima da puse kao zmajevi. Svaki lokal ima da ti bude zadimljen.  A kada se dodje do stetnog spoznaje stetnosti na svojoj kozi.. .zdravlje je vec ozbiljno osteceno. 

Подели на овим сајтовима

Studenti često prave maloumne levičarske organizacije (u koje ubrajam i nacionalističke), valjda ide sa periodom nezrelosti, šta li drugo...

Kao ovi iz Libeka ....

Oni krenuli na srednjoskolce

http://libek.org.rs/sr

Liberali ne smeju da cekaju da dospeju do faksa ... Ako sta ulove do drugog- treceg srednje ulovili su ... Mozak kasnije pocinje da se razvija i onda nema sansi ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Liberali ne smeju da cekaju da dospeju do faksa ... Ako sta ulove do drugog- treceg srednje ulovili su ... Mozak kasnije pocinje da se razvija i onda nema sansi ....

Ti si tragična žrtva zločina koji je milošesku režim izvršio nad sopstvenom populacijom.

Ali ako ti je uteha (više je nama, pošto ti nisi ni svestan toga), osuđeni su i za to, u Hagu je bila i ta tačka optužnice.

Подели на овим сајтовима

Studenti često prave maloumne levičarske organizacije (u koje ubrajam i nacionalističke), valjda ide sa periodom nezrelosti, šta li drugo...

Ma ovo je neki matorac, onako mojih godina, bio jedan od vodja onih protesta "znanje nije roba" i slicno..ja mu rekoh da je fasista jer rastura tudje skupove on kao humanitarac... bori se protiv kapitalizma i svetske nepravde..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...