Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Финансијски интерес за финансирање лекова би могао да се нађе, ако има довољно оболелих да се исплати. У супротном, лека неће бити. То је чињеница са терена, а ми онда на ту чињеницу можемо овако или пнако да реагујемо. За еболу би, онако одокативно, вероватно било неког интереса да се истражује. Али шта је са неопходним присилним изоловањем оболелих, шта је са неопходном присилном вакцинацијом (ако се пронађе вакцина) итд? Одговор је једноставан - тврди либертаријанизам нема одговор на ово. Но, класични либерализам се уопште није бавио таквим стварима. Бавио се људским слободама, посебно економским, а не питањем како избацити државу из буквално сваке ствари на свету.

Informiši se pre nego što kreneš da pričaš o nečemu...

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...

Citati sto manje Lew Rockwela, Rothbarda i Ron Paula i njegovog sina i sve ce biti dobro. A vise New institutional ekonomics, public choice theory, naravno Hayeka i Franka Knighta, Poppera itd. Znate li da je Milan Cirkovic tamo 2008. godine poslao mail Ivanu Jankovicu da napisu knjigu o zlocinima komunizma ali na kraju nisu napisali. Mislim da je Cirko kasnije bio srecan sto nije je doslo do saradnje s obzirom sta je ovaj sve pisao( lupetao) o globalnom zagrijavanju.

Evo nesto Hayeku i neuronaukama, sta kazu Pinker, Edelman itd., mozda niste znali: https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQFjABahUKEwiqyubTruHIAhUDiRoKHTcAA4k&url=http%3A%2F%2Fitre.cis.upenn.edu%2F~myl%2Flanguagelog%2Farchives%2F000420.html&usg=AFQjCNGu6JKifweZZVxxm_IIacFgxTXfEg&sig2=vXk2XotOSiDYb9LDzgEM3A

Hayekov brat od tetke je Ludwig Wittgenstein, on je prvi procitao Tractatus logico- philosophicus  O ovoj knjizi je Kristjan Krkac napravio seriju klipova na you tube, mislim da je on i doktorirao na Wittgensteinu. On radi na ZŠEM sa jos nekim liberalima.

Grag Randsom kaze da je citao u autobiografiji Karla Poppera kako je izjavio da je pored Tarskog, Hayek najvise uticao na njegov rad, mada ovo uzeti sa rezervom jer Randsom samo prica o Hayeku, zaslijepljen je i ne vidi neke njegove greske.

Hayek je u jednom intervju rekao da je jos dvadesetih godina proslog vijeka uvidio sve greske logickog pozitivizma ali da nije mogao da napise knjigu zbog nedovoljnog filozofskog obrazovanja, kasnije mu je neko rekao da je jedan filozof napisao takvu knjigu, a to je bio Popper i njegova Logika naucnog otkrica. Kasnije je Hayek u Studijama iz filozofije, ekonomije i poliike nadogradio ono sto je Popper pisao u bedi istoricizma i razvio evolutivni pristup, to znaci da ekonomiju treba posmatrati kao evolucionu biologiju a ne kao fiziku sto je radio Keynes, jer postoji razlika izmedju jednostavnih nauka i kompleksnih. Evolutivni prstup je postojao i ranije, ali je Hayek govorio o kulturnoj evoluciji i razvoju institucija. Ujedno je i napustio laisses faire, zato ga je Ivan Jankovic dosta kritikovao jer se ne uklapa u njegov anarho svjetonazar, hheheh. Ranije 1952. godine napisao Sensory order, posle cega nastaje cuveni Hebb-Hayek synapse model, odnosno global brain theory koja je imala velikog uticaja na razvoj neuranauke, kognitivne nauke, evolucione psihologije itd.

Подели на овим сајтовима

Lew Rockwel i Rothbard su podrzavali i rasizam tako da su mi se smucili do krajnosti, jer smatram rasizam najvecim zlom od svih zala, najbolesnijom ideologijom i patologijom.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ne znam da li je ova tribina bila na forumu, nije losa, samo su me zaprepastili neki Aleksandrine stavovi, citavo vrijeme mi se motao onaj vic sto je Trivers( mislim da ga je cuo od Irvena Devore-a) ispricao Josipu Hrgovicu a ide ovako: Ode postmodernisticki antropolog na teren popricati sa svojim ispitanikom. nakon cetiri sata ispitanik podigne ruku i kaze:" Dosta vise o vama, dozvolite mi da kazem koju rijec o sebi".

Jos na pocetku rece da je smatraju liberalnim vjernikom.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Evo ga jedan Varufakisov tekst na liberalni pogon, o Valv kompaniji:

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&uact=8&ved=0CFYQFjAJahUKEwjq_9zKiujIAhXGDiwKHWSpCaM&url=http%3A%2F%2Fbif.rs%2F2013%2F12%2Fjanis-varufakis-ekonomista-ogled-o-buducnosti-kompanija-digitalni-anarhosindikalizam%2F&usg=AFQjCNFM3PRNlCKCEU0JkOHNlVGnihZbtw&sig2=Oqzqbu9MLC3j70XGEfjbcw

Ja mislim kad bi ovo procitali njegovi kompanjerosi koji se pozivaju na njega, Srecko Horvat i Slavoj Zizek( koji je dobar zahebant), vjerovatno bi u bolnici zavrsili :)

Изузетно ми је интересантна та структура у Valve-у, баш скоро сам читао њихов приручник за запослене и истраживао мало о томе.

Него, Роналде, ко те плаћа да вадиш ове либертаријанске теме? Млађони, јелда? Јел' си свестан шта радиш?

Подели на овим сајтовима

Изузетно ми је интересантна та структура у Valve-у, баш скоро сам читао њихов приручник за запослене и истраживао мало о томе.

Него, Роналде, ко те плаћа да вадиш ове либертаријанске теме? Млађони, јелда? Јел' си свестан шта радиш?

Koji Mladjoni, ne razumijem ovo jesi li svestan, cega? Je li problem da pisem na temama koje zanimaju liberale i druge ljude zainteresovane za ekonomiju? :)

Подели на овим сајтовима

Koji Mladjoni, ne razumijem ovo jesi li svestan, cega? Je li problem da pisem na temama koje zanimaju liberale i druge ljude zainteresovane za ekonomiju? :)

Хе хе, сад као који Млађони, а шпајз пун ајвара!

Шалим се мало, не замери. :) Алудирао сам на то да теме о либертаријанизму имају један специфичан ток где се врло брзо разоткрије ко је „комуњарска свиња“, а ко „капиталистичко говедо“ и сл. Нема везе ово ништа с тобом и наравно да није никакав проблем да пишеш било шта о економији, само храбро! :)

Подели на овим сајтовима

Хе хе, сад као који Млађони, а шпајз пун ајвара!

Шалим се мало, не замери. :) Алудирао сам на то да теме о либертаријанизму имају један специфичан ток где се врло брзо разоткрије ко је „комуњарска свиња“, а ко „капиталистичко говедо“ и сл. Нема везе ово ништа с тобом и наравно да није никакав проблем да пишеш било шта о економији, само храбро! :)

Ne znam ko je Mladjoni. Ja sam ovde ali i na temi o Milanu Cirkovicu pokusao da ukazem kroz tekstove vise na neke greske libertarijanaca, Rotbarda, Rona Paula, Rockwela, pa i Misesa. Na primer onaj klip gdje Vedrana i prof. Sikic odgovaraju na pitanja, ni jedno ni drugo nisu libertarijanci, prof. nije ni liberal. Vjeruj mi da se kroz ona dva i nesto sata moze nauciti vise o ekonomiji nego kroz citav ekonomski fakultet. To samo govori na kakvim su granama ekonomski i ostali drustveni fakulteti ne samo na Balkanu nego i u svijetu. Imas doktoranata Ekonomije na Harvardu koji ne znaju ni da je pocela ekonomska kriza, rijesavaju diferencijalne jednacine, kao i nobelovaca koji ne znaju nista da kazu o inflaciji u Americi, a time se bave. Naravno ima i onih izvrsnih koji zasluzuju da se za njih cuje, kao sto je Angus Deaton  :) Mogao bih ja pisati i na temi o Milu Djukanovicu, jer to poznajem sigurno dosta bolje od vecine na forumu, ali na takvim temama se covjek samo emoivno isprazni i nista vise, a i muka mi je od nacionalizma koji se tu prosipa. Gledam da postavim neke tekstove iz kojih ce ljudi mozda nesto nauciti ili bar pokusati da razmisljaju o nauci, ako nista drugo . :)

Подели на овим сајтовима

Пробудиће Гризлија из јесењег сна!

Подели на овим сајтовима

@@Ronald, шта си по струци?

Buduci ekonomista, ali i fitnesom se bavim citav zivot to mi je hobi dugo, dugo.

Подели на овим сајтовима

Miroslave

Mislim da bi neko ko studira ekonomiju, trebao da cita i ostale drustvene nauke i jedan dio prirodnih(npr.  evolucionu biologiju), kao i filozofiju nauke. A kroz fitness pratim sve ovo o gerontologiji, imao sam zelju prvo da se prepisem na biologiju jos na pocetku fakulteta jer mi je biogerontologija nesto najfascinantnije, ali nisam iz mnogo razloga. :) Ze ekonomiju ti i ne treba fakultet, to je tracenje vremena, sve imas na netu, a racunovodstvo i vecinu tih tehnickih stvari u ekonomiji koje su u sustini poslovi proslosti, mozes da naucis na kursvima, ne treba ti fax.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...