Jump to content

О Русији / Вести из Русије

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

Батица

Постављена слика

Појавио се у четвртак, прве недеље поста.

Ћеркица је притрчала прозору, казавши:„Погледајте, које ту! Зар овде живи такав пас?“. Изашао сам и погледао. И одједном, готово ниоткуда, појавио се. У околној шуми нема ниједног сличног – 10 кућа, свако сваког зна...Отерао сам га: „Шта си ту стао пред туђи прозор!? Иди где знаш!“

Дошао је поново. Грдио сам ћерку што разговара са њим. „Може бити заразан!“, говорио сам.

У понедељак, жена није била ту, а деца су била у школи. Изашао сам, а он опет крај прозора. „Видећеш ти!“, помислио сам. Узео сам лопату, кад га ударим по леђима, видеће! У то је наишао сусед са псом: „И код нас је покушавао да се увуче, гад!“ Пас се уплашио, потрачао по дворишту и побегао на задњи трем. Тамо смо му показали! Побегао је урличући!

...Најзад је постало тихо – вратио сам се да завршим чланак.

И одједном, усред писања чланка, чуо сам Глас. Рекао је: „Послао сам ти Батицу. И шта си ти урадио са њим? Умало му ниси кичму лопатом поломио?“

...Трчао сам по шуми, вичући: „Батице, Батице!“. Чак су се и суседи зачудили. Али, њега није било. Очигледно, добро смо га истукли. Као да ми је неко руком стегао срце: ма, какав текст...Тада сам почео да се молим: „Господе, опрости ми! Нека ми опрости и опет дође мени, Господе!“

Очигледно, послушали су ме обоје.

Ћерка се јако радовала. Купили смо Батици ремен и он вуче децу на санкама и скијама. Видело се да је јако млад – скаче сво време и радује се, што га хране и играју се са њим. Име му је остало исто, како сам му дао још први пут. Спава Батица на оном истом тремом, где сам га са суседом тукао...

А ја још увек размишљам: како се обрео код нас? До суседног села има више од километра...

Иван Семјонов, продуцент ТВ канала „Вести“

Превод за Поуке.орг - Оливера

Зар  су  тако  слепе наше  очи,  зар су тако тврде  наше  уши, зар је тако дебела  постала  наша

кожа,

да  не  видимо, да не чујемо, да не  додирне  нас  Љубав  Божија? dada

Зар  не  примећујемо  колико  нас  Правда  Божија  опомиње  кроз  недужне, а верне животиње

на  овој  некада  сложној  планети , која  нам је  свима  дата  подједнако, да у љубави  живимо!

Скаменила  су  се  наша  срца!

Помози  нам  Bogorodicaaaaaa

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

© http://президент.рф/

Постављена слика

Домен .РФ, о којем се тако дуго говорило у руском друштву, коначно се појавио. Два сајта од једном - „президент.РФ" и „правительство РФ" одражена су на Рунету ћирилицом. Тако је Русија постала прва земља са нелатиничним алфабетом, која је званично добила национални домен.

Достигнуће је неоспоно велико, али домен ће још дуго морати да се усавршава. Између осталог, не подржавају га још увек сви браузери и поштански клијенти. На пример, ако откуцамо у претраживачима Јандекса или mail.ru назив президент.РФ, они га не показују као линк: браузер не схвата да он води на ћириличну адресу, каже директор координационог центра националног домена Андреј Колесников. Ипак обећава да ће до јесени проблем бити коначно решен.

Нерешених питања има још много. Између осталог, рок приоритетне регистрације доменских имена продужен је до јесени: клијенти не схватају до краја систем којим могу ове домене да заузму, каже Извршни директор Регионалног друштвеног центра интернет-технологија Сергеј Плуготаренко.

У сваком случају ствар је нова, зато су овде грешке неминовне. Мислим да ће се надаље све некако средити. Пошто је пажња коју наша власт поклања том процесу заиста на највишем нивоу. Председник Дмитриј Медведев лично је популаризовао домен са екрана телевизора и на Интернету. И Министарство за везе и масовне комуникације, и координациони центар домена РУ баве се тим заједничким послом. Али желели бисмо да то буде још боље, још отвореније, још танспарентније.

Још једним проблемом експерти самтрају правила приоритетног резервисања, које противречи општој концепцији руског законодавства. О томе је за Глас Русије говорио председник правне фирме Интернет и право Антон Серго.

Пошто домен није први не само за Русију, већ и за читаву међународну заједницу, проблеми ће се појављивати. Нешто принципијално ново зона .РФ сама по себи не носи. Ипак правила регистрације у тој доменској зони помало противрече општој концепцији руског законодавства. И тим поводом појављују се конфликти са регитраторима, зато што власници средстава индивидуализације схватају своја права на доменска имена у складу са законодавством, а регистратори у складу са правилником. На једног руског регистратора долази 96 жалби од стране власника и неколико тужби због добијања регистрације доменских имена. Зато ништа ново зона није донела са правне тачке гледишта, али кофликтност је скочила, због различитог схватања улоге и места доменског имена у систему руског права.

Појава нових домена на ћирилици стимуланс је да Интернет постане користан за оне који лоше владају енглеским, не знају латиницу, подвукао је Сергеј Плуготаренко. Истина, постоји и друго мишљење: наводно, национална зона учиниће Рунет локалним, одвојивши га од глобалне мреже, као што се то дешава у Кини. Време ће показати ко је у праву.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости
Guest Оливера

Светски руски народни сабор у Москви

25.05.2010,

Премијер РФ Владимир Путин упутио је поздравну посланицу учесницима и гостима Светског руског народног сабора који је данас отворен у Москви. Путин је обратио пажњу на чињеницу да Сабор увек покреће акутне и актуелне теме. Данас су то развој система образовања, улога Руске православне цркве и других традиционалних религија у васпитавању младе генерације и учвршћивању породичних вредности. Патријарх Москве и целе Русије Кирил се у говору на форуму изјаснио против комерцијализације образовања. Педагози морају да служе као пример моралности за ђаке -  нагласио је поглавар Руске православне цркве.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Празнична поворка у Москви

24.05.2010,

Преко 40 хиљада лица учествовало је у маршу Кремаљским кејом у Москви у част Дана словенског писма и културе. На челу свечане процесије био је патријарха Москве и целе Русије Кирил. Основни учесници процесије били су престонички студенти и парохијани московских храмова, те чланови православних омладинских организација. Они су кренули од Храма Христа Спаситеља и стигли до Црвеног трга, где су свечано отворени Дани словенског писма и културе.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Српски витезови: зов предака

0110_hahaha

Постављена слика

31.05.2010,

У Москви, у Фонду Словенске писмености и културе, одржан је форум Србија-Русија: духовно јединство као основа културне и пословне сарадње. Њен гост био је Краљевски Ред Витезова, неполитичка и невладина организација која делује под покровитељством принцезе Линде Карађорђевић и уз благослов новог Патријарха Српског Иринеја.

Необична историја председника ордена, глумца Хаџи Зорана Душанова Мрђеновића: он је проживео 32 године у Паризу и допутовао је у родну Србију петнаестог дана после почетка бомбардовања.

Ја сам као глумац, који је у Француској радио са највећим редитељем Патрисом Леконтом, схватио, да не знам шта радим, да чиним нешто важно. Различитим стварима сам се бавио на Западу, као и модом, и ни ту нисам имао права схватања, чиме сам се бавио. И кад сам стигао у Србију,  кад је био сукоб добра и зла, тада се све искристализовало.

Зоран је схватио: за њега је важно да препороди у свом народу древне традиције, дух предака, чистоту и веру, да се бори против разузданости и цинизма. Управо из тог разлога један од главних пројеката Краљевског реда витезова је филм о деспоту Стефану. Овај јунак управо ствара архтетип словенског витеза, који се бори против Зла, много јачег по снази, и побеђује га снагом Божијом. Најупечатљивије тема борбе добра и зла се открива у приказивању две епохалне битке руске и српске историје - Косовске и Куликовске.

Настављајући тему кинематографије: Краљевски ред витезова је једина организација којој је игуман Сретенског манастира у Москви, отац Тихон Шевкунов, предао права за приказивање свог филма Погибија империје: поуке Византије у Србији. Монах манастира отац Игнатиј овако се сећа тог давнашњег догађаја.

То је била одлична презентација у Палати Федерације. Догађај је осветљавала телевизија, о томе су писале све централне новине. Искрено, нисам ни сам очекивао од Зорана и његових пријатеља такву активност.

Најважније што недостаје и Русима и Србима је умеће да доведу посао до краја. Често имамо гранциозне планове, ми се њима узностимо, добро о томе говоримо. И у Русији сада на пољу руско-српске сарадње настаје много братстава, савеза, они много говоре, али ако нешто раде, онда врло мало. Зоран је редак пример оног човека који чини све ради достизања постављеног циља.

Какви још задаци стоје пред Витезима, говори Зоран Мрђеновић.

Ми смо засада конкретно започели два пројекта. Издаваштво руско српског часописа смо почели са Свето-Тихоновим Универзитетом. И књигу о Патријарху Павлу ћемо сад да издамо, филм о владики Николају и један CD византијске музике Дивне Љубојевић. Сад долазе руски кадети за Видовдан, и са нима се договарамо да буду наши гости тамо. Водићемо их у манастире, у  Раваницу, Манасију. И направићемо, ако Бог да, једну визиту српских тврђава. То је за децу доста занимљиво – Смедерево, Голубац, Маглич.

Подели на овим сајтовима

Искрено ме занима, пошто нисам информисана-да ли постоји нека земља у Европи, у којој је законом забрањен абортус? Знам да су Шпанци последњих месеци имали протесте и тражили забрану истог, али не знам како се то на крају завршило  0705_read Знам да су ретке земље биле Ирска, Пољска и Португал, али да ли је код њих и даље забрањен абортус или не, немам појма.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Искрено ме занима, пошто нисам информисана-да ли постоји нека земља у Европи, у којој је законом забрањен абортус? Знам да су Шпанци последњих месеци имали протесте и тражили забрану истог, али не знам како се то на крају завршило  :group111: Знам да су ретке земље биле Ирска, Пољска и Португал, али да ли је код њих и даље забрањен абортус или не, немам појма.

Cini mi se da je u Irskoj i dalje pod zabranom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Озакоњен нови празник, Дан крштења Русије

1.06.2010,

Председник РФ Дмитриј Медведев потписао је закон којим је установљен нови спомен-датум - Дан крштења Русије који ће се обележавати 28. јула. 988., на иницијативу кијевског кнеза Владимира, остварено је крштење Русије. Акције поводом новог празника ће се финансирати из федералног буџета.

Подели на овим сајтовима

У 89-летнего ветерана ВОВ родился сын

89-летний ветеран Великой Отечественной войны Арамаис Назаров стал "молодым" отцом. Его 35-летняя супруга Евгения в один из последних дней мая родила ему здорового малыша, которого назвали Артемом.

Малыш весом 3700 граммов появился на свет в перинатальном центре города Армавир точно в положенный срок. Роды прошли без осложнений. По словам врачей, у мальчика нет никаких проблем со здоровьем.

- За всю историю роддома это первый случай, когда разница в возрасте между родителями составляет 54 года, - рассказал Life News главный врач армавирского перинатального центра Михаил Корольчук. – Отцу ребенка 89 лет, матери - 35.

Счастливый отец постоянно дежурит под окнами роддома и несколько раз в день просит жену показать ему сына.

- У нас – нормальная, дружная, любящая  семья, - рассказала Life News жена ветерана Евгения. – Я абсолютно не чувствую разницу в возрасте. Зато постоянно чувствую любовь и заботу мужа. Нашему Артемке достался лучший папа на свете!

Евгения - вторая жена Арамаиса Назарова. От первого брака у него есть двое детей. Старшему брату новорожденного малыша  недавно исполнился 61 год, сестре за 50.

Завтра счастливый отец будет забирать жену и сына из роддома. В однокомнатной квартире, где супруги живут вместе с тещей, уже все готово к приезду малыша.

- Я - счастливая бабушка, - говорит теща ветерана Лидия Александровна, которая младше своего зятя на несколько десятков лет. – Не буду скрывать, в свое время я очень отговаривала дочь выходить замуж за Арамаиса. Говорила ей: "Женя, посмотри, ты такая молодая, он же - пожилой человек!" Но дочь решила по-своему. Я не стала мешать их счастью.

На вопрос, в чем секрет мужского долголетия, Арамаис Назаров отвечает не задумываясь:

- Любовь! И поверьте, я не собираюсь останавливаться на достигнутом!

А потом, немного подумав, добавляет:

- Мне бы вот только свои жилищные условия улучшить. Очень надеюсь на государственную программу по обеспечению жильем ветеранов Великой Отечественной войны. Обещали помочь

http://www.lifenews.ru/news/26484

Подели на овим сајтовима

По инициативе Русской Православной Церкви в Петербурге открылся первый в России детский хоспис

1 июня 2010 года в Санкт-Петербурге в здании Куракиной дачи (бывшего Николаевского сиротского приюта) открылся первый в России детский хоспис.

Церемония открытия была приурочена к Международному дню детей. На ней присутствовали митрополит Санкт-Петербургский и Ладожский Владимир, губернатор Санкт-Петербурга В.И. Матвиенко, спикер Законодательного собрания Санкт-Петербурга В.А. Тюльпанов.

Хоспис появился по инициативе Русской Православной Церкви. Это единственное государственное автономное учреждение здравоохранения, оказывающее неизлечимо больным детям паллиативную помощь, то есть ряд мер по улучшению жизни, которую невозможно спасти.

Медперсонал, психологи, педагоги и священники во главе с директором — протоиереем Александром Ткаченко — будут бесплатно обеспечивать всесторонней поддержкой детей, возраст жизни которых ограничен болезнями. В хосписе есть домовый храм, который, как ожидается, освятит Святейший Патриарх Московский и всея Руси Кирилл.

«Благодаря Русской Православной Церкви появилось уникальное учреждение, в котором предусмотрено все для того, чтобы маленькие пациенты провели остаток жизни окруженные заботой и теплотой. Это наглядный пример, с какой пользой может осуществляться взаимодействие государства и Церкви в социальном служении», — подчеркнула Валентина Матвиенко.

Митрополит Владимир рассказал, что бывал в аналогичных учреждениях за рубежом, но такого высокого уровня обустройства хосписа нигде не видел. О том, что привлекать средства к созданию хосписа оказалось задачей несложной, говорил Вадим Тюльпанов. По его словам, спонсоры легко расставались с деньгами, зная, что они пойдут на благое дело.

Каждый пациент сможет провести в хосписе 21 день. За это время ребятам будет оказана медицинская, материальная и психологическая поддержка. По необходимости срок пребывания может быть продлен. Также при хосписе работает выездная служба оказания помощи на дому 180 семьям.

«У нас есть современные игровые комнаты, сенсорная комната и кабинет музыкальной терапии. Программа пребывания детей в хосписе рассчитана так, чтобы ребята все время были чем-нибудь заняты: играли, обучались и получали новые впечатления», — рассказала психолог Галина Вишневская.

Хоспис је место где живе они који су због болести осуђени на смрт. Дакле, ова деца тамо чекају смрт.Али да би то време провели ипак како доликује постоје такве установе. Има их и за одрасле.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Ветеран Великог Отаџбинског рата постао отац у 89 година

3.06.2010

Ветеран Великог Отаџбинског рата из Русије Арамаис Назаров постао је отац у 89. години. Мајка детета, Јевгенија, има 35 година. По речима сарадника породилишта града Армавир, то је први случај у њиховој пракси када је разлика међу родитељима тако велика - 54 године. Дечак тежак 3 килограма и 700 грама рођен је на време. Лекари кажу да он нема никаквих здравствених проблема. Он је четврто дете ветерана. Остала деца Назарова имају 60, 50 и 12 година.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Убијени терористи који су могуће били умешани у терористичке акте у московском метроу

3.06.2010

У Махачкали, главном граду руске републике Дагестан, у току специјалне операције убијени су терористи који су могуће били умешани у терористичке акте у московском метору. Лидвидирана су, по различитим подацима, два или три бандита - саопштиле су безбедносне структуре Севернокавкаског федералног округа. Терористи су се забаракадирали у приватној кући, и на предлог да се предају, одговорили су ватром. У току пушкарања у кући је избио пожар. Према прелиминарним информацијама, терористи су припадали групацији Вагабова - организатора терористичких аката у московском метору 29. марта, у којима је погинуло 40 особа, а око 160 рањено. Према једним подацима, Вагабој је био невенчани муж једне од терористкиња, по другим, друг њеног мужа, убијеног у току специјалне операције федералних снага.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

На позив Дмитрија Донског

Постављена слика

1.06.2010

© Фото: Adolphe Yvon, ru.wikipedia.org

Први јун је дан Великог московског кнеза Дмитрија Донског. Народ га је прозвао Донски у част победе у бици против монголско-татарске војске Мамаја на Куликовом пољу, које се налази на ушћу реке Непрјадве у Дон. Куликовска битка десила се 1380. године, али у срцу сваког руског човека стоји њено име. Она се с правом сматра симболом народне борбе за независност Русије. Руска православна црква уврстила је Дмитрија Донског у свеце.

Пре 630 годиан на позив Великог московског кнеза Дмитрија ујединиле су се дружине до тада разједињених руских кнежевина. На Куликовом пољу оне су разбиле огромну армију владара Златне Хорде Мамаја. Историчари до данас споре о реалном броју људи који су у њој учествовали. Сам Мамај се хвалио тиме да му је пошло за руком да окупи војску од 700 хиљада. Кнез Дмитриј, преобукавши се у оклоп обичног војника, борио се у првом реду и био је тешко рањен.

Победа је означила почетак ослобођења од владавине хорде. Битка је добила широки међународни одјек. Слава Русије прочула се до Италије, Немачке и Византије. Немачки историчар Кранц записоа је у 15. веку у својој књизи Вандалија: Кажу да је у тој бици на Дону погинуло 200 000 људи. Од резултата битке зависило је само постојање Русије. Да је руска војска изгубила ту битку, Русија као земља могла би да нестане са карте Европе. Под претњом је била и судбина других европских земаља. Русија у то време, по мишљењу многих историчара, спасла је Европу од монголско-татарске најезде.

Империја Џингискана, а затим Златна Хорда, којом је владао кан Батиј, била је најјача државна формација у војном погледу с почетка 13. века. Она је представљала озбиљну претњу по читав европски континент, говори професор МГИМО, доктор историјских наука Михаил Мјагков.

Буквално за неколико година Џингискан је захватио фактички читав простор Источне Азије, Сибира, пробио се на Кавказ. Затим је уследио поход Батија, он је поразио Древну Русију. Затим је Батиј кренуо на Европу. Покорена је Мађарска, Пољска. Он није ишао ка мору, ка којем је тежио, вративши се назад, како би успоставио ропство на руској тертиторији. Како је говирио руски историчар Кључевски, колико снаге, колико труда, колико крви, колико заробљеника смо морали да дамо на олтар спасавања Европе. Ипак Москва је јачала, Москва се подизала. Родила се генерација која се није плашила монголско-татарског ропства. То се десило постепено, не одједном, преко бол губитка, преко огромних губитака. Куликовска битка је кључни моменат у ослобођењу од монголско-татарског ропства. Овде се десио коначни прелом у психологији новорођење Московске државе. Москва је постала преграда и заштита културних вредности Европе.

На ову битку Великог московског кнеза Дмитрија благословио је оснивач чувеног манастира у Сергијевом Посаду Сергиј Радоњешки. Називају га игуманом Земље Руске. За време битке видовити старац, који се налазио у својој обитељи стотинама километара од Куликова поља, помињао је поименице у молитвама сваког погинулог руског борца.

Данас је Његова светост Патријарх Москвоски и све Русије Кирил одслужио литургију у Храму преподобног Сергија Радоњешког на Куликовом пољу и стао на чело свечане поворке према споменику кнезу Дмитрију Донском. Шорока прослава у част 630. годишњице Куликовске битке биће одржана 21. септембра. Тог дана се десила битка. Он је забележен у руском календару као Дан ратне славе.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...