Jump to content
  • Поуке.орг инфо
    Поуке.орг инфо

    Преподобни Пахомије Хиоски: ХРИШЋАНИ СЕ СТАЛНО ПРИЧЕШЋУЈУ СВЕТИМ ТАЈНАМА

      Преподобни Пахомије Хиоски (1905)

      духовни руководитељ Светог Нектарија Егинског

    Ко да не оплаче незнање и јадно стање данашњих наших свештеника! Где се икада чуло да хришћане, који иду у Цркву и желе да се причесте, свештеник спречава, говорећи: „Причешће није супа. Нема ни четрдесет дана како си се причестио, и опет си дошао!“. Познајем, такође, доста мушкараца и жена који држе тримирје, а када у среду прве недеље Велике Четрдесетнице дођу на Пређеосвећену да се причесте, свештеници их спречавају, говорећи:  „До јуче си јео месо, а сада си дошао да се причестиш“! Говоре још и то да је Пређеосвећена за свештенике, а не за лаике. Сачувај нас, Боже, од незнања и глупости! А ти, човече, свештениче, увече једеш месо, често се и напијеш, будући непобожан, и такав идеш и литургишеш, а онога који са толико побожности пости, спречаваш и лишаваш толике духовне користи и освећења.

    IMG_13352222.jpg

    Преподобни Пахомије Хиоски (†1905)

                Видите ли незнање наших свештеника! „Пређеосвећена је“, кажу, „за свештенике, а не за лаике“. Свети Василије говори: „Ми узимамо Божанско Причешће четири пута седмично“, такође и Златоуст и цела Црква Христова. Будући да су се хришћани причешћивали обично четири пута седмично, а у Великој Четрдесетници Света Литургија се не служи током седмице, Свети Оци су мудро установили да се служи Пређеосвећена, само и једино да би се хришћани и током седмице причешћивали. А ти говориш да је Пређеосвећена за свештенике!

    Види, читаоче, све док је владао поредак сталног причешћивања, срце хришћана толико се загревало благодаћу Светог Причешћа, да су, као словесне овце, могли да хитају на мучеништво.

    Свештеник који спречава хришћане да се причесте Пречистим Тајнама, нека добро зна да велики грех чини. А хришћани, да се причешћују, али не немарно и било како, већ уз доличну припрему.

    Nektarije_Eginski_parohija.jpg

    Свети Нектарије Егински Чудотворац

    Чуо сам од неких свештеника: „Ја често служим Литургију и причешћујем се зато што сам свештеник, док лаику то није допуштено“. У томе, брате мој свештениче, правиш велику грешку, јер у Причешћу свештеник се ни по чему не разликује од лаика. Ти, свештениче, јеси служитељ Тајне, али то не значи да је теби допуштено да се стално причешћујеш, а лаику није. Могао бих да ти наведем многе потврде Светих Отаца, о томе да је Причешће Пречистим Тајнама дато да се стално, подједнако и без разлике, причешћују и архијереји и јереји и појединци, и мушкарци и жене, осим тробрачних, то јест оних који су се три пута женили, који се причешћују само три пута годишње.

                Рекох да о томе има много потврда, али о коме прво да ти пишем? О Златоусту, Клименту, Симеону Солунском, Давиду? Кога да ти прво поменем? Толико потврда има, да бих могао целу књигу да напишем. Зато скратићу беседу, а рећи ћу ти кратко само ово:

    Пошто не желиш да се хришћани стално причешћују, зашто онда подижеш Свети Путир, показујеш га хришћнима и позиваш их са Светог Олтара: Са страхом Божјим, вером и љубављу, приступите, то јест, приђите да се причестите Светим Тајнама – да би их затим спречавао, очигледно погрешно, јер их прво позиваш, а после, одбијаш. . .



    Повратне информације корисника

    Recommended Comments



    Па ту нема ништа спорно.. Постиш, исповедиш се, причестиш се.. колико год пута добијеш благослов за то..

    Ако хоћемо да се причешћујемо на свакој Литургији, треба стално да постимо оно што Црква саветује.. Живиш у ритму Цркве и уживаш, шта је спорно?

    Свештеника наравно питаш и најавиш, него како другачије?

    Све је просто, заправо :)


    Sent from my iPhone using Pouke.org

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Штос је у томе што свештеници не допуштају причешће сваке недеље ни онима који посте све постове, сваку среду и петак; а камоли нама што се провлачимо с минимум посних дана.

    Морамо да мењамо свест сви одреда.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Штос је у томе што свештеници не допуштају причешће сваке недеље ни онима који посте све постове, сваку среду и петак; а камоли нама што се провлачимо с минимум посних дана.
    Морамо да мењамо свест сви одреда.


    Добро, не треба ни да смо на крај срца па да не прихватимо и по коју епитимијицу.. мало нам спусти его, мало ово оно и ето :-) ствар је само у томе, с моје тачке гледишта, да много компликујемо.. нађеш духовника који ти одговара (не који ти повлађује) и радиш по његовим саветима.. :) only my opinion, ништа теолошки, само људски..


    Sent from my iPhone using Pouke.org mobile app

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 2 часа, Драгана Милошевић рече

    а камоли нама што се провлачимо с минимум посних дана.

    Па добро, и нема смисла давати таквима благослов за причешћивање на свакој литургији јер они пројављују неозбиљност и недоследност са своје стране таквим поступањем.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Ma sta kaza sad?
    Reci to bolesnima!


    Ту мало и извлачимо из контекста и обрћемо на своју воденицу.. нико неће болесника одбити од причешћа и нико неће слабог одбити. Људи који су дуже у цркви и који познају појам и смисао подвига (чиме "почетнике" (глупог ли израза) не треба оптерећивати док не спознају истинску милост Божију) би требало да знају да се причешћу прилази уз консултацију, благослов, назови како хоћеш, са духовником и да ако има "већих прекршаја" и епитимија није смак света. :)

    Сви би да се причешћују сваки дан па онда мало и користе изговор "а кааако су у првим вековима људи" без размишљања о :

    1) у првим вековима си сваки дан могао да идеш под мач бато само зато што си Христов и онда наравно да ћеш сваки дан да се причешћујеш

    2) неким реченицама које кажу и, парафразирам: 3 пута не дође у цркву, да се избаци из цркве; ако је учинио тај и тај грех да се не причести 2 године, итд..




    Sent from my iPhone using Pouke.org mobile app

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 16 минута, Драгана Милошевић рече

    Ma sta kaza sad?

    Reci to bolesnima!

    Па рекох да они који не поштују црквене заповести о посту како је прописано не би ни требали да се причешћују стално.

    Колико ја знам они који посте све прописане постове у току године, живе по јеванђељу колико је у њиховој моћи, труде се у молитви и духовном напретку, редовно посећују богослужења, исповедају се повремено у континуитету и по потреби и имају благослов могу да се причешћују сваке недеље с тим да имају намеру да у томе остану до краја свога живота и не отпадну од вере подносећи сва искушења и страдања.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 32 минута, Драгана Милошевић рече

    Reci to bolesnima!

    Па добро, ко је болестан телесно или оптерећен тешким радовима њега ће духовник разрешити од забране за одређену врсту хране по потреби али не и од духовнога поста, и такав ће се опет причешћивати.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Ја сам се само пар пута причестио на литургији у животу и то "по ПС-у" како су ми објаснили, исповест пре литургије и минимум пост 7 дана на води.

    Мислим да сам о мом искуству већ писао на некој теми. Конкретно о мојој збуњености што се чак и код тог "ПС-а" примењују различита правила од парохије до парохије. Друго, православац сам читав живот, а први пут сам овде, од оца Зорана, чуо о причешћивању на свакој литургији, без тзв. "припреме". Идеја ми се много допала, али зашто је у пракси толико неслагање, као нпр. ово што каже Драгана и што је истина, да то не би прошло код већине свештеника?

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    „ Са страхом Божјим, вером и љубављу приступите" 

    Срби су нажалост постали људи  без страха од Бога, без вере и без љубави...и онда се чудимо што се слабо причешћујемо....

    Можда ипак имамо савести...па по томе и поступамо....нешто слично рече и Златоусти - парафраза ( Нема ту мало или пуно причешћивања, већ по савести.) И ја једнино могу да закључим да ови што се често причешћују су људи са добром савешћу а ови што се причешћују 4 пута годишње да им савест не дозвољава више пута....  Ја нажалост се причешћујем само за време постова и кад одем у ман.Ковиљ независно од поста....:D Мораћу да прорадим на савести....:) 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Људи, ствар је проста.

    Ако верујеш и крштен си, причести се.

    Ако верујеш, наравно да ћеш се трудити да живиш хришћански, уздражаваш се, чуваш мир са ближњима, постиш... и ако паднеш устаћеш јер имаш Христа пред собом.

    Не знамо дан и час своје смрти телесне, а духовно смо стално угрожени. Христос нам не треба сваке друге недеље, једном месечно, 4 пута годишње и сл, већ сваког дана! Ситуација је озбиљна; ко може да прими, нека прими према савести и својој вери, у време када хоће, чувајући мир у себи. Често и ретко причешћивање не постоји.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Млаки смо, бљутави... сви... или боље рећи већина... још увјек.

    По једној страни незаинтересованост свештеника за спасење (вјерника а тиме и себе). По другој незаитересованост вјерних за (своје) спасење. Може се рећи површност, неозбиљност...

    Хвали нам Љубави у Господу ! Ко воли жртоваваће се и сједињавати се са Вољеним свакодневно на све могуће начине! Ко воли, неће бранити другима да се воле! 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...