Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

I uopste - naravno da je post obavezan u Crkvi, to prosto ne sme ni pomislju da se dovede u pitanje, ali je vazno da naucimo da je cilj posta da se priblizimo ljudima, a ne da se od njih odsecemo. O tome ovde ide prica, iako vidim da ima vas koji ste je naopako shvatili, kao da neko - daleko bilo - ima nesto protiv posta...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nazalost i ove godine skice prasici ovde po Sremu

Na zalost, nije samo po Sremu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Svako ima pravo da radi ono što želi, nek skiče prasići...osudjivati je veći greh nego jesti meso u sred posta, odnosno perioda godine kada pazimo šta jedemo .)

Подели на овим сајтовима

Kad se post primenjuje sa pažnjom i puno ljubavi postaje zaista jedan dušeugodan podvig,jer je sastavljen od dva dela. (duhovno molitveni i telesni uzdržanjem). Mislim da tu jedna plazmica ne prestavlja problem, iako moram napomenuti da mi ju je lakše pojesti nego da objašnjavam kako sam usred posta. Namerno nudkanje mrsnom hranom prihvatam sportski sa osmehom i naravno da je ne uzimam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@Срђан

нема везе са  степеном духовне напредности....пости се да би се изборили са страстима...смирили тело од кога гро тога проистиче..све то из љубави према Богу ...и слава Богу и на благодати која је на теби ако немаш таквих 'проблема'...и те како је добар строг пост Божјом благодаћу доноси смирење

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

@Срђан

нема везе са  степеном духовне напредности....пости се да би се изборили са страстима...смирили тело од кога гро тога проистиче..све то из љубави према Богу ...и слава Богу и на благодати која је на теби ако немаш таквих 'проблема'...и те како је добар строг пост Божјом благодаћу доноси смирење

Имам ја много проблема и страсти, али ми у борби са њима уопште не помаже узимање посне уместо обичне плазме или џема уместо мармеладе. Верујем да се тело смирује умереношћу у количини хране пре свега а не у томе шта се у њега уноси... Нарочито кад разлике у укусу и некаквом наслађивању храном и нема, јео хлеб намазан уљем или ненамазан, мени се исто хвата. :) Али, наравно, као што и рекох то је моје лично виђење, свако од нас је прича за себе, уопште не покушавам да тврдим да је ово моје виђење исправно за сваког.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ја сам сваки дан физички активан тако да и не могу да постим сад нешто строго.

Никада заиста нисам обраћао пажнју да ли је хлеб печен на улју или има ли трагова обраног млека...

То ми је промашај суштине поста али тотални, такве ствари више сматрам паганизмом и скрнављењем поста.

Моји славе светог Алимпија, код једног ујака сам имао посно спремљено па сам постио, код другог нисам па сам јео све што је било сервирано...

Ako postiš, i pri tome svesno uzimaš namirnice na kojima stoji da proizvod sadrži tragove mleka, zašto jednostavno ne popiješ ćašu mleka i nastaviš post? Ili zakolješ prase za Svetog Alimpija Stolpnika? 

Ja slavim istu slavu i moj deda, koji nikada nije postio, sem za Veliki petak i Badnje veče i za slavu, Svetog Alimpija nikada nije pravio mrsnog...Jednostavno se zna šta je post, a šta ne..

• Волим 1

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Неко спомену квасац. Натераћете те ме да нађем хемијски састав квасца и да вам затворим уста на неко време.

otkud to da je kvasac mrstan...on je biljka, dakle... :)))

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Ako postiš, i pri tome svesno uzimaš namirnice na kojima stoji da proizvod sadrži tragove mleka, zašto jednostavno ne popiješ ćašu mleka i nastaviš post? Ili zakolješ prase za Svetog Alimpija Stolpnika? 

Ja slavim istu slavu i moj deda, koji nikada nije postio, sem za Veliki petak i Badnje veče i za slavu, Svetog Alimpija nikada nije pravio mrsnog...Jednostavno se zna šta je post, a šta ne..

Па сад, зависи како ко, неко зна шта је пост неко не зна, неко пости вако неко нако :)

Кад пише да је нешто у траговима, то би значило у промилима...значи ако посни кекс иде , у фабрици на траци после мрсног, онда се то рачуна као да може бити млека у праху у траговима.

Да сам рудар или вариоц, пио би млеко и јогурт сваког дана у години да сам ватерполиста јео би месо сваког дана у години али опет би постио...

Подели на овим сајтовима

otkud to da je kvasac mrstan...on je biljka, dakle... :)))

Neko je na prethodnim stranama rekao da valja jest hleb umesen sa kvascem, otud i ova moja reakcija. 8086.gif

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Kao odgovor na početno pitanje iz naslova, odgovorio bih kontra argumentom. Da li postite kada je mrs?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ја знам једну тотално другу праксу. Маса људи пости читаве постове, али се уопште не причешћују. Тек је то нека чудна пракса...

Подели на овим сајтовима

Ја знам једну тотално другу праксу. Маса људи пости читаве постове, али се уопште не причешћују. Тек је то нека чудна пракса...

Па сматрају се "недостојним". И сам сам имао неколико пута такво искуство, нарочито у Божићном посту, где сам се трудио и све како треба, ал` дође Нова Година, бивао позван као млађи на неке журке, ово-оно, где не мрсих храном, ал` се добрано "омрсих" алкохолом и онда ме било срамота да се причестим за Божић :)

Подели на овим сајтовима

Па сматрају се "недостојним". И сам сам имао неколико пута такво искуство, нарочито у Божићном посту, где сам се трудио и све како треба, ал` дође Нова Година, бивао позван као млађи на неке журке, ово-оно, где не мрсих храном, ал` се добрано "омрсих" алкохолом и онда ме било срамота да се причестим за Божић :)

Prepoznao sam sebe :)

Danas sam bio kod rodjene sestre na slavi... toliko je šarenoliko spremila posnu trpezu a hrana je nekako sama u ustima govorila kako je sa puno pažnje i ljubavi spremila svako jelo.

U jednom momentu smo se svi složili da ovakav način ishrane može zameniti čak i pršutu i završili smo sa konstatacijom da je ovo na stolu hrana bogova...

Zaista razmišljam da izbacim meso iz ishrane posle ovoga. (čokoladu ne dam)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kao odgovor na početno pitanje iz naslova, odgovorio bih kontra argumentom. Da li postite kada je mrs?

zašto bi neko postio kad Crkva to nije odredila... osim po blagoslovu duhovnika možda ili zbog zdravlja

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...