Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Опет, ово вероватно није права тема да то питам, али пошто сам нова у вери, интересује ме:

шта је тачно причест на суд и осуду? Шта се дешава душама и телима оних који су се недостојно причестили?

Какав је став Цркве о таквим несрећницима? Да ли се то третира као одлучење?

Хвала унапред, ово ме је питање доста дуго мучило.

Ако сте нови у вери,можда би најбоље за вас да ово питање поставите свом свештенику :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хвала, питаћу свакако.

"Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан."

Подели на овим сајтовима

Interesantna tema..Kad  svestenik kaze:sa strahom Bozijim,verom i ljubavlju pristupite..svako ko ima strah Boziji,veru i ljubav treba da pristupi..nije na svesteniku to da procenjuje neciju spremnost i dostojnost vec da pricesti vernike..

Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином.                                            Манастир Брадача                             Монах Нектарије

Подели на овим сајтовима

Опет, ово вероватно није права тема да то питам, али пошто сам нова у вери, интересује ме:

1.шта је тачно причест на суд и осуду?

2.Шта се дешава душама и телима оних који су се недостојно причестили?

3.Какав је став Цркве о таквим несрећницима?

4.Да ли се то третира као одлучење?

Хвала унапред, ово ме је питање доста дуго мучило.

Није једно него 4 питања. ;)

Наравно да је најбоље питати свештеника, али кад неко пита, треба и одговорити колико смо у моћи.

1. На суд и осуду је причешће без покајног расположења у односу на своја дела, али и (не дај Боже) ради пркоса самом Богу у жељи да покажемо другима да је причешће "ништа".

2.Зависи од Божијег промишљања о тој личности. Најчешће, споља гледано, ништа. Изнутра, пак, бива оно што је најбоље за повратак на прави пут. Ипак, има примера у житијима, летописима и старечницима да су људи и телесно страдали, све по Промислу, и ради спасења-а не казне ради.

3."Покајте се, јер се приближило Царство Божије", и "Донесите, дакле, род достојан покајања".

4.Не, то је знано само Богу и том човеку, а добро је да та особа то сагледа као свој грех и исправља се. Кроз покајање, исповест и преумљење добија се и опроштај. "Иди, и више не греши".

Но ако се не поправља, душа бива у све тежем стању, опет по Промислу и ради спасења, јер-на жалост, код већине људи "без невоље нема богомоље"...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Није једно него 4 питања. ;)

Наравно да је најбоље питати свештеника, али кад неко пита, треба и одговорити колико смо у моћи.

1. На суд и осуду је причешће без покајног расположења у односу на своја дела, али и (не дај Боже) ради пркоса самом Богу у жељи да покажемо другима да је причешће "ништа".

2.Зависи од Божијег промишљања о тој личности. Најчешће, споља гледано, ништа. Изнутра, пак, бива оно што је најбоље за повратак на прави пут. Ипак, има примера у житијима, летописима и старечницима да су људи и телесно страдали, све по Промислу, и ради спасења-а не казне ради.

3."Покајте се, јер се приближило Царство Божије", и "Донесите, дакле, род достојан покајања".

4.Не, то је знано само Богу и том човеку, а добро је да та особа то сагледа као свој грех и исправља се. Кроз покајање, исповест и преумљење добија се и опроштај. "Иди, и више не греши".

Но ако се не поправља, душа бива у све тежем стању, опет по Промислу и ради спасења, јер-на жалост, код већине људи "без невоље нема богомоље"...

Слава Богу на Његовој бескрајној милости и стрпљењу за нас безумне, који нас ни када грубо грешимо против Њега не оставља и не препушта непријатељу рода људског.

Хвала ти, брате. Нека ти Бог врати добром за твоје стрпљење према мом брбљању. Пружио си ми велику утеху. Сада сам у туђини, нисам при свом храму, али се ускоро враћам кући, па ако Бог да, разговараћу са својим духовником и исповедити се.

"Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан."

Подели на овим сајтовима

Слава Богу на Његовој бескрајној милости и стрпљењу за нас безумне, који нас ни када грубо грешимо против Њега не оставља и не препушта непријатељу рода људског.

Хвала ти, брате. Нека ти Бог врати добром за твоје стрпљење према мом брбљању. Пружио си ми велику утеху. Сада сам у туђини, нисам при свом храму, али се ускоро враћам кући, па ако Бог да, разговараћу са својим духовником и исповедити се.

Богу хвала за све, па и што нам даје једне другима да се крепимо, јачамо у вери и подижемо једни друге кад паднемо...

Свако добро од Бога и свакако учини како рече горе.

:)

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

невезано за тему,једна ми ствар никако није јасна и волео би да неко ко уме да објашњење.Елем,спровео сам мало истраживање на форуму у протеклих месец дана,поставио сам 2 теме,ову и још једну о речима Господњим "гладан бејах...",да ли је могуће да су теме у којима се појављују речи секс,папа,артемије и тсл, посећеније и са много више коментара од поменутих...зашто... :.mislise.

То даје слику о нашем колективном духовном нивоу искрености и дубини наше вјере. Теме које си навео погодне су за вентилирање страсти. 

Подели на овим сајтовима

него шта сам,  да ме изгура пред путир кад већ немам где - назад је грех и још горе а напред излаз из тунела.

то је обично онај последњи и очајнички покушај ђавола да ти изазове бежанију испред путира пошто препреке више нема - благослов имаш и од Бога и од свештеника.

Такође имам искуство разних ометања присуствовању литургији и причешћу - од напада унинија кад морам напором воље да одем на службу или чак и да бих се причестила, а знам да ће ми после причешћа бити боље  и да ми је потребно, до напада страха са тахикардијом и мучнина са изгледношћу падања у несвијест... Некад и одустанем, ако знам да има нешто што нисам исповиједила и то схватим као опомену, након исповијести нема ометања. Једном ми се десило да сам се и неисповијеђена причестила осјећајући потребу а закаснила сам на исповијест; након причешћа је кренуло да ми буде лоше,и ја сам знала да ће проћи кад ми попа очита разрешну молитву и замолила сам га.. никад дочекати да се он исприча са свима и благослови све... хоћу да паднем у несвијест, ваљда  нећу сад направити ту сцену... Господи помилуј... коначно, избљујем то, он прочита, симптоми као руком однесени... 

Увијек, увијек осјетим (благодатно) дјеловање причешћа, а какво, то зависи од тога у каквом сам душевно-духовном стању тада... од радости, до прилива снаге буквално и тјелесне не само душевне, до олакшања муке и бола... са страхом и вјером приступам, и захвалношћу и скрушењем...

Видјех скоро ту благодат на лицу једног човјека којег знам, и знам отприлике његов тужни живот.. сам, немоћан и болестан, вјероватно од пензије једва преживљава... какво блаженство сам видјела на лицу тог човјека, како је радосно и захвално погледао навише, и није видио никог и ништа и лебдио је и сјао буквално... слава ти Боже, утјехо ништих и болних, надо и радости оних што ништа и никог немају, што отвараш онима који куцају...

Подели на овим сајтовима

То даје слику о нашем колективном духовном нивоу искрености и дубини наше вјере. Теме које си навео погодне су за вентилирање страсти. 

да...волео бих,пошто је ово православни форум,да се више пише о вери,о Богу,да размењујемо искуства,волео би да знам како се ви и сви остали широм света припремате за исповест,за причешће,како се понашате у време поста,како се молите,каква су богослужења у вашем крају,посећујете ли манастире и које,како се понашате према људима који нису у вери,како се борите са искушењима....знам да ми,који се православцима називамо,не треба да живимо мимо света,слава Богу да се интересујемо и за науку и за спорт и за временску прогнозу али сматрам да питања везана за политику,папу или ријалитије треба да имају "мањи акценат" у нашим животима

Подели на овим сајтовима

Опраштајте што ћу мало да скренем са теме, али ово што ћу да питам има помало везе са темом, а ја не нађох гдје би другдје ово питао.

Занима ме кад почињу литургије у Београду? Конкретно ме занима за ову сад недељу за цркву Светог Марка или за неку од цркава на Звездари, Лиону, Врачару или Лекином брду. Још ме занима да ли кад дође вријеме за причешће свештеници траже нешто "посебно"(типа да се постило на води или тако нешто).

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

РИЈЕЧ
братији након приопштења Светим Христовим Тајнама.

Љубљена у Христу браћо! Сада у срцима вашим одјекује глас оваплотившег се Бога Слова: "Који једе Моју плот и пије Моју крв у Мени пребива и Ја у њему"[1]. Сада ви осјећате испуњење тога гласа у стварности! Појмите славу вашу, проникните у садашње достојанство ваше: сваки од вас је сасуд Божанственог тајанства; сваки од вас је храм у којем Син Божији са предвјечним Оцем Својим и сапоклањајемим Духом тајанствено и истовремено суштаствено пребива. Већ сада ви нисте своји: ви сте Божији. Вас је купио Бог цијеном крви Сина Својега[2]. Не можете припадати јарму туђем! ако је ко од вас до сада и био тамни грешник, тај је од сада постао праведник правдом Сина Божијег.

Ова слава ваша, ово богатство ваше, ова праведност ваша - зар ће потрајати само док сте у храму, или само неко врло кратко вријеме по изласку из храма? зар ћете себе опет предати на рад трулежности? зар ће Исус, Који је светим тајнама ушао у срца ваша, бити принуђен да се уклони из њих због мноштва помисли, намјера, ријечи и дјела греховних која допустите себи? Не! нека се не изврши ова горка изневјера Спаситеља, ово издајство Спаситеља! Будите и останите храм Божији, Господу Који се у вас уселио служите помним испуњавањем Његових светих заповијести - и Он ће пребивати у вама[3]: Он ће вас сачувати на путу земаљског живота од било каквог спотицања, увешће вас безметежном и нестрашном смрћу у пристаниште блажене вјечности. Амин.

Ријеч изговорена у Сергијевој Пустињи, у цркви преподобног Сергија, у суботу 1. недјеље Великога поста, 1840. године.

Светитељ Игњатије,

епископ Ставропољски

Подели на овим сајтовима

Опраштајте што ћу мало да скренем са теме, али ово што ћу да питам има помало везе са темом, а ја не нађох гдје би другдје ово питао.

Занима ме кад почињу литургије у Београду? Конкретно ме занима за ову сад недељу за цркву Светог Марка или за неку од цркава на Звездари, Лиону, Врачару или Лекином брду. Још ме занима да ли кад дође вријеме за причешће свештеници траже нешто "посебно"(типа да се постило на води или тако нешто).

Onako kako važi za Podgoricu, važi i u Beogradu. Liturgije subotom su u 07:30 ili 08:00, nedeljom u 09:00, sem u Hramu Svetog Save kada počinje u 09:00. Pređeosvećene Liturgije sredom i petkom u 08:00. 

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Dakle, cuo sam za tu praksu i pre a skorije sam se zbog jednog slucaja i prisetio toga. Elem jedna mi sestra pricala tj savetovala da treba da se pricestim umesto oca koji se ima jedno 30 godina nije pricestio. Kada je to rekla ja sam prosto znemeo. Ispricala mi je da kada se pristupi casi kaze se ime te osobe a ako je zensko onda pomislim samo ime te ososbe i navodno se to racuna kao da se pricestila ta osoba cije ste ime izgovorili. To je naravno sve naucila od "velikih duhovnika". Mislio sam da je ona otkacila i nisam pokusavao da se puno ubedjujem sa njom. Medjutim gle ne lezi vraze upoznam se sa jos prilicnim brojem osoba koje mi ispricaju slicnu pricu. E to mi je diglo pritisak. Do cega sve ljudi u slepom revnovanju dolaze, pa to je zaista strasno.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...