Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

On 23. 11. 2013. at 14:24, nana рече

...

И ја тако :stadaradim:  Кад  сам пришла застанем и кренем на српском да ређам у "рафалу".... СПЦ - парохија та, Владика тај - благословио отац тај и тај, ја та.Он  зачуђен застао, саслушао, благо климнуо главом и,...

...пешадијски вод - 3. бригада копнене војске - комадант ...  :aplauz:  (опрости ми)

@@nana,

On 23. 11. 2013. at 18:21, nana рече
Сад ће Милосављевић од негде да изгвири и каже ми  ... Ауууу,ти си нека много озбиљна

:) е насмеја ме

Подели на овим сајтовима

Хришћанине 012 Па шта ћеш у Рукумију,када сви знамо како је тамо.Провоцирао си и добио .Нисам прочитао увреде на рачун о.Симеона али мислим да не треба да га вређаш.Ако је ико имао проблема са рукумијцима имао сам их ја,па их не вређам Није то пут и начин.Сам владика Игњатије их не дира и не обраћа пажњу на њих.Могао си да дођеш код мене ја причешћујем и било би све у реду.

Подели на овим сајтовима

Море шалу на страну ал мени је најмирније било све док сам од свог свештеника добијала директно благослов да се причестим ил кад да се не причестим. Куку мени, од неког времена  благословио  да се причешћујем - по својој савести :0222_shocked:  . 

Волела бих да неко и о томе каже  своје мишљење,искуство.......

Да ви`ш моје муке..и кад  ми се већ ближио трећи месец без причешћа ја одем и пожалим му се а он се слатко смеје и остаде при томе winter

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 1:26, nana рече

Море шалу на страну ал мени је најмирније било све док сам од свог свештеника добијала директно благослов да се причестим ил кад да се не причестим. Куку мени, од неког времена  благословио  да се причешћујем - по својој савести :0222_shocked:  . 

Волела бих да неко и о томе каже  своје мишљење,искуство.......

Да ви`ш моје муке..и кад  ми се већ ближио трећи месец без причешћа ја одем и пожалим му се а он се слатко смеје и остаде при томе winter

То сам и ја својевремено добио.

Прво сам се осећао као ти...

А онда схватио...

Твој духовник има поверења у тебе и твоје схватање вере...

Жели да те изгради као СЛОБОДНУ личност која ће знати и да слуша своју савест и да слуша духовника, а када бираш између оног што је добро по тебе и оног што ти није корисно-да изабереш право, да се развијаш као личност, да узрасташ у познању...

Тешко бреме, али најисправнији начин. Не учење слепе послушности као код савремених "духовника" (тј гуруа) него давање слободе која прихвата своју одговорност...

Христос посреди нас, Нано.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Шта знам, увек се трудим да се причестим у храму Свете Тројице где ми је духовник.С'обзиром на специфичност десило ми се једном да други свештеник неће да исповеда. Рекао је да се јавим код свог сутра рано у току јутатрње. Е, куку, наврат нанос ,онако неиспавана трчим да стигнем на време. :)))joooj

Вероватно све има своје.

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 13:33, banana рече

Neki tumace da je u subotu i nedelju zabranjeno suhojedenje a ne post na vodi,to sam cuo u jednom manastiru.

И ја сам негде прочитао да се тај канон о посту суботом односи на то.

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 17:27, feeble рече

И ја сам негде прочитао да се тај канон о посту суботом односи на то.

Све зависи какав благослов имамо, а то се разликује од појединца до појединца.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 17:31, Драгана Милошевић рече

Све зависи какав благослов имамо, а то се разликује од појединца до појединца.

Ма знам то, него кад се помиње то да канони забрањују пост суботом, неки тумаче да се то односи на пост кад се не једе ништа јер је ваљда некад пост био такав, као што муслимани посте.

Подели на овим сајтовима

On 24. 11. 2013. at 18:00, feeble рече

Ма знам то, него кад се помиње то да канони забрањују пост суботом, неки тумаче да се то односи на пост кад се не једе ништа јер је ваљда некад пост био такав, као што муслимани посте.

Дакле, када се каже да је забрањено (строго) постити суботом осим једне у години-Велике суботе, мора се разумети контекст времена и начина поста.

По типику, на Велику суботу Литургија се служи поподне (како-где, по Типику обично у 16 часова) а до тада се ништа не једе (целе Страсне недеље једе се 1. пут дневно, и то после Пређеосвећене која је поподне-од понедељка до среде, после Литургије на Велики четвртак која је поподне, после изношења Плаштанице на Велики петак, и после Литургије на Велику суботу која је, како рекох, такође поподне).

Дакле, забрањено је овако строго постити у остале суботе.

Е сад, прича о упливу монашког типика у парохијске цркве је дугачка. 

Хибридна решења са Пређеосвећеним Литургијама пре подне у току Великог поста су за моју маленкост обесмишљавајућа (почињу вечерњом, што показује кад треба служити, нико се не причешћује-или то чине они који беже од поста па га скраћују преко мере, Литургија на Велику суботу ујутро је нонсенс по себи и Типику...И док се може разумети такво служење у парохијским црквама али не и имати пуни смисао (разумљиво да свештеници који су по цео дан у водици не могу да ништа не једу и да увече служе, народ има свог физички тешког посла...али таквима онда и не треба овакав вид аскезе), помало је чудно кад се примети да се и у неким манастирима тако служи.

Да не одем предалеко - за Свете Оце "во времја оно" кад је писан дотични канон, видимо да је то био веома строг пост са једењем 1 пута дневно увече. Све остало је ублажавање, па је тако за људе оног времена једење три пута дневно ово наше посно на води (кад укупно поједемо "коло" хлеба и "лавор" пасуља) далеко од таквог поста.

Много битнији је смисао речи св. Василија Великог да пост не ограничавамо на уздржње од јела јер је прави пост уздржање од злих дела.

Дакле, да телесни пост не остављамо, али да се не збуњујемо око небитних ствари (већи је телесни пост јести једном скромно па и са уљем - него на води три пута дневно и то преобилно). 

Да се не покажемо "правилнији од правила и строжији од закона", него благоразумни и умерени у свему...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

То што си чуо/ла у манастиру је нетачно. Суботом и недељом се пости на уљу. То је пропис канона и смисао његов. Остало је само прекомерно инистирање на непримереном аскетизму. На Светој Гори посте суботом и недељом на уљу. И причешћују се.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...