Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Хвала. Мада ми изгледа да су канони су још строжији, јер ко не пости среду и петак не само да не може да се причести већ треба и да се изопшти из цркве. Сад видим колико су већи били први Хришћани у односу на нас данас.

69. Клирик који не пости Четрдесетницу или среду и петак, нека се свргне, уколико није спречен телесном слабошћу; лаик пак да се одлучи.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

73. Ко се одрекао Христа, може се причестити само на крају живота.

Kako to sveti apostoli se odrekli Hrista pa pokajali pa postadose najcevi svetitelji,apostoli,episkopi, a posle 3,4 veka kanon takvima zabranjuje pricesce sve do pred kraj zivota... Moze malo konkretnog objasnjenja?

СВЕТИ ДИОНИСИЈЕ АЛЕКСАНДРИЈСКИ 

2. Мислим да је исувишно питати да ли може ући у дом Божији, приступити светој трпези или се причестити, жена која има менструацију. Ако је верна и побожна, то јој неће пасти на памет, јер се, свако може молити, али прићи телу и крви може само онај које чист у телу и души.
Kako znam Sveti Jovan Zlatousti drugacije govori i protivi se ovakvim stavu.

I koliko uopste moze biti dusekorisno od nekog ko je pocinio neki momstruozni greh ali se i pokajao da mu se po 10,20,30 i vise god zabrani pricesce?
Подели на овим сајтовима

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

73. Ко се одрекао Христа, може се причестити само на крају живота.

Kako to sveti apostoli se odrekli Hrista pa pokajali pa postadose najcevi svetitelji,apostoli,episkopi, a posle 3,4 veka kanon takvima zabranjuje pricesce sve do pred kraj zivota... Moze malo konkretnog objasnjenja?

СВЕТИ ДИОНИСИЈЕ АЛЕКСАНДРИЈСКИ 

2. Мислим да је исувишно питати да ли може ући у дом Божији, приступити светој трпези или се причестити, жена која има менструацију. Ако је верна и побожна, то јој неће пасти на памет, јер се, свако може молити, али прићи телу и крви може само онај које чист у телу и души.

Kako znam Sveti Jovan Zlatousti drugacije govori i protivi se ovakvim stavu.

I koliko uopste moze biti dusekorisno od nekog ko je pocinio neki momstruozni greh ali se i pokajao da mu se po 10,20,30 i vise god zabrani pricesce?

To sto si napisao je upravo i cilj teme o kojoj se govori.Navedeno je tipican primer suprotnosti kanona pojedinih otaca po istim pitanjima, sto daje zakljucak da oni nemaju dogmatski karakter,nego samo moralno nadgradjujuci.Sluze kao ograda vere,ali ne i zakon.Nastali su u jednom periodu,zbog odredjenog problema i nemaju opsteobavezujucu odluku za vreme u kome mi zivimo.Mi imamo drugacija iskusenja,i nama su potrebna drugacija pravila,naravno istog Zakonodavca.Najveca kazna za prve hriscane bila je upravo ta:odvojiti ih od pricesca,od Hrista.Dok danas imas paradoks:pricesca nikad dosta dva puta u cet`ri posta.Bezumlje,i nista drugo.

What on earth can you do with a degree in theology?

Подели на овим сајтовима

Хвала. Мада ми изгледа да су канони су још строжији, јер ко не пости среду и петак не само да не може да се причести већ треба и да се изопшти из цркве. Сад видим колико су већи били први Хришћани у односу на нас данас.

Nisu bili veci,nemoj ih dzaba idealizovati,da ne otvaramo stranice istorije koje bi ugrozile i sablaznile blagocasce mnogih dobrih ljudi ovde.Istorijska slika hriscanstva cetvrtog veka je mozda malo bolja nego nasa danas.Greh se ne menja u sustini,i on je uvek isti.Forme i recenica: masti na volju je ono sto ga cini razlicitim kroz sve periode vremena iza nas.

What on earth can you do with a degree in theology?

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Предавање јеромонаха Серафима (Петковића) настојатеља манастира Свете Тројице у Бијелој Води код Љубовије на тему "Света тајна Причешћа" које је одржао 11. јуна 2013. године у великој сали општине Вождовац.

http://www.svetigora.com/node/13650

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ја покушавам да се присетим какве су све одговоре давали свештеници и теолози са којима сам причао о овоме, а који су били против да се жене причешћују за време менструације.

И, не могу да се сетим, осим оног једног: забрањено је канонима!

Но, чини ми се да је тај канон узиман потпуно ван контекста, па чак и самог текста...јер, колико се сећам, ради се о томе да се не препоручује женама одлазак у храм (разлог знате и сами....), па самим тим и неучествовање у Евхаристији. Дакле, канон има практичне сврхе.

Е сад, други је проблем што су ова наведена братија правили "онтологију" од тог канона.

Још у III веку постављено је слично питање Светом Дионисију , епископу александријском ( + 265 г. ), и он је одговорио да жене у таквом стању, " ако су верне и побожне, неће се усудити нити да приступе Светој трпези, нити да приме Тело и Крв Христову ", јер примајући Светињу треба да смо чисти и телом и душом. При том, он наводи пример крвоточне жене која се није усудила дотаћи тела Христовога, него само краја његове одеће ( Мт 9, 20 -22 ). У даљем разлагању Свети Дионисије каже да молити се , ма у ком стању да се ко налази, увек је дозвољено . Сто година, доцније, на питање : Може ли жена ,, којој се деси обично женама ", причестити се, одговара Тимотеј, такође епиоскоп александријски ( + 385 г. ), и вели да не може док тај период не прође и она се не очисти. Исто становиште заузима и Свети Јован посник ( VI век ) одређујући и епитимију ако би се жена у таквом стању ипак ,, дохватила Св. Тајни ". ( /// ) 

Стога држим да се из наведеног правила Светог Дионисија може сигурно закључити само да се жена у време менструације не може причестити. ( /// ) Причестити се у том стању, или некрштена крстити се , не би могла. Но, у смртној болести може се и причестити и крстити.

Патријарх српски Павле

Подели на овим сајтовима

kao i svi ostali koji se pričešćuju .....

По Светом Јовану Златоусту ; ,, Савест треба очистити и тек тада се причестити, јер ко је нечист и недостојан, није у праву ни да се на празник причести.....

Јер не даје време право приступити ( Тајни ), зато што не чини празник Богојављања, или Четрдесетнице достојним оне који приступају, него светлост и чистота душе ". По њему је и установа 40 - дневног поста пред Васкрс настала у том циљу : ,, Раније су многи приступали Св. Тајни без расуђивања, било како......Приметивши штету која долази од небрижљивог приступања, Оци одредише 40 дана поста.....да бисмо сви ми, очистивши се пажљиво у ове дане молитвама, милостињом, постом, свеноћним бдењем, сузама, исповешћу и свим другим средствима, на тај начин приступили са чистом савешћу, колико је то могуће ".

Патријарх српски Павле

Подели на овим сајтовима

Још у III веку постављено је слично питање Светом Дионисију , епископу александријском ( + 265 г. ), и он је одговорио да жене у таквом стању, " ако су верне и побожне, неће се усудити нити да приступе Светој трпези, нити да приме Тело и Крв Христову ", јер примајући Светињу треба да смо чисти и телом и душом. При том, он наводи пример крвоточне жене која се није усудила дотаћи тела Христовога, него само краја његове одеће ( Мт 9, 20 -22 ). У даљем разлагању Свети Дионисије каже да молити се , ма у ком стању да се ко налази, увек је дозвољено . Сто година, доцније, на питање : Може ли жена ,, којој се деси обично женама ", причестити се, одговара Тимотеј, такође епиоскоп александријски ( + 385 г. ), и вели да не може док тај период не прође и она се не очисти. Исто становиште заузима и Свети Јован посник ( VI век ) одређујући и епитимију ако би се жена у таквом стању ипак ,, дохватила Св. Тајни ". ( /// ) 

Стога држим да се из наведеног правила Светог Дионисија може сигурно закључити само да се жена у време менструације не може причестити. ( /// ) Причестити се у том стању, или некрштена крстити се , не би могла. Но, у смртној болести може се и причестити и крстити.

Патријарх српски Павле

Уз дужно поштовање, и према светом Дионисију и према патријарху ПАвлу али сви ови разлози ,односно разлог, су прво недоречени и непотпуни а за мене неприхватљиви.

Ево видинмо да њихово мишљење није једино у Цркви, и други свети оци су рекли своје мишљење...такође ,врло је важно нагласити да је ,код нас, светоотачка литература до недавно била врло оскудна, превода није било.

Подели на овим сајтовима

Има и ово:

A woman, therefore, should not be forbidden to receive the Mystery of Communion at these times. If any, out of a deep sense of reverence, do not presume to do so, this is commendable. But if they do so, they do nothing blameworthy.

Тако да не треба осуђивати ни жене које неће да се причесте у том периоду, а има неких који осуђују и то.

Подели на овим сајтовима

40 - дневног поста пред Васкрс настала у том циљу : ,, Раније су многи приступали Св. Тајни без расуђивања, било како......Приметивши штету која долази од небрижљивог приступања, Оци одредише 40 дана поста.....да бисмо сви ми, очистивши се пажљиво у ове дане молитвама, милостињом, постом, свеноћним бдењем, сузама, исповешћу и свим другим средствима, на тај начин приступили са чистом савешћу, колико је то могуће ".

а шта ћемо онда са тим, што је патријарх Павле сматрао да се пост треба скратити?

Ето рецимо, ово је ок разлог , у оно доба да се много озбиљније схвати духовни живот, да ли је у данашње време пресликавати исту слику паметно?

Подели на овим сајтовима

а шта ћемо онда са тим , што је патријарх Павле сматрао да с епост треба скратити?

Ето рецимо, ово је ок разлог , у оно доба да се много озбиљније схвати духовни живот, да ли је у данашње време пресликаавати исту сллику паметно?

Колико знам Патријарх српски Павле је сматрао да треба скратити пост војницима..............

9. Такође би требало размотрити питање поста војника и ратника. Јасно је да они не могу дуже постити у условима свога живота ни у миру. Сматрам да би после кратког поста од два - три дана могли ићи на Причешће , а обавезно да посте први дан Свете Четрдесетнице, Велики петак и Велику суботу.

10. Мишљења сам, такође, да би било потребно донети одређену одлуку од које године треба да посте деца, свакако ублажен пост на зејтину и риби.

Ето, такав је био став у моме раду о посту, на поменуту теме, за Велики свеправославни сабор. Нема ни речи, дакле, о укидању неких постова, а још мање да се дозволи " пост " на белом мрсу, о чему су у Православној Цркви није знало никад.

Не мислим да су људи, који су ми приписивали оно што нисам заступао, чинили то злонамерно, да унесу забуну, или да себе представе јединим чуварима Православља, него из необавештености или лаковерности.

Патријарх српски Павле

Подели на овим сајтовима

• Гости

А ево наша тема и у елеграфу, хвала нашем брату Мићи Бабићу, који сјајне текстове пише

http://www.telegraf.rs/vesti/876340-goruce-pitanje-vernika-mogu-li-zene-tokom-menstruacije-da-se-pricescuju 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...