Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Има старих попова са овом праксом, вероватно у свакој епархији може да се нађе по један овакав. Ми смо имали сличан проблем, док нам такав свештеника није отишао у пензију. Али, ми смо ишли у друге парохије као што је неко већ писао овде на форуму као један од излаза.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Има старих попова са овом праксом, вероватно у свакој епархији може да се нађе по један овакав. Ми смо имали сличан проблем, док нам такав свештеника није отишао у пензију. Али, ми смо ишли у друге парохије као што је неко већ писао овде на форуму као један од излаза.

Веома је незгодно и то да се иде у друге парохије. Ја нисам присталица тога сем у крајњој нужди.

Подели на овим сајтовима

Ово је велики проблем јер је тешко са свештеницима који овако раде и разговарати. Наравно да неће наћи ни једно оправдање за то што ради, али он ће то и даље радити. Зашто? Јер се тако ваља, јер је тако у могућности, јер му је Владика то дозволио и благословио. Не знам који други одговор може да буде.

Иначе, како сам видео и ви немате неку здраву полазну основу: за вас је причешће " с времена на време". Ако је већ тако, треба да будете веоа задовољни што имате свештеника који причешћује само " за празнике" јер по тој теологији недеља није празник и литургијски скуп није, заправо, празнични скуп). Зато најпре расчистите са собом: да ли ви желите РЕДОВНО причешћивање или ПОВРЕМЕНО. Ако је одговор овај други онда ништа не губите.

Веома је тешко и незгодно када се неко редовно причешћује и дође свештеник који брани причешће из не знам којих разлога. Тада треба тражити увек теолођко оправдање за то.

Ja ne znam kome da verujem. Neki sveštenici kažu ovako, neki nešto sasvim deseto. Ima li Crkva jedinstven stav po pitanju pričešćivanja?

Ja sam, kao što već rekoh, "početnik" u smislu odlaženja u Crkvu. U Boga sam verovala ali u Crkvu nisam često išla. Počela sam pre nekoliko meseci i verujte mi, ništa mi nije jasno. Na sva moja pitanja dobijam različite odgovore. Ja sam prosto zbunjena!

Подели на овим сајтовима

Ovaj moj je mlad. Ima oko 40 godina otprilike. Valjda je to još uvek mlados' bliss jeeee bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

• Гости

За почетак разграничи са собом да ли хоћеш да живиш литургијским животом и да се редовно причешћујеш или да причешће буде повремено, некад-некад итд... на основу тога могу као свештеник да дам неки свој суд и то на основу онога што и сам живом као и моја породица и духовна чеда-парохијани који су ми поверени од Епископа.

Иначе, ја увек поставим једно питање: Оче, ако не може да се причести народ, зашто се ви причешћујете сваке недеље и празника када год служите Литургију?

Одговори су невероватни.

Подели на овим сајтовима

Kaže on meni da on odobrava samo pričešće 4 puta godišnje jer je tako Crkva odredila.

Najpre treba da znas da je ovo sto ti je rekao jedna gnusna laz, apsolutna neistina koja nema, niti je imala, niti ce ikad da ima temelja u Crkvi...

Cuj, Crkva tako odredila...

Budi Bog s nama...

.........................................

@Sanja

Samo imaj strpljenja, dace Bog, pa ce sve da ti vremenom bude jasno, samo ne ocekuj i ne trazi nista uniformisano i jednosmerno...

U pogledu pricescivanja, svakako da nema iste mere za sve, ali da je Crkva rekla da moze samo 4x godisnje - apsolutna je nebuloza...

Cak su mi i neki vrlo strogi svestenici rekli da ako se neko ne pricesti duze od 40 dana, tu nesto s covekom i njegovom verom nije u redu...

Dakle, preispitujuci svoju savest, covek treba da pristupa sto redovnije, ne na silu, ali svakako s teznjom da to bude centar njegovog crkvenog zivota...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A da odes ponekad do obliznjeg manastira?Sta ces, ne mozes menjati coveka, mozes samo da se molis za njega

Ja se slazem potpuno sa tvojim komentarom..ako je u blizini manastir mozda ce naci vise razumevanja za cesce pricescivanje.Ja sam punocu vere i stalnog pricescivanja,bas tamo pronasla.

"Mera ljubavi je- ne stati nigde"

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam kome da verujem. Neki sveštenici kažu ovako, neki nešto sasvim deseto. Ima li Crkva jedinstven stav po pitanju pričešćivanja?

Ja sam, kao što već rekoh, "početnik" u smislu odlaženja u Crkvu. U Boga sam verovala ali u Crkvu nisam često išla. Počela sam pre nekoliko meseci i verujte mi, ništa mi nije jasno. Na sva moja pitanja dobijam različite odgovore. Ja sam prosto zbunjena!

Разумем кроз шта пролазиш у потпуности. Пробај да разумеш - Црква пролази кроз један веома незгодан транзициони период поновног успостављања православног идентитета који је мало фалило да током протеклих пар векова изгуби, плус се све то поклопило са сменом генерација, разноразним утицајима са стране, а о томе колико је трагичан ниво непознавања најосновнијих принципа Православља  у народу (па и међу свештенством) да не говоримо...

Буди храбра и упорна. Не постоји ствар која вреди а да у њу није потребно уложити велики труд...

Што се конкретног проблема поводом којег си се јавила тиче - имаш практично само два избора: или ћеш послушати свог парохијског свештеника и причешћивати се само по четири пута годишње, или га нећеш послушати и причешћиваћеш се редовно у некој другој парохијској цркви. По мом мишљењу, ни једно ни друго није у потпуности исправно, али ако мораш да бираш између два зла, мислим да ћеш далеко мање погрешити ако одабереш редовно причешћивање. Неку врсту компромиса можеш направити тако што ћеш одвојити времена да ипак с времена на време дођеш у своју парохијску цркву, да не би са њом изгубила контакт, а можда се твој попа у међувремену опамети...

Са својим свештеником се немој расправљати - тешко да ће уважити твоје мишљење, на тај начин можеш само доћи у непотребан конфликт с њим...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Hvala svima na odgovorima.  prstgore Strpljen- spašen. 0102_laugh Oduvek sam imala puno pitanja i tražim odgovore na njih. Mislim da će moj sveštenik poludeti koliko ga zapitkujem. Naravno, ne pada mi na pamet da ulazim u neki konflikt s njim. On je fin čovek i ja ga poštujem kao svog duhovnog oca. Jedino me, eto, zbunilo to pitanje pričešćivanja i mislim da ću se malo glupo osećati kad u Crkvi budem u redu samo ja sa malom decom dobar decko

Подели на овим сајтовима

Сањице у цркви ништа није глупо,а поготову оно што је везано за Литургију.И ја сам овде ради духовног подучавања и од скора сам ту.Могу ти само рећи да ћеш овде много тога научити баш везано за ову тему,али прво почни од себе,што рекао отац Иван.Све од тебе зависи којим ћеш путем да кренеш.Ја срећом нисам имала искуство као ти што се свештеника тиче,али сам исто била потпуно изгубљена када сам улазила у овај диван свет.А онда,уз Божију помоћ,све је кренуло узбрдо:сваке недеље причешћивање,разговори са свештеником...Мора да постоји неки ред и то се испоштује,али када ја видим да мени то не прија,идем даље,тражим нормалну,здраву средину...Желим ти све најбоље и да се овде чешће виђамо 0102_laugh 0102_laugh

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Драга Сањице,

мој савет је да у свему слушаш свог духовног оца и пароха. Ако он теби каже да треба да се причешћујеш 4 пута, ти се толико причешћуј, наши отци и праотци су се толико причешћивали и сигурно да то није им било препрека ка Царству Небесном. Кад ти неко од форума буде духовник и парох, онда слушај њега. До тада слушај свога духовника.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Inače, iskreno sam pristupila veri i ovo mi je drugo pričešće i post u životu i baš sam se tome radovala. Međutim, sad više nisam radosna nego se osećam bez veze. U mojoj Crkvi se niko ne pričešćuje osim male dece. Ispašću budala kad i ja stanem u red. Eto, samo sam htela da se izjadam...sve mi ovo postaje pomalo bez veze...čak se plašim da ću izgubiti veru- u Boga nikad, ali u Crkvu i sveštenstvo-da.

Tvom svešteniku bih dao nekoliko rečenica da o njima razmisli a ovo pišem tebi.

Sada ćeš i sama na osnovu ovoga iskustva videti koliko je tvoja vera u Boga i

poverenje u Njega iskreno, duboko i sazidano na steni a ne na šoderu.

Drugi to neće videti ali ti ćeš znati dokle si 'došla' kao hrišćanin, kao i

'gde' ti valja dalje 'ići'.

A to što bi ti smetalo da 'ispadneš budala'... žao mi je što ne poznaješ

mene jer bi onda imala priliku da vidiš kako izgleda budalast pravoslavni hrišćanin!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Драга Сањице,

мој савет је да у свему слушаш свог духовног оца и пароха. Ако он теби каже да треба да се причешћујеш 4 пута, ти се толико причешћуј, наши отци и праотци су се толико причешћивали и сигурно да то није им било препрека ка Царству Небесном. Кад ти неко од форума буде духовник и парох, онда слушај њега. До тада слушај свога духовника.

Znaci li to da u svemu treba bespogovorno slusati svestenika?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Најбоље би било да саслушаш савете.

Потом добро размисли, и поступи по ономе што мислиш да је најисправније за тебе. По својој савести одлучи када ћеш се причестити.

Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог.

Псал., 45:10

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...