Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Питање које се мени поставља је како су разне православне цркве (или епархије и парохије унутар цркава), које имају пуноћу православног исповедања и истине дошле до различите праксе причешћивања, исповести итд.

Вјероватно морално стање народа. Ево ја сам читао од једног оца на светосављу да је у Банату тако строга пракса јер је тамо црквени живот за време комунизма баш уништен, па су сада опрезни са вјерницима да се нико неби причестио на осуду. И ја то поштујем.

морал  :229229229: dada dada dada joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj

катастрофа је кад мантија по аутоматизму ускраћује Живог Бога мирјанима.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

У Банату, у мом родном месту у близини Ковина, је веома, веома јадно стање. На Литургији готово да нема никог.

Подели на овим сајтовима

зато, изборите се са собом и другима да приђете путиру и да кусате Живог Бога.

не будите саблажњиви на оне који се редовно и често причешћују и испуњавају заповест Господњу немајући греха тиме и користећи своје Богом дано право и отпуштајући своје грехе и обожују се, већ је и сами испуњавајте својим трудом КА Живом Богу.

иштите и даће вам се, сам Бог вам је обећао.

Подели на овим сајтовима

Знате шта је права Црква? Кад се скупите једно вас стотину и одете код владике и лепо али, лепо и аргументовано му  кажете да желите да се Причешћујете на свакој служби. А он размисли , али добро размисли.

амин, Боже помози  :229229229:
Подели на овим сајтовима

Јасно. Ја имам благослов од духовника да се причешћујем на свакој литургији на коју одем. Сад, до мене је да будем паметан и да пробам да живим да могу да се причешћујем без да имам грижу савести кад идем на причешће. Исповедам се кад имам шта да се исповедам. Али шта да радим кад ме заскочи баћушка у Русији или Банату: Аха, па ти се ниси исповедио код мене пре причешћа! Ништа, само да покуњим главу и вратим се на место одакле сам и дошао.

joooj Нормално, са тим си показао да си послушан свештенику а кроз њега Христу. Питам Меду, шта би ти у тој ситуацији урадио?Дал би свештенику рекао да онда не треба да служи литургије :229229229:

Свети Јован Златоусти је поучио да, ако свештеник греши својим животом - не угледајте се на њега, а ако греши учењем и чинодејствовањем - бежите од њега. Такође је верницима речено и "стражите над собом" и "пазите да вас не преваре". Због тога мислим да не може олако да се каже, ако си послушан свештенику, кроз њега си послушан Христу.

dada dada dada joooj joooj joooj joooj
Подели на овим сајтовима

Разумевам да је непричешћивање у ствари као ускраћивање лека болесном. Да ли грешим?

Не много.

Али није само то.

Причешћивање је и надоградња , као на компу апдејт.

Па да, оздрављујећ, јачаш, развијаш се духовно (у вери). Онда ништа не може да буде сметња причешћу осим да мислиш да си ове недеље достојан да приступиш. Никад нисам достојна нити ћу бити.
а кад се то постаје ДОСТОЈАН светиње причешћа нечијег Живота, па још Јединог Бога који се разапео на Крсту за твоје и моје и све нас грехе?

може ли се икад постати ДОСТОЈАН такве светиње?

то што гајиш у свом уму је илузија којом те ђаво смућује да се што више и на дуже удаљиш од светог причешћа и да стално налазиш изговоре да убијаш и понижаваш свој труд, своју жељу, своју љубав према људима и Господу.

и тако из дана у дан правиш непремостив јаз између тебе и Господа, и то не грехом него управо самоубијањем таквим размишљањем.

једноставно, стављаш своју главу на пањ и не схваташ да Син Божји није џелат, већ управо онај који заповеда, каже и моли људе да се приволе Цркви и светињи коју само Она може обезбедити - Животворно свето причешће, које се ДАЈЕ ан отпуст грехова и живот вечни.

не заслужује, не зарађује, не краде.

добија.

бесплатно.

љубав једног Бога.

ко је луд одбити такву благодат? :)

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, стих 21

Мислим да се нисмо разумели. Хтела сам рећи да, ако бих чекала да будем достојна причешћу, никад се не бих причестила. Зато сам рекла Рогију да су му примери драстични. Подржавам твој став у вези овог питања од почетка.
Подели на овим сајтовима

Јасно. Ја имам благослов од духовника да се причешћујем на свакој литургији на коју одем. Сад, до мене је да будем паметан и да пробам да живим да могу да се причешћујем без да имам грижу савести кад идем на причешће. Исповедам се кад имам шта да се исповедам. Али шта да радим кад ме заскочи баћушка у Русији или Банату: Аха, па ти се ниси исповедио код мене пре причешћа! Ништа, само да покуњим главу и вратим се на место одакле сам и дошао.

ти си брате у чудној дубиози.

имаш благослов за редовно причешћиваље а ти и даље самопросуђујеш и тиме појављујеш свој суд већим од својег духовника, кога парадоксално зовеш духовником. па ко је теби уствари духовник?  :)

ако те заскочи, твоје је да кажеш да имаш благослов својег духовника, а ако те опет ускрати човек у мантији, прођеш а Бог те неће ускратити и мирна Бачка. а тај човек ће дебело пред Господом да образложи свој поступак.

Да ми је да будем Меда на пар дана па да стално будем у праву и стално знам све како треба најбоље bendoff

Ја кажем да ми је духовник благословио причешће сваке литургије, и ја то покушавам да слушам. Али ми се деси да одем у друге епархије и парохије и налетим на ове случајеве. Зато питам тебе као мудријег, шта ми је чинити. Де ми одштампај ту књижицу да носим овим незнавеним владикама и поповима, не би ли се и они опаметили.

Подели на овим сајтовима

Разумевам да је непричешћивање у ствари као ускраћивање лека болесном. Да ли грешим?

Не много.

Али није само то.

Причешћивање је и надоградња , као на компу апдејт.

Па да, оздрављујећ, јачаш, развијаш се духовно (у вери). Онда ништа не може да буде сметња причешћу осим да мислиш да си ове недеље достојан да приступиш. Никад нисам достојна нити ћу бити.
а кад се то постаје ДОСТОЈАН светиње причешћа нечијег Живота, па још Јединог Бога који се разапео на Крсту за твоје и моје и све нас грехе?

може ли се икад постати ДОСТОЈАН такве светиње?

то што гајиш у свом уму је илузија којом те ђаво смућује да се што више и на дуже удаљиш од светог причешћа и да стално налазиш изговоре да убијаш и понижаваш свој труд, своју жељу, своју љубав према људима и Господу.

и тако из дана у дан правиш непремостив јаз између тебе и Господа, и то не грехом него управо самоубијањем таквим размишљањем.

једноставно, стављаш своју главу на пањ и не схваташ да Син Божји није џелат, већ управо онај који заповеда, каже и моли људе да се приволе Цркви и светињи коју само Она може обезбедити - Животворно свето причешће, које се ДАЈЕ ан отпуст грехова и живот вечни.

не заслужује, не зарађује, не краде.

добија.

бесплатно.

љубав једног Бога.

ко је луд одбити такву благодат? greengrin

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, стих 21

Мислим да се нисмо разумели. Хтела сам рећи да, ако бих чекала да будем достојна причешћу, никад се не бих причестила. Зато сам рекла Рогију да су му примери драстични. Подржавам твој став у вези овог питања од почетка.
праштај онда за неспоразум, јер сам тек на крају видео твоје писање  :) 0442_feel bendoff
Подели на овим сајтовима

ти си брате у чудној дубиози.

имаш благослов за редовно причешћиваље а ти и даље самопросуђујеш и тиме појављујеш свој суд већим од својег духовника, кога парадоксално зовеш духовником. па ко је теби уствари духовник?  joooj

ако те заскочи, твоје је да кажеш да имаш благослов својег духовника, а ако те опет ускрати човек у мантији, прођеш а Бог те неће ускратити и мирна Бачка. а тај човек ће дебело пред Господом да образложи свој поступак.

Да ми је да будем Меда на пар дана па да стално будем у праву и стално знам све како треба најбоље :)

Ја кажем да ми је духовник благословио причешће сваке литургије, и ја то покушавам да слушам. Али ми се деси да одем у друге епархије и парохије и налетим на ове случајеве. Зато питам тебе као мудријег, шта ми је чинити. Де ми одштампај ту књижицу да носим овим незнавеним владикама и поповима, не би ли се и они опаметили.

ја не ћутим, понајмање уживо.

имаш ову књижицу у Патријаршији да купиш, ја је поделих толико свуда па ми не смета ни теби да купим пар комада.

кад већ Свето Писмо не помаже. joooj

Подели на овим сајтовима

праштај онда за неспоразум, јер сам тек на крају видео твоје писање  joooj:) :)

Ма ништа него, читам шта ми пишеш па видим да си ме погрешно разумео. Вероватно сам се тако изразила да није баш било јасно.  joooj

Подели на овим сајтовима

@Меда

А мислиш да владика Никанор и остали попови (укључујући Русе) нису прочитали св. Писмо а можда и ову књижицу? Зато ја хоћу мало да покушам да спустим на земљу ове твоје апсолутне истине. Неће бити да они нису размишљали о овим стварима, море бити и више него ти. Опрости ако ти ово звучи као демагогија, али опет треба мало осмотрити ствари из више углова. А ти мислиш да је твоје расуђивање најтачније. Ја бих се радо позвао на твој ауторитет кад одем у Бањалуку на литургију, али неће ми много помоћи.

Подели на овим сајтовима

@Меда

А мислиш да владика Никанор и остали попови (укључујући Русе) нису прочитали св. Писмо а можда и ову књижицу? Зато ја хоћу мало да покушам да спустим на земљу ове твоје апсолутне истине. Неће бити да они нису размишљали о овим стварима, море бити и више него ти. Опрости ако ти ово звучи као демагогија, али опет треба мало осмотрити ствари из више углова. А ти мислиш да је твоје расуђивање најтачније. Ја бих се радо позвао на твој ауторитет кад одем у Бањалуку на литургију, али неће ми много помоћи.

Па ми не знамо шта је ко читао, али знамо шта је ко говорио и какве ставове заступа. Ово горе ти није никакав аргумент. Обично нагађање, демагогија. Да видимо, покажи, шта је то владика или било ко други написао, рекао о наведеном питању. Немој само дапретпостављаш да је прочитао и размишљао. Видиш, ја сумњам да је владика Никанор уопште то и прочитао.

Подели на овим сајтовима

Рекох, опростите за демагогију. Можда јесте, а можда и није. Свесно није сигурно. Мене као лаика заиста збуњује различита пракса у Православној Цркви око питања причешћивања. Као да су созерцаања ишла другим путем, или су неки у дебелој прелести.

Подели на овим сајтовима

@Меда

а ха ха.

ха ха.

ха.

joooj

изволи нађи аргумент против ЧЕСТОГ причешћивања нађи светог Оца који прича ПРОТИВ ЧЕСТОГ причешћивања а не прави се паметан критизерством моје личности и тиме опонирати апсолутној Истини да је ЧЕСТО причешћивање НЕОПХОДНО, ДУШЕКОРИСНО и СПАСОНОСНО.

чекај, јел људи не греше, само зато што су обучени у мантију и имају панагије?

па погледај монаха Артемија, како изгледа силазак са коња. па ти имаш већу панагију од њега због својег послушања, ал ти је на гланцању што ћутиш и сматраш се ''недостојним'' да отвориш уста кад спуштају светињу а спушташ оног који не ћути ни пред владиком због основних истина.

да, него шта него ћу да испитујем ауторитете и нећу гајити пијетизам само зато што је неко рукоположен. НИКО није по аутоматизму у праву само зато што је чин, не знам који да је и у каквом систему вредности.

знаш, испитивање ставова је велика разлика од укидања благодати некоме или критизерства наспрам критике која испитује ЗАШТО се врши богоборно отпадништво РЕТКИМ причешћивањем или још горе аутоматским одлучивањем од причешћа и то активно у нашој (помесној) Цркви.

лепо је реко отац Иван, а ја ћу и да додам смело, да се данас богоборно и пијетистички дели и свето причешће и епитимија ко конфете, а не ваља нити једно.

Подели на овим сајтовима

Рекох, опростите за демагогију. Можда јесте, а можда и није. Свесно није сигурно. Мене као лаика заиста збуњује различита пракса у Православној Цркви око питања причешћивања. Као да су созерцаања ишла другим путем, или су неки у дебелој прелести.

Различитост разних пракси је одувек постојала у Цркви (у помесним Црквама). Знаш за ону: Са својим типиком не иди у туђи манастир.

Колико знам, у Русији је причешће далеко присупачније лаицима него у Србији. Оно што је код Руса акценат јесте обавезност исповести пре причешћа. Пост, поготово пост на води, није conditio sine qua non у руској Цркви. Мислим даони на води посте само неколико дана у години, ако се не варам?  joooj

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...