Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Брате Медо без обзира колко су твоје намјере и искрена жеља да се бориш за Евхаристију, својом реториком ћеш пре одбити и ово мало вјерника који сваке недеље долазе на литургију, схваташ ли ти то?

Ово је моја добрнонамјерна критика брате, немој се осјећати нападнутим. Ово ти говорим из љубави јер не сумњам у твоје искрене жеље да придобијеш још по којег причасника за литургије, али таквим понашањем нећеш ништа успјети.

И ко си ти да нама "реткопричасницима" судиш дал можемо доћи на литургију или не?

Лако је теби филозофирати јер имаш такав благослов (бар се надам) да се причешћујеш на свакој литургији. Ајд оди у неки храм у Семберију или у Банат или у Бања Луку па покушај да се избориш за своје циљеве...нећеш успјети јер ниси ти тај који ће нешто мењати или укидати или дограђивати, схвати то већ једном.

И што су твоји постови пуни сарказма?

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Зато сам и ја поменуо праксу коју имају Руси и за коју сам чуо да имају Румуни (у Румунији - што не тврдим 100% да је тачно јер нисам имао прилике да видим, али сам чуо од Румуна из Румуније).

И шта ја сад кад одем тамо, да кажем: "Знаш шта, мени су Меда и о. Иван са форума рекли да мора да се причестим." Неки пак други чланови су ми рекли да нема шта ја ту да стојим узалуд на литургији кад већ нећете да ме причестите!. Ето, то ми смета. Прво, другачија пракса причешћивања не само у помесним црквама него и у епархијама/парохијама једне помесне цркве. И искључивост ставова једних и других да је само тако или никако.

Подели на овим сајтовима

Зато сам и ја поменуо праксу коју имају Руси и за коју сам чуо да имају Румуни (у Румунији - што не тврдим 100% да је тачно јер нисам имао прилике да видим, али сам чуо од Румуна из Румуније).

И шта ја сад кад одем тамо, да кажем: "Знаш шта, мени су Меда и о. Иван са форума рекли да мора да се причестим." Неки пак други чланови су ми рекли да нема шта ја ту да стојим узалуд на литургији кад већ нећете да ме причестите!. Ето, то ми смета. Прво, другачија пракса причешћивања не само у помесним црквама него и у епархијама/парохијама једне помесне цркве. И искључивост ставова једних и других да је само тако или никако.

0212_rolleyes, али нагласи пре свега Меду...он ме бомбардује својим изјавама. Отац Иван аргументовано и лијепо свједочи свој став и немам ништа против. Ја сам само да се поштује парох и то је то.

Подели на овим сајтовима

Не него су ти Свети Василије Велики и Јован Златоусти рекли да требаш да се причестиш.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Свети Златоусти је што шта рекао па га многи не слушају, зар не?Бесједио је он и против јудејаца па сада слабо ко има "петљу" да се поноси тим православним текстовима, зар не?

И није проблем у мени, у фиблу, у сиду и ћури и марку...не можемо ми ништа ту утицати. Нека се Епископи договоре како треба практиковати са причешћем и то је то.

Подели на овим сајтовима

Јасно. Ја имам благослов од духовника да се причешћујем на свакој литургији на коју одем. Сад, до мене је да будем паметан и да пробам да живим да могу да се причешћујем без да имам грижу савести кад идем на причешће. Исповедам се кад имам шта да се исповедам. Али шта да радим кад ме заскочи баћушка у Русији или Банату: Аха, па ти се ниси исповедио код мене пре причешћа! Ништа, само да покуњим главу и вратим се на место одакле сам и дошао.

Подели на овим сајтовима

Питање које се мени поставља је како су разне православне цркве (или епархије и парохије унутар цркава), које имају пуноћу православног исповедања и истине дошле до различите праксе причешћивања, исповести итд.

Подели на овим сајтовима

Јасно. Ја имам благослов од духовника да се причешћујем на свакој литургији на коју одем. Сад, до мене је да будем паметан и да пробам да живим да могу да се причешћујем без да имам грижу савести кад идем на причешће. Исповедам се кад имам шта да се исповедам. Али шта да радим кад ме заскочи баћушка у Русији или Банату: Аха, па ти се ниси исповедио код мене пре причешћа! Ништа, само да покуњим главу и вратим се на место одакле сам и дошао.

0409_feel Нормално, са тим си показао да си послушан свештенику а кроз њега Христу. Питам Меду, шта би ти у тој ситуацији урадио?Дал би свештенику рекао да онда не треба да служи литургије 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Питање које се мени поставља је како су разне православне цркве (или епархије и парохије унутар цркава), које имају пуноћу православног исповедања и истине дошле до различите праксе причешћивања, исповести итд.

Вјероватно морално стање народа. Ево ја сам читао од једног оца на светосављу да је у Банату тако строга пракса јер је тамо црквени живот за време комунизма баш уништен, па су сада опрезни са вјерницима да се нико неби причестио на осуду. И ја то поштујем.

Подели на овим сајтовима

Народ: Амин. Нека се испуне уста наша хвале твоје, Господе, да певамо славу твоју, јер си нас удостојио да се причестимо светим твојим, божанским, бесмртним и животворним Тајнама; сачувај нас у твојој светињи, да се сав дан поучавамо правди твојој. Алилуја, Алилуја, Алилуја.

Свештеник одмах одлази Предложењу, оставља свети путир, враћа се светом Престолу и савија антиминс; а ђакон излази, стаје на обично место и говори:

Примивши божанске, свете, пречисте, бесмртне, небеске, и животворне, страшне Христове Тајне, стојећи смерно, достојно заблагодаримо Господу.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Подржавам те брате. Слободно крени у поход код владике Никанора и комшије му у Темишвар, мени ће то бити супер. Џаба ти је причати нама овде о томе.

Подели на овим сајтовима

Знате шта је права Црква? Кад се скупите једно вас стотину и одете код владике и лепо али, лепо и аргументовано му  кажете да желите да се Причешћујете на свакој служби. А он размисли , али добро размисли.

Подели на овим сајтовима

Духовно стање народа у Србији, у ЕРусији, можда још негде је такво, да би много боље требало бити. Да не кажем лоше. или некако.... Један од главних, ако не и јединствени је неприступање Чаши.

Нас једино евхаристијска Чаша дели и разликује од осталих покрета, религија, друштава.

Подели на овим сајтовима

Сама у смислу да се у себи молим за своје најближе, да њихова имена изговарам у себи.

На Литургији треба да учествујеш у Литургији...ништа друго..

Чак по правилу неби смело ни да буде великих метанија као симбола покајања..јер се на Литургији слави Васкрсење и победа над смрти(рогатим), а покајање је пре...јер ако се до тада ниси покајао...  0203_cool тада и нема потребе..

А молитве за ближње можеш у време јутарњих и вечерњих молитви када се сама молиш...или даш Свештеницима да их помињу...

:(

За ово смо сви одговорни и овај форум треба да буде баш та реч живота и реч утехе.

Управо Оче...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...