Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Само осврни се око себе и погледај ко највише заговара да свако треба да прилази врло често чаши.

Ко?  89898989898989

Па ајде да их назовем, либерални хришћани, али либерални на савремен начин. Дакле у оном фазону "ја сам православан и волим рок", "ја сам православан и волем жене", "ја сам православан али не постим, јер волим све око себе"...и тако разумеш сигурно.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Само осврни се око себе и погледај ко највише заговара да свако треба да прилази врло често чаши.

Ко?  89898989898989

Па ајде да их назовем, либерални хришћани, али либерални на савремен начин. Дакле у оном фазону "ја сам православан и волим рок", "ја сам православан и волем жене", "ја сам праволсаван али не постим, јер волим све око себе"...и тако разумеш сигурно.

Не знам, ја такве нисам баш сретао да говоре о Причешћу, поготово не о честом, тачније редовном Причешћу. Вероватно има таквих.

Једном сам видео дечка који стоји у реду за Причешће и жваће жваку!

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

Па ајде да их назовем, либерални хришћани, али либерални на савремен начин. Дакле у оном фазону "ја сам православан и волим рок", "ја сам православан и волем жене", "ја сам православан али не постим, јер волим све око себе"...и тако разумеш сигурно.

Универзално је да се ТРЕБА причешћивати, а индивидуално према духовном стању сваког појединца КОЛИКО УЧЕСТАЛО ТРЕБА да се причешћује

Браво! Свака ти је златна!    А ово за ове либерале се може веома веома лако проверити!  Само је довољно питати старије како се причешћивало пре 30-40 година и више, кад су свеци као вл Николај и Ава Јустин ходали земљом Србијом.  А да треба врло често да се причешћује они би то онда сами и говорили народу!  Само питајте старије вернике, како се некад радило, нећете погрешити!

с поштовањем

Инсајдер из Футога

Подели на овим сајтовима

Ајде онда нека ти старији вјерници питају старије па ови старији још старије и онда долазимо до апостолског доба гдје се причешћивало неколико пута недељно.

Подели на овим сајтовима

Универзално је да се ТРЕБА причешћивати, а индивидуално према духовном стању сваког појединца КОЛИКО УЧЕСТАЛО ТРЕБА да се причешћује

Браво! Свака ти је златна!    А ово за ове либерале се може веома веома лако проверити!  Само је довољно питати старије како се причешћивало пре 30-40 година и више, кад су свеци као вл Николај и Ава Јустин ходали земљом Србијом.  А да треба врло често да се причешћује они би то онда сами и говорили народу!  Само питајте старије вернике, како се некад радило, нећете погрешити!

с поштовањем

Инсајдер из Футога

Koga si ti pitao?

Подели на овим сајтовима

Ајде онда нека ти старији вјерници питају старије па ови старији још старије и онда долазимо до апостолског доба гдје се причешћивало неколико пута недељно.

:drugarstvo:0405_feel:)

Подели на овим сајтовима

[

Браво! Свака ти је златна!    А ово за ове либерале се може веома веома лако проверити!  Само је довољно питати старије како се причешћивало пре 30-40 година и више, кад су свеци као вл Николај и Ава Јустин ходали земљом Србијом.   А да треба врло често да се причешћује они би то онда сами и говорили народу!   Само питајте старије вернике, како се некад радило, нећете погрешити!

с поштовањем

Инсајдер из Футога

Које подметање и скрнављење имена Светог Јустина и Николаја.

Пре 30-40 година није ни било верника у Цркви, а и ти који су ретко долазили, живели су не баш Црквеним животом.

Страховите глупости, Боже сачувај.

Подели на овим сајтовима

Код нас у Црној Гори су до прије 20-25 година људи тајно морали да се крсте а каква црна Литургија прије 30 година.Уууууууууууууууууууууу

Подели на овим сајтовима

Једне прилике је брат Меда изјавио да би јако волео да мало више људи прочита књигу из његовог потписа.Ваистину уби нас незнање.Пракса ретког причешћивања је ушла у Цркву још од давнијих дана.Народ је на неки начин почео да се плаши светиње из непознатих разлога.Постоји предање да је у једном храму већ поменути владика Николај морао да народу даје воду на кашичицу из путира да би их мало ослободио.Сви се ваде на хришћански живот,а мени се ту постави питање а какв је то живот хришћански када се живи само формално без суштине.Мислим свакако да су добра дела потеребна и да је молитва неопходна и да је пост макар и неки најмањи и најблажи обавезан,али све ово није циљ Хришћанског живота већ само средство да се до циља дође.По речима светога и Богоноснога оца Серафима Саровскога,циљ живота сваког човека јесте задобити благодат Духа Светога,спасити се другим речима.А како без светих тајни,како без Христа??Ми у светој тајни причешћа добијамо Христа и Он нас обоготворава и дарује нам непролазност јер освећени њиме и благодаћу Његовом постајемо Његови удови јер сам Он борави у нама.Као што је један ђакон у беседи рекао:"Нисам ли ја преко ове чаше,извора Живота,самом благодаћу и љубављу Божијом постао Христос.".Молим да не буде буквално схваћено,али ако Христос победи свет и победи смрт,једино и ми у Њему можемо исто урадити.

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

smej.gif smej.gif smej.gif

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Једне прилике је брат Меда изјавио да би јако волео да мало више људи прочита књигу из његовог потписа.Ваистину уби нас незнање.Пракса ретког причешћивања је ушла у Цркву још од давнијих дана.Народ је на неки начин почео да се плаши светиње из непознатих разлога.Постоји предање да је у једном храму већ поменути владика Николај морао да народу даје воду на кашичицу из путира да би их мало ослободио.Сви се ваде на хришћански живот,а мени се ту постави питање а какв је то живот хришћански када се живи само формално без суштине.Мислим свакако да су добра дела потеребна и да је молитва неопходна и да је пост макар и неки најмањи и најблажи обавезан,али све ово није циљ Хришћанског живота већ само средство да се до циља дође.По речима светога и Богоноснога оца Серафима Саровскога,циљ живота сваког човека јесте задобити благодат Духа Светога,спасити се другим речима.А како без светих тајни,како без Христа??Ми у светој тајни причешћа добијамо Христа и Он нас обоготворава и дарује нам непролазност јер освећени њиме и благодаћу Његовом постајемо Његови удови јер сам Он борави у нама.Као што је један ђакон у беседи рекао:"Нисам ли ја преко ове чаше,извора Живота,самом благодаћу и љубављу Божијом постао Христос.".Молим да не буде буквално схваћено,али ако Христос победи свет и победи смрт,једино и ми у Њему можемо исто урадити.

Св. Владика Николај, а то се Богу хвала, још увек задржало у неким нашим манастирима, које је сам Владика и оснивао, подржавао и пазио, је давао богојављенску водицу са потпуном пажњом и Божјим страхом, управо како би показао колика је светиња Богојављенска водица, а тек само Свето Причешће. Код Св. Владика Николаја након (у току) тримирја људи се нису могли причестити у среду у јутро, већ им је владика давао Богојављенску водицу управо на описан начин. Такођер сам владика је Богојављенску водицу давао само онима који су постили на води, дакле строго, за разлику од данашњих новтараца који причешћују и без поста и без исповести. ,, Knjiga Arhimandrita Jovana Radosavljevica ,,Stradanje Zice i Studenice,,
Подели на овим сајтовима

Владика Николај о посту

Постом се задобија чистота телесна на првом месту, а кроз чистоту телесну и чистота духовна.

Пост, молитва и милостиња јесу практични израз вере, наде и љубави.

Од неуздржљивости у јелу долази свака друга неуздржљивост.

Превасходна ствар је пост, али је још превасходнија праштање увреда. Постом се човек вежба за великодушност, а опраштањем увреда поклања великодушност. Оно претходи овоме, но само ово не спасава без онога.

Постом човек олакшава и тело и дух од мрака и дебелости. Тело постаје лако и чило, дух светао и јасан.

Ако се неко хвали постом, нема користи од поста. Ако неко пости с гордошћу, нема смирења, нема користи од поста.

Подели на овим сајтовима

Св. Владика Николај, а то се Богу хвала, још увек задржало у неким нашим манастирима, које је сам Владика и оснивао, подржавао и пазио, је давао богојављенску водицу са потпуном пажњом и Божјим страхом, управо како би показао колика је светиња Богојављенска водица, а тек само Свето Причешће. Код Св. Владика Николаја након (у току) тримирја људи се нису могли причестити у среду у јутро, већ им је владика давао Богојављенску водицу управо на описан начин. Такођер сам владика је Богојављенску водицу давао само онима који су постили на води, дакле строго, за разлику од данашњих новтараца који причешћују и без поста и без исповести. ,, Knjiga Arhimandrita Jovana Radosavljevica ,,Stradanje Zice i Studenice,,

Да ли су ово Твоје речи antipa - "данашњих новотараца" - или речи о. Јована? Предпостављам да су Твоје речи, са којима унижаваш светог Николаја Жичког . О.Јован тако нешто никада не би рекао.

Свети Николај је имао ту праксу са Богојављенском Водицом, управо да би омекшао и размекшао неоцрквењен народ и њихов страх (који је произашао из њихове нецрквености,НЕЗНАЊА и ослабиљања у вери у то време), том праксом је Богомудри Николај навикавао народ на ЧЕСТО Причешћивање и ослобађао их страха који су имали - нису смели да приступају ПУТИРУ.

Та Твоја  теза "новотарци причешћују без поста и исповести" је једна чист псеудо-зилотски трик са којима се користе разни незнавени "борци за веру".

Стварно ми је више преко главе таквог подметања и полуистина и гурање владике Николаја и Аве Јустина у такве оквире које са Православљем везе немају.

Да ли су "новотарци", који причешћују без поста и исповести ( А ПОСТ И ИСПОВЕСТ НИСАЧИМ НИСУ ВЕЗАНИ ЗА СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ), на Светој Гори Атонској ?

Да ли је пракса Грчке Цркве "новотарска"?

Да ли су сви свештеници и епископи "новотарци", зато што се причешћују када служе Литургију, а пре тога једу месо и не посте и исповедају се?

Подели на овим сајтовима

Владика Николај о посту

Постом се задобија чистота телесна на првом месту, а кроз чистоту телесну и чистота духовна.

Превасходна ствар је пост, али је још превасходнија праштање увреда. Постом се човек вежба за великодушност, а опраштањем увреда поклања великодушност. Оно претходи овоме, но само ово не спасава без онога.

Постом човек олакшава и тело и дух од мрака и дебелости. Тело постаје лако и чило, дух светао и јасан.

Ако се неко хвали постом, нема користи од поста. Ако неко пости с гордошћу, нема смирења, нема користи од поста.

И какве везе имају ове речи о посту са овом темом?

Немају никакве.

Подели на овим сајтовима

Владика Николај о посту

И какве везе имају ове речи о посту са овом темом?

Немају никакве.

Nadji knjigu Arhimandrita Jovana ,, Stradanje Zice i Studenice ,, pa procitaj sta je napisao o Jovan pre 15g. .zatim imas i knjigu Otac Danilo Velika Remeta isto izdata pre desetak godina i tu stoji svedocanstvo ovog divnog starca kako se postilo i pricescivalo kod vladike Nikolaja.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...