Justin Waters Написано Октобар 2, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2012 najverovatnije da. doduse verovatno je rec o nekoj zaista low level svesti o sebi. Tesko, jer fetus ne mozes ni testirati ima li samosvijest. Treba razlikovati i samosvijest od svijesti. Mnoge zivotinje su svjesne, ali nismu samo svjesne osim eventulano simpanzi, orangutana, delfina i slonova, za koje postoje dokazi da su svjesni samih sebe testom u ogledalu. Za ljude je normalno da postanu samosvjesni u fazi od 18 mjeseca, dotle nam i teoretski moze sezati sjecanje. O fetusu mozes govoriti kao mozda svjesnom, ali to ga ne cini licnoscu. Licnost se izgradjuje tokom zivota, ona nije nesto usadjeno. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 2, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2012 pa zanas kako ni na kraj pameti mi nije palo da bioloskom licnoscu smatras iskljucivo odrasle osobe, sta su onda pre nego odrastu? roboti? naravno da su i deca licnosti i to se jako dobro vidi na njima obzirom da je svako posebno i unikatno....ali dobro covek od tebe moze svasta da cuje pa ce jos ispasti da licnost dobijamo u pubertetu ili nesto tako slicno... ps: posto si trazio preciznost pod bioloskom licnoscu smatram svakog coveka bez obzira na uzras i nagomilano iskustvo. dakle tu ubrajam i decu i fetuse. jednostavno bioloska licnost je kako joj i samo ime kaze licnost koja se projavljuje samim bioloskim postojanjem. Ok, to je onda vec nesto drugo. Ja se sa time nikako ne slazem, ni sa metodologijom analize ni sa zakljuckom. Posto imamo tako drasticno razlicite standarde za odredjivanje prema pojmovima mislim da se oko glavnog pitanja, svesti, ne mozemo sloziti. Decu vidim kao individue sa potencijalom za licnost i Licnost. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Da li smrt postoji? Znanstvenici navode da smrt nije konačna kao što mislimo http://znanost.geek.hr/clanak/da-li-smrt-postoji-znanstvenici-navode-da-smrt-nije-konacna-kao-sto-mislimo/ "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Licnost Hrista ima SVE a u covecanskoj prirodi ima ono sto izmoli od Oca, tj. nista bez Oca ne radi jer je priroda jedino kod Njega nedeljiva. Bog koji ima sve daruje coveka kao neku malu stvorenu licnost po Njegovom Liku. Bog ima dve svesti Jedna Bozanska koja bi po meni trebala da potpadne pod recju Sve a druga covecanska koja je jedino kod Bogocoveka ne slivena i nedeljiva Ne svoj nego Hristov Um imamo rece apostol. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Reći za nekoga da ima dve svesti isto je što i reći da je podeljenu ličnost, odnosno da je šizofreničar. Da je bio svestan sebe još kao dečak od dvanaest godina vidimo u jevanđelju po Luci 2 glava 49 I reče im: Zašto ste me tražili? Zar ne znate da meni treba u onom biti što je Oca mog?On je posedovao jednu svest koja ima svoje nivoe, obični ljudi su na nivou svesti svakodnevnice, duhovni ljudi (monasi,podvižnici i dr) mogu razviti transcendentnu svest, a Isus je imao sve to i iznad toga. Imao je božanski duh koji je posedovao svest iznad svake druge ljudske svesti. Psiholozi kažu da kada spavamo radi nam podsvest koja ima dva ili tri nivoa, zatim imamo budno stanje, zatim više budno stanje-transcendentno stanje svesti. Budisti kažu da postoji još kosmička svest i svest jedinstva.E iSUS JE IMAO SVE TO I VIŠE OD TOGA. IMAO JE (IMA) SVEST SAMOG BOGA Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Reći za nekoga da ima dve svesti isto je što i reći da je podeljenu ličnost, odnosno da je šizofreničar. Da je bio svestan sebe još kao dečak od dvanaest godina vidimo u jevanđelju po Luci 2 glava 49 I reče im: Zašto ste me tražili? Zar ne znate da meni treba u onom biti što je Oca mog?On je posedovao jednu svest koja ima svoje nivoe, obični ljudi na nivou svesti svakodnevnice, duhovni ljudi (monasi,podvižnici i dr) mogu razviti transcendentnu svest, a Isus je imao sve to i iznad toga. Imao je božanski duh koji je posedovao svest iznad svake druge ljudske svesti. Psiholozi kažu da kada spavamo radi nam podsvest koja ima dva ili tri nivoa, zatim imamo budno stanje, zatim više budno stanje-transcendentno stanje svesti. Budisti kažu da postoji još kosmička svest i svest jedinstva.E iSUS JE IMAO SVE TO I VIŠE OD TOGA. SVEST SAMOG BOGA Hristos jeste Bog! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Hristos jeste Bog! Sin Božiji tačno .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Sin Božiji tačno .smesko. Kako bi ti prokomentarisao Hristove reci na svadbi kad je rekao Bogorodici : Moje vreme jos nije doslo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Kako bi ti prokomentarisao Hristove reci na svadbi kad je rekao Bogorodici : Moje vreme jos nije doslo. Čak i mudri ljudi na ljudskom nivou svesti znaju koliko i kako je bitno biti u skladu sa vremenom. On je znao šta će činiti. ali je znao i Boziji plan kada će to činiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Čak i mudri ljudi na ljudskom nivou svesti znaju koliko i kako je bitno biti u skladu sa vremenom. On je znao šta će činiti. ali je znao i Boziji plan kada će to činiti. Ipak je ucinio!... Sidarta је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sidarta Написано Март 25, 2013 Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Ipak je ucinio!... Aleluja! Hvala mu! I neka je večno ime i slava i sila Njegova! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Ово питање је одавно решено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Ово питање је одавно решено. Ko ga je i kada resio? I kako glasi to resenje ako nije neka velika tajna? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 Мене ових дана преокупира размишљање да ли је Христос имао Божанску свест о самом себи као беба. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 29, 2013 Пријави Подели Написано Март 29, 2013 svakako da nije, ne postoji božanska svest ni prema pravoslavnoj hristologiji, a bogami ni po modernoj neurologiji to ne ide... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука