АлександраВ Написано Јул 25, 2016 Пријави Подели Написано Јул 25, 2016 Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predložio je da posmrtni ostaci Nikole Tesle budu sahranjeni u porti Hrama Svetog Save na Vračaru kako i priliči srpskom naučniku "koji je sramno spaljen posle smrti". Mitropolit Amfilohije je podsetio da je Nikolu Teslu sahranio sveštenik, a da su njegovi posmrtni ostaci naknadno izvađeni iz zemlje i spaljeni. On je istakao da ne zna ko je to uradio i da to treba istorijski ispitati, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. - Sramno je ono što su uradili sa Teslom kada su ga spalili, bez njegovog znanja, posle njegove smrti - rekao je mitropolit Amfilohije na akademiji o Nikoli Tesli, koja je održana u Nikšiću. On je podsetio da je porodica Nikole Tesle iz mesta Banjani, sa granice Crne Gore i Hercegovine, da je u njegovoj porodici, po majčinoj i očevoj liniji, bilo 50 sveštenika. - Nadamo se i Bogu se molimo, Sabor i patrijarh, da konačno, a to bi bilo najznačajnije ove godine da se dogodi, da se Nikola Tesla sahrani kod Hrama Svetog Save - istakao je mitropolit Amfilohije. obi-wan, Светислав Павловић, Aleksandar Ciganović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Јул 10, 2019 Пријави Подели Написано Јул 10, 2019 На данашњи дан, пре 163 године, рођен Никола Тесла. Да се подсетимо шта је он писао о Косову и српској народној епској поезији. Аристарх, Milica Bajic and Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 2 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 13, 2019 Пријави Подели Написано Јул 13, 2019 "Све што живи повезано је дубоким и дивним везама.. Знање долази из васионе; наш вид је његов најсавршенији пријемник. Имамо два ока: земаљско и духовно. Треба настојати да она постану једно око.. Звезда која сија тражи да је гледамо, и да нисмо одвећ обузети собом разумели бисмо њен језик и поруке. Своје дисање, очи и уши човек мора ускладити са дисањем, очима и ушима универзума....Најлепше од свега је то што открићем једне тајне у природи, откривате и остале. Оне се не крију, ту су око нас, али ми смо слепи и глуви за њих. Ако се емотивно вежемо за њих, оне нам саме долазе. Машта рађа живот. Ја сам се хранио својим мислима, научио сам да управљам осећањима, сновима и визијама. Одувек сам је неговао, као што сам неговао и свој занос. Цео свој дуги век провео сам у заносу. То је био извор моје среће. Он ми је помогао и да током свих ових година поднесем рад, који је био довољан за пет живота." ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 13, 2019 Пријави Подели Написано Јул 13, 2019 "Чујем да се моји Срби нешто жале. Шта им недостаје?! Имају Владику /Николаја/ и мене, оно што је врхунско на Земљи: Поезију и Науку.Све треба учинити да се ниједног дана, ниједног тренутка ако је то могуће не заборави ко смо и зашто смо на Земљи." Božena and Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 13, 2019 Пријави Подели Написано Јул 13, 2019 "Дар менталне енергије долази од Бога, врховнога Бића...Моја мајка ме је учила да сву истину треба тражити у Библији...Све је до Бога, Његове благодати и енергије. Кад се од Њега удаљимо све нестаје!" Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 Браћа Хрвати Јопет краду Теслу: Вукосављевић: Да је Тесла посјетио завичај 1941. вјероватно би био заклан 11.08.2019. - 14:09 ИСКРА на Фејсбуку Владан Вукосављевић (фото: РТРС/kultura.gov.rs) Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић сматра да би српски научник Никола Тесла, да је свој завичај посјетио 1941. године, био заклан и бачен у јаму, као и бројни припадници породице Тесла и више од 500 житеља Смиљана. Вукосављевић је рекао да придјев „хрватски“ не може да иде уз Теслу у истој реченици, „осим ако није ријеч о дјечјем квизу из популарне географије“. Реагујући на изјаву хрватског министра културе Нине Обуљен-Коржинек да се „Хрватска с поштовањем сјећа једног од „својих“ највећих изумитеља“, Вукосављевић је подсјетио да је Никола Тесла рођен 1856. године у селу Смиљан у Аустријском царству, у оквиру подручја које се звало „Војна Крајина“ скоро искључиво насељеном Србима. Министар је напоменуо да је Теслин отац био православни свештеник, да је крштен у српској православној цркви Светих Петра и Павла у Смиљану и да је јасно шта је био по националности, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије. – Како је Србин, рођен у Аустријској царевини, у оквиру Војне крајине, у времену када од државе Хрватске нема ни наговештаја, занимљивим псеудоисторијским инжењерингом, постао „хрватски изумитељ“? – упитао је Вукосављевић. Он каже да стављање придјева „хрватски“ уз Теслино име сматра нелогичном историјски неутемељеном и у најмању руку дјетињастом и произвољном интерпретацијом. – Држава Хрватска се у међународно признатом капацитету прилично касно попела на историјску сцену и разумијем тежњу да се у ретроактивном смислу труди да попуни разне дисконтинуитете, али вјерујем да има довољно угледних Хрвата у историји да одговоре на те идентитетске потребе младе државе – навео је Вукосављевић. Он је истакао да је, с друге стране, Хрватска у најмање два наврата врло непосредно показала шта мисли и о Николи Тесли и о његовим сународницима. Вукосављевић каже да би Тесла вјероватно био заклан и бачен у јаму да је посјетио свој завичај 1941. године, као и бројни припадници породице Тесла и више од 500 житеља Смиљана, а да је то преживио, вјероватно би страдао у Јасеновцу, Глини, Јадовну или неком другом од безбројних стратишта Срба или би можда погинуо у борбама против хрватских усташа. – Да је имао потомка и да се тај потомак затекао у Смиљану или у Госпићу 1991. године, видио би призоре и поступке за које верујем да их министарка зна, па их овде не бих подробније описивао – оцијенио је Вукосављевић. О тврдњи Коржинекове да „Србија не престаје са фалсификовањем историје…“, Вукосављевић је истакао да ће то да припише њеном тренутном паду концентрације и поручио да неће одговорити онако како то заслужује овај „клеветнички и интелектуално непоштени став“. Вукосављевић је, када је ријеч о Иви Андрићу и његовом осјећању националне и духовно-интелектуалне припадности, упутио Коржинекову да се о томе информише у многобројним изјавама самог Андрића и у документима које је потписивао као велики српски и свјетски књижевник и нобеловац. – Када је ријеч о Иви Андрићу, охрабрујем је да разуме да нису сви римокатолици рођени на овим просторима истовремено и Хрвати. Толико би већ морала да зна ако јој једини извор информација није искључиво „Хрватска енциклопедија“ – указао је Вукосављевић. Подсјећајући на то да религија нигдје у Европи није „вододелница нација“, Вукосављевић је позвао Коржинекову да се упозна са биографијама и радом бројних угледних Срба католика са ових простора – Руђера Бошковића, Ивана Гундулића, Петра Прерадовића, Влахе Буковца, Иве Војновића, Матије Бана, Марка Мурата, Валтазара Богишића, Антуна Матије Рељковића и многих других. Вукосављевић је истакао да аутентична хрватска култура има велики број значајних представника, којима може да се дичи и локално и глобално, па да стога митоманија и својатање туђег нису поуздан савезник ниједном народу, па ни хрватском и српском. – По цијену да наша неслагања о овим питањима остану трајна, предлажем цијењеној министарки да заједнички запазимо бројне могућности за будућу сарадњу у области културе, а да наша различита виђења у вези са темом ове дебате, припишемо сложеним историјским околностима из прошлости. Будућност је једини заједнички живи простор на који можемо да рачунамо. Искључиво од нас зависи шта ћемо од њега да направимо – закључио је Вукосављевић. РТРС Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Октобар 9, 2019 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2019 ДеOVO JE POSLJEDNJE PISMO NIKOLE TESLE MAJCI: „Sve ove godine službe čovečanstvu, nisu mi donele ništa do uvreda i poniženja“. Tako sam ravnodušan da ne prepoznajem sam sebe. Pre bih se, možda i jadao, ali sad više ne jer znam, dobro, da neko ionako sve to drži pod kontrolom i da je “moje” otkriće još prerano došlo za čovečanstvo. I, ustvari, ono uopšte nije “moje”. Znam da to neko nadzire sve i da ima plan, pa sam zato, možda i ravnodušan. Srijeda, 18. novembar… Majko, pri pomisli na Tebe, osećam se nekako teško i turobno, ne znam kako, ali osećam da nisi dobro. Volio bih da sam kraj Tebe, sad, i da ti prinesem vode . Sve ove godine moje službe čovečanstvu nisu mi donijele ništa do uvreda i poniženja. Jutros sam ustao pre nego je svanulo jer sam ponovo čuo nešto što, već, duže, a kroz san, čujem u svojoj sobi. Čuo sam glas koji poje i moli nekim maurskim jezikom lepu tužbalicu ili zov. Jutros sam oterao san s očiju i potvrdio da glas dolazi odsvakud i da ne mogu odrediti da li je s vana ili iznutra. Bojim se da nisam razum, izgubio. O ovom ne smijem pričati dr Lajonelu jer ni njemu više ne verujem. Čuo sam da je posećivao gospodina Edisona pre dvije sedmice … [adsenseyu4] Četvrtak, 19. novembar… Opet mislim na tebe, Majko. Opet imam onaj nemir i tugu u telu. Danas ću pisati u Ured za patente da moj javni eksperiment pomere za jednu sedmicu ranije jer ja moram krenuti kući, u Otadžbinu, krenuti Tebi. Znam, sad, sigurno da nisi dobro, jer onaj glas, onu tužbalicu ponovo sam čuo sasvim svestan i budan. Još sam razuman… Petak, 20. novembar… Nisam pisao u Ured za patente, došao je njihov agent da mi donese potvrde i rekao sam mu, lično, svoje naume. Rekao je da žali, ali da se termini ne mogu pomerati s obzirom da su kongresmeni iz oko 20 saveznih zemalja jedva uskladili termin. Otišao sam do Vodopada i rekao svojim momcima da okrenu turbine i da čekaju na moj poziv, sutra, spremni. Ja sam odlučio da čovečanstvu darujem ono što mu pripada i vraćam se u Evropu, Tebi, Majko. Vlade zemalja su iste ovde kao i kod kuće. Shvatio sam, sad, na kraju, da je čovečanstvo zavisno o vladama i da pojedinac ne može sam promeniti svet. Ali onaj čudan glas me brine. Znam da nešto znači i da ima veze s Tobom, s mojim eksperimentom, s nečim transcedentalnim … Subota, 21. novembar… Draga Majko, sutra polazim u Jugoslaviju. Gospođica Nora je otišla po mom nalogu u Lučku kapetaniju i obezbedila mi kartu do Lisabona, odatle idem vozom do Ciriha, pa onda direktno do kuće. Računam da mi treba oko deset dana, ili dve nedelje, najviše. Danas sam ušao u Kongresnu zgradu i na sjednici Senatora zamolio za par minuta pažnje. Nije im bilo po volji, ali dozvolili su mi. Tražio sam telefon i da me spoje s laboratorijom na Nijagarinim vodopadima. [adsenseyu1] Momci su na moj nalog pustili turbine u pogon i Kongresna sala se obasjala mojom strujom, deset puta jačom od obične, upravo onako kako sam i najavio. Nisu me interesovale njihove reakcije uopšte. Izašao sam odmah napolje, jer nisam ovo radio za njih već za čovečanstvo. Samo sam u momentu kad sam pogledao svetiljku i čekao da “moja” bežična struja dođe s turbina, osetio da nisam ja tvorac ovog sveg. Osetio sam da je neko ili nešto nosi od Nijagare do Kongresne sale i da je u tom zakonu koji sam smatrao “svojim” otkrićem, nešto što je oduvijek postojalo, a da je, samo, meni dato nadahnuće da to uokvirim i čovečanstvu objasnim. Umjesto sreće i trijumfa, pojavila se neka praznina. Shvatio sam da sam nešto veliko u životu propustio. Nešto kao da sam izostavio, kao da nisam nešto ponuđeno spoznao. Neka formula je bila tako blizu moje spoznaje, a ja je nisam našao ili nisam htio da je nađem. To ima veze s onom maurskom tužbalicom, siguran sam, sad… Nedjelja, 22. novembar… Ovo pismo nećeš nikad dobiti, Majko. Ne znam zašto ga pišem Tebi koja ga više nikad pročitati ne možeš… Nek ti je laka zemlja, Majko i oprosti mi što su me moji putevi odveli od Tebe, pa ti ne mogu doći ni na sahranu. Čitam telegram s viešću o tvojoj smrti i prezirem ljude koji nisu bili spremni još pre dve godine da shvate da struja može da se prenese i bez žica. Sad su, evo, videli da može, ali, opet je neće znati vekovima koristiti, jer neko je spalio moju laboratoriju u centru grada do temelja, sa svim spisima i nacrtima. Rekli su mi da se sumnja na gospodina Edisona. Tako sam ravnodušan da ne prepoznajem sam sebe. Pre bih se, možda i jadao, ali sad više ne jer znam, dobro, da neko ionako sve to drži pod kontrolom i da je “moje” otkriće još prerano došlo za čovečanstvo. I, ustvari, ono uopšte nije “moje”. Znam da to neko nadzire sve i da ima plan, pa sam zato, možda i ravnodušan. Moj brod za Lisabon polazi u 11 sati. Kola me napolju čekaju. Ovo pismo ću položiti na tvoj grob, kad stignem na naše seosko groblje. Sad verujem u ono što nikad nisam, da sam tamo, negde, još uvek “Ti” i da tvoj život NIJE zauvek prestao. Sad mi je i žao što nisam htio nikad da se družim s Turcima jer su oni iste onakve tužbalice pevali kao ona iz mojih praskozorja. Sad se sećam da su oni znali mnogo više nego ja o svim ovim stvarima koje, tek, sad, spoznajem. Zalud moje godine provedene u nauci, kad ona bejaše jalova. Moli, tamo, za mene, Majko, ako možeš, tom maurskom tužbalicom za izgubljenu dušu svog sirotog neukog sina… Nikola Tesla POSLJEDNJE PISMO NIKOLE TESLE MAJCI: "Moli, tamo, za mene, Majko, ako možeš..." | Vestinet.rs WWW.VESTINET.RS OVO JE POSLJEDNJE PISMO NIKOLE TESLE MAJCI: "Sve ove godine službe čovečanstvu, nisu mi donele ništa do... Aleksandra_A and Предраг М је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Октобар 9, 2019 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2019 Nikola Tesla dok je bio cuvar plaze Jestira. and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Мај 14, 2020 Пријави Подели Написано Мај 14, 2020 Какве је оцене у школи имао Никола Тесла. Рапсоди and haveaniceday је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Мај 16, 2020 Пријави Подели Написано Мај 16, 2020 Пошто и овог мученика својатају хрвати тј. ЕУ га приписује њима, Амери су 1968. били другачијег става: haveaniceday and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 24, 2020 Пријави Подели Написано Јун 24, 2020 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Септембар 4, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2020 haveaniceday and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Септембар 8, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2020 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Септембар 8, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2020 On 16. 5. 2020. at 11:32, gavrosaurus рече Пошто и овог мученика својатају хрвати тј. ЕУ га приписује њима, Амери су 1968. били другачијег става: Expand Za sve smo to sami krivi nasim losim izborima, koje i dan danas pravimo. Evo jedan trigger article. Tesla is finally going to Nikola Tesla’s home country After years of waiting, Tesla is finally expanding to Croatia, the home country of the automaker’s namesake, Nikola Tesla. Tesla is finally going to Nikola Tesla's home country - Electrek ELECTREK.CO After years of waiting, Tesla is finally expanding to Croatia, the home country of the automaker’s namesake, Nikola Tesla. An ethnic Serb, Tesla was born in a village called Smiljan in the Austrian Empire, but it is now located in... Sto je najtuznije da je tesla bio u hrv, da nije zbrisao u ameriku zavrsio bi zaklan od strane ustasa ili proteran 90tih od strane hrvata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Božena Написано Септембар 8, 2020 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2020 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука