Jump to content

Država VS Frilenseri

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Одговори 65
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

NOVA.RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas frilenserima da protesti nisu nikakvo rešenje i da oni jedino mogu sa državom da pregovaraju o tome od kada treba da se plati porez, a ne da li ga...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

WWW.FACEBOOK.COM

TRENUTAK JE ZA SOLIDARNOST!

Inicijativa #VidiGariNeMože daje punu podršku frilenserima u borbi protiv štetočinskog harača!

Sutra organizovano krećemo za #Beograd i pozivamo građane da se pridruže i pokažu solidarnost protiv sramotnih mera kojima vlast pljačka sopstveni narod!

Подели на овим сајтовима

Мени је несхватљиво да, по овим причама, држава од њих потражује 55% онога што су зарадили, а толики проценат мени не делује као порез, него као пљачка.

И иначе ми је занимљиво колико мало генерално о свему томе знамо. Ја сам, на пример, био убеђен да треба да плате 10% на онај износ који је преко неопорезивог дела зараде, од оних 16.000. Сваки пут кад се суочимо са државом, судовима или законским обавезама, делује нам као да смо у Кафкином "Процесу", један замршени бунар без дна. Не знам да ли постоји нека иницијатива за то, али од оних прича о додатним часовима српског језика, потребама за Десанком Максимовић у свакој години школовања, па и убавивању српског језика на све факултете, ја не знам да ли постоји нека иницијатива да се за средњошколце и/или студенте у обавезне курсеве убаци и неки курс о законским обавезама и практичним питањима. Имали смо у гимназијама предмет "Устав и права грађана", али је он преширок. Једноставно смо у ситуацији да до свих информација долазимо посредно и анегдотално. Знам за пример особе која, уз стални посао, пријављивала у пореском и додатне зараде и да су је тамо гледали као да је пала с Марса. Знам и за особу која је покушала да се информише шта као фриленсер треба да плати и није добила никакве информације, само чуђења, подизање обрва и упућивање на друге колеге и секторе који би се чудили још више. То је било пре неколико година.

Подели на овим сајтовима

И, наравно, увек сам против и двоструких аршина и државног насиља.

Када нека фирма има милионске дугове за струју, потписују се посебни уговори којима им се опрашта и по више од 50% дуга, само да крећу да отплаћују. Са друге стране, приватним лицима раде искључења и тужбе, па прослеђивање на приватне извршитеље и запленитеље и због пар хиљада динара дуга.

У сваком случају, треба применити неки приступ који има везе са разумом. Ако је неки фриленсер био без посла, на бироу рада, а крпио се неким пословима цртања или прорачуна на интернету, где би некад зарадио $100 месечно, а некад $600, то није никакав утајивач пореза и криминалац коме треба пленити имовину, него социјални случај и неискоришћени капацитет. Ако је, са друге стране, него обављао послове на основу којих је зарађивао по неколико хиљада евра месечно, још и запошљавао друге на црно, то треба наплатити. Али имати у виду обевештеност и да људи буду информисани. Јер, ако ми нешто диже притисак, то је оно државно "необавештеност не ослобађа од одговорности" када су у питању ствари које нису интуитивне и свима познате. И, наравно, не вршити бесмислене одмазде, са апсурдним каматама и енормним износима које ће треснути људима.

Подели на овим сајтовима

WWW.DANAS.RS

„Moje radni vek je dug, ali radni staž je kratak" - ovako problem sa plaćanjem poreza opisuje Katarina Stanojević iz Gruže, jedna od frilensera koji će 16.

Подели на овим сајтовима

Sve moje kolege i prijatelji su se tako proveli u poreskoj, gledali su ih kao da su pali sa Marsa i podsmevali su im se. 

Подели на овим сајтовима

Има још једна ситуација ту. У Србији су многи пријављени на минималац, и остатак им се исплаћује на руке. Да би се могло исплаћивати на руке огромна количина кеша се сваког мјесеца диже са свих страна, и држави је то јако добро познато, само праве се балавандери и ђуте. На овај начин се држава закида за много веће износе него што фриленсери нису измирили свој некакав дио, плус људи који раде за такве послодавце су такођер закинути, јер им је умањена пензија, и кредитно су непособни. Држаа толерише овакву разбојничкју пљачку ње саме и запослених, које су у неку у руку и присиљене да на такав начин балансирају свој трошкове због високих намета. 

С друге стране, фриленсери су сву своју зараду примили на банковни рачун, и држава сад бандитски жели да опорезује комплеан тај износ са каматам, истовремено жмурећи на праксу послодаваца на минималцу. Тешко је описати оавак вид опхођења држае према појединцу, осим да је сумануто, криминално, безобразно и биједно. 

Нису фриленсери никакав проблем, људи су вољни платити порез, али који ће бити разуман. Али да не би они постали некаква повлаштена група, такођер се мора направити свеобухватна реформа пореске политике према осталим предузетницима како би се сузбило давање плате у кешу. Обрни окрени опет је држава та која је у суштини најгора овдје, сједи скрштених руку, не жели да се суочи са стварним проблемима, измишља топлу воду и шта знам. Такав приступ неће нигдје одвести. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

RS.N1INFO.COM

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke (NS) advokat Vladimir Gajić izjavio je da je država svojim višegodišnjim nemarom dovela frilensere u "nemoguć položaj" i da bi zato trebalo da im otpiše...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...