Jump to content

Jermenija proglasila ratno stanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 43 минута, obi-wan рече

Kako slican kad su tad zadrzali sve sto su imali do sad? Mislim, 10-tak kvadratnih kilometara nije nikakav uspeh, gledano vojno, a narocito politicki. Taj onda je pre bio proba za ovaj sad, jer je i trajao svega 4 dana.

Pa da... ista proba, istih igrača, isti mirotvorac... sve isto samo kvantitativno manje... osim što tad nije bio na vlasti aktuelni jermenski režim koji je sada kriv za sve...

Цитат

Pa sa tim periodom. :smeh1:

Sve je bre brate u korenu potpuno isto svo to vreme, isto istijato, samo progresivno crnje i crnje po uzasima koje jedni i drugi proizvode. Isti klovnovi svo to vreme, samo se saltuju i rotiraju po polozajima, a neprestano `rune i pokusavaju da ruiniraju zemlju.

Pa ne bih rekao da je baš sve isto... pljačka je sve vreme ista... ali neke druge stvari nisu, čak su različite... prvo smo imali rusofile koji su gubili teritorije i ratove, pa amerofile koji nisu, a sad imamo mix prvih i drugih, koji su nešto kao između, tačnije nemaju ama baš nikakve ideologije, ali još uvek ne gube ratove ni teritorije, mada svi nešto slutimo da će uskoro... druge stvari koje su se navodno desile u Jermeniji, takođe važe za neke naše, ne važe za druge... prosto, ne vidim bilo kakvo ozbljno poređenje...

Цитат

Jermenac ne kaze o tome nista, a Rusi su posle potpisivanja obelodanili da su od prvog dana sukoba nudili Jermenskim politicarima mnogo povoljnije resenje. Cak ima i clanak od pre neku godinu, na vojnog forumu sam to video al` sad ne mogu da preturam po tol`ko strana, gde se vidi da je i Alijev, precednik Azerbejdzana, nudio neku visoku autonomiju za NK.

Na stranu sa svim tim, ali Pasinjan i njegovi su ocigledno racunali na to da ce zapad da se umesa i odbrani ih, sto se, naravno, nije desilo. Na zapad su se oslanjali u pocetku, ne na Ruse, jer je ta garnitura pro-zapadna i pro-nato garnitura.

Drugim recima, oni su ocekivali da zapad ne da zeleno svetlo za rat, a izgleda da je bas to bilo, tj. da je zapad bez problema zazmurao na sve ovo. Zasto? Pa odgovor imas u onom delu price o jermenskom genocidu, tj. zasto ga ameri nisu zvanicno jos tako nazvali - zbog ogromnih para kojim Turska lobira za to. E te pare su ocigledno i sad zavrsile pos`o.

I normalno, o tom nista, ali je vazno da se misli da su Rusi dali zeleno svetlo.

Zapad se nije mešao jer ih zabole za Jermene i Azere + ne mogu tamo ništa da urade... Rusi su se umešali jer ih zabole za Jermene i Azere ali nešto tamo mogu da urade i uradili su...

Цитат

Jesu li Turci pitali Ruse da udju u Siriju? Pa normalno da nisu, kao sto nisu ni ovde. Turci su se zaigrali srednjeg veka, pa misle da mogu da obnove veliko tursko carstvo.

Da, samo što je Turska članica NATO i Sirija nija u defanzivnom paktu sa Rusima... dok Azerbejdžan nije u NATO i rat sa njima ne povlači nužno intervenciju NATO, a Jermenija jeste u defanzivnom paktu sa Rusima... dakle, grandmothers and frogs...

Znam da Artsak formalno nije deo Jermenije, pa pakt formalno ne važi za njih... ali to i dalje ne sprečava Ruse da kažu da će bilo ko ko napadne Artsak imati posla sa njima... kao što svi znamo šta bi se desilo ako bi neko napao turski Kipar iako formalno nije član NATO pakta...

Цитат

A Rusi su na koncu samo iskoristili ono sto su i Jermeni i Azerbejdzanci sami zakuvali pre toga.

Ne bih nikada mogao da imam tako nisko mišljenje o Rusiji, pa da mislim da se takve stvari u njihovom predsoblju kuvaju bez njih i pride daAzeri mogu da napadnu Nagorno-Karabah bez ruskog amina... ipak je Rusija neka sila...

Цитат

I sacuvali jezgro NK, to je fakat, crno na belo.

Kao i nama užu Srbiju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 604
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 минута, Avocado рече

Pa da... ista proba, istih igrača, isti mirotvorac... sve isto samo kvantitativno manje... osim što tad nije bio na vlasti aktuelni jermenski režim koji je sada kriv za sve...

Jermeni se ovde ne slazu s tobom.

Pa ne znam da li je baš isto...

Potpuno isto. S tim da oni onda, tj. Milosevic, nisu bili nikakvi rusofili. Naprotiv bas.

Zapad se nije mešao jer ih zabole za Jermene i Azere + ne mogu tamo ništa da urade... Rusi su se umešali jer ih zabole za Jermene i Azere ali nešto tamo mogu da urade i uradili su...

Znaci, svejedno im sto su sacuvali od egzodusa cca 120.000 ljudi?
Ne vredi, ovde nema sanse da se slozimo.

Znam da Artsak formalno nije deo Jermenije, pa pakt formalno ne važi za njih... ali to i dalje ne sprečava Ruse da kažu da će bilo ko ko napadne Artsak imati posla sa njima...

A sto bi to radili? Da bi im Pasinjan lakse doveo natu na prag? Takodje, da su to rekli 1) pa uradili, upucali bi se u nogu i omogucili svim neprijateljima da im dodju jos blize; 2) pa ne uradili, ispali bi smesni i neozbiljni.

Ne bih nikada mogao da imam tako nisko mišljenje o Rusiji, pa da mislim da se takve stvari u njihovom predsoblju kuvaju bez njih i pride daAzeri mogu da napadnu Nagorno-Karabah bez ruskog amina... ipak je Rusija neka sila...

Kakvo god misljenje imao, oni su tako "pustili" i rat u Ukrajini, pa su uspesno izbegli da im nata dodje pod nos. "Pustili" su i u Gruziji, pa znamo da je Usasvili zvakao kravatu zbog tog "pustanja". I uopste, kad te svet, kome svest oblikuju sienenovi, smatra divljakom i samo ceka priliku da to i potvrdi, ti onda uredno izbegavas direktne sukobe, ali opet resavas podivljale protivnike bez problema.

...

I ne, Sirija i NK nisu babe i zabe. Oba ta mesta su pokusaj Turske da uspostavi lokalnu hegemoniju, a uz njih i Libija i Irak. Na svim tim prostorima Rusi im vrlo uspesno ometaju taj plan, a sa vrlo malim efektivama i na "miran" nacin. Sta ces vise od toga.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, obi-wan рече

@Срндаћ

Dve greske ima ovde u snimku.

1) ODKB ne moze da se aktivira ako clanica nije direktno napadnuta. A nije. NK je na teritoriji Azerbejdzana, i po papirima cak ga ni sama Jermenija nije priznala jos kao odvojeni region. Ne znam zna li to ovaj lik, ali po onom sto prica izgleda kao da nije bas upucen.

2) Jermeni uopste ne bi krivili Ruse, jer bi to uradili i sad odma`. Jermen koji zivi u Rusiji, profesor neceg - a o ovome je u jednom momentu bilo intenzivne price na vojnom forumu, otud prenosim - je bio zgranut zasto se zapad uopste nije ni pomerio da ih podrzi, kamoli da se umesa. Mnogi jermenski intelektualci su zgranuti upravo zapadom, tj. krive zapad, jer su od njih ocekivali prakticno sve. To i jeste bio plan - mi cemo da napravimo okret ka zapadu, zaboravicemo na Ruse (proteklih godina su npr. zatvarali neke tv i radio kanale na ruskom, izbacivali jezik iz skola, i svasta jos nesto), i bicemo zasticeni kao beli medvedi. Sto se, naravno, nije desilo.

Platili su cenu svoje kratkovidosti kao i mi ovde, ali su izgleda brzo iz toga izveli pouke.
Za razliku od nas ovde.

Не бих рекао да смо ми и Јермени упоредиви у погледу исплативости окретања Западу, јер нам разлози за то окретање нису исти, нити нам је геополитичка ситуација уопште иста. Једина сличност која постоји између нас и Јермена јесте да имамо проблем етничког нереда којег су комунисти направили својим паметним цртањем граница и нерјешавањем етничких питања на трајан начин.

Србија се окренула ка Западу по принципу "куд сви Турци, ту и мали Мујо", јер се читаво наше окружење окренуло у том правцу. Још к томе, нама окретање Западу представља нужност ако желимо да смањимо негативну дискриминацију од тих земаља ( мада те дискриминације никада неће нестати, будимо реални ) и можда некад у будућности да осигурамо прилику да нешто ситно урадимо у своју корист. Русија свакако има разумијевање за нашу позицију у том смислу, а поготово у свјетлу 90-их када нас је Запад и војно нападао.

Јерменија, са друге стране, је буквално у руском дворишту и због тога Русија ( потпуно оправдано и логично ) не трпи било какво окретање Западу. 

Слажем се у потпуности да су Јермени били глупи што су мислили да могу без Русије. Као и Грузини и Украјинци. Никада ми неће бити јасно како су мислили да им прозападна политика може проћи, када су не само политички или економски, него и чисто географски "у руском дворишту". Ми смо далеко од Русије, па им не смета улазак у ЕУ и сарадња са Западом - све док смо коректни и са Русијом. Али бивше совјетске републике немају тај луксуз.

Надам се за Јермене да ће из овога извући лекцију, да ће њихова елита схватити да географију не могу мијењати и да ће смислити неки дугорочни план за јачање Арцаха, ако не већ за враћање изгубљених територија ( што је тешко могуће како изгледа сада ). Азербејџан је овдје искористио све могуће полуге моћи - економску, дипломатску, геополитичку и војну. Имао је предности у свакој од тих области и јаке савезнике иза себе, а Русију није испровоцирао нити дао оправдање да уђу у сукоб са том великом силом.

То су лекције које Јермени, али и ми можемо и морамо научити од Азербајџана.

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, obi-wan рече

Jermeni se ovde ne slazu s tobom.

Jermeni misle da je 2016. bio napad neke druge države u kojem na kraju nisu izgubili teritorije nakon ruskog posredovanja i/ili da je Pasinjan tada bio na vlasti? Ne verujem da su toliko blesavi...

Цитат

Potpuno isto.

Ako samo ponoviš "potpuno isto" nakon što navedem ključne razlike kako da shvatim gde sam pogrešio?

Цитат

S tim da oni onda, tj. Milosevic, nisu bili nikakvi rusofili. Naprotiv bas.

Milošević i ekipa su bili natofili... samo su se sve vreme pravili da su rusofili... a onda su se i Rusi godinama pravili da onoj zloj ženi i njihovom okotu pružaju azil... 

Цитат

Znaci, svejedno im sto su sacuvali od egzodusa cca 120.000 ljudi?

Da... potpuno svejedno... da su mogli da bolje ostvare neke svoje ciljeve ako umre 120k Jermena, ne bi trepnuli da puste da se to desi... ne samo oni... nego ama baš svaka svetska sila i sve države koje pretenduju na to da budu svetske sile...

Цитат

Ne vredi, ovde nema sanse da se slozimo.

To je u redu.... ne moramo da se složimo...

Цитат

A sto bi to radili? Da bi im Pasinjan lakse doveo natu na prag?

Pa zato što navodno brinu o sudbinama i životima Jermena... valjda bar podjednako brinu o sprečavanju smrti Jermena kao o sprečavanju egzodusa Jermena... ako ne i više...

Sad me zbunjuješ... ja kažem da su Rusi to sve veoma mudro (za sebe) odigrali da bi povećali svoj uticaj i u Jermeniji i u Azerbejdžanu, jer im nije cilj da tu spašavaju živote, čuvaju mir, vole Jermene, sprečavaju egzoduse i slične hipi ideje, već isključivo da štite svoje interese... sad već nisam siguran šta ti tvrdiš... da su sprečili da im Pasinjan dovede natu na prag ali im se to eto slučajno desilo?

Цитат

Kakvo god misljenje imao, oni su tako "pustili" i rat u Ukrajini, pa su uspesno izbegli da im nata dodje pod nos. "Pustili" su i u Gruziji, pa znamo da je Usasvili zvakao kravatu zbog tog "pustanja". I uopste, kad te svet, kome svest oblikuju sienenovi, smatra divljakom i samo ceka priliku da to i potvrdi, ti onda uredno izbegavas direktne sukobe, ali opet resavas podivljale protivnike bez problema.

Pa da... baš zato i kažem da je u pitanju prilično sposobna sila i da nema šanse da bi se Azeri usudili da napadnu NK da nisu pouzdano znali da neće dobiti po nosu od Rusije...

A ovde svakako ne bi mogli da imaju bilo kakav reputacioni problem jer ne možeš da imaš problem kada sprečavaš rat... naravno da bi CNN trubio o tome kako se mešaju u tuđe stvari i slično... ali to i onako trubi... jedino što bi Rusi izgubili u tom slučaju su dobri odnosi sa Azerima...

Цитат

I ne, Sirija i NK nisu babe i zabe.

U kontekstu priče da li su ih Turci pitali da uđu u Siriju svakako jesu babe i žabe... iz razloga koje sam već naveo...

Цитат

Oba ta mesta su pokusaj Turske da uspostavi lokalnu hegemoniju, a uz njih i Libija i Irak. Na svim tim prostorima Rusi im vrlo uspesno ometaju taj plan, a sa vrlo malim efektivama i na "miran" nacin.

... uspostavljanjem svoje lokalne hegemonije.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Иначе, не знам је ли неко већ поставио на тему, али СОАД се окупио поново само да направе ове двије пјесме поводом рата:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Avocado рече

Jermeni misle da je 2016. bio napad neke druge države u kojem na kraju nisu izgubili teritorije nakon ruskog posredovanja i/ili da je Pasinjan tada bio na vlasti? Ne verujem da su toliko blesavi...

Brt, nem` nameru da se prepisujem kao Mladja. A vrlo lukavo zaobilazis ocigledno napisano. Ja cu da odgovorim jos sad, a posle odo da igram bre nesto, necu da se zaludjujem u prazno. :smeh1:

Jermeni sad tvrde/znaju da je ovo izdaja Pasinjana i njegove vlade.
Ako mislis da je drukcije ides da to njima da objasnis.

Ako samo ponoviš "potpuno isto" nakon što navedem ključne razlike kako da shvatim gde sam pogrešio?

Kad je nesto sustinski isto - srbomrzacko, anticovecno, rusiteljsko - kakve veze ima sta je to nesto spolja? Cak iako si pravnik i navik`o da seciras stvarnost na paragrafe, siguran sam 200% da ovo odlicno vidis i razumes. Konacno, ti su pokrenuo temu "Napredna zona", nisam ja ili neko drugi.

Milošević i ekipa su bili natofili... samo su se sve vreme pravili da su rusofili... a onda su se i Rusi godinama pravili da onoj zloj ženi i njihovom okotu pružaju azil... 

A to sto su se tamo krili cini ih rusofilima? I Snouden se tamo krijo/krije, vrv je i on rusofil.
Ili je mozda logicnije da su se Milosevici krili na zapadu... koji je bombardovao Srbiju, a sudio tom Slobi?

Imaju i oni nesto u glavi, ne mrze sebe.

No ako prihvatimo sve i da jeste bio rusofil, wtf to ima veze sa onim sto je on uradio? I sa ovim sto svi oni i ovi posle njega rade ili su radili? Svi oni, bez ijednog izuzetka, uvek i pre svega su sebefili, gomila psihopaticnih egoista, i nista drugo osim toga.

Da... potpuno svejedno... da su mogli da bolje ostvare neke svoje ciljeve ako umre 120k Jermena, ne bi trepnuli da puste da se to desi... ne samo oni... nego ama baš svaka svetska sila i sve države koje pretenduju na to da budu svetske sile...

Ono sto vidimo na terenu proteklih godina te potpuno demantuje. Gruzija, Ukrajina, Sirija, sad NK. Da im je svejedno, pa omaklo bi im se bar jednom da se to i vidi uzivo. Da im je svejedno, napravili bi i oni do sad nebrojeno ratova i katastrofa po svetu kao i `Murica; ali nisu.

Jedna od posledica obozavanja zapada i njihovog "liberalizma" je i ta neka zaslepljenost da prosto ne vidis da neko drugi moze da bude potpuno razlicit od tog zapada, da ga ne vodi samo interes, i da ipak ceni ljudski zivot, ma ciji bio.

Pa zato što navodno brinu o sudbinama i životima Jermena... valjda bar podjednako brinu o sprečavanju smrti Jermena kao o sprečavanju egzodusa Jermena... ako ne i više...

Ovde sve jasnije postaje vidljivo kol`ko je besmislena ovakva prica. Nisi ti neko ko ne kapira politiku, u stvari sve to kapiras u osnovi mnogo bolje nego ja. A to znaci da odlicno znas kako jedna velika drzava ne utrcava u neciju teritoriju kao naprzeni srednjoskolac - jer tamo neko misli da tako treba - nego sve vreme mora da vodi racuna o jos sto drugih krajeva i da sve to drzi vezano u jednu celinu, jer zna da ako sa jedne strane krene da se para - ode sve u persun.

Pa da... baš zato i kažem da je u pitanju prilično sposobna sila i da nema šanse da bi se Azeri usudili da napadnu NK da nisu pouzdano znali da neće dobiti po nosu od Rusije...

Sasvim je dovoljno sto je to na papiru teritorija Azerbejdzana, i sto Azerbejdzanci znaju da Rusi ne ulecu tek tako bilo gde. I sto odlicno znaju - a to je ovde i najvaznije - da su sami Jermeni Rusima odsekli svaku mogucnost brze reakcije upravo svojom sopstvenom nakaznom unutrasnjom i spoljnom politikom.

...

Sve u svemu, nemam nista protiv sto ti imas potpuno drukcije misljenje glede npr. ovakvih stvari, i ne ocekujem da ce to da se promeni na jednoj temi na forumu. Ali sam napisao poneki red da potvrdim ono sto sam vec ranije na temi pricao kao svoje misljenje. Ostalo, razume se, prepustam vremenu. Ne tvrdim uopste da sam ja apsolutno u pravu u pogledu toga sto kazem, ali ono sto sam do sad ispratio dovelo me je do ovakvih zakljucaka kakve sam izneo na ovoj temi.

A vreme ce, kao i uvek, da pokaze sta je sta.

Samo da podsetim da je rat u Siriji poceo sa "Assad must go!", a onda je dobio potpuno drukciji i neocekivan smer. I blizi se potpunom i sasvim drukcijem kraju. Em je taj rat prilicno otvorio oci mnogim obicnim ljudima na zapadu, a to je mozda jos i najvaznije u svemu tome.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Срндаћ рече

Не бих рекао да смо ми и Јермени упоредиви у погледу исплативости окретања Западу

Nisam ni rek`o da smo skroz uporedivi, nego da svako neizbezno placa svoju cenu.
A da su oni, pri tome, brzo naucili gde su omasili, za razliku od nas.

Подели на овим сајтовима

Iranci...

...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Brt, nem` nameru da se prepisujem kao Mladja. A vrlo lukavo zaobilazis ocigledno napisano. Ja cu da odgovorim jos sad, a posle odo da igram bre nesto, necu da se zaludjujem u prazno. :smeh1:

Jermeni sad tvrde/znaju da je ovo izdaja Pasinjana i njegove vlade.
Ako mislis da je drukcije ides da to njima da objasnis.

Meni se čini da ti pokušavaš da zaobiđeš ono što sam ja napisao... znam da neki Jermeni sad tvrde/znaju da je ovo izdaja Pasinjana i njegove vlade... možda su čak i u većini, ne znam jer nisam toliko upućen u jermenska politička pitanja... ja to ne zaobilazim... šta više, upravo to uzimam kao deo svog argumenta, kojeg ti zaobilaziš... a to je da se potpuno ista stvar desila 2016. godina sa samo kvantitativnim razlikama (kraći rat, manji gubici teritorije), a tada Pasinjan nije bio na vlasti (pa nije on mogao tada da ih izda)...

Dakle, ne kažem ni da ih Pasinjan nije izdao... jer nemam pojma... samo mi to ne zvuči kao da je jedini razlog jer se isto to već desilo kada on nije bio u priči...

Možda Pasinjan jeste potpuni kreten i štetočina... ali priča kako je samo smena vlasti i zaokret u politici sve ovo prouzrokovala je klimava jer je i za vreme prethodne, proruske vlasti isto NK napadnut od Azera i ovi su zadržali sve osvojeno, samo je rat trajao kraće...

Цитат

Kad je nesto sustinski isto - srbomrzacko, anticovecno, rusiteljsko - kakve veze ima sta je to nesto spolja? Cak iako si pravnik i navik`o da seciras stvarnost na paragrafe, siguran sam 200% da ovo odlicno vidis i razumes. Konacno, ti su pokrenuo temu "Napredna zona", nisam ja ili neko drugi.

Pa ne mislim da su ta tri režima suštinski ista... imaju neke sličnosti i brojne međusobne razlike... i svaki od njih ponaosob ima neke sličnosti i neke razlike sa onim opisanim u onom članku o Jermeniji... zato nisam razumeo poređenje...

Цитат

A to sto su se tamo krili cini ih rusofilima? I Snouden se tamo krijo/krije, vrv je i on rusofil.
Ili je mozda logicnije da su se Milosevici krili na zapadu... koji je bombardovao Srbiju, a sudio tom Slobi?

Imaju i oni nesto u glavi, ne mrze sebe.

Ne, sve ono što su pričali i radili ih čini rusofilima... prosto, ne znam ni odakle uopšte ideja da nisu... i to čak da je "naprotiv baš"...

A nisu Rusi krili Miru i Marka od zapada, već od naroda kojeg su Mirin muž, Mira i Marko ojadili.

Цитат

No ako prihvatimo sve i da jeste bio rusofil, wtf to ima veze sa onim sto je on uradio? I sa ovim sto svi oni i ovi posle njega rade ili su radili? Svi oni, bez ijednog izuzetka, uvek i pre svega su sebefili, gomila psihopaticnih egoista, i nista drugo osim toga.

Jesu svakako... i ako si me tako razumeo, da je poenta da je Milošević bio loš zato što je bio rusofil - pogrešno si me razumeo... samo sam objašnjavao gde su problemi u analogiji sa Jermenijom... ako je u Jermeniji izgubljen rat i teritorija jer je proruski režim zamenjen prozapadnim, to se u Srbiji nije desilo... mi smo gubili ratove i teritorije dok je proruski režim bio na vlasti...

Цитат

Ono sto vidimo na terenu proteklih godina te potpuno demantuje. Gruzija, Ukrajina, Sirija, sad NK. Da im je svejedno, pa omaklo bi im se bar jednom da se to i vidi uzivo.

Da im je svejedno, napravili bi i oni do sad nebrojeno ratova i katastrofa po svetu kao i `Murica; ali nisu.

"Proteklih godina" i "nebrojano ratova" su prilično čudan kriterijum za ono o čemu pričamo... po njima zapravo se samo Ameri tako ponašaju...

Цитат

Jedna od posledica obozavanja zapada i njihovog "liberalizma" je i ta neka zaslepljenost da prosto ne vidis da neko drugi moze da bude potpuno razlicit od tog zapada, da ga ne vodi samo interes, i da ipak ceni ljudski zivot, ma ciji bio.

Bojim se da u ovom razgovoru postoji samo jedna osoba koja iskazuje obožavanje prema jednoj od strana.

A liberalizam cenim bez navodnika i geografskog porekla... i ne znam šta će uopšte u ovoj diskusiji...

Цитат

Ovde sve jasnije postaje vidljivo kol`ko je besmislena ovakva prica.

Jeste besmislena... ali to nije moja priča... bejah sarkastičan...

Цитат

Nisi ti neko ko ne kapira politiku, u stvari sve to kapiras u osnovi mnogo bolje nego ja. A to znaci da odlicno znas kako jedna velika drzava ne utrcava u neciju teritoriju kao naprzeni srednjoskolac - jer tamo neko misli da tako treba - nego sve vreme mora da vodi racuna o jos sto drugih krajeva i da sve to drzi vezano u jednu celinu, jer zna da ako sa jedne strane krene da se para - ode sve u persun.

To ti i pričam... tu se potpuno slažemo... ono gde se ne slažemo je da ih pored te zaštite interesa vodi i nekakav altruizam, ljubav prema Jermenima i nešto tome slično... 

Цитат

Sasvim je dovoljno sto je to na papiru teritorija Azerbejdzana, i sto Azerbejdzanci znaju da Rusi ne ulecu tek tako bilo gde. I sto odlicno znaju - a to je ovde i najvaznije - da su sami Jermeni Rusima odsekli svaku mogucnost brze reakcije upravo svojom sopstvenom nakaznom unutrasnjom i spoljnom politikom.

... i to što znaju da su oni Rusima bitniji saveznik od Jermenije.

Pri čemu, ja ne pričam čak ni o uletanju... kad su Azeri krenuli, bilo je jasno da od bilo kakvog uletanja Rusije nema ništa... ali da su Rusi rekli da ne dozvoljavaju bilo kakav napad na NK, već da mora da se reši mirno, Azeri nikad ne bi ni smeli da krenu...

Цитат

Sve u svemu, nemam nista protiv sto ti imas potpuno drukcije misljenje glede npr. ovakvih stvari, i ne ocekujem da ce to da se promeni na jednoj temi na forumu. Ali sam napisao poneki red da potvrdim ono sto sam vec ranije na temi pricao kao svoje misljenje. Ostalo, razume se, prepustam vremenu. Ne tvrdim uopste da sam ja apsolutno u pravu u pogledu toga sto kazem, ali ono sto sam do sad ispratio dovelo me je do ovakvih zakljucaka kakve sam izneo na ovoj temi.

A vreme ce, kao i uvek, da pokaze sta je sta.

Sve potpisujem kao da sam sam napisao...  :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Avocado рече

ali da su Rusi rekli da ne dozvoljavaju bilo kakav napad na NK, već da mora da se reši mirno, Azeri nikad ne bi ni smeli da krenu...

А окле знаш да не би кренули? И шта би било да су Руси улетели тамо? По ком праву би они то урадили ако се чак и јерменска војска не меша? Не кажем да је руска политика идеална јер и они гледају своје интересе али мислим да је бољи и овакав мир него изазвати свеопшти рат у региону а који очигледно због Г. Карабаха ни Јерменија не жели. На крају Јермени су и позвали Русе да интервенишу као миротворци а не ратотворци.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, obi-wan рече

Nisam ni rek`o da smo skroz uporedivi, nego da svako neizbezno placa svoju cenu.
A da su oni, pri tome, brzo naucili gde su omasili, za razliku od nas.

Pa, s obzirom da su veoma brzo i zestoko opauceni, ne cudi da su brzo naucili.

Nisu imali tu privilegiju da budu "faktor stabilnosti" na Kavkazu, pa da im se razvlaci agonija - nego ih svi odmah bacise pod voz.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Predsednik Karabaha - za pet dana u region se vratilo 25 hiljada ljudi

...

Predsednik Karabaha: Za pet dana u region se vratilo 25 hiljada ljudi

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je na sastanku u Jerevanu sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom da se, prema podacima republičkog centra za evidenciju, za pet dana se u region vratilo već 25 hiljada ljudi.

„Priliv u Arcah (samoimenovanje Karabaha), povratak naših sunarodnika, odvija se prilično brzim tempom. Za samo pet dana vratilo se 25 hiljada ljudi, prema podacima našeg centra za evidenciju“, rekao je Arutjunjan i dodao da se ovaj proces nastavlja.

„Postoje, naravno, problemi vezani za puteve i bezbednost. O tome ćemo razgovarati“, rekao je Arutjunjan.

On je dodao da se u prvoj fazi vraćaju oni sunarodnici koji imaju smeštaj, a ostali će se vraćati u fazama, kako bi postojala mogućnost da se oni smeste i reše socijalni problemi. Osim toga, prema njegovim rečima, operativni štab koji deluje u Jerevanu pokušaće da nadoknadi neke troškove boravka stanovnika Karabaha u Jermeniji i račune za komunalne usluge.

Sa svoje strane, Pašinjan je izjavio da je neophodno koncentrisati napore na obnavljanju normalnog života u Karabahu, kako bi se osigurao povratak sunarodnika tamo i stvorili potrebni uslovi za njih. Prema njegovim rečima, najvažniji zadaci su i rešavanje socijalnih problema porodica poginulih vojnika i rasvetljavanje sudbine nestalih.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Подели на овим сајтовима

"На пример, последњи шеф Службе за националну безбедност био је Аргишти Кјарамјан, у тренутку ступања на дужност двадесетдеветогодишњак. Његов заменик - исписник, такође са свега неколико година радног стажа. Све што је у овом сектору прављено три деценије, системски се урушавало последњих година. Док је азербејџанска власт улагала у школовање официрског и дипломатског кадра (нису само дронови „победили“ у овом рату, пажњу треба обратити и на стратегију обе стране укључујући и деловање дипломатске мреже и оператику), Јереван су „плавиле“ интриге и политичка намештења по дубини система.

Друго, јерменска власт се нашла у својеврсним „маказама“. Са једне стране, они нису били спремни да објаве рат Азербејџану. Имајући у виду са чим располаже јерменска армија, крајњи резултат био би сасвим другачији.

По свој прилици, било је разговора о значајно повољнијим верзијама за Јермене и претходних годину и по. Али, недостајала је спремност да се тако нешто прихвати. Исто као што је недостајала спремност да се уђе у „потпуни рат“. Шта је онда био циљ? И статус кво се одржава преговорима. Или макар симулацијом преговора.

Треће, кобна је била и процена да ће се релативно лакше наћи саговорници и савезници на Западу. Већ је чувена прича о Амбасади САД у Јеревану, која има више од хиљаду запослених дипломата, представника агенција и локалних сарадника (поједини новинари наводе и да је тај број чак две и по хиљаде), сав тај свет мора нешто да ради, па и да убеђује све који утичу на доношење одлука како су им Јермени најближи пријатељи. Из ових кухиња протурано је како све може бити другачије после инаугурације Бајдена, јер у тим круговима Ердоган се лоше котира, подразумева се и да је Алијев у истом статусу, он је Реџепов млађи брат, још и школован у Москви.

Путинова иницијатива спречила је да доживе судбину крајишких Срба, руске мировне снаге сада гарантују безбедност Нагорно Карабаха, а територија око седамдесет посто ове области, укључујући и Степанакерт као политичко, привредно, научно и културно средиште, остала је у јерменским рукама. Плус, обезбеђен је коридор који их повезује са Јерменијом."

Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Jermenija

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...