Огњен Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Бог се не доказује.Koja je svrha onda raznih "cuda"?Он се открива онима који га траже. Да Бог жели дати неки рационални доказ о свом постојању, доказ који људски ум не може довести у сумњу, то сигурно не би било мироточење или нешто слично већ нешто дибидус очигледно - али би нам тиме укинуо слободу.Na koji nacin bi to tacno ukinulo nasu slobodu izbora? Molio bih Vas da obrazlozite tvrdnju oko ukidanja slobode izbora. Ево једног интересантног чуда из прошлог века, икона која се осликала на стаклу: http://www.interesniy.kiev.ua/dost/hramy-kieva/vvedenskiy-monastyr-vvedenskiy-monastir/vvedenskaya-obshchina/ Cemu ovo "cudo" kada ne postoji potreba za dokazivanjem? Чуда се дешавају да верне утврде у вери а да неверне призову вери. Али само призову. Увек остаје места за сумњу уколико је неко слободно изабере. Наша слобода била би укинута тиме што не бисмо имали могућности да слободно пристанемо на Божије присуство у нашем животу. Ако је потребно образложићу још детаљније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Sam Gospod se ovaplotio,uzeo ljudsko telo,hodao među nama,činio čuda,izceljivao bolesne,vaskrsavao mrtve,pa neki poverovaše,a neki ne,neki ga osudiše.Ima li većeg čuda od toga?I danas kakva god čuda se dešavala Božijim promislom,isto je.Neki će se utvrditi u veri u Boga,neki će poverovati,a neki će i dalje ostajati skeptični,neki osuditi.U svemu smo slobodni,pa i u tome da biramo da li ćemo verovati ili ne,Bog nam je dao tu slobodu.Čuda su svuda oko nas,život kao najlepše čudo,lepota prirode koja nas okružuje na zemlji,ljubav koju smo sposobni da osetimo,dajemo i primamo...nekima su i ta čuda dovoljna,a neke ni 1000 neće uveriti da Živi Bog postoji i da poveruju u Njega. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Sam Gospod se ovaplotio,uzeo ljudsko telo,hodao među nama,činio čuda,izceljivao bolesne,vaskrsavao mrtve,pa neki poverovaše,a neki ne,neki ga osudiše.Ima li većeg čuda od toga?I danas kakva god čuda se dešavala Božijim promislom,isto je.Neki će se utvrditi u veri u Boga,neki će poverovati,a neki će i dalje ostajati skeptični,neki osuditi.U svemu smo slobodni,pa i u tome da biramo da li ćemo verovati ili ne,Bog nam je dao tu slobodu.Čuda su svuda oko nas,život kao najlepše čudo,lepota prirode koja nas okružuje na zemlji,ljubav koju smo sposobni da osetimo,dajemo i primamo...nekima su i ta čuda dovoljna,a neke ni 1000 neće uveriti da Živi Bog postoji i da poveruju u Njega. Ako hoces, mogu da ti nadjem sliku kako Horus podize Ozirisa iz mrtvih. A Oziris se zvao El Azarus; kada bi skratio E onda bi bio 'L Azarus iliti Lazarus tj. Lazar. A sto mi je nesto poznato da je neko podigao Lazara iz mrtvih. I tako ima milion sitnicica. prstgore Pricali smo pre neku nedelju o tome da li je Isus od Nazareta istorijska licnost, (ateisti misle da ne) pozivali su se na Josifa Flavija kao dokaz a potvrdjeno je da je to srednjevekovni falsifikat i na neke druge nedovoljne istorijske izvore su me tako izvredjali da sam sve svoje postove na toj temi izbrisao iako sam ih pisao 80 minuta i zazalio sto sam dosao na tu temu i na ovaj forum. I posle toga administracija je rekla meni da pripazim JA kako se JA ponasam. I onda su mi rekli da sam ja ovde GOST iako imam 3000 poruka i moderator sam. Nadam se da se slicno nece desiti ovde, bez obzira o cemu se prica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Бог се не доказује.Koja je svrha onda raznih "cuda"?Он се открива онима који га траже. Да Бог жели дати неки рационални доказ о свом постојању, доказ који људски ум не може довести у сумњу, то сигурно не би било мироточење или нешто слично већ нешто дибидус очигледно - али би нам тиме укинуо слободу.Na koji nacin bi to tacno ukinulo nasu slobodu izbora? Molio bih Vas da obrazlozite tvrdnju oko ukidanja slobode izbora. Ево једног интересантног чуда из прошлог века, икона која се осликала на стаклу: http://www.interesniy.kiev.ua/dost/hramy-kieva/vvedenskiy-monastyr-vvedenskiy-monastir/vvedenskaya-obshchina/ Cemu ovo "cudo" kada ne postoji potreba za dokazivanjem? Чуда се дешавају да верне утврде у вери а да неверне призову вери. Али само призову. Увек остаје места за сумњу уколико је неко слободно изабере. Наша слобода била би укинута тиме што не бисмо имали могућности да слободно пристанемо на Божије присуство у нашем животу. Ако је потребно образложићу још детаљније. Obrazlozio je Dostojevski u Braci Karamazovima, hvAla Vama lepo. prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ако човек не жели да поверује, нико га не може убедити. Tako je. U pravu si. Slazem se sa tobom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Чуда се дешавају да верне утврде у вери а да неверне призову вери. Али само призову. Увек остаје места за сумњу уколико је неко слободно изабере. Наша слобода била би укинута тиме што не бисмо имали могућности да слободно пристанемо на Божије присуство у нашем животу. Ако је потребно образложићу још детаљније. Obrazlozio je Dostojevski u Braci Karamazovima, hvAla Vama lepo. prstgore То беше оно "ако нема Бога све ми је дозвољено?" Питао је човек да му се објасни Дарко, да је већ читао не би питао. Ако човек не жели да поверује, нико га не може убедити.Tako je. U pravu si. Slazem se sa tobom. Може Бог, али не жели да се намеће јер не жели робове и најамнике поред себе већ слободне личности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Veliki broj ni po čemu svetih slika naslikanih na drvetu takođe mirotoči. Razlog za ovo je poznat, i u najvećem broju slučajeva se zove "smola". Neke vrste smole polako reaguju sa kiseonikom, apsorbuju vodu iz vazduha, postaju manje guste, i onda decenijama ili čak vekovima polako izbijaju na površinu drveta. Brzina izbijanja zavisi od površine drveta. Tako postoje ikone, slike indijskih bogova, itd. - kojima izbija miro po haljinama, ili iz očiju, ili na rukama i licu. Razlog je farba: neke farbe blokiraju drvo i začepe put za smolu, dok su neke propusne. Takođe, u mnogim slučajevima su detalji - pogotovo oči - urađeni kao "inlej," urezan i zamenjen materijal; u ovom slučaju, tečnost curi oko ovog materijala. Paf, odjednom imamo čudotvornu ikonu kojoj cure mirišljave suze. U nekim slučajevima nije smola. Povremeno, ikone i slike su pravljene od veoma poroznog drveta (uli poroznih preseka stabla). Vlaga iz vazduha biva apsorbovana u drvo u toku vlažnih perioda, i onda curi iz drveta polako napolje (kapilarna akcija) u toku suvih perioda. Mnoge rastvorljive organske supstance takođe bivaju apsorbovane, što daje izlučenoj vodi neobičan miris. Ovo je dobro poznat fenomen u Americi, gde se koriste specijalne farbe za zgrade (jer se skoro sve pravi od drveta) koje su propusne za vodu. Ako se zgrada ofarba nepropusnom bojom, odjednom se dobija situacija u kojoj se farba ljušti a iz cele zgrade počne da izbija uljasta supstanca - često smrdljiva (zato što se drvo tretira formaldehidom, što proizvodi gomilu smrdljivih nuzprodukata), ali povremeno veoma mirisna i lepa. Voda oslobođena unutar kuće se polako probila kroz drvo i izlazi napolje, pomešana sa svim materijama koje je apsorbovala. Možda treba da napravimo seriju videa o svetim mirotočivim Američkim kućama? Živo me interesuje kako objašnjavaju mirotočenje iz metala,tela svetitelja ,novinske ikone ,freske na zidu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Чуда се дешавају да верне утврде у вери а да неверне призову вери. Али само призову. Увек остаје места за сумњу уколико је неко слободно изабере. Наша слобода била би укинута тиме што не бисмо имали могућности да слободно пристанемо на Божије присуство у нашем животу. Ако је потребно образложићу још детаљније. Obrazlozio je Dostojevski u Braci Karamazovima, hvAla Vama lepo. bandit То беше оно "ако нема Бога све ми је дозвољено?" greengrin Питао је човек да му се објасни Дарко, да је већ читао не би питао. Sto ste zli, samo sam hteo da pokazem da sam citao to. prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Чуда се дешавају да верне утврде у вери а да неверне призову вери. Али само призову. Увек остаје места за сумњу уколико је неко слободно изабере. Наша слобода била би укинута тиме што не бисмо имали могућности да слободно пристанемо на Божије присуство у нашем животу. Ако је потребно образложићу још детаљније. Obrazlozio je Dostojevski u Braci Karamazovima, hvAla Vama lepo. bandit То беше оно "ако нема Бога све ми је дозвољено?" greengrin Питао је човек да му се објасни Дарко, да је већ читао не би питао. Sto ste zli, samo sam hteo da pokazem da sam citao to. prstgore И? Како ти се свиђају дела Достојевског? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivana626 Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Živo me interesuje kako objašnjavaju mirotočenje iz metala,tela svetitelja ,novinske ikone ,freske na zidu? Мени је интересантно питање како се често деси да миро тече из ока, ако већ није чудо, како то никад не тече из носа prstgore. Не сећам се негде сам прочитала ово питање... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Jedan moj poznanik je bio u kući gde je svoje poslednje dane proveo otac Tadej Štrbulović. Njegova soba je zaključana i samo sa blagoslovom vladike Porfirija i igumana manastira Bođani može da se uđe. Taj poznanik je bio tamo sa ocem Panaretom ušli su u sobu počeli da se mole i da prave velike metanije i u tom momentu su sve ikone na zidu počele da mirotoče. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Zato sto je Hristos ontoloska maksima. Naprotiv,ako verujem u Boga zato sto sto to proizilazi iz logicke nuznosti,taj odnos nije slobodan,tj.Boga ne poznajem kao Licnost vec kao predmet. zato shto je hristos ontoloshka maksima? ili napishi neshto smisleno i razlozhi svoj stav, ili nemoj da pishesh. nisam ja neki tvoj prijatelj hrishcjanin pa da mozhesh da mi bacash ovakve floskule i da time postignesh ishta.postojanje boga proizilazi npr. iz logichke nuzhnosti koja se naziva teistichki argument slobodne volje, i bash iz te konkretne logichke nuzhnosti proizilazi i to da je bog lichnost. Jedan moj poznanik je bio u kući gde je svoje poslednje dane proveo otac Tadej Štrbulović. Njegova soba je zaključana i samo sa blagoslovom vladike Porfirija i igumana manastira Bođani može da se uđe. Taj poznanik je bio tamo sa ocem Panaretom ušli su u sobu počeli da se mole i da prave velike metanije i u tom momentu su sve ikone na zidu počele da mirotoče. lepo je to, al nikakav "dokaz", kako se naziva u naslovu teme. slichna chuda se deshavaju i medju hindusima. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Zato sto je Hristos ontoloska maksima. Naprotiv,ako verujem u Boga zato sto sto to proizilazi iz logicke nuznosti,taj odnos nije slobodan,tj.Boga ne poznajem kao Licnost vec kao predmet. zato shto je hristos ontoloshka maksima? ili napishi neshto smisleno i razlozhi svoj stav, ili nemoj da pishesh. nisam ja neki tvoj prijatelj hrishcjanin pa da mozhesh da mi bacash ovakve floskule i da time postignesh ishta.postojanje boga proizilazi npr. iz logichke nuzhnosti koja se naziva teistichki argument slobodne volje, i bash iz te konkretne logichke nuzhnosti proizilazi i to da je bog lichnost. Šta nije bilo jasno?Hristos je model ličnosti sa kojim treba da se identifikujemo.Zato verujemo.Dokaži da postoji slobodna volja?Kako beše,slobodna volja je natprirodan koncept? 0102_laugh http://forum.ateisti.com/forum/topic/372?page=1#post-6212 Vidim,nisi se dugo zadržao tamo. Šta je uopšte Ličnost? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Šta nije bilo jasno?Hristos je model ličnosti sa kojim treba da se identifikujemo.says who? kao shto rekoh, hrishcjanske floskule imaju smisla samo hrishcjanima, tako da je glupo koristiti ih u razgovoru s nekim ko to nije.Dokaži da postoji slobodna volja?postoji eksperiment kojim mozhesh empirichki da proverish da postoji slobodna volja. samatha meditacija. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivana626 Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Бог је диван у светима својим! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука