Jump to content

Ослобађање од проблема наркоманије

Препоручена порука

HEROJI I HEROINE

U proseku, u svakom odeljenju beogradskih srednjih skola po jedan ucenik ima ozbiljne probleme zavisnosti od droga. Sve je vise registrovanih HIV pozitivnih adolescenata u glavnom gradu, koji kao glavni razlog navode intravensko koriscenje droge.

Kao i u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, guzva je i u Zavodu za bolesti zavisnosti u ulici Teodora Drajzera 44. Ipak, razlika izmedju ove i drugih zdravstvenih ustanova odmah je uocljiva. Pacijenti i posetioci Zavoda su uglavnom mladi ljudi, sve cesce deca.

Misa ima 16 godina. Leci se od heroinske zavisnosti. Drogu je uzeo na svoj petnaesti rodjendan "zbog drustva i zelje da proba nesto novo".

- Odmah sam uzeo heroin. Vec je prvi osecaj bio divan. Tesko je opisati to blazenstvo, osecaj potpune opustenosti. Osecao sam se bukvalno kao da letim, prica Misa sa nostalgicnim smehom. Medjutim, kaze da je shvatio da je postao zavisan vec posle prvih mesec dana.

- Uzimao sam cetvrtinu, polovinu grama pa sve vise i vise... Cim prvi put nisam uzeo heroin, osetio sam fizicku krizu. To je najgore. Bol. Sve boli... Dok se priseca, lice mu se izoblicuje od grca, od straha. Kaze da bi bilo manje strasno da je to samo fizicki bol. Da bi se to nekako moglo izdrzati. Stanje krize karakterise jaka psihicka patnja: "Tada je covek spreman na sve."

Nas sagovornik priznaje da je cesto dolazio u sukob sa zakonom. Obijao je automobile i stanove. "Roditelji su saznali da sam narkoman tek kada me je pre nekoliko meseci uhapsila policija. Prethodno su se povremeno cudili kada bi slucajno videli koliko imam para. Moj dzeparac bio je mali ali sam ih umirivao pricom da sam blagajnik u razredu. Kao, skupljam novac za ekskurziju..."

RODITELJI NE KAPIRAJU

Misin lekar, psihijatar Branko Eric, kaze da roditelji, po pravilu, kasno primete da im je dete zavisnik od droga. "Imamo pacijente koji se drogiraju po nekoliko godina a njihovi roditelji to saznaju, recimo, poslednja dva meseca." Osim sto su zauzeti i preokupirani borbom za osiguranje egzistencije, najcesce su roditelji "slepi za promene ponasanja kod svoje dece", tvrdi dr Eric. Stavise, istice da oni obicno negiraju promene u detetovom ponasanju.

Prema procenama Zavoda za bolesti zavisnosti, u Beogradu zivi oko  35000 narkomana. Pretpostavlja se da u citavoj Srbiji ima oko 80000 zavisnika od droge.Iako zvanicnih podataka nema, strucnjaci sve cesce tvrde da je oko 60 odsto mladih, najvise srednjoskolaca, u kontaktu sa drogom.

"Vreme pocinjanja konzumiranja psihoaktivnih supstanci u proseku se pomerilo na oko 15 godina. Sve mladji i mladji adolescenti, deca od 12, 13 ili 14 godina dolaze kod nas sa vec uspostavljenom zavisnoscu ili zloupotrebom uzimanja droga", kaze dr Eric.

Skolska dvorista postala su izuzetno opasna. Deca cesto opisuju starije osobe kako najcesce kroz zube nude ekstazi, sinteticku supstancu koja je posednjih godina kod maldih ubedljivo najpopularnija. Deca se, dakle, nalaze u okruzenju koje otvara mogucnost da lako i u pocetku za jeftine pare, dodju do raznih opojnih supstanci.

"S obzirom da adolescenti jos nemaju sopstvenu organizovanu licnost, oni zele da se identifikuju sa vrsnjacima, da postanu deo plemena u kome nece da strce ni na koji nacin. Ogromna je zelja za dokazivanjem, ogromna je radoznalost. Adolescent tek utvrdjuje granice svojih mogucnosti. On ne zna koliko moze da trci, koliko moze da voli, koliko moze da podnosi bol. Jedna od njihovih vaznih osobina je omnipotencija. Misle da mogu da ostvare sve sto pozele, da mogu da nadvladaju sve prepreke. Oni nisu svesni da se zavisnost uspostavlja brzo i da se iz nje izlazi veoma tesko", objasnjava nas sagovornik dr Eric.

Zanimljivo je da se poslednjih godina izmenila socijalna struktura narkomana. Pre desetak godina oni su pripadali visim socijalnim slojevima. Sada ih je najvise izsrednjeg i nizeg sloja.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

LEKARI U SOKU

Dr Oliver Vidojevic, psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, potvrdjuje da je stanje alarmantno: "U proseku u svakom odeljenju beogradskih srednjih skola po jedan ucenik ima ozbiljne probleme zavisnosti od droge." To znaci da su svi ostali ucenici izlozeni manje ili vise izvesnoj zloupotrebi psihoaktivnih supstanci i da su svi u prilici da vide tudje iskustvo unutar svoje generacije.

"Nasi najcesci pacijenti su djaci prvog razreda gimnazije ili srednje skole. Ubedljivo najcesci odgovor na pitanje zbog cega koriste drogu, upucuje na uticaj neposredne okoline. Direktni indikatori su najcesce vrsnjaci. Uzrast prvog uzimanja, pocetnog iskustva je sve nizi. Sokira kada dodje dete od devet godina koje je vec zloupotrebljavalo isparljive rastvarace ili dete od dvanaest godina koje je vec iskusilo heroin. To nisu vise samo kurioziteti", kategorican je dr Vidojevic.

U Zavod za bolesti zavisnosti zabrinuti i prerano ostareli roditelji dosli su da svog sedamnaestogodisnjeg sina izvedu iz bolnice. Majka nerado pristaje da razgovara. Njen suprug je to prethodno ostro odbio, okrenuo se i izasao napolje. Kao da ga je sramota, kao da se oseca krivim.

- Primetila sam da nesto nije u redu po njegovom izmenjenom ponasanju. Po ceo dan je spavao, nocu je tek izlazio. Kada je postao manje pazljiv, pocela sam da nailazim na dokaze. U pocetku sam nalazila bensedin, trodon... Posle tabletomanije presao je na heroin. Moj suprug je dugo izbegavao da se suoci sa stvarnoscu. Smatrao je da tako nesto ne moze da se dogodi u nasoj kuci. Suocio se tek kada su iz stana pocele da nestaju vrednije stvari i novac. Nasa borba da sinu pomognemo traje vec pet godina. Njegova bolest je, shvatila sam, bolest duse - poverava se iscrpljena zena koja posle vise godina pakla ne dozvoljava da joj u ocima nada nadvlada sumnju, dok se priblizavala izmrsavelom sinu. Pre nego sto su se dodirnuli, dodaje: "Mislim da drzava treba da pocne da sprovodi prevenciju jos u obdanistu i osnovnoj skoli."

OPASNOST U SKOLSKOM DVORISTU

Strucnjaci se slazu da su skolska dvorista najrizicnija kada je o prvom kontaktu sa drogom rec. Ucenici prvog i drugog razreda beogradskih srednjih skola i gimnazija to potvrdjuju.

Sanja iz Drvnopreradjivacke skole na Dorcolu kaze: "Bilo je sumnjivih tipova koji su se muvali po dvoristu. Neki ucenici starijih razreda su se i drogirali. Nalazili smo spriceve po dvoristu. Zbog toga je deo tog dvorista sada ogradjen i zatvoren." Njena drugarica koja odbija da se predstavi, kaze: "Ja sam pala u iskusenje. Probala sam ekstazi iz radoznalosti. Strava je! Necu da idem dalje, mogu da prestanem kad god hocu."

Sasa iz Pete beogradske gimnazije objasnjava: "Sama rec droga, oznacava smrt. Imam dosta prijatelja koji su narkomani. Ja nikada nisam probao, niti imam nameru. Kod nas u dvoristu se normalno pusi trava."

- Nisam otisla dalje od cigarete. Ni moji drugovi nisu otisli dalje od dzointa, kaze ucenica Osme beogradske gimnazije. Njena drugarica iz Druge beogradske prica: "Poznajem ljude koji to rade. Kazu, samo zadovoljstva radi, da ne osecaju zavisnost. To rade da bi se zabavili. Pricaju da im je lepo, smeju se. Nikada nisam pala u iskusenje a bila sam u prilici."

Jedna nedavna anketa o narkomaniji i sidi, obuhvatila je 71 nastavnika u pet osnovnih skola u Beogradu i Srbiji.Na pitanje da li smatraju da su dovoljno obrazovani kada je o sidi rec, 57,7 odsto nastavnika odgovorilo je negativno. Njih 19,7 odsto smatra da se u skolama ne preduzimaju potrebne mere za suzbijanje narkomanije i side. Isto istrazivanje obuhvatilo je 160 ucenika cetvrtih razreda osnovnih skola. Svi su odgovorili da im je poznato da je droga stetna po zdravlje. Medjutim, na pitanje da li u skoli postoje ucenici koji koriste drogu, njih 43 odsto odgovorilo je pozitivno.

Rezultati istrazivanja narkomanije medju mladima u Pancevu pokazali su da je svaki cetvrti srednjoskolac okusio drogu. Indikativno je da, prema mnogim istrazivanjima, skola nema veceg uticaja u informisanju o narkomaniji i drugim oblicima zavisnosti.

- Droga moze da se kupi svuda, jos malo pa i na trafici. Moje prvo iskustvo u vezi sa drogom vezano je za skolsko dvoriste. U pocetku sam bio cascavan ali to nije trajalo vecno. Onda sam poceo da kradem. Prvo u svojoj pa po drugim kucama. Ne znam sta jos da vam kazem. Siguran sam da ce vama zvucati pateticno, ali mogu samo da dodam. "Video sam djavola i rukovao se s njim" - prica cetrnaestogodisnji Perica koji se leci u Zavodu za bolesti zavisnosti. Kaze da zeli da se izleci. Mnogo mu znaci bolnicka izolacija jer su mu skoro svi prijatelji narkomani. Ima planove za buducnost. Voleo bi da taksira za pocetak. Sanja da jednog dana otvori auto-perionicu.

Locirajuci prevenciju narkomanije u siroke okvire promocije i ocuvanja zdravlja mladih i oslanjajuci se na brojne istrazivacke studije, potrebno je da skolski programi obuhvate mlade pre nego sto se odredjeni oblici ponasanja uspostave. Kako rizicno ponašanje ne postoji kao izolovano, pojedinacno, vec, najcesce postoji povezanost izmedju nekoliko oblika, to programe za zdrave stilove zivota mladih treba zapoceti jos iz zabavista, nastaviti kroz osnovnu sve do srednje skole.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Ja sam imao druga u razredu koji je stalno bio drogiran,i bas mu se videlo pogotovo na ocima.Mama mu je medicinski radnik,radi na neuropsihijatriji.Zena nije nimalo mutava,znala je da se drogira ali je bezala od stvarnosti.To isto rade mnogi roditelji,beze od stvarnosti dok se ne nadju u slepoj ulici.Gde moje dete da to radi,moje dete je zlatno.Onda kad dodje u zadnji stadijum onda trazi nekog sa lopatom da mu lomi ruke i noge.

Подели на овим сајтовима

DEJAN рече:

Ja sam imao druga u razredu koji je stalno bio drogiran,i bas mu se videlo pogotovo na ocima.Mama mu je medicinski radnik,radi na neuropsihijatriji.Zena nije nimalo mutava,znala je da se drogira ali je bezala od stvarnosti.To isto rade mnogi roditelji,beze od stvarnosti dok se ne nadju u slepoj ulici.Gde moje dete da to radi,moje dete je zlatno.Onda kad dodje u zadnji stadijum onda trazi nekog sa lopatom da mu lomi ruke i noge.

Pravilo br. 1 - NIKADA apriori ne veruj svom detetuPravilo br. 2 - znaj da u svakoj pri?i o "tvom zlatu" ima trun istine, prona?i taj trun, nemoj da postane gromada

Подели на овим сајтовима

DEJAN рече:

???? ?? ?? ?? ????? ????? ?? ??? ???????? ???? ?? ????? ????? ?????.???? ?? ????????? ????? ? ???????.?? ??? ?????? 4 ?????? ????? ????????.???? ??? ????????? ?? ????? ?? ???? ?? ????? ????? ??? ??????.???????? ??? ????????? ??? ??? ?? ???? ????? ????? ?? ?? ????? ?????????? ? ???? ??? ?? ??????.? ? ??????? ??????? ?????,??? ?? ????? "????? ?? ?????????" ????????? ??? ?? ????????? ? ???? ? ????? ?? ????? ????????? ??? ????? ????????.??? ?? ???? ???? ????? ?????????? ? ?????? ?? ???? ?? ???? ??? ???? ?? ?????.

prastajte i pomjanite ako sam vas sablaznio i molim vas da me ne posmatrate kao cudaka, ja sam samo ovde stigao na tezi nacin ...oprosti mi, ali cigarete su pasta za zube za decu, zdravlje za ovo. znam kako je i ja sam pusio, deset godina, sa nekoliko prestajanja usput, i vise ne pusim. Bog mi je dao blagodat da delim zivot, mozda i ostatak :-[, sa osobom koja zeli sve zajedno, sto je meni jako vazno u zivotu - gde je dvoje ... znam za oca Tadeja i kakve su ti misli, takav ti je zivot. ali to je za onog ko ima Bozju blagodat, to je laksi nacin, blagodat je i samo citati tako nesto, u odnosu na ono gde sam ja bio ... plasticno, ti si napolju na slobodi i imas svoju volju netaktnutu a crpis snagu od Njega, a ja sam u zatvoru bio i treba da pobegnem, a ne mogu nikog da pitam za pomoc, niko ustvari ne zeli da bezi, svi su okoreli "kriminalci", posto su otpadnuti od Zakona, i to je njihovo carstvo koje oni zele ... to je ono sto ne razume svaki krsteni od malena, ne moze to da razume jednostavno, Bog je sakrio takvo saznanje od takvog. samo onaj ko je bio nekrsten zna ustvari kako obe strane Zakona funkcionisu. cak ne ni onaj koji otpadne, a od rodjenja krsten. taj je i dalje u "blagodati" posto ima andjela stalno pored sebe. ne znam da li znate koliko je velika stvar biti krsten od malena i biti odvracen od toliko stvari zlobe ... pa nemam pojma realno, malo mi je zbrkan taj deo, niej da bas zelim da ga ozivljavam  ::wink:: ... jednog dana ja hocu da prestanem jer sedim na mostu u po noci, a ne skace mi se, ne bojim se visine inace. i razmisljam o zivotu i smrti. al to sedenje je samo stimulans za razgibavanje vijuga, mozak luci neku susptancu koja ti za tren oka "izbistri" um, i zakrcenje od drogiranja. tad sam vec saznao da mi se smanjio IQ za dobar postotak, znam i sta je dovelo do toga. imas objasnjenje tog smanjenja IQ-a na temi o rastafarijanstvu, gde sam pisao, oprosti mrzi me opet da kucam, nije isto sto i pricati, predugo traje i presiroko vec i ovako gusim ...elem, dolazim do razloznog zakljucka da sve sto radim je da se ubijam polako, a to uopste nije bila poenta moje potrage od 15. godine za popunjavanjem praznine u mojim grudima. ja sam covek sa planom, retko sta nema pozadinsku motivaciju kod mene, rodjen sam i vaspitan kao jak racio. to je donekle pomoglo koliko i odmoglo.odvici se od marihuane u kombinaciji sa heroinom je srednje lako, fizicki, nije bas kao "prave" krize, ali nije ni daleko. ono sto vidite na filmovima je losa gluma ili romantiziran prikaz, i to mi je bljutavo kad vidim. onaj mentalni deo je strasan za jedan um koji naviknut samo na to i za drugo ne zna. tesko je promeniti svoju psihu i navici je na drugaciju vrstu "stimulansa". hocu malo da se zadrzim na tom mentalnom skidanju. ljudi obicno sebe ne vide spolja kako deluju na druge, ili ih bas briga. samim tim se oslepljuju i sakate za brigu o drugome i dobro da cine. mentalno skidanje se sastoji u tome da se "samoubedis" da postoje alternativa, drugaciji zivot od tog, a da je bolje i da je ODSUSTVO stimulansa, bilo koje vrste, pozeljno radi BISTROG zivota, ne gledanja dusom kroz filter raznih i kojekakvih strasti.posto postoji slobodna volja za izlecenjem, potrebna je snaga. ja sam razbojnik i dalje u mojim ocima, kako nisam potpuno u duhu, i samo pijem sa izvora koji me odrzava u zivotu, a to je nas Otac i Njegova ljubav prema nama svima. tad, bio sam lopov u noci koji je mislio da krade vodu, ustvari je On gledao na drugu stranu dok pijem. i nije me potkazao po danu. kao sto sam bio sakriven od roditelja u svojoj sramoti, tako me je i sakrio od onih sa kojima sam bio po danu, i prvo mi dao gadost da ne mogu ni da duvam vise a da mi bude zabavno, samo bed tripovi u nizovima koliko god sam ja vise pokusavao i neverovao sta mi se desava. tako da mi je skidanje i palo mnogo lakse, jer imati izbor izmedju bolova fizickih i temperature 37 u groznici, ili bed tripova, biram uvek groznicu :( nije to bas bilo na "suvo" kao sto vidis, shvatao sam da nemam volje i zelje za tako necim a snage nikako. snaga je umrla sa narkomanijom,volja je ono sto pokrece pluca da disu. zato se ljudi i ugase, kad nestane volja.ako ste ukapirali izmedju redova, vec sam tad poceo da molim i cvilim. prvo sam mislio da me nece slusati i da Ga nema. al sto je vise vremena prolazilo sve sam vise kapirao da se apsolutno nista ne desava slucajno. kliko sam puta uzastopce tokom dana i noci nailazio u situacije da me se nenadano pomaze, iskrsnu naprasno neke varijante koje ce me odvratiti od svacega tokom moje borbe.cak sam se i fizicki borio, svaki dan sklekovi, cucnjevi, trbusnjaci, samo kod kuce, tumaranje do iscrpljivanja, citanje koliko god sam mogao da izdrzim i koncentraciju i otvorene oci. mnogo je tesko kad si bez Boga. kapiram da sam bio krsten onda bilo mnoooooooooooooogo lakse. bilo bi mi gore, ako bih to opet radio ponovo, znaci istog trenutka bi se stvorio pred vratim pakla ponovo, i imao izbor mnoooogo gadan ispred sebe. vec dugo ucim sta je koji izbor i kuda vodi, i mnogo su mi jasni ljudi posle toliko bavljenja sobom, horoskopom i tarotom i Pravoslavljem, ma koliko to sad paradoksalno zvucalo zajedno. introspekcija je dobra, "drzi svoj um u adu", horoskop je djavolska skola manipulacije i cela doktrina se svodi na ZELJE, ne na mogucnosti. tarot je direktan kontakt sa demonom, kako se i priziva pre pocetka "seanse". Pravoslavlje vodi u bistrinu za razliku od sveg ovog pomenutog i cita sa cela ko je ko i sta hoce i zbog cega. sve pise, samo ne treba zatvoriti oci i ne pristati na laz i obmanu. i sam biti okrenut od lazi je svakako potrebno, sto se postize ispovescu sto tezim recima po sebe. barem ja tako krecem: ubica, lopov, psovac ...no, nisam se sekao po rukama ili gasio pikavce kao neki, niti se tukao sa drugim, kako bi sebi nanosio bol, ali sam vezivao ruke do praga placa, kad vise ne mogu da izdrzim. pertlama najduzim od 120cm. sa kolaricu panicu. a, koliko je to porazavajuce ... ne verujete da covek moze golim rukama da pokida pertlu u bolu, koliko ima snage da se bori, ipak ja nisam konstitucija kao Dejan. ovako nikad nisam uspeo tako nesto da ponovim. mnogo besa, mnogo je potrebno. u istom takvom besu pomracenom zamalo i oca nisam ubio, polomivsi mu tri rebra jednim udarcem kasnije... izlazio napolje i trcio, dok mi se ne pada u nesvest, ko posednut, besomuk. i onda se vratim kuci na porciju nocnih mora. i tako svaki dan dva meseca. sva sreca do tad nisam probao alkohol u zivotu pa se nisam opijao drugim "stimulansom", inace bi bilo svasta. kako zna Bog ko je kakav i dokle moze. ko to ne shvata, da Bog ne mrzi vec kali celik od coveka mekanog, taj ne zna sta je Pravoslavlje. ne razume sa koliko ljubavi Otac nas to radi ... kroz bol i zrtvu dovodi na cisto u pokajanje i krstenje mene je doveo. nista nisam znao a pripremao me mesecima, dao mi izvor siroko otvoren samo za mene, nisam mogao da se napijem kad sam krenuo da pijem. nisam mogao da citam, al sam mogao da slusam. onda me je doveo pred izbor, koji nisam shvatio cemu sluzi i odabrao sam preko roiteljskog blagoslova i svestenickog da izaberem sam datum iz gordosti svoje - cudo svetog arhangela Mihaila, 19 septembar. da sam napravio pravilan izbor i da nisam ocu sopstvenom slomio rebra, mozda bi i bio tad krsten. ovako sam kasnije par dana krsten - 30. septembra na svete Ljubav, Veru, Nadu i mati im Sofiju (Mudrost) :)  kako je Gospod dao mironosicama tu cast, tako je i meni dao pouku prema zenama u Pravoslavlju preko datuma ... ko me je podigao (ljubav), uveo (vera), odrzao (nada) i biti sa mnom (mudrost) u zivotu hriscanskom. za sva cetiri stanja zivota mogu da stavim jednu zensku osobu koja je bila katalizator, ali je to nevazno. hvala Mu i slava za ovaj dozivotni nauk. krstenje mi je blagoslovio jedan vladika, jos tu noc, kad sam trcao do Patrijarsije u po noci da se "ispovedim" onako nekrsten, misleci da ce mi to "obrisati" greh sto sam udario na oca i samim tim na Oca. a dobio sam pouku prvo da se pomirim, da postim koliko dana mogu na ulju pre krstenja.evo dok vam ovo pisem, onaj kusac me pohodi ... dve sobe sam od spoljasnjeg prozora a sve mi smrdi od negde spolja na marihuanu i duvanski dim ... ne tripujem a nisam ni lud, bar ne vise  :-[
Подели на овим сајтовима

???????? рече:
  DEJAN рече:

Pravilo br. 1 - NIKADA apriori ne veruj svom detetuPravilo br. 2 - znaj da u svakoj pri?i o "tvom zlatu" ima trun istine, prona?i taj trun, nemoj da postane gromada
posle mojih iskustava, mislim da vise i nisam sposoban ljudima da verujem, nikako a kamoli a priori ... a i ljudi su posle nekih godina skoro nesposobni za potpunu istinu, sem aktivnih pravoslavaca, ostali su potpuno udaljeni od prave slike ...nije da im necu dati sansu 7*77 puta zbog toga, samo sto uvek pocinjem od najgore solucije, a kad ispadne najbolja ja se radujem ko dete :wink:
Подели на овим сајтовима

Meda рече:
  ???????? рече:
  DEJAN рече:

Pravilo br. 1 - NIKADA apriori ne veruj svom detetu

Pravilo br. 2 - znaj da u svakoj pri?i o "tvom zlatu" ima trun istine, prona?i taj trun, nemoj da postane gromada

posle mojih iskustava, mislim da vise i nisam sposoban ljudima da verujem, nikako a kamoli a priori ... a i ljudi su posle nekih godina skoro nesposobni za potpunu istinu, sem aktivnih pravoslavaca, ostali su potpuno udaljeni od prave slike ...

nije da im necu dati sansu 7*77 puta zbog toga, samo sto uvek pocinjem od najgore solucije, a kad ispadne najbolja ja se radujem ko dete :)

jedna od omiljenih bajki koju sam pri?ala svom detetu ( i anravno gledali crta?) je Snežana i 7 patuljaka.Poenta je bila u otrovEnoj jabuci :)

Imao je 3 godine, kada je u parku dotr?ao i rekao....mama dala mi Perina mama bonbonu, uzmi je ti možda je otrovEna ko ona jabuka

zapostavljamo svoju decu...slušamo ih ali ih ne ?ujemo, gledamo ih ali ih ne vidimo :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

DEJAN рече:

Hvala ti Medo na ovoj ispovesti.Samo bi da naglasim da sam se ja krstio sa 18 godina,da mi majka nije bila nista posebno religiozna,nije ni sad.Ali opet se  isplatio trud koji je ona ulozila u mene.

mislim da to nema veze, moji nikada nisu religiozni bili mada su kršteni, takvo vreme valjda bilo ap ih roditelji krstili, a ja od kada znam za sebe u Boga se uzdam..našao On put do mene pre nego ja do Njega :)a kad su me krstili sa 2 godine mislila sam da ho?e da em udave jer su me krstili potapanjem u buretu pa sam bežala od sveštenika jako dugo :), nikako nisam mogla da ih povežem sa Bogom :), oprostite oci :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

DEJAN рече:

Hvala ti Medo na ovoj ispovesti.Samo bi da naglasim da sam se ja krstio sa 18 godina,da mi majka nije bila nista posebno religiozna,nije ni sad.Ali opet se  isplatio trud koji je ona ulozila u mene.

Bogu hvala sto mogu da ispricam, ne treba da mi zahvaljujes, to treba da je normalno :)  :cmizdrenje:ima dosta tu svega izmedju i znakova i situacija, ali sam ih izostavljao da ne bi potupno poplaveli  :cheesy1:ja i dalje bijem bitku sa majkom, iako se krstila pre par godina, al dobro, ne moze covek sve odjednom da zvace, nazalost :)
Подели на овим сајтовима

???????? рече:
  Meda рече:
  ???????? рече:
  DEJAN рече:

Pravilo br. 1 - NIKADA apriori ne veruj svom detetu

Pravilo br. 2 - znaj da u svakoj pri?i o "tvom zlatu" ima trun istine, prona?i taj trun, nemoj da postane gromada

posle mojih iskustava, mislim da vise i nisam sposoban ljudima da verujem, nikako a kamoli a priori ... a i ljudi su posle nekih godina skoro nesposobni za potpunu istinu, sem aktivnih pravoslavaca, ostali su potpuno udaljeni od prave slike ...

nije da im necu dati sansu 7*77 puta zbog toga, samo sto uvek pocinjem od najgore solucije, a kad ispadne najbolja ja se radujem ko dete :)

jedna od omiljenih bajki koju sam pri?ala svom detetu ( i anravno gledali crta?) je Snežana i 7 patuljaka.Poenta je bila u otrovEnoj jabuci :)

Imao je 3 godine, kada je u parku dotr?ao i rekao....mama dala mi Perina mama bonbonu, uzmi je ti možda je otrovEna ko ona jabuka

zapostavljamo svoju decu...slušamo ih ali ih ne ?ujemo, gledamo ih ali ih ne vidimo :cmizdrenje:

pade mi na pamet van teme:

uf sto ja mrzim u modnoj i marketinskoj fotografiji flertovanje sa jabukama i zenama, grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr  :)

kao lepota i zdravlje a ono flert sa gordoscu i bludom ... mrzim marketing bilo koje vrste, cista obmana ...

zato i volim toliko Pravoslavlje jer se zasniva na svedocenju istinitom, ne treba ti maKRETINg menaZDER ...

Подели на овим сајтовима

Jos imam par iskustava na ovu temu.Par meseci sam radio u diskoteci gde se slave 18 rodjendani i duboko sam svestan koliko te dece je zaglavilo sa drogom.Svi bi oni da su jaki,veliki ,hrabri, da su Kristijan Golubovic i ekipa pokojnika iz filma vidimo se u citulji.Kod svakog se vidi nedostatak roditeljske brige.Usmereni u totalno pogresnom pravcu.Na tu foru ih i navataju dileri :cmizdrenje:.A posebno su problematicne navijacke grupe.Tu retko ko da se ne drogira.Verovatno im vodje i rasturaju drogu.A Exit da ne spominjem.Ne kazem ,ima tu i lepih stvari ali recimo dens arena ,to je dno dna.Jedne godine smo isli kao ispomoc,zadnji dan ,da je ispraznimo.To treba videti,ja se umalo nisam zarekao da nikad necu praviti decu.Tri dana nisam sebi mogao da dodjem.

Подели на овим сајтовима

razumem sta pricas, ja sam ogreban sa tog dna exita ...

ja sam obecao devojci da prenese svom drugaru ako ga budem video da diluje, ko sto je na exitu radio, da cu ga bez grize savesti prijaviti najblizem murkanu ... pa sta mi Bog da ...

njoj nije bas najjasnije sto bih ja to uradio njenom dobrom drugu, a on za mene predstavlja poslanika djavola sa punom kesom eksera (ekstazi) u ruci ...

ekseri se zovu zbog ovoga, verovali ili ne, posto su slicni efekti uzimanja eksera (grcenje vilicnih misica izaziva specifican kez koji se povezuje sa stihovima "zakucaj veliki ekser") :

Подели на овим сајтовима

??????? рече:

Medo brate,

Sasvim si u pravu. Ali prst Božiji je ?udo...Naime, sve tri ?erke imaju istu reakciju na dim, i ?ak šta više, dve od njih astmu, nažalost, ali nikad se ne zna zašto je nešto dobro. Me?uti, plašim se da im se nešto ne poturi u školi, ne znam u koje oblike dileri pakuju drogu i daju deci, koja ne znaju šta uzimaju. Ako neko zna, neka napiše. Osim toga, na?ula sam da imaju taktiku i da je menjaju. Naš kraj grada, pun je drogirane dece. Uve?e ih vidim kako tumaraju do kasno ulicama. Moja deca, za po?etak, moraju do?i ku?i u ta?no odre?eno vreme i uvek pitam gde idu, mada naravno, mogu da me slažu. O tome odakle kvrc u narkomanovom mozgu, imam neka svoja razmišljanja, ali mislim da ima tema narkomanija, pa ?emo tamo o tome, slažeš se?

dileri ? pa to su klinci danas. nisu to tamo neki celavi momci koji imaju direktan kontakt sa decom, vec sestre i braca koji bas prvi ponude, ili mladja rodbina ima direktnog kontakta sa navijacima, ili tako nekim marginalnim grupama ...

oprosti mi, ali mislim da astma i nije neka zadrska za kretanje putem narkomanije, pogotovo ako je u nekom slabijem obliku ...  :cheesy2:

imam druga koji je duvao godinama a sa prilicnom astmom ... :cheesy2:

sve sve samo ljubav i topla rec, cak i ako krenu tim putem, ce da ih spasu, da znaju kome uvek mogu da se obrate ako i ubiju coveka, a kamoli ako to urade ...

zato je komunikacija najvaznija, pa odnos, pa ljubav, jer tim redom se radjaju :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...