Jump to content

Da li Kina kreće nizbrdo?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Justin Waters рече

Нисам баш сигуран да је ова анализа тачна. 

Мислим да су Кинези били свјесни да кад се технолошки примакну САД да ће их ови под разним изговорма санкционисати.

Ако су били паметни паралелно су требали давно радити на сопственом развоју полупроводника, што мислм и да јесу. Ако нису и наводно су се ослањали на америчку технологију и ето десио им се Трамп онда готово да немају шансе да савладају технологију производње чипова а да буду у временском току. Уколико нису прозирали шта им се може десити, онда немају шансу да се изборе са САД на глобалном пољу. 

Možemo samo da nagađamo šta je u pitanju... Proizvodnja poluprovodnika je toliko kompleksna da bukvalno ni jedna kompanija niti država u svetu trenutno ne može sama da zaokruži čitav proces. Kinezi imaju svoju proizvodnju ali tehnološki kasne bar 3-4 generacije za Tajvanom i Južnom Korejom u proizvodnji najnaprednijih čipova. Američke sankcije i sve agresivnija spoljna politika definitivno su ih NATERALI da se potpuno okrenu sebi i da angažuju sve kapacitete u postizanju potpune tehnološke samodovoljnosti. Dobra vest je da za tako nešto njima uopšte nisu neophodni najnapredniji čipovi poput onih koje je koristio Huawei u svojim najboljim telefonima. Bez domaćih high-end telefona se može... to je Pirova pobeda za Amere. Znatno su bitniji čipovi koji se ugrađuju u 5G uređaje, vozila, robote, mašine i dr. a oni uopšte nisu "zadnja generacija" ( ne postoji taj imperativ minjaturizacije kao kod telefona ) i mnogo ih je lakše i brže proizvesti. Kinezi su već nadomak tog cilja i "decoupling" proces je sada nezaustavljiv. Zapadne kompanije koje gro svojih prihoda ostvaruju prodajući poluprovodnike Kinezima naći će se u velikim problemima jer će ne samo potpuno izgubiti kinesko tržište već će dobiti konkurente koji su u stanju da sličan ili bolji proizvod proizvedu jeftinije i brže.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, fsa рече

China’s Sputnik Moment?

How Washington Boosted Beijing’s Quest for Tech Dominance

"Then came U.S. President Donald Trump. By sanctioning entrepreneurial Chinese companies, he forced them to stop relying on U.S. technologies such as semiconductors. Now, most of them are trying to source domestic alternatives or design the necessary technologies themselves. In other words, Trump’s gambit accomplished what the Chinese government never could: aligning private companies’ incentives with the state’s goal of economic self-sufficiency."

https://archive.fo/rBmOi#selection-1539.0-1539.450

"At this point, no effort on behalf of the U.S. government can deter China’s state from its end goal of industrial self-sufficiency. But Washington can still change the calculations of private Chinese tech companies. Many of these businesses would rather not have to reinvent their tools and find new suppliers and would likely stick with U.S. technologies if given the chance. The United States should therefore roll back its most punitive restrictions on the Chinese technology sector, lest it force some of the most innovative companies in the world to work within their domestic tech ecosystem. At stake is the future global center of technological innovation: Washington should know better than to fuel its greatest competitor."

@Justin Waters Poenta ovog teksta ( kako je ja razumem ) je da je Trampova strategija ekonomskog obuzdavanja Kine bila pogrešna i da američka vlada ne treba tako otvoreno i direktno da "čačka mečku", već da pokuša da malo prikrije svoje neprijateljstvo i da bude lukavija i diskretnija u svojim pokušajima... sve u nadi da će to makar malo "uljuljkati" privatne kineske tehnološke kompanije i time sabotirati/usporiti kineske napore u dostizanju potpune tehnološke samodovoljnosti. Mislim da ih Bajden neće poslušati i da neće odstupiti od dosadašnje strategije ( već se uveliko govori o sankcionisanju Honor-a i dr. kineskih kompanija )

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, fsa рече

"At this point, no effort on behalf of the U.S. government can deter China’s state from its end goal of industrial self-sufficiency. But Washington can still change the calculations of private Chinese tech companies. Many of these businesses would rather not have to reinvent their tools and find new suppliers and would likely stick with U.S. technologies if given the chance. The United States should therefore roll back its most punitive restrictions on the Chinese technology sector, lest it force some of the most innovative companies in the world to work within their domestic tech ecosystem. At stake is the future global center of technological innovation: Washington should know better than to fuel its greatest competitor."

@Justin Waters Poenta ovog teksta ( kako je ja razumem ) je da je Trampova strategija ekonomskog obuzdavanja Kine bila pogrešna i da američka vlada ne treba tako otvoreno i direktno da "čačka mečku", već da pokuša da malo prikrije svoje neprijateljstvo i da bude lukavija i diskretnija u svojim pokušajima... sve u nadi da će to makar malo "uljuljkati" privatne kineske tehnološke kompanije i time sabotirati/usporiti kineske napore u dostizanju potpune tehnološke samodovoljnosti. Mislim da ih Bajden neće poslušati i da neće odstupiti od dosadašnje strategije ( već se uveliko govori o sankcionisanju Honor-a i dr. kineskih kompanija )

Стоји то. С тим да ми се опет чини да текст пропушта једну ствар, а то је да кинеска власт има моћ да сузбије превелику моћ и независност приватних компанија. Ако процјене да те компаније неће да сарађују у настојању да дођу до технологије која ће им омогућити самодовољност на пољу полупроводника, онда ће наћи начин прво мило, а онда и силом да их обуздају да престану користити технологију која се од стране САД користи као оружије. Без обзира какви ће бити потези Бајдена, а вјероватно ће наставити да раде тврдо, али ако би омеканили то неће промјенути курс којим влада настоји да се отргне од америчког технолошког загрљаја. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, fsa рече

@haveaniceday Zato i kažem - uživaj tamo gde ti je bolje i ne brini tuđe brige ;)

Brine me kada neko u Srbiji promovise ubijanje ljudi zbog svercovanja narkotika kao nesto pozitivno. 

Zamisli da vucic ima tu moc naprimer.... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, haveaniceday рече

Brine me kada neko u Srbiji promovise ubijanje ljudi zbog svercovanja narkotika kao nesto pozitivno. 

Zamisli da vucic ima tu moc naprimer.... 

Ništa ja ne promovišem, ne izmišljaj... Ovo je tema o Kini i ja sam preneo vest koja govori o tome kakav je njihov odnos prema dilovanju druge. To je sve.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, fsa рече

Ništa ja ne promovišem, ne izmišljaj... Ovo je tema o Kini i ja sam preneo vest koja govori o tome kakav je njihov odnos prema dilovanju druge. To je sve.

Pa loš im je odnos prema dilovanju droge....

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, haveaniceday рече

Ja bih pre birao da imam narkomane u zemlji nego vlast koja moze da te ubije zbog droge

@cloudking opet tvoj drugar, sada podrzava ubijanje ljudi zbog svercovanja narkotika. 

Ja ovu temu ne pratim, zbunjujes me kad me tahujes jer onda upadnem u sred necega  o cemmu nemam pojma.

Ja ne mislim da je Kina obecana zemlja? Ovo sto rade s ovim likom je sramota ali mi je sramota i to sto u USA ides dozivotno u zatvor zato sto si u stanu imao neke biljke. 

Eto u ovom slucaju, je USA za nijaaansu "bolja" od Kine jer ne ubijaju coveka. A sama cinjenica da Kina ima smrtnu kaznu, bez obzira na delo, je za mene strasna.

REASON.COM

Plus: The gas crisis, it's time to free Reality Winner, and more...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, fsa рече

U kom smislu? Nisam se nešto bavio tom problematikom...

Ja sam kao redovni korisnik marihuane sprecen da objektivno pristupam ovom problemu :D 

Ali brt... smrtna kazna za dilovanje... msm jbt...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Ja sam kao redovni korisnik marihuane sprecen da objektivno pristupam ovom problemu :D 

Ali brt... smrtna kazna za dilovanje... msm jbt...

Haha... Ja nisam korisnik ali neki meni bliski ljudi jesu, tako da - podržavam legalizaciju. 

Što se tiče smrtne kazne ... nisam za to čak ni u slučaju ubistva.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...