Jump to content

VJEČNO SIGURNO SPAŠENI !!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 часа, Tumaralo. рече

Npr. da čitav svet u zlu leži i

Шта подразумеваш под појмом "свет" у овом контексту?

Kao i da su se "sveti" Nemanjići poslužili genocidom u obračunu sa bogumilima (

У ком историјском извору пише да је реч о богумилима? Није ми при руци нажалост мој дипл рад да проверим за коју је тачно јерес свети Сава оптужио ђеда Растудија, Дражила енд компани. И ако је теби прогон и конфискација имовине уз сакаћење вођа и "неких" геноцид, правници се с тобом не би баш сложили...

koji su propovedali doktrinu OSLOBOĐENJA i na taj način ugrožavali posed Krvnicima). Jer u srednjem veku jedini kapial su ljudi. Pa ako se javi neko ko uči oslobođenje od zemaljskih dužnosti BAŠ KAO ISUS onda Vladar mora da interveniše Lomačom.

Јесте, само су то из неког разлога радили само у хришћанској ојкумени, правећи се да не примећују да постоји поседи Крвника и у хилафету и код индијских раџа. А нешто у ту причу не убедише ни свог племића Рајмунда Тулуског, у време док су жарили и палили Лангедоком. Оно јес да су се жене "еманциповале", абортус легализовао, али је кмет остао кмет. О кметовима веселих Босанаца и да не говоримо.

На страну што Христос нигде није учио да треба избегавати земаљске дужности. Знаш оно " Цару царево", "Војници да буду задовољни платом" "Муж жени да да књигу отпусну само у случају прељубе" етц...

пре 17 часа, Tumaralo. рече

je uputno prisetiti se Velikog inkvizitora od Dostojevskog (s tim pod njime treba podrazumevati i pravoslavnu crkvu).

Достојевски тешко да је под Инквизитором подразумевао било коју цркву. Подразумевао је (вероватно) антихриста.

Подели на овим сајтовима

šta napričaste, trebaće mi čitav život da se upoznam sa detaljima.

Па јесте. Уместо седам година студија и крвавог гуљења столице много је лакше пар кликова на Гуглу до гностичких сајтова и читање Старог Завета на своју руку ( ни Толкина не можеш читати без кључа!) и купусаре Елн Пејглс...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Bokisd said:

Pa, problem sa time je sto se ovde prica,.....ићи ће на суд,.... i tamo ce biti tim ognjem oprobani (ispitani), znaci to je oganj putem kojeg se vrsi sud i ne znaci da ce automatski biti spaseni (kroz taj oganj), sto za cistiliste je malo drugacije, zar ne.

Ima sholija sv.Maksima Ispovednika na ovo od sv.Dijadoha :

"Тумачење светог Максима поводом речи стотог поглавља: „Како би били испитани огњем суда“… и даље.
„Они који су стекли савршену љубав према Богу и који су путем врлина учинили да су им се крила душе оснажила за лак лет, бивају узнесени, како каже апостол, на облацима и на суд неће ићи. Они, пак, који нису достигли такво савршенство и који поред добрих дела имају и грехе, ићи ће на суд, те ће кроз испитивање добрих и злих дела као огњем бити опробани. И уколико тас са добрим делима превагне, они ће бити избављени од мучења“.

Ovdje vidimo tri skupine :

prvi idu direktno u Raj, drugi su za dlaku izbjegli mučenja i idu isto u Raj a treći će biti podvrgnuti mučenju ali nije rečeno da su prokleti ...samo da će ognjem biti oprobani , dakle spašavaju se ali kroz oganj ...a u tome se i sastoji čistilište.

Подели на овим сајтовима

Metafizička je nužnost da svako ima posla samo sa svojom predstavom.

Дефиниши метафизичку нужност.

Иначе, да је овај твој исказ истинит, онда би и метафизичких нужности било онолико колико има људи, то јест њихових представа о метафизичкој нужности...

Kakve su stvari kada ih ne posmatramo, to je nepoznanica. Nepozato X.

Ствари могу бити непознаница и када их посматрамо. Нпр, звезде. Ја их видим ко светлосне тачке. Најмоћнији телескопи их не виде много другачије...

Ako su filozofi išta dokazali sa stepenom izvesnosti onda je to ovo.

Ја сам мастер филозофије, али за ово први пут чујем.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

Ovdje vidimo tri skupine :

prvi idu direktno u Raj, drugi su za dlaku izbjegli mučenja i idu isto u Raj a treći će biti podvrgnuti mučenju ali nije rečeno da su prokleti ...samo da će ognjem biti oprobani , dakle spašavaju se ali kroz oganj ...a u tome se i sastoji čistilište.

Pa, koliko vidim nije bas tako, nego ima samo dve skupine, oni koji imaju svedocanstvo savesti o ispovedanju grehova Bogu i nemanju straha od smrti i onda ta prica o safe spasenju,..... i oni koji nemaju to svedocanstvo i bice onda ispitani kroz oganj suda (kako kaze sv.Dijadoh) za svoja dobra i losa dela, i tek onda ce dobiti i presudu u zavisnosti od toga kakva su im dela.

Samo pominjanje ognja koji se vezuje za sud, je suprotno od onoga ognja u cistilistu koji spasava sve one koji su tamo,....dok je ovaj oganj suda i zavisi od toga kakva su nasa dela, ako su dobra onda smo spaseni od tog ognja - kako tumaci to sv.Maksim,.....  И уколико тас са добрим делима превагне, они ће бити избављени од мучења,....  i, onda sledstveno, ako imamo losa dela onda cemo biti kroz taj oganj osudjeni. Znaci, nema full spasavanja kroz ovaj oganj koji pominje sv.Dijadoh, .....za razliku od ognja cistilista koji bukvalno spasava full one koji su tamo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Ma ni blizu.

Λέγωμεν δὴ δι΄ ἥντινα αἰτίαν γένεσιν καὶ τὸ πᾶν τόδε ὁ συνιστὰς συνέστησεν. ἀγαθὸς ἦν͵ ἀγαθῷ δὲ οὐδεὶς περὶ οὐδενὸς οὐδέποτε ἐγγίγνεται φθόνος· 

Ovo ti je iz dijaloga Timaj.

Engl.prevod:

Let me tell you then why the creator made this world of generation. He was good, and the good can never have any jealousy of anything.

Odakle onda zli demijurg kod gnostika?

--

P.S. Jesi li čitao PLatonove "Zakone"? Ako jesi, jel ti se čini da je izrazio sumnju u izvesnost postojanja večne duše?

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Bokisd said:

Pa, koliko vidim nije bas tako, nego ima samo dve skupine, oni koji imaju svedocanstvo savesti o ispovedanju grehova Bogu i nemanju straha od smrti i onda ta prica o safe spasenju,..... i oni koji nemaju to svedocanstvo i bice onda ispitani kroz oganj suda (kako kaze sv.Dijadoh) za svoja dobra i losa dela, i tek onda ce dobiti i presudu u zavisnosti od toga kakva su im dela.

Samo pominjanje ognja koji se vezuje za sud, je suprotno od onoga ognja u cistilistu koji spasava sve one koji su tamo,....dok je ovaj oganj suda i zavisi od toga kakva su nasa dela, ako su dobra onda smo spaseni od tog ognja - kako tumaci to sv.Maksim,.....  И уколико тас са добрим делима превагне, они ће бити избављени од мучења,....  i, onda sledstveno, ako imamo losa dela onda cemo biti kroz taj oganj osudjeni. Znaci, nema full spasavanja kroz ovaj oganj koji pominje sv.Dijadoh, .....za razliku od ognja cistilista koji bukvalno spasava full one koji su tamo.

Ti koji čekaju sud i koji će biti kroz ovaj organj osuđeni što ne mora biti jer Pismo kaže da će neki biti spašeni ali kroz oganj. Ne znamo ko će kroz oganj biti spašen a ko osuđen, makar ja mislim da i sama mogućnost toga da budu kušani kroz oganj daje neku priliku...oni.su.onda u.nekom stanju čekanja tj. Čekalištu a muka je u tome što nisu u zajedništvu tj.nidu ostvarili svoju svrhu a nije rečeno ni da su izgubljeni...znači imamo neko treće stanje.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Tumaralo. рече

Moguće zoroastrejski, budistički ili ko zna koji uticaj. Možda im se vanliturgujski pristup Pismu obio o vugla? Možda su koristili pejotl? Otkud ja znam. Ali ne trpaj Platona i platoničare u nešto s čim oni veze nemaju.

Pri tom dont forget da 

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Што је најсмешније, у већини главних гностичких система, демијург је или добар (само несавршен) или пак морално амбивалентан. Гностички Христ мора и њега да спасава од Сатане. 

Демијург је добар код валентинијанаца. Амбивалентан је код василиђана и маркионита. Зао је код манихејаца и неоманихејаца, као и код офита и каинита.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Tumaralo. рече

S. Jesi li čitao PLatonove "Zakone"? Ako jesi, jel ti se čini da je izrazio sumnju u izvesnost postojanja večne duše?

Jesam neke delove. Možeš da mi daš citat koji ti se učinio da ima takve implikacije. No ne vidim kakve veze ovo ima sa tvojim bazičnim tezama.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Tumaralo. рече

пре 18 минута, Ivan Marković рече

Moguće zoroastrejski, budistički ili ko zna koji uticaj. Možda im se vanliturgujski pristup Pismu obio o vugla? Možda su koristili pejotl? Otkud ja znam. Ali ne trpaj Platona i platoničare u nešto s čim oni veze nemaju.

Ne zameri ako mi je ton malo oštriji ili žustriji. Skroz sam izgubio živce sa onim popom Đurovićem i njegovom ekuevodevomentol ekipom. 

Imam neku hipotezu u vezi tvog pitanja otkud zli demijurg kod NEKIH gnostika, ali mi se manihejci tu ne uklapaju...

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Ivan Marković рече

El me zezaš? Gde ne? Pa ispratio si stotine i stotine stranica sa bar tri hiljade statusa...

(a, to,.... mislio sam nesto sada, video sam tamo na Vidovdan tu ekipu u komentarima na tvoj tekst....)

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Tumaralo. рече

--

пре 9 минута, Ivan Marković рече

Imam neku hipotezu u vezi tvog pitanja otkud zli demijurg kod NEKIH gnostika, ali mi se manihejci tu ne uklapaju...

Sad mi pade napamet jedna u koju se manihejci uklapaju. Izneću obe. Naroljo sam se bustera sa ginko bilobom (energetsko piće) i mozak je u turbo modu. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...