Jump to content

Srpska imena i njihova znacenja!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mеда Брутал: него, шта мислиш, јел хришћанско име Ахмед?

Хм, заниљиво питање, како гдје!

Знао сам једног Палестинца значи Арапа, имао је арапско име, био православац а оженио једну нашу Српкињу из Сарајева, ја сам сам једно вријеме имао за пријатеља једног доктора из Јордана или Сирије, не знам тачно одакле. Звао се Асефа и био хришћаном, гркокатоликом, нека тамо та Црква њихова арапска сиријска или антиохијска, ко ће га знат која сад то тачно кад у сваком граду имају по пет-шест разних цркава тамо на том блиском Истоку. Само знам да су у јединствиу с Римом јер у Прагу није имао своју ту цркву и нормално ишао у католичку на Мису и причест. Једне године смо заједно волонтерски радили у Прагу за Божић и Нову Годину харитативно међу бескућницима, раздавали храну и пакетиђе и сличне ствари. То организирали некакви протестанти те акције. А био тамо и један Украјинац православац с нама. Међутим кад су ти протестанти од тих што су тамо с нама радили свашта нешто почели наклапат и трабуњат о Госпи или Богородици како је она била нормална обична женска ко и све друге и још неке даље и безвезније бесмислице које рађе ни не спомињем ту на Форуму, тако смо се сви тројица лијепо дигли и покупили ван, и ја и тај Арап и тај Украјинац и анатему на њих бацили. Хахахаха! Нек си сад онда сами тамо раде шта хоће са тим својим клошарима! А такођер сам знао и неколико конвертита и женских и мушких са ислама из Босне и Херцеговине који су задржали своје досадашње име при крштењу у католичкој Цркви што је наравно могуће. Били су сви већ у годинама значи преко 30-40 и изгледало им је доста непрактично да се наједном преко ноћи почну звати некако другачије. што је наравно код нас и могуће. На примјер тој некој рецимо Самији је било без везе да се одједном почне звати Клаудија, Мартина или тако некако, хахахаха! А имамо чак и кардинале, надбискупе, свећенике, теологе итд. који носе најразлачитија арапска имена а многи од њих су врло цијењени и свјетског гласа, На примјер језуити тамо међу Арапима на блиском истоку држе школе и сви учитељи и професори тамо по тим црквеним школама што их имају су уствари најчешће арапским језуитима - исусовцима, што је рецимо мало познато. А њихови, ти арапски језуитски теолози се потом ангажирају у разговорима и дијалозима с муслиманима и разним тим православним и докалцедонским блискоисточним арапским Црквама јер су стварно врло школовани а арапски језик им је матерњи. Имају их тамо од теолога и филозофа, правника и историчара па преко доктора медицине и астронома све до музичара, умјетника, сликара, архитекта  и техничара (пројектују Цркве и самостане или раде у црквеним уредима за колаудацију, одобравање истих) у том њиховом језуитском Реду.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Nit' sam Sofka, niti Kostana vec najlepsa Lela Jelenaaa  :cheesy: 

Eto moje ime potice od helios sto znaci Sunce...kazu da uvjek zracim bas poput Sunca...

Inace muska imena su mi nasa najljepsa David i Luka (ustvari ne znam jos sta znaci ime David)

a za zenska ne mogu da se odlucim, mozda ipak Ana, Marija, Sara, Anastazija...

umri prije smrti dok jos nije prekasno!!!

Подели на овим сајтовима

Михаило или Михајло (јевр. מיכאל, Мијхаел) је мушко библијско име.

Потиче из старохебрејског "Micha el": "mi-ka-el" у значењу "једнак Богу, ко је као Бог". (по једном значењу...које сам прочитао ..мисли се на "једино Бог" оданост Архангела Господу)

По јеврејском и хришћанском предању тако се зове први од седморице арханђела, који је победио Луцифера отеловљеног у облику аждаје.

Ово је такође и календарско, светачко име.

Гробна црква цара Душана на левој обали реке Бистрице недалеко од Призрена подигнута је у славу светитеља Михајла

Од овог имена изведена су имена Мијаило, Мијалко, Мијат, Мијо, Мијушко, Мика, Микаило, Микан, Мики, Микица, Мико, Миха и Михана.

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Иначе један наш презвитер, иначе и духовник наших верујућих спортиста заступа ово мишљење и да би требало деци давати имена са хришћанском иконотацијом.

И она имена која су данас хришћанска су некада била паганска - постала су хришћанска тек када их је неко од хришћана прославио...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Моје име Нина, како сам читала, је хебрејског порекла и значи милост или вољена ћерка. Има и Света Нина која је хришћанство пренела грузијском народу.  confused

Света Равноапостолна Нина.

0212_rolleyes

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Sofija je žensko ime grčkog porekla. Potiče od grčke reči „Sophia“, što znači „mudrost“, „znanje“, „veština“. Naziv filozofija ima isti koren reči....

0212_rolleyes

Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог.

Псал., 45:10

Подели на овим сајтовима

Ја не знам да ли Валентина има неко значење али је интересантно да ми је мајка дала то име и не знајући да се тај дан када сам се родила слави ђакон Валент confused

Тако да је мени рођендан и имендан али имам и моју заступницу Свету Валентину Палестинску 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Моје име Нина, како сам читала, је хебрејског порекла и значи милост или вољена ћерка. Има и Света Нина која је хришћанство пренела грузијском народу.  4chsmu1

Ima onaj vic o našoj braći Romima:

Zove Ciga svoju omiljenu radio emisiju :

-Je li druze, da mi pustis "NINU" od Dzeja?

-Oprostite g-ne, ali mi stvarne znamo koja je to pesma "Nina" od

DZeja. Mozete li malo da nam pomognete, da je zapevate?

-Moze, moze. "Nina nebuuuuuu, nina zemjiiiiiiiiii...."

amen

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Моје име Нина, како сам читала, је хебрејског порекла и значи милост или вољена ћерка. Има и Света Нина која је хришћанство пренела грузијском народу.  0110_hahaha

Ima onaj vic o našoj braći Romima:

Zove Ciga svoju omiljenu radio emisiju :

-Je li druze, da mi pustis "NINU" od Dzeja?

-Oprostite g-ne, ali mi stvarne znamo koja je to pesma "Nina" od

DZeja. Mozete li malo da nam pomognete, da je zapevate?

-Moze, moze. "Nina nebuuuuuu, nina zemjiiiiiiiiii...."

4chsmu1

amen

Подели на овим сајтовима

evo da vas sve pozdravim... ja sam Jelena -je žensko ime grčkog porekla (od Helena). Potiče od grčkih reči „Elene“, „Helene“, izvorno „hele“ u značenju „sjajna, blistava“. nova sam na forumu i nadam se da cemo se lepo druziti. 0110_hahaha

Добро нам дошла сјајна и блистава  amen 4chsmu1 0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Чуо сам да моје име значи човек који је јак као бог Марс. Наравно, римског је порекла и било је изузетно заступљено у Римској империји.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Александар!

Srpsko, hrišćansko nasleđe. Potiče iz grčkog “Alex(ks)andros”: alex(ks)o (zaštita) + aner, andros (muževan, muškarac).

Aleksandar je muško ime grčkog porijekla. Grčki Aléksandros znači "zaštitnik ljudi" (od alexein - braniti, i andros - čovjek ).

Иначе требао сам да се зовем Иван или Душан.Онда су моје сестре због Александра Ђорђевића тражиле име Александар да би могле да ме зову и Саша.Драго ми је што се зовем овако,мислим да је једно од лепших имена.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...