Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 0:19, GeniusAtWork рече

Ово је текст који је малочас подељен на једној фејсбук групи која позива на обуставу наставе у Србији. Одма' да кажем да не знам да ли је и колико је тачан. Наводно је написала нека наша која живи у Милану и чији муж је лекар тамо и има информације из прве руке о ситуацији у Италији.

Да не буде да ширим панику :)  на свакоме је да верује или не.

Линк

Expand  

...

On 13. 3. 2020. at 11:45, ИгорМ рече

Предпостављам да се ради о истом пацијенту о коме сада пишу и овде: 

RS.SPUTNIKNEWS.COM

<p>Њих двојица су за италијански лист „Коријера дела сера“ открили како им је то пошло за руком, преносе „Вечерње новости“</p> <p><strong>Мушкарац (38)</strong> је на...

Другарица из Италије (северни део) потврдила ми је о драстичним мерама које су тамо тренутно актуелне. Враћа их полиција кућама, ограничавају им кретање осим за баш неопходно (апотека, храна). Има доста млађих код којих је откривен висрус.

Морамо бити опрезни.

Expand  

...

"Nina iz Milana", "Balkanski info" i lakomisleni "Sputnjik" - sve ovo prosto zvuci pouzdano i provereno. :coolio:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 11:45, ИгорМ рече

Предпостављам да се ради о истом пацијенту о коме сада пишу и овде: 

RS.SPUTNIKNEWS.COM

<p>Њих двојица су за италијански лист „Коријера дела сера“ открили како им је то пошло за руком, преносе „Вечерње новости“</p> <p><strong>Мушкарац (38)</strong> је на...

Другарица из Италије (северни део) потврдила ми је о драстичним мерама које су тамо тренутно актуелне. Враћа их полиција кућама, ограничавају им кретање осим за баш неопходно (апотека, храна). Има доста млађих код којих је откривен висрус.

Морамо бити опрезни.

Expand  

Наравно да је излечен кад је strong. :D

3q385SR.png 

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 11:42, obi-wan рече

Један леп текстић везан за ово излуђивање паником и активирање најнижих нагона самоодржања. А ко воли да пасе храну сервирану и сажвакану од медијских гонича робова и слепо верује у све што чује на ТВ-у нека текстић радије прескочи.

Expand  

Јао бре, опет индивидуализам, декадентни свет данашњице и остало. Како не досади више?  :D 

Нико не тера никога да "живи у изолацији", него само да се уздржава од контаката док ово не прође.

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 12:09, GeniusAtWork рече

Нико не тера никога да "живи у изолацији", него само да се уздржава од контаката док ово не прође.

Expand  

Строги пост. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 12:08, ИгорМ рече

Иначе ФБ страница коју гађа тај линк више није доступна... 

Expand  

Да, сад видим. Зато сам и написао да треба увек бити опрезан код оваквих анонимних извора.

Подели на овим сајтовима

WWW.BUSINESSINSIDER.COM

Doctors in Hong Kong made the discovery after observing the first wave of discharged patients in the city.

People who recover from the novel coronavirus can still be left with substantially weakened lung capacity, with some left gasping for air when walking quickly, doctors in Hong Kong have found.

The Hong Kong Hospital Authority made the findings after studying the first wave of patients that were discharged from the hospital and had fully recovered from COVID-19.

Out of 12 people in the group, two to three saw changes in their lung capacity.

"They gasp if they walk a bit more quickly," Dr Owen Tsang Tak-yin, medical director of the authority's Infectious Disease Centre, told a press conference Thursday, according to the South China Morning Post.

"Some patients might have around a drop of 20 to 30% in lung function" after full recovery, he said.

While it's too early to establish long-term effects of the disease, scans of nine patients' lungs "found patterns similar to frosted glass in all of them, suggesting there was organ damage," Tsang said, according to the Post. "

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 12:13, Tanja M рече
WWW.BUSINESSINSIDER.COM

Doctors in Hong Kong made the discovery after observing the first wave of discharged patients in the city.

People who recover from the novel coronavirus can still be left with substantially weakened lung capacity, with some left gasping for air when walking quickly, doctors in Hong Kong have found.

The Hong Kong Hospital Authority made the findings after studying the first wave of patients that were discharged from the hospital and had fully recovered from COVID-19.

Out of 12 people in the group, two to three saw changes in their lung capacity.

"They gasp if they walk a bit more quickly," Dr Owen Tsang Tak-yin, medical director of the authority's Infectious Disease Centre, told a press conference Thursday, according to the South China Morning Post.

"Some patients might have around a drop of 20 to 30% in lung function" after full recovery, he said.

While it's too early to establish long-term effects of the disease, scans of nine patients' lungs "found patterns similar to frosted glass in all of them, suggesting there was organ damage," Tsang said, according to the Post. "

Expand  

И опет, ово се вероватно односи на оне опорављене од тешке клиничке слике. Тешко је поверовати да оних 80% са лакшим симптомима имају оштећење плућа након опоравка јер онда по дефиницији симптоми не би могли бити лакши.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 12:09, GeniusAtWork рече

Јао бре, опет индивидуализам, декадентни свет данашњице и остало. Како не досади више?  :D 

Expand  

Niko i ne prica o zivljenju u izolaciji fizicki gledano brate. Djogo ovde gadja sasvim drugi cilj.

Подели на овим сајтовима

WWW.INSIDER.COM

A woman died at home on Saturday in Naples, Italy, from the coronavirus. A local funeral home refused to take the body.

Kako su opremljene pogrebne službe kod nas? Kakve su procedure sahranjivanja obolelih od COVID 19? Da li će se služiti opela regularno ili kakve se mere preduzimaju i u ovoj službi?

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 12:31, Tanja M рече
WWW.INSIDER.COM

A woman died at home on Saturday in Naples, Italy, from the coronavirus. A local funeral home refused to take the body.

Kako su opremljene pogrebne službe kod nas? Kakve su procedure sahranjivanja obolelih od COVID 19? Da li će se služiti opela regularno ili kakve se mere preduzimaju i u ovoj službi?

Expand  

Није у питању ебола или куга. Вирус тешко може да побегне из ковчега. Евентуално су донекле изложени патолози и погребници. Опасност на сахранама могу бити живи, мртви тешко.

Подели на овим сајтовима

Všetko o koronavíruse. Čakajú nás ťažké mesiace | Bez výhovoriek 
Rozprávali sme sa so známym virológom Fedorom Čiamporom, ktorý nám prezradil špecifiká koronavírusu, čo môže Slovensko čakať v najbližších týždňoch, ako sa šíri a či sa ho zbavíme do Vianoc.  

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 11:42, obi-wan рече

``Страхом стада они се хране.

Један леп текстић везан за ово излуђивање паником и активирање најнижих нагона самоодржања. А ко воли да пасе храну сервирану и сажвакану од медијских гонича робова и слепо верује у све што чује на ТВ-у нека текстић радије прескочи.

"Није ми баш до краја јасна позиција прикупљања ресурса, забарикадирања у четири зида, чекања да радијација прође.

Expand  

Onaj grafikon na prethodnoj strani relativno jednostavno objašnjava zašto je bitno voditi računa:

flattening_the_curve_final.jpg

Izbegavanje kontakta sa drugima smanjuje rizik, te je svakako racionalno obaviti jednu veću kupovinu namirnica nego da svaki dan ideš u prodavnicu... što je naročito bitno za one koji su posebno rizični, a inače ne moraju da se viđaju sa drugima tj. za penzionere.

Takođe, ako nemaš nekog ko bi mogao da ti donosi namirnice, bilo bi dobro da "prikupiš resurse" da možeš da preživiš 14 dana jer ako si bio u kontaktu sa nekim ko je zaražen i (još uvek) nemaš simptome, mera je potpuna samoizolacija bar 14 dana (jer toliko treba najduže da se ispolje simptomi) pa ako ti nije ništa, onda nastavljaš dalje normalno. E sad nije da te neko proverava da li si u karantinu, ali bi bio neodgovorni kreten da ga se ne pridržavaš i da rizikuješ da širiš zarazu jer si ostao bez toalet papira... a mislim i da je krivično delo.

Da ne bude da racionalizujem neku svoju paranoju - idem svaki dan u prodavnicu jer i onako idem na posao, pa to odradim u povratku i nisam ništa uskladištio jer ako i budem u karantinu, imam ko će da za mene ode i pokupuje šta god treba i donese mi na vrata... ali nisu svi u takvoj situaciji, te gomilanje namirnica sa njihove strane nije nikakva paranoja, već racionalno ponašanje...

пре 56 минута, obi-wan рече

У реду, то је тај апокалиптични сценарио планетарног индивидуализма, али: зар нам није потребан други човјек, као Сунце, као хљеб, као вода, као вино? Чему живот у изолацији?

Expand  

Potreban nam je drugi čovek i niko ne planira nikakav "život" u izolaciji... u pitanju su relativno kratkotrajne mere prevencije.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2020. at 12:49, Avocado рече

Da ne bude da racionalizujem neku svoju paranoju - idem svaki dan u prodavnicu jer i onako idem na posao, pa to odradim u povratku i nisam ništa uskladištio jer ako i budem u karantinu, imam ko će da za mene ode i pokupuje šta god treba i donese mi na vrata... ali nisu svi u takvoj situaciji, te gomilanje namirnica sa njihove strane nije nikakva paranoja, već racionalno ponašanje...

Expand  

12:smeha:

Jes bre... tipa pokupili namirnica za 2+ meseca, to je bas racionalno. A tek kad malo popricas sa nekima - sve izbija racionalnos` iz njih. :smeh1:
A to sto su time neki drugi npr. ostali sasvim bez zaliha je tek prica za sebe.

Nego, ne znam ka` ce ta zabrana neka, pa da malo ne radimo, ja prvi ne bi is`o na pos`o jedno 2 nedelje. :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...