Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 32 минута, cloudking рече

i obavezno nosenje maski u zatvorenim prostorijama.

То је ретко где обавезно, само се препоручује. Поред тога, тиме си ефективно забранио фризере, козметичаре, ресторане, кафиће итд. 

Подели на овим сајтовима

Вирус је у Италији био присутан још у децембру. Раније је исто показано и у Шпанији и Француској.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-06-19/italy-had-coronavirus-in-sewage-as-early-as-december-study-says

Подели на овим сајтовима

Kineska kompanija “Sinovac Biotech Ltd” iz Pekinga objavila je prve pozitivne rezultate testiranja svoje vakcine na ljudima.

Vakcina “CoronaVac” podstakla je stvaranje antitela koja neutrališu korona virus kod više od 90 odsto učesnika studije dve nedelje nakon što su je primili.

Klinička studija je sprovedena u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Đangsu, na istoku Kine. Do sada su 743 zdrava učesnika stara 18-59 godina primila ili vakcinu u dva navrata, ili placebo.

Od tog broja, 143 dobrovoljca učestvuje u fazi I, kako bi se proverila bezbednost vakcine u čijoj je proizvodnji korišćen umrtvljen virus. Ostatak odraslih osoba učestvuje u fazi II, kako bi se ispitalo da će proizvodnja antitela biti podstaknuta nakon što se dva puta vakcinišu u roku od 14 dana, prenosi "Dejli mejl".

Portparol kompanije kaže da će grupa dobrovoljaca dobijati vakcinu u razmaku od 28 dana kako bi se proverilo da li se time povećava efikasnost.

- Faza I I II pokazuju da je “CoronaVac bezbedan (niko od učesnika nije imao neželjena dejstva) i da može da proizvede imunološki odgovor – kaže direktor kompanije “Sinovac” Vejdong Jin, ocenjujući da je reč o “značajnom dostignuću u borbi protiv kovida-19”.

Prema njegovim rečima, kompanija već gradi proizvodni pogon kako bi se spremila za početak proizvodnje u slučaju da dalja istraživanja daju uspešne rezultate i vakcina bude registrovana.

Prošle nedelje kompanija je saopštila da je sklopila partnerstvo sa Institutom "Butantan" iz Sao Paula kako bi započeli fazu III testiranja vakcine u Brazilu.

https://www.blic.rs/vesti/svet/dobra-vest-u-borbi-protiv-korone-ova-vakcina-je-kod-cak-90-odsto-ljudi-podstakla/kbel2bv

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Juanito рече

То је ретко где обавезно, само се препоручује. Поред тога, тиме си ефективно забранио фризере, козметичаре, ресторане, кафиће итд. 

Moja greska u terminologiji, lapsus... kad kazem obavezno zaprvo mislim na neki kolokvijalni izraz tipa "obavezno mora idemo na kafu sutra" a ne nesto sto treba da se zakonski regulise.
Dakle, edukacija gradjana da nose maske gde god i kad god mogu. 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, cloudking рече

Moja greska u terminologiji, lapsus... kad kazem obavezno zaprvo mislim na neki kolokvijalni izraz tipa "obavezno mora idemo na kafu sutra" a ne nesto sto treba da se zakonski regulise.
Dakle, edukacija gradjana da nose maske gde god i kad god mogu. 

Али едукација заснована на здравом разуму, не астрологији.

Краткотрајни контакти у затвореном простору (нпр. плаћање на каси), у којима нико не кашље и не кија и у којима се нико не дере или не пева, него прича нормалним тоном (те не избацује велику количну капљица и не формира аеросоли), су ниског ризика. 

Поред тога, знам да је тешко прихватити, ал има нас који добијамо паничне нападе под маскама после пар минута, јер не можемо да дишемо. А ситуација се погоршава с темепратуром. Знам, знам, егоистичне убице у покшају смо, ал само кажем.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Juanito рече

Поред тога, знам да је тешко прихватити, ал има нас који добијамо паничне нападе под маскама после пар минута, јер не можемо да дишемо. А ситуација се погоршава с темепратуром. Знам, знам, егоистичне убице у покшају смо, ал само кажем.

Ja tebe ovde potpuno razumem. Nemam problem sa maskom ali imam sa skučenim, zatvorenim prostorima.

пре 10 минута, Juanito рече

Краткотрајни контакти у затвореном простору (нпр. плаћање на каси), у којима нико не кашље и не кија и у којима се нико не дере или не пева, него прича нормалним тоном (те не избацује велику количну капљица и не формира аеросоли), су ниског ризика.

A ovo - prodavnica mi je baš problem. Kako ću znati da mi se niko neće iskašljati u lice dok prolazim ili stojim u redu pred kasom?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Branka62 рече

A ovo - prodavnica mi je baš problem. Kako ću znati da mi se niko neće iskašljati u lice dok prolazim ili stojim u redu pred kasom?

Не можеш знати сигурно, ал још мање смо сигурни у сезони грипа где много више људи кија и кашље (што због грипа, што због других вируса који цветају у то време), па смо све ове године преживљавали некако и прихватали да ће стотине хиљада широм света да умру сваке године од тога. Не поредим корону и грип клинички, то поређење ми је свакако глупо из сто разлога. Ал поредим логички и етички. А једини логичан закључак је да маске морамо носити и у сезони грипа, сваке године, ако их захтевамо сад - током лета, за овај вирус. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

Не можеш знати сигурно, ал још мање смо сигурни у сезони грипа где много више људи кија и кашље (што због грипа, што због других вируса који цветају у то време), па смо све ове године преживљавали некако и прихватали да ће стотине хиљада широм света да умру сваке године од тога. Не поредим корону и грип клинички, то поређење ми је свакако глупо из сто разлога. Ал поредим логички и етички. А једини логичан закључак је да маске морамо носити и у сезони грипа, сваке године, ако их захтевамо сад - током лета, за овај вирус. 

Da, možda /verovatno si u pravu. Biće da je problem sa prodavnicom samo "do mene". Grip, pa i nazeb, ne pamtim kada sam poslednji put imala - verovatno još u osnovnoj školi. Tako da o tome nisam mnogo ni razmišljala.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Branka62 рече

Biće da je problem sa prodavnicom samo "do mene".

То су често најгори проблеми...

пре 1 сат, Branka62 рече

Grip, pa i nazeb, ne pamtim kada sam poslednji put imala - verovatno još u osnovnoj školi.

Ја незебе имам често, тако рећи хронично. Но ништа озбиљно, само досадно. Грип нисам памтио до прошле године. У Холандији су се прехладе интензивирале баш онако. Не толико озбиљно (мада је било умерено озбиљних) колико учесталост. Због тога ме (код нас наравно, тамо је то немогуће) послали на комплетну вирусологију. Био сам позитивнан на IgG обе инфлуенце, ал ко што рекох, не сећам се да сам икада имао озбиљне симптоме који упућују на грип. И онда прошле године и ја и скво запатили грипчину. Највероватније сам је донео из Србије, прошле године је баш био неки јак сој. Сунце ти пољубим... Кад ми кажу корона је ”само” грип, ја гледам и не верујем. ”Само” грип?! Ја нисам могао данима на ноге, кренуло мало и на плућа, чак ми и Холанђанин преписао антибиотик, то онда говори да су се уплашили. Тамо је антибиотик једно велико не. Она је дословно у једном тренутку изгубила свест од ослабљености... На крају се испоставило да смо имали озбиљан недостатак витамина D што је урнисало имунитет. Мени негде на средини између ”скоро немаш” и ”имаш довољно”, а њој на ”скоро немаш”. Након терапије витаминима годину дана није било озбиљне прехладе, након неколико година константног прехлађивања. Узимајте, људи, витамин D током зиме, а и целе године ако сте негде одакле је Сунце побегло. 

Тако је било до пандемије короне. Затвореност у кући и драстично умањено кретање и дружење с људима су ми поново ослабили имунитет (да, психа утиче на имунитет, за ове што мисле да су размажени сви који неће да седе кући јер рекли стручњаци) и пре три седмице сам имао нешто са високом температуром.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Juanito рече

Вирус је у Италији био присутан још у децембру. Раније је исто показано и у Шпанији и Француској.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-06-19/italy-had-coronavirus-in-sewage-as-early-as-december-study-says

Imagine my shock.... Kinezi su lagali.....WHO ih je stitio dok lazu..

A svi ostali "teoreticari zavere" koje je WHO brendirao tako, koji su tvrdili da virus svetom kruzi od novembra.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Juanito рече

. Тамо је антибиотик једно велико не. Она је дословно у једном тренутку изгубила свест од ослабљености... На крају се испоставило да смо имали озбиљан недостатак витамина D што је урнисало имунитет. Мени негде на средини између ”скоро немаш” и ”имаш довољно”, а њој на ”скоро немаш”.

Uzgled tvoja devojka je tamnoputa, njoj je mnogo teze da dobije potrebne kolicine vitamina D u zemaljama kao sto je holandija.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...