Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

20 minutes ago, cloudking said:

Ako u toku dana dodjem 100 puta  u kontakt sa virusom i 50 puta operem ruke, onda postoji verovatnoca da cu 50 puta svoja usta da izlozim virusu.

Sve jedno je da li ih izlozis 100 puta ili 1. Verovatnoca da se zarazis je ista uvek kada se izlozis virusu ako gledamo cisto statisticki.
Realno verovatnoca da se zarazis zavisi od dva faktora: koja je kolicina virusa kojoj si se izlozio i koliko je jak tvoj imunitet, a ne koliko puta si se izlozio.

Da pranje ruku radi kako ti zamisljas osobe obolele od OCD nikada ne bi dobile grip.

Pa da. Otkud to? Zar ne bi trebalo da bude manji zbog rasta "prosecne temperature" kao sto si tvrdio pre samo jedne strane ovog foruma?

Broj zaraznih od korone jeste veci, i uvek je bio veci jer postoji oko 50 % nedetektovanih asimptomaticnih slucajeva kao sto sam napisao.

prati fabulu.....

Da sad uopste i ne zalazimo u to da trenutno niko ne zna zasigurno da li ce visoke temeprature zaista  usporiti koronu ili nece, kad kazem niko mislim na glupe naucnike ne mislim na tebe, posto si ti sto posto znas zasigurno

Dao sam ti jedan rad od nekih 50-tak koji kazu da ce to biti. Ja nisam izvukao to iz sesira vec iz naucnih radova. Naravno ti radovi nisu jos uvek Peer Review, jer je naucni proces jako strog i za peerreview moras da sacekas malo.

plus, ako se korona  i uspori kad naidju tople temperature to nece biti zbog toga sto se virus "teze prenosi" nego zbog toga sto ljudi imaju drugacije navike kad je toplo vreme koje su manje pogodne zarazavanju, kao na primer, vrlo malo provedenog vremena u zatvorenim neprovetravanim prostorijama i cesci boravak na otvorenom. 

Ne znam zasto si iskljuciv, ali to je svakako jedan od faktora( sto si ti spomenuo). Ali je i ovo o cemu ja pricam. Ja sam ti dao naucni rad (jedan) a iams ih jos desetak, u svakom od tih radova ucestvuje po 10tak naucnika, naravno niko od njih nece da kaze znamo 100 % ali u radu jasno pokazuju da je korelacija jaka, a njima naucni integritet ne dozvoljava da tvrde nesto sto % dok nije peer revieowano, ali za to treba da sacekamo.

Npr, ako neko kine i u vazduhu ostavi respiratorni virus - a imas uv zracenje visoko leti, taj virus ce mnogo brze da crkne i mnogo ce manje ljudi da ga pokupi nego zimi, kada nemas UV da ga ubije. Ne znam sta je tu kontraverzno to je zvanicna nauka..........A ti se ponasas u ovoj konverzaciji kao da diskutujes sa nekim kreacionistom koji tvrdi nesto o biologiji jer mu je rekao jedan matematicar........

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, cloudking said:

I na kraju, ova tvoja prica "sto da peres ruke 20 puta kad mozes 21. put da se zarazis ti je  I-DEN-TI-CNA prici "sto se hranis zdravo, trcis i treniras kad moze da te zgazi autobus na pesackom"

Pa hranim se zdravo trcim i treniram da zivim lepo i budem zdrav u slucaju da me ne zgazi autobus.... ne vidim sta je netacno u recenici gore, onaj ko se hrani zdravo ima jednake sanse da ga zgazi autobus kao onaj ko se ne hrani. Uostalom ako se hranim zdravo treniram, zivim lepo, vece su sanse da prezivim ako me zgazi autobs nego ako sam pusac koji jedva dise. Stvarno glupavo poredjenje...

Normalno da cu da perem ruke kada pipam gelendere, nije jedino korona na tom gelenderu ali je korona ono sto me najmanje brine. Zapravo (zvuci smesno) ali pranje ruku pomaze od korone i ostalih respiratornih patogena tako sto ne izlazes organizam drugim patogenima i time oslabljujes svoj imuni odgovor na koronu. Sa koronom si sigurno dosao u kontakt do sada, ako mislis da nisi, onda se varas. Samo je tvoj imuni odgovor to odmah ocistio. Da si prao ruke ne bi smanjio verovatnocu da dodjes u kontakt sa koronom ali si smanjio verovatnocu da ti imuni odgovor bude slab.

Vec sam ti pricao o tome, nije isto kada te napadne samo korona ili kada te napadne grip i korona istovremeno. Nije isto kada te napadne jedan covek i kada te napadnu dvojica. Valjda je to jasno...

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, haveaniceday said:

Broj zaraznih od korone jeste veci, i uvek je bio veci jer postoji oko 50 % nedetektovanih asimptomaticnih slucajeva kao sto sam napisao.

prati fabulu.....

ne broj nego rast. Rast je krenuo da opada nakon onih mera a poceo da raste nakon ukidanja mera... nidje veze s temperaturom koja je za sve vreme konstantno rasla... doduse malo, ali je  opet rasla.

5 minutes ago, haveaniceday said:

Sve jedno je da li ih izlozis 100 puta ili 1. Verovatnoca da se zarazis je ista uvek kada se izlozis virusu ako gledamo cisto statisticki.
Realno verovatnoca da se zarazis zavisi od dva faktora: koja je kolicina virusa kojoj si se izlozio i koliko je jak tvoj imunitet, a ne koliko puta si se izlozio.

pa ja nemam mikroskop u ocima pa da znam dal je to sto sam pinuo bilo puno virusa ili je bilo samo malo... ja sam resio da se ponasam kao da je sve sto pipnem puno virusa, sto znaci cesto perem ruke. I dalje ne mogu da shvatim zasto je to pogresno...?

I drugo pitanje, zasto je libertarijancima i ostalim desnicarima toliko ispod casti da nosite maske i postujete te preporucene mere, jel to neki alfa muzjak kompleks il nesto tog tipa? :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, haveaniceday said:

Stvarno glupavo poredjenje...

trt:

11 minutes ago, haveaniceday said:

Uostalom ako se hranim zdravo treniram, zivim lepo, vece su sanse da prezivim ako me zgazi autobs nego ako sam pusac koji jedva dise.

Ako nosis masku i redovno peres ruke imas manje sanse da dodjes u kontakt sa koronom a samim tim i manje sanse da se zarazis

Vidis da nije glupavo.

Na kraju se sve vodi na verovatnocu

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, cloudking said:

Ako nosis masku i redovno peres ruke imas manje sanse da dodjes u kontakt sa koronom a samim tim i manje sanse da se zarazis.

Ne, nemas. Ne razumes sansu. Kada bacas novcic sansa ti je uvek 50 : 50. da pogodis glavu ili pismo, bude nekad 51:49, zbog odredjenih statistickih anomalija ali uvek je oko 50 :50.

Tako isto sa koronom su ti same statisticke sanse uvek kada dodjes u kontakt sa koronom - da se zarazis. Bilo da si dosao prvi put ili 100ti ili 1000ti put. Isto kao sto su ti sanse da pogodis glavu ili pismo bilo da si bacio novic jedan put, 100 puta, 1000 puta.

Pitaj zenu da ti objasnui statistiku znam ja da si ti umetnicki tip. :P A ako ona nije sigurna neka proveri :)

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, cloudking said:

I drugo pitanje, zasto je libertarijancima i ostalim desnicarima toliko ispod casti da nosite maske i postujete te preporucene mere, jel to neki alfa muzjak kompleks il nesto tog tipa? :D

Kome je ispod casti sta lupetas? Ja licno nosio masku, oces selfi?

Подели на овим сајтовима

nista ne kapiras.

ti ces danas da dodjes 1000 puta  u dodir sa koronom a ja cu danas da dodjem 15 puta  u dodir sa koronom. Ko ima vece sanse da se zarazi?

Ne, ne ... cekaj da ti objasnim na nacin koji ces da razumes:
Ti ces danas da sretnes 1000 crnaca a ja cu da sretnem 15 crnaca, ko ima vece sanse da bude opljackan :D:D:D 

• Оплаках :)) 1

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking said:

nista ne kapiras.

ti ces danas da dodjes 1000 puta  u dodir sa koronom a ja cu danas da dodjem 15 puta  u dodir sa koronom. Ko ima vece sanse da se zarazi?

Ne, ne ... cekaj da ti objasnim na nacin koji ces da razumes:
Ti ces danas da sretnes 1000 crnaca a ja cu da sretnem 15 crnaca, ko ima vece sanse da bude opljackan :D:D:D 

Imamo iste. Kapiram odlicno. :)
Ako ja bacim novcic 15 puta  a ti bacis novcic 1000 puta imamo iste sanse da pogodimo sta ce da padne.
ako ja dodjem u kontakt sa koronom 15 puta ti dodjes u kontakt sa koronom 100 puta iste su nam sanse da se zarazimo.
Sansa se ne povecava sa brojem izlaganja.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, haveaniceday said:

Imamo iste. Kapiram odlicno. :)
Ako ja bacim novcic 15 puta  a ti bacis novcic 1000 puta imamo iste sanse da pogodimo sta ce da padne.
ako ja dodjem u kontakt sa koronom 15 puta ti dodjes u kontakt sa koronom 100 puta iste su nam sanse da se zarazimo.
Sansa se ne povecava sa brojem izlaganja.

Pa sto si onda nosio masku? :D

Подели на овим сајтовима

Just now, cloudking said:

Pa sto si onda nosio masku? :D

Da ne prenosim virus drugima ako ga imam.
Ne smanjuju maske tvoju sansu da se ti zarazis, vec tvoju sansu da zarazis druge.

Populacije gde svi nose maske imaju manju stopu zarazenih jer kada neko kine u masku a ima virus ne zarazi pet coveka kao onaj ko nije imao masku.

Подели на овим сајтовима

35 minutes ago, cloudking said:

Da uzmem daljinski i iskljucim dokumentarac koji si mi pustio da mi pokazes kolko su libertarijanci zapravo kul,

Корона је уживање према ономе што би те задесило 0703_read

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, haveaniceday said:

Ne smanjuju maske tvoju sansu da se ti zarazis, vec tvoju sansu da zarazis druge.

pa ja ti to pricam sve vreme. 
Posto ne znamo ko ima  ko nema koronu, najbolje je da SVI nose maske... al jbg, ljdima smeeeta, nezgooodno im... a neki vade i statistike odma :D

Nisi mi odgovorio na onaj misaoni eksperiment sto sam te pitao a bas se odnosi na ovo sto si napisao. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking said:

Nisi mi odgovorio na onaj misaoni eksperiment sto sam te pitao a bas se odnosi na ovo sto si napisao. 

Evo sda sam se vratio, napisao si ga posle onog posta pa sam propustio.. bas sam se pitao gde je :)

Zamisli da ja imam koronu. Asimptomaticni slucaj. Nemam pojma da sam zarazen.
ako bih ti dosao u kucu, da li bi imao problem da se rukujes sa mnom, da se izljubimo ko ljudi kad se vidimo posle dugo vremena, da pijemo kafu zajedno, da ti se hvatam za prekidace svetla kad krenem u wc kao i za kvake svih vrata na putu do tamo. Da uzmem daljinski i iskljucim dokumentarac koji si mi pustio da mi pokazes kolko su libertarijanci zapravo kul, da ti pomilujem dete po kosi i pozdravim sa ocem i sa majkom. Da li bi na kraju takvog dana uopste bio zabrinutiji nego sto bi bio da ti nisam uoposte dosao u kucu?

Drugi scenario je da je takodje imam koronu, takodje ne znam da je imam ali sam odlucio da budem "odgovoran" i dok traje ova epidemija ja sam smanjio kontakte. Sto znaci da ako me pozoves da dodjem kod tebe ja  ili necu doci uopste  ili cu doci noseci masku, ne pozdravljjujici se i ne ljubeci i sa kim. Ne bih ti ulazio u kucu nego bi smo pili kafu u dvoristu. 

koji od ova dva scenaria pruza vecu zastitu od korone  i bolju prevenciju od njenog sirenja?

Cilj nije ni bio da ne izlozimo ljude uopste koroni nego da nemamo prevelik broj obolelih u kratkom vremenskom periodu. To da ce svi od nas kasnije ili pre da dobiju koronu - to je sudjeno. Da li ce to biti preko vakcine, ili kroz druge... to je samo pitanje. Nadam se da to shvatas. Imaces stabilan Ro oko 1 celog leta, i onda ce najesen da krene opet jovo-nanovo.

Zato bolje prati razvoj vakcina kao ja i budi optimistican kao ja ( a imas i zasto) jer ce vakcine da nas spasu. :) Padali bi doktori od gripa i imali bi pucanje sistema svaki put kada je sezona girpa da nema vakcina. Ionako su (verovao ili ne ) zimi skoro svi evropski sistemi na minut do 12.

U prvom slucaju je veca sansa, jer me izlazes vecoj kolicini virusa( poljubac je veca kolicina virusa nego sedenje jedan do drugog )
Drugi slucaj ne vrsi prevenciju ali usporava sirenje korone svakako.
U svakom slucaju, koroni ces da budes izlozen kad tad.

Подели на овим сајтовима

34 minutes ago, haveaniceday said:

U svakom slucaju, koroni ces da budes izlozen kad tad.

Ali bolje redje nego cesce?

Ili si i dalje  u fazonu da imas iste sanse da se zarazis i ako putujem gradskim prevozom i ako svuda ides iskljucivo svojim kolima?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...