Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

WASHINGTONPOST.COM

Simulacije širenja virusa bez i sa karantinom..Cilj je usporiti širenje virusa.

RS.N1INFO.COM

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će podneti ostavku u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 Vlade Srbije u...

"On je objasnio da je protiv zatvaranja škola na nekoliko nedelja zato što bi se u suprotnom deca na nastavu vratila u trenutku kada se očekuje da epidemija bude na vrhuncu.

Kon je dodao da je mera za koju se on lično zalaže zatvaranje obrazovnih institucija do kraja školske godine, posle čega bi trebalo organizovati letnju školu i nadoknadu nastave."

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, jovanstanic рече

Možda bi to trebalo da uzmu u obzir ljudi koji boluju od dijabetesa i hipertenzije kao i oni koji bi koristili brufen ako imaju sumnju da su zaraženi koronom.

Стари људи а и млађи често болују од обе болести. Имаш поплаву разних лекова против прехладе на бази ибуруфена, верујем да скоро свко има по неки. У комбинацији са лековима који подижу АЦЕ-2 ово се могло очекивати. Бечка информација говори о грипу. Несторовић је споменуо 250 мртвих дневно од грипа у децембру.

Управо сам покренуо  "теорију" завере. Праштајте, нисам могао да се суздржим.

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Србољуб+ рече

Стари људи а и млађи често болују од обе болести. Имаш поплаву разних лекова против прехладе на бази ибуруфена, верујем да скоро свко има по неки. У комбинацији са лековима који подижу АЦЕ-2 ово се могло очекивати. Бечка информација говори о грипу. Несторовић је споменуо 250 мртвих дневно од грипа у децембру.

Управо сам покренуо  "теорију" завере. Праштајте, нисам могао да се суздржим.

Није то никаква теорија завере. Просто је. Не користите ибупрофен уопште током епидемије. Тачка. Пијте лекове на бази парацетамола ако вам требају (бол, висока температура). Они који узимају проблематичне лекове за крвни притисак и дијабетес морају да се консултују са својим лекарима. У Немачкој су лекари имали скоро састанак поводом тога, претпостављам да ће сви наши пре или касније бити обавештени ако већ нису. Немојте бре људи да де зајабавате више, очију вам. Значи каква завера, какви бакрачи, а и да јесте некаква завера, то не мења ситуацију за болеснике. И ибупрофен, а нарочито ти остали лекови имају своје место, само је јако несрећна ситуација да се изгледа не слажу баш добро с овим (и слични вирусима). Ако већ не можете помоћи, помолите се за своје ближње ако сте Хришћани. То је све. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Милошевич рече

Има ли разлике између АЦЕ2 и АЦЕ? Пијем Прилинду с времена на време због притиска, да ли је могуће да би ме то ставило у неку ризичну групу? :unbelieveble::(

Питај лекара који ти је преписао. Искрено и без увијања, ситуација је генерално (не обавезно за тебе) зајебана. Ако не пијеш лекове, у ризичној си групи јер ће ти може скочити притисак што може погоршати симптоме инфекције. Ако пијеш, у ризичној си групи јер можеш можда побољшати подлогу за вирусну инфекцију. Али само искусни лекар може ту нађи прави баланс и дати препоруку. То су учили и то им је посао. Поред тога, сваки човек је јединствен, а тебе најбоље познаје лекар који те је пратио. Без панике. Помолиш се, смириш се и зовнеш лекара. Немој нипошто да идеш, зови га телефоном. 

Подели на овим сајтовима

Ево неки статистички детаљи везани за Норвешку. Погледајте узраст заражених вирусом...

Данас 15 марта норвешка према извештају има 3 смртна случаја, док је 13ог марта био само један смрт. случај...

Ево па погледајте:

Узорак од  COVID-19 - петак 13и мaрт 2020

Ажурирани детаљи:

На основу информација о случајевима достављеним Министарству норвешког институата Јавног Здрвља

• Укупан број оболелих 750, од којих 131 случај је био регистрован  у току 12ог Марта 2020.
  • Један смртни случај пријављен.

Годиште и пол заражених:

Просек година кад се уземе сваукупан број је 46.2 година,  35.3 % су ЖЕНЕ  and 64.7 % су МУШКАРЦИ.

Годиште

Број позитиних налаза на вирус

0-9 years

6

10-19 years

28

20-29 years

69

30-39 years

118

40-49 years

190

50-59 years

231

60-69 years

78

70-79 years

22

80-89 years

3

90-99 years

5

Место где су људи заражени - Норвешка/иностранство

Од укупног броја 156 особа је инфицирано у Норвешкој, 535 особе су заражене у иностранству тј. путујући изван Норвешке од тога 59 случајева још нису готови тј. врше се претраге у лабараторијама...

WWW.FHI.NO

Here is a selection of data from the daily status reports about coronavirus disease (COVID-19) in Norway.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

...

Ма ја то скроз самоиницијативно, понекад имам те епизоде које трају пар дана, па неко време пијем лек. Хипертензију немам, али ми је лакше било да се решим тегоба и да не мислим, па сам на своју руку узео да пијем. Али од данас дефинитивно више не... :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Милошевич рече

Ма ја то скроз самоиницијативно, понекад имам те епизоде које трају пар дана, па неко време пијем лек. Хипертензију немам, али ми је лакше било да се решим тегоба и да не мислим, па сам на своју руку узео да пијем. Али од данас дефинитивно више не... 

Па ето, онда извуци поуку из овога да више не узимаш самоиницијативно тако озбиљне лекове. :)

Можда су тегобе због анксиозности, па кад ово прође, можда можеш да потражиш помоћ. Ја јесам. Имао сам тегобе, сви налази са срцем и притиском уредни. Испоставило се да је све због анксиозности. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Па ето, онда извуци поуку из овога да више не узимаш самоиницијативно тако озбиљне лекове. :)

Можда су тегобе због анксиозности, па кад ово прође, можда можеш да потражиш помоћ. Ја јесам. Имао сам тегобе, сви налази са срцем и притиском уредни. Испоставило се да је све због анксиозности. 

Причај ми о томе  :D 5 пута за годину дана код кардиолога, сваки пут је дијагноза ДНВ :D Мислим да сам га последњи пут изнервирао и да је био у фазону да ме неће примати више :D
За АЦЕ инхибиторе сам мислио да су поприлично безазлени лекови, за разлику од, лупам, бета блокера, па сам Прилинду и пио мислећи да сам безбдан што се тиче контраиндикација. Али нема, луда глава је луда глава. :(
Прилично озбиљно делује ово истраживање, с обзиром на то да знам дооооста старијих људи који морају да пију управо такве лекове за притисак, није ми уопште лепо легло ово што сам прочитао. Контам да треба да прође мало времена да се организам ишчисти од присуства лека, па да не размишљам, али свакако ово су вести које терају да се дооообро размисли о свим факторима ризика. 

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Juanito рече

Није то никаква теорија завере. Просто је. Не користите ибупрофен уопште током епидемије. Тачка. Пијте лекове на бази парацетамола ако вам требају (бол, висока температура). Они који узимају проблематичне лекове за крвни притисак и дијабетес морају да се консултују са својим лекарима. У Немачкој су лекари имали скоро састанак поводом тога, претпостављам да ће сви наши пре или касније бити обавештени ако већ нису. Немојте бре људи да де зајабавате више, очију вам. Значи каква завера, какви бакрачи, а и да јесте некаква завера, то не мења ситуацију за болеснике. И ибупрофен, а нарочито ти остали лекови имају своје место, само је јако несрећна ситуација да се изгледа не слажу баш добро с овим (и слични вирусима). Ако већ не можете помоћи, помолите се за своје ближње ако сте Хришћани. То је све. 

Нико се овде не з....  и нема потербе за псовкама.

Ибупрофен се деценијама користи (чак мислим да је једно време био повучен). Рекламирају се лекови са ибупрофеном против прехладе (инфекција корона ваирусом) а по овом испада да потпомажу развој вируса. Говори се да су угрожени болесници са дијабетесом и високим притиском, а испада да су угрожени због лекова које пију. 

Слично је и нистатином који се и даље преписује за смањење холестерола а постоје озбиље студија који показују колико је штетан.  

Зар је требало да дође до оволиког броја умрлих и овакве кризе да сазнамо за повезаност АЦЕ-2 и вируса?

Што се тиче терапија и лекара исправно сте рекли. Нисам сигуран којом брзином ће се ова информација проширити. Главни извор информација о лековима за лекаре су семинари које организују фармацеутске компаније.  Ево видећемо да ли ће неко јавно рећи да треба избегавати неке лекове. Несторовић је пре неколико дана споменуо да изгледа да они са повећаним АЦЕ-2 имају тежу клиничку слику.

Ураву сте молитва, молитва и опет молитва.

Додао би и информисаност.

• Свиђа ми се 1

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

Ево прегледна мапа са свим детљима о тренутном стању у Италији:

OPENDATADPC.MAPS.ARCGIS.COM

Као и мапа са податцима на глобалном нивоу:

EXPERIENCE.ARCGIS.COM

Па кога занима може да погледа...

Подели на овим сајтовима

Coronavirus entry point[edit]

ACE2 receptors have been shown to be the entry point into human cells for some coronaviruses, including the SARS virus.[10] A number of studies have identified that the entry point is the same for SARS-CoV-2,[11] the virus that causes COVID-19.[12][13][14][15]

This might lead some to suggest that decreasing the levels of ACE2, in cells, might help in fighting the infection. However, ACE2 has been shown to have a protective effect against virus-induced lung injury by increasing the production of the vasodilator angiotensin 1–7.[16] In fact, the interaction of the spike protein of the virus with the ACE2 induces a drop in the levels of ACE2 in cells,[10] possibly inducing lung damage. In other words, the relation between ACE2 and severity of infections due to coronavirus is paradoxical and difficult to predict. Furthermore, the available (AT1R) blockers or Angiotensin II receptor blocker, such as losartan, have been shown to increase the amount of ACE2, plausibly facilitating the infection. As such, claims that available AT1R blockers can help in curing COVID-19 need to be tested by datamining of clinical patient records.[17] Suggestions that high dosage of Vitamin D, which has been shown to increase expression of ACE2 in cells,[18] could be effective in fighting the infection suffer from a similar paradox. A possible way of combating the infection could be the injection of soluble ACE2 into the blood stream which will have the twofold effect of competing with cellular ACE2, preventing the attachment of the virus to non-infected cells and replenishing ACE2 in infected cells.[19]

Alternative studies have suggested a close co-morbidity link between hypertension and heart disease and COVID-19 which may be related to these patients normally being prescribed ACE inhibitors, increasing the availability of ACE2 sites for the virus to infect cells. 

Ако сам схватио ишта.... Није ова хемија за мене, само ме збуњује :((  
Пише и ово - ACE2 is not sensitive to the ACE inhibitor drugs used to treat hypertension.[9]
Шта му дође ово, да АЦЕ инхибитори не мењају присуство АЦЕ2 у организму??? Мастери хемије, може консултација?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...