Jump to content

Свастика у раном хришћанству

Препоручена порука

пре 5 минута, Аристарх рече

да, тако пише на овај Руски сајт, иако не помињу неку мису да сам ја на брзину успео да видим. Иако не могу да пронађем ову фрексу коју су руси користили да тумаче то кроз Хришћанство. Али знам да је контра аргумент кориштен када је упоређена са Цезаром и другим познатим реторичарима. Јер је та форма руке, била симбол реторике. Чак је има и код Микеланђела кад црта стварање Адама кроз реч Божију, Бог и Адам се скоро додирују са кажипрстом, тј. симболом реторике.

Сродна слика

3404.JPEG

Морам тражити да ли је баћушка гдје коментарисао ову свастику 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Ovaj pristup sveštenstva RPC i odnos prema vjerujucim Ruske staroobrednicke crkve mi je malo nejasan, smatraju ih doslovice nepravoslavnim. Ono što me najviše intrigira je fakt da je začetnik te jedinstvene staroobredne crkve Амвросије Папа-Георгополи (1835—1840); dabrobosanski mitropolit, vidim da postoji dosta tzv. nekanonskih staroobrednih crkvi i nekakvog igrokaza. Јединствена је само ова црква  митрополита Корнилија Титова која је у дијалогу са Московском патријаршијом и вуче коријене од те Бјелокриницке епархије коју је овај митрополит дабробосански канонизован у РПСЦ основао.

Јеси чуо Кирила, он каже да не постоје догматски проблеми учења, само две различите форме које симболизују исту ствар. Он каже да су они прогнани због реформе коју нису испоштовали, првенствено јер је Цар одредио да се испоштује, па их је схватио као неку опозицију и зато су страдали и бивали протерани. Старообредна Црква постоји преко 350 година, као што каже Кирил, она не може да буд еоснована 1835-те године.

Не, једина права Црква Руска је Кирила Московског, наследника оне од Кнеза Владимира, старообредници су тренутно у расколу неком као... А то што се Дух Свети обнавља је већ друга ствар. Морамо да се модернизујемо иначе не би требали сабори и васељена не би имала смисла... Тада би Хришћани постали нешто најприближније јеховним сведоцима, који само чекају крај света не схватајући контекст речи, апостола на тему краја времена и света0703_read. Јер само тада логички посматрано Дух свети нема потребе да се обнавља сем кроз пророке о одлагању тог коначног краја...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Ово је супер објаснио, и Аја Софија има свастике од времена изградње. По њему, Свастика симболише крст а њен изглед је симбол откупа греха који је Христ направио за човечанство када је страдао на крсту пре васкрсења.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Аристарх рече

Јеси чуо Кирила, он каже да не постоје догматски проблеми учења, само две различите форме које симболизују исту ствар. Он каже да су они прогнани због реформе коју нису испоштовали, првенствено јер је Цар одредио да се испоштује, па их је схватио као неку опозицију и зато су страдали и бивали протерани. Старообредна Црква постоји преко 350 година, као што каже Кирил, она не може да буд еоснована 1835-те године.

Не, једина права Црква Руска је Кирила Московског, наследника оне од Кнеза Владимира, старообредници су тренутно у расколу неком као... А то што се Дух Свети обнавља је већ друга ствар. Морамо да се модернизујемо иначе не би требали сабори и васељена не би имала смисла... Тада би Хришћани постали нешто најприближније јеховним сведоцима, који само чекају крај света не схватајући контекст речи, апостола на тему краја времена и света0703_read. Јер само тада Дух свети нема потребе да се обнавља сем кроз пророке о одлагању тог коначног краја...

Равноапостолних књаза Владимира кијевског и књагини Олги

пре 10 минута, Аристарх рече

Не, једина права Црква Руска је Кирила Московског, наследника оне од Кнеза Владимира, старообредници су тренутно у расколу неком као.

Оно што мене мучи је однос патријарха Кирила према његовој каноничној територији Светој Кијевској Руси и Галицији.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Оно што мене мучи је однос патријарха Кирила према његовој каноничној територији Светој Кијевској Руси и Галицији.

На шта мислиш конкретно?

Сад на последњем Сабору је дефинисан став према Украинском питању тако да се Црква у Кијеву рехабилитовала донекле од Украинских националиста и других Цркви. Имају пола-пола верника по статистикама у Украину. Час су Руси мало горе, час Украинци. Али суштински број православних је опао за неких 20% и то вероватно због миграције пар милиона руса у Русију и још толико украинаца у Пољску и Америку.

Кирил сада има од Руске Думе милијарде евра (читао сам у новине) да изгради комплекс у Москви за ново седиште РПЦ. За Украину и Казакстан тек треба неку помћ ваљда да добију... То индиректно значи да је одустао од краја света:)који је најавио ако се Руси не покају, то је рекао пар дана након што су јеховини сведоци забрањени законом у Русију због шпијунаже за неке западне земље и радикалног односа према верницима.

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

Реченица од 03:14, треба бити оно што ће запитати Зизјуласове сљедбенике у нашој Цркви, Грци, изузев Антиохије и Јерусалима за мене не представљају никакав православни ауторитет данас.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аристарх рече

То индиректно значи да је одустао од краја света:)који је најавио ако се Руси не покају

Са тим питањем сам се бавио у овој теми, са теолошког аспекта

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Аристарх рече

Украинских националиста

Pravi ukrajinski nacionalisti, za razliku od nacista i fašista, većinom su vjernici UPC-MP malim dijelom revitalizirane "KP"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...