Jump to content

Свастика у раном хришћанству

Препоручена порука

@Аристарх

Не знам за књигу, Свјатејши патријарх је био предсједник одјела за дијалог са старобредничком црквом

Подели на овим сајтовима

@بسم الله الرحمن الرحيم нашо сам овде, По русима се тек из времена монофизиста помиње појам са колико прстију се човек осењује. Наводе се да се два прста користе од 5-ог века када је дефинисана двојна природа Исуса Христа. А у 893 годину, да се Несторијанци и Православци осењују са два прста по неким историјским документима.... Након крштења Кнеза Владимира, прво Грци крећу да се крсте са три прста па онда и Руси касније, а ова проклетства која су Руси користили, су преписана од Грка...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аристарх рече

@بسم الله الرحمن الرحيم нашо сам овде, По русима се тек из времена монофизиста помиње појам са колико прстију се човек осењује. Наводе се да се два прста користе од 5-ог века када је дефинисана двојна природа Исуса Христа. А у 893 годину, да се Несторијанци и Православци осењују са два прста по неким историјским документима.... Након крштења Кнеза Владимира, прво Грци крећу да се крсте са три прста па онда и Руси касније, а ова проклетства која су Руси користили, су преписана од Грка...

Prokletstva, to me podsjeti na  pokojnog arhimandrita RPCZ Antonija, što po odlasku iz Kanade reče: " Idem i molite se, sigurno će me ubiti". Tako je i on 93' govorio da su Grci anatemu i izopštenje uveli radi bluda u svojoj crkvi.

Подели на овим сајтовима

Нисам ово испратио са старовеницима у Кремљ. Али сад капирам што сам ову књигу где се то помиње, добио на поклон пре годину дана... Вероватно се спрема залечење тог раскола. или им је Путин уз благослов Кирила, као грађанима русије дао право да у један од храмова у Кремљу имају службу...

Погледај на овај снимак рецимо, пре неколико месеци сам га видео и збунио ме... Кирил се крсти са три прста, али касније кад осењује хлеб, делује да то ради као ови староверници

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аристарх рече

Нисам ово испратио са старовеницима. Али сад капирам што сам ову књигу где се то помиње, добио на поклон пре годину дана... Вероватно се спрема залечење тог раскола...

Погледај на овај снимак рецимо, пре неколико месеци сам га видео и збунио ме... Кирил се крсти са три прста, али касније кад осењује хлеб, делује да то ради као ови староверници

Tај раскол је много блажи, но овај са Зизјуласовим новотарцима.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

@Аристарх  У овом видеу има много Зоранове анти-Лохијеве идеологије, видим ја гдје он налази утемељење 

не познајем ја Зорана ван Форума, да бих потврдио. Али верујем да ради у интересу СПЦ са своје стране. абрамовић напада Атанасија, Амфилохија и Иринеја. А Ђуровића ако гледамо хронолошки, прво кроз медије теолошки, нападају Атанасије и Максим који му смешта на ПБФ. Па онда он Амфилохија, Атанасије, Максима... критикује на теолошке основе или на основу неких снимака са јахти у будву.

Није то исто нимало, овај Абрамовић је имао инфраструктурну подршку комуниста из ЦГ, за коју Владика Иринеј Буловић наводи да је Архивирана од комуниста. То сам ти цитирао скоро на теми о Америчком расколу.

Чекамо фебруар да видимо сад, да видимо шта ће амери да ураде:945729:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Ово је давно снимљено. Он каже да нема разлике између оба учења јер је једина разлика начин осењивања, где једни обележавају Свето Тројство а други двојну природу Хрста. 

Али наводи да су рани Хришћани користили један прст, што ја читах унутар РПЦ, да није тачно јер се то извлачи из неких Хришћанских фрески у Римском Царству, које су урађене по узору на Римске реторичаре, исто као што је Апостол Павле сликан као Сократ код неких грка у Римско Царство... Даље у снимак, Патријарх Кирило наводи да је у најранијој историји кориштено свих пет прсти. И сетих се да је тако Распући приказивао себе када би се фотографисао, мсм. као симбол осењивања.

сад сам прочитао неке вести о томе, и видим да сам погрешио... они нису староверници, већ старообредници. И има их око милион верника у Русију.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Аристарх рече

Ово је давно снимљено. Он каже да нема разлике између оба учења јер је једина разлика начин осењивања, где једни обележавају Свето Тројство а други двојну природу Хрста. 

Али наводи да су рани Хришћани користили један прст, што ја читах унутар РПЦ, да није тачно јер се то извлачи из неких Хришћанских фрески у Римском Царству, које су урађене по узору на Римске реторичаре, исто као што је Апостол Павле сликан као Сократ код неких грка у Римско Царство... Даље у снимак, Патријарх Кирило наводи да је у најранијој историји кориштено свих пет прсти. И сетих се да је тако Распући приказивао себе када би се фотографисао, мсм. као симбол осењивања.

сад сам прочитао неке вести о томе, и видим да сам погрешио... они нису староверници, већ старообредници. И има их око милион верника у Русију.

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

@Аристарх

Ovaj pristup sveštenstva RPC i odnos prema vjerujucim Ruske staroobrednicke crkve mi je malo nejasan, smatraju ih doslovice nepravoslavnim. Ono što me najviše intrigira je fakt da je začetnik te jedinstvene staroobredne crkve Амвросије Папа-Георгополи (1835—1840); dabrobosanski mitropolit, vidim da postoji dosta tzv. nekanonskih staroobrednih crkvi i nekakvog igrokaza. Јединствена је само ова црква  митрополита Корнилија Титова која је у дијалогу са Московском патријаршијом и вуче коријене од те Бјелокриницке епархије коју је овај митрополит дабробосански канонизован у РПСЦ основао.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Збунио ме снимак кад сам видео:D

На овај текст Руске енциклопедије се наводе разлози зашто се сматра да је један прст на фрескама копија слика Римских реторичара који су заузумали исту позу са једним прстом...

А набрзину погледах на Руски сајт "радио вера" објашњење: ево линк оригинал текста, али ја ћу превест на Српски део битни:

Некима се ово може чинити изненађујуће, али симболична форма Крста направљена са прстима, није увек имала исту форум. Древни Хришћани су форму изводили са једним прстом. Осењивали су икључиво чело, то је тумачено као веровање у једнога Бога за разлику од паганских политеиста. Та древна традиција се сачувала међу римокатолицима, који су током мисе пре крштења, прстом десне руке осењивали чи чело, уста и срце. Уопштено, католици користе отворену руку са свих пет прстију у знаку пет рана нанетих Христу и осењују се са десне на леву страну.

теолошки Амфилохије овде не греши по мени, јер он са једним прстом, осењује себе са једносуштим Богом, као што Руски старообредници симболично у форми осењују себе са две природе Христа, или свето тројство ако се користе три прста.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аристарх рече

који су током мисе пре крштења, прстом десне руке осењивали чи чело, уста и срце. Уопштено, католици користе отворену руку са свих пет прстију у знаку пет рана нанетих Христу и осењују се са десне на леву страну.

Misliš na ono krštavanje s palcem desne ruke prije čitanja Jevanđelja na Sv. Misi?

Подели на овим сајтовима

@بسم الله الرحمن الرحيمОва свастика мене интересује. Зашто се налази у палату Светог Цара Константина и у прве Цркве у Израелу и по Византијским Црквама касније... мора да је имала неку симболику чим јој је дат централни простор на патосу Цркве у Израелу.

Дал је био знак једнак крсту који данас поседујемо, по Хришћанској симболици, како и наводи британска енциклопедија?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аристарх рече

@بسم الله الرحمن الرحيمОва свастика мене интересује. Зашто се налази у палату Светог Цара Константина и у прве Цркве у Израелу и по Византијским Црквама касније... мора да је имала неку симболику чим јој је дат централни простор на патосу Цркве у Израелу.

Дал је био знак једнак крсту који данас поседујемо, по Хришћанској симболици, како и наводи британска енциклопедија?

Slikovni rezultat za свастика в православных храмах"

Изгледа да јесте. Нешто је Арменцима најомиљенија...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Misliš na ono krštavanje s palcem desne ruke prije čitanja Jevanđelja na Sv. Misi?

да, тако пише на овај Руски сајт, иако не помињу неку мису да сам ја на брзину успео да видим. Иако не могу да пронађем ову фрексу коју су руси користили да тумаче то кроз Хришћанство. Али знам да је контра аргумент кориштен када је упоређена са Цезаром и другим познатим реторичарима. Јер је та форма руке, била симбол реторике. Чак је има и код Микеланђела кад црта стварање Адама кроз реч Божију, Бог и Адам се скоро додирују са кажипрстом, тј. симболом реторике.

Сродна слика

3404.JPEG

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...