Flojd Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 1 сат, Jovana0910 рече hahah, citas li ti zitija svetih, kako ne moze odjednom da prestane da gresi, naravno da moze, u coveku se prelomi, zgadi se na svoj zivot i svoje grehe i promeni se, pocne da se kaje i place, evo ti primer car Davida, citaj kako se ponasao kad je shvatio koji je greh ucionio, greh ubistva i preljube, pise u psalmima, suze su mi hleb i voda dan i noc, prionu meso moje za kost moju. Prvi sin s atom zenom je ubijen kao kazna za taj greh.Naravno da je borba svakodnevna i da nije lako otarasiti se greha, ali tu je ispovest , pokajanje , pricesce i trud a Bog nagradjuje trud i prasta pokajnicima i ON je taj koji pobedjuje greh a ne mi, mi samo treba da se trudimo i trazimo Boga da nam pomogne,Covek ne moze da pobedi svoju plot i djavola sam vec Bogom pobedjuje. Primeri, pa eto npr ako je zena cinila abortuse, neko od njene dece ne moze kasnije da se uda/ozeni dugo ili uopste ili da ima decu. Ja znam mnogo ovakvh primera, i nekoliko monaha mi je reklo da deca ispastaju za roditeljske grehe. Oke, car David za cara Davia. Mene zanimaju savremeni primeri, to je bilo nekada kada su takve stvari bile dozvoljene tadasnjim zakonima, mene zanimaju konkretni primeri sada. Ja eto znam pricu o monahu koji je pio 24 casice alkohola i prosvetio se. A kako? Tako sto je spustio na 5 casica, tj Bog ga je prosvetio zbog njegovog podviga jer su ga kao malog njegovi roditelji nalivali rakoijom kako bi spavao i bio tih da ga ne bi odveli Turci. Onda isto znam za pricu gde se coveku javio andjeo i rekao mu da ce otici u Jerusalim nakon sto prestane da psuje. On je otisao posle 40 godina u Jerusalim. Toliko mu je trebalo da prestane. A prestao je tako sto je umesto psovke poceo da izgovara " Sunce te ogrejalo" pretvorio je psovke u lepe reci. " Navika je gvozdena kosulja" kazu Francuzi. Za ovaj primer nisam cuo, sto pricas o zenama koje su abortirale. Da, poznato mi je da se gresi prenose ( ali ne znam konkretno koji i kako se prenose), ali necu necu da upotrebim rec ispastaju deca, to je vec neki vid osude roditelja i trazenja krivca za svoje lose stanje tj krivci su roditelji. Grehovi se prenose da bi se zatrli, tj da neko od buducih generacija ucini podvig, i pobedi lenjost ili nemarnost za spasenje, kako bi se greh sprao sa svih i Bog poziva iz doma jednog da se pokaje za sve i pobedi te grehe kroz duhovni rad na sebi. Ali da li je zaista tvoja tvrdnja tacna da se greh bluda prenosi na sve generacije, i da li je tacno da svako ko je bludnik i njegovo dete nosi taj greh?Ako je sve tako uslovno sta je sa promislju Bozijom i njegovom ljubavlju gde on oslobodi od greha? Isto kao i prica Sugajeva o nevinosti. Da li zaista svaka zena koja bludnici prenose se geni na njeno dete? I kako je pravo coveka da uporedjuje pse i coveka, kada ih je Bog razdvojio i dao im razlicite zivotne oblike? A gde je i tu promisao Bozija i slia Bozijeg isceljenja? Sve to sto si pisala sticem utisak da si dala zakljucak na osnovu nekih svojih razmisljanja a ne konkretnih argumenata, sto i nije lose ipak smo mi misao bica i trebamo da istrazuje put ka istini. To sto pominjes post itd to je volja Bozija ili bolje reci to treba da radimo da bi bili Bogu ugodni i da bi se prosvetili, a imas li ti petlju da krenes na put Svetiteljstva? Ne samo ti, svi mi. I sto je najbitnije ja ne mislim da Bog pobedjuje greh, ako on vidi nas podvig i nasu borbu da pobedimo lenjost za promene, on ce samo malo da pogura i da nas pokrene. Ne razumem ljude koji predstavljaju Boga kao nekoga ko ima sve konce u rukama a mi smo samo lutke koje djipkaju kako on svira, gde je tu slobodna volja? Bog je ljubav, vrtlar, on gaji ljude i nije tiranin koji kaznjava a jos manje neko cije smo mi igracke. Za grehe koje nosimo smi krivi mi sami jer smo ih navukli nasom slobodnom voljom a Bog samo trazi podvig tj da vidi borbu da smo spremni da ih okajemo i sako ih okaje onda kada je to za njega najbolje, posle 10, 20,40,50 godina ali je bitno da se bori. E onda kada okaje grehe i duhovno u tim borbama mnogo uznapreduje e onda covekova volja postane Bozija volja i covek tad otvori "Duhovne oci" i razume jezik duse ili komunikaciju sa Bogom pa je prenosi. E na tom stupnju su bili sveti ljudi. Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 39 минута, Срђан Шијакињић рече Можемо ми овде да се зезамо и боцкамо (опет no pun intended :D), али питање епитимија је озбиљна ствар. Скоро сам чуо, из друге руке, причу једног много доброг младог момка, који се пуно труди у вери, али који је добио годину дана епитимију јер је био у вези са девојком и (замислите!) спавао са њом. Е сада, остављам могућност да је њему баш то требало да би га подстакло на духовни развој, у ком случају је његов духовних врхунски духовник и надам се да ће ми опростити што ово пишем. Међутим, начелно гледано, како некога ко је вољан да се труди и живи црквено годину дана спречити да се причешћује... Како ће он да напредује без причешћа. Је л могуће напредовати без причешћа? Ако није, онда како толико дуга епитимија за човека који никоме ништа нажао није учинио. Ако јесте могуће напредовати без причешћа, о којој вери причамо онда... О православљу тешко... Тако да, сем у специфичним случајевима, ван памети ми је да се људима брани причешће тако олако. Ako mu je dao, pa sta ce sa njom u vezi, zasto je nije zenio? Kaze lepo ja bre hocu da te zenim pa da spavamo? @Bokisd Ja bi bas voleo da cujem razliku izmedju bludnog i ne bludnog braka. ? Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Пре сат времена, Bokisd рече Moze stih da vidimo,....iako nema sanse da je ap.Pavle govorio da se ljudi ne zene,.... to samo moze da bude kao neki savet - - ko moze i ko razume i ima zelje i snage za to da se ne zeni ....ne kao nesto po defoltu sto je obaveza ili moranje. Пре сат времена, grigorije22 рече Nije, ima tačno stih koji je @Tumaralo. kačio gde se govori da se ljudi ne žene. Jeste Pavle. Pa to je to.. nema sta da se doda. To je preporuka apostola Pavla. U smislu bolje je ne ženiti se ali ako baš ne možeš da se kontrolišeš onda bolje da se oženiš da ne bi činio seksualni nemoral. U prevodima uglvnom piše "zbog kurvarstva" treba se oženiti. (1 poslanica Korincanima glava 7) Izgleda da je Pavle u osnovi zadržao tipično farisejsko, semitsko, telesno shvatanje muško-ženskih odnosa. Tako je i kod muslimana, postoji prostitucija po šerijatu kako muškarci ne bi grešili (institut privremenog braka) i naravno poligamija. Ali pošavši sa te pozicije, Pavle je isto to i prevazišao (uz pomoć Duha Svetoga obvijusli). Što se vidi iz cele te poslanice. Bilo kako bilo, prvi hrišćani su izvlačili mahom antinatalističke zaključke i praktikovali celibat. Neki istoričari beleže da su građani rimskog carstva (dobrim delom hrišćani) bukvalno sami sebe sterilisali pred najezdu varvara. Jednostavno niko od njih nije bio zainteresovan sa carstvo zemaljsko sa svim što dolazi uz njega. Stvari se menjaju kada hrišćanstvo postaje državna religija. Onda sveštenstvo kao propagandna služba Vasilevsa počinje fura priču o "porodičnim vrednostima" kako se treba ženiti i imati što više dece itd. kako bi bilo više topovskog mesa (avant la lettre) za Carstvo u ratu i više robova podanika za Carstvo u miru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 4 минута, Flojd рече @Bokisd Ja bi bas voleo da cujem razliku izmedju bludnog i ne bludnog braka. ? Naveo sam da brak treba da bude u cistoti tj. ako smo u braku pa ne znaci da covek i zena ne treba da se bore protiv strasti seksa i da budu bas neumereni (kako pise sv.Teofilakt Ohridski) i nekontrolisani 100%,.... nego malo i borbe koliko se moze, ono na primer, recimo,.... kada je post i molitva onda po dogovoru da se suzdrzavaju - kako pise ap. Pavle....itd... Срђан Шијакињић and Jovana0910 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плаво Небо Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Ако имамо веру у Господа и исповедимо неки грех морамо онда и прихватити епитимију ма каква да је она. Можда смо очекивали да нам духовних да неку блажу епитимију, али, ако нам ван сваког нашег очекивања да баш строгу епитимију онда је ипак морамо прихватити са убеђењем да Бог зна шта је добро за нас. А овде видим да чим неко има другачије мишљење од већине одмах га нападају да је трол, да је Артемијевац итд, итд. Jovana0910 and Аристарх је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 14 минута, Tumaralo. рече Jeste Pavle. Pa to je to.. nema sta da se doda. To je preporuka apostola Pavla. U smislu bolje je ne ženiti se ali ako baš ne možeš da se kontrolišeš onda bolje da se oženiš da ne bi činio seksualni nemoral. U prevodima uglvnom piše "zbog kurvarstva" treba se oženiti. (1 poslanica Korincanima glava 7) Pa, da, .... preporuka ili savet da se ne zene, nije neka odredba ili obaveza. (ovo drugo dalje sto pises, pa, ne slazem se bas....) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 7 минута, Bokisd рече Naveo sam da brak treba da bude u cistoti tj. ako smo u braku pa ne znaci da covek i zena ne treba da se bore protiv strasti seksa i da budu bas neumereni (kako pise sv.Teofilakt Ohridski) i nekontrolisani 100%,.... nego malo i borbe koliko se moze, ono na primer, recimo,.... kada je post i molitva onda po dogovoru da se suzdrzavaju - kako pise ap. Pavle....itd... Takodje zna se da se u braku postuje sreda i petak i nedelja tj crveno slovo. Tad se ne ulazi u odnose. Vrlo je jasno zasto , sreda i petak zbog izdaje i rapeca Hristovog kao najtuznii dani koji se inace tokom cele godine poste na vodi, logicno je da nema tad odnosa, a nedelja i crveno slovo je Vaskrsenje i slavljenje velikih praznika pa ne ide da telsni odnosi budu tad jer ipak je duhovno iznad telesnog. Celomudrenost u braku je upravo umerenost u odnosima i po dogovoru radi molitve i posta . Sve sto je preterano u telesnim odnosima je bolesno, a umerenost u svemu radja radost . Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 9 минута, Плаво Небо рече Ако имамо веру у Господа и исповедимо неки грех морамо онда и прихватити епитимију ма каква да је она. Можда смо очекивали да нам духовних да неку блажу епитимију, али, ако нам ван сваког нашег очекивања да баш строгу епитимију онда је ипак морамо прихватити са убеђењем да Бог зна шта је добро за нас. А овде видим да чим неко има другачије мишљење од већине одмах га нападају да је трол, да је Артемијевац итд, итд. Pa to je zato sto ocigledno ne postuju kad monasi daju epitimiju, i vrv zato sto oni ne bi mogli da je ispune ni da poslusaju .A poslusnost je veca od molitve jer ubija gordost. Ja sam ovde dobila svakakva imena a pisem mnoge stvari iz licnog iskustva i delim sa ljudima od kojih me neki ovde ismevaju, ali dobro , nek je bar nekom na korist duhovnu bar nesto od onoga sto sam napisala. Плаво Небо and dadodj је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 22 минута, Jovana0910 рече Eto obojica tumace na isti nacin. a neki ljudi misle da je u braku dozvoljen blud .Inace Sv Teofilakt je bio Srbin i episkop u Ohridu i napisao je cuvena tumacenja jevandjelja i poslanica i sv pisma uopste . Ziveo je u 11 veku a cele mosti mu se nalaze u Srbiji u crkvi u Cacku. Без шале, уопштено, у праву си, ови пинковци би све да раде и то све уз благослов. Само, да ниси мало пречитала светоотачку литературу па ти се мути, јер сексуални односи као такви нису блудне радње ако се упражњавају у браку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Samo za početak mislim da bi trebalo napraviti terminolšku razliku. Ovo o čemu vi pričate nije blud već RAZVRAT Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jecić Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 7 минута, Jovana0910 рече Takodje zna se da se u braku postuje sreda i petak i nedelja tj crveno slovo. Tad se ne ulazi u odnose. Vrlo je jasno zasto , sreda i petak zbog izdaje i rapeca Hristovog kao najtuznii dani koji se inace tokom cele godine poste na vodi, logicno je da nema tad odnosa, a nedelja i crveno slovo je Vaskrsenje i slavljenje velikih praznika pa ne ide da telsni odnosi budu tad jer ipak je duhovno iznad telesnog. Celomudrenost u braku je upravo umerenost u odnosima i po dogovoru radi molitve i posta . Sve sto je preterano u telesnim odnosima je bolesno, a umerenost u svemu radja radost . Dodaj i subotu pred Sveto Pričešće. I svaki put kad su praznici, crveno slovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 1 минут, Натан рече Без шале, уопштено, у праву си, ови пинковци би све да раде и то све уз благослов. Само, да ниси мало пречитала светоотачку литературу па ти се мути, јер сексуални односи као такви нису блудне радње ако се упражњавају у браку. Blud je ako je preterano , bez umerenosti i molitve i posta i dogovora i ako se koriste kontraceptivna sredstva za sprecavanje zaceca Mnogi su imali duge veza koristili kontr sredstva, a kad su usli u brak ne mogu da imaju decu, sta mislis zasto ??? Pa zato sto se igramo Boga, ljudi odredjuju kad hoce a kad nece da imaju decu, pa ne moze to tako, deca su Boziji dar. Ja ne osudjujem nikog ko je imao blud pre braka, i ja sam kao i vecina, ali sam shvatila da je to pogubno za dusu i da u brak treba uci bez bluda, i ziveti u njemu celomudreno, takav brak je sigurno pod Bozijim blagoslovom i napredkom za razliku od onih drugih, danas u Srbiji se sklopi 36000 brakova svake godine a 9000 razvede, nije to slucajno tako... dadodj and Натан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 6 часа, grigorije22 рече ДНК: Зашто је толико данас деце рођено са великим последицама? Без руку, ногу, са многим другим недостацима? Zato što je posle Industrijske revolucije a posebno pre 100 godina ukinuta prirodna selekcija u ljudskoj vrsti. Svako dete preživi dok je ranije po redovnom toku stvari pre puberteta umiralo 40% rođene dece. Oni koji su imali više nedostataka i bili slabiji overall su imali manje šanse da preteknu što bi rekli Kragujevčani. Danas je smrtnost dece pre puberteta ispod 0.5%. Preživi gotovo svako bez obzira na nedostatke i overall slabost. Na raspolaganju imamo raznorazne Intervencije. I tako iz svake (de)generacije u (de)generaciju. Mi smo danas na ovim prostorima negde 4-5 degeneracija. Neki smo veći degenerici a neki ste manji degenerici. Inače, smrtnost od 40 % pre puberteta je otprilike maksimalna održiva smrtnost na nivou vrste. Individua je drugorazredni domaćin Volje kako to naučavaše Filozof. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Пре сат времена, Срђан Шијакињић рече Можемо ми овде да се зезамо и боцкамо (опет no pun intended :D), али питање епитимија је озбиљна ствар. Скоро сам чуо, из друге руке, причу једног много доброг младог момка, који се пуно труди у вери, али који је добио годину дана епитимију јер је био у вези са девојком и (замислите!) спавао са њом. Е сада, остављам могућност да је њему баш то требало да би га подстакло на духовни развој, у ком случају је његов духовних врхунски духовник и надам се да ће ми опростити што ово пишем. Међутим, начелно гледано, како некога ко је вољан да се труди и живи црквено годину дана спречити да се причешћује... Како ће он да напредује без причешћа. Је л могуће напредовати без причешћа? Ако није, онда како толико дуга епитимија за човека који никоме ништа нажао није учинио. Ако јесте могуће напредовати без причешћа, о којој вери причамо онда... О православљу тешко... Тако да, сем у специфичним случајевима, ван памети ми је да се људима брани причешће тако олако. Moram da skinem sve svoje maske Taj momak i devojka rade nešto najprirodnije i najnormalnije Pogotovu što su verni jedno drugom i vole se! Godinu dana epitimija!???? I beg your pardon!!!!?? Dajte ljudi i sveštenici !!!! Cedimo komarca!!! Crkva treba da je utočište i sigurna kuća za sve nas a ne konzulat sa strogim uslovima za "vizu" za pričešće! Срђан Шијакињић, Vladan :::. and Jecić је реаговао/ла на ово 2 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 4 минута, Jovana0910 рече Ja ne osudjujem nikog ko je imao blud pre braka, i ja sam kao i vecina, Grešila sam, priznajem, nisam bila cveće grešila i za vas, koji niste smeli, pa sad deo moga greha niko neće a ne bih ga dala – ni kad biste hteli. Avocado, Срђан Шијакињић, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 1 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука